Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΥΓΕΙΑ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συναγερμός για την υγεία
  • Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, χτες, στο «Ωνάσειο»
  • Εντονες οι πιέσεις του ανταγωνισμού μετά την έκρηξη της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή περιοδεία
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή περιοδεία
Την ανάγκη συναγερμού για την αντιμετώπιση των σχεδίων που οδηγούν την υγεία στην παραπέρα διατίμηση, με αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κατά την περιοδεία της στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ). Στην περιοδεία μετείχε και ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Σε δήλωσή της προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η Αλ. Παπαρήγα είπε: «Εμείς προ πολλού, και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, απευθυνόμενοι στα λαϊκά στρώματα έχουμε κηρύξει συναγερμό, να το πούμε έτσι, βλέποντας ότι βρίσκεται προ των πυλών ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο στον τομέα της υγείας, το οποίο θα οδηγήσει στην εξής κατάσταση: Τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, θα πρέπει τελικά να πληρώνουν πολύ περισσότερα απ' ό,τι πλήρωναν ως τώρα, προκειμένου να έχουν καλές υπηρεσίες. Αν δεν πληρώνουν, τότε θα βρίσκονται στο έλεος ενός συστήματος που περικλείει σημαντικές δυνατότητες ιατρικής και γενικότερης προσφοράς, αλλά από τη στιγμή που θα μπαίνουν στη διατίμηση του "δούναι και λαβείν" δε θα προσφέρονται έτσι όπως πρέπει να προσφέρονται».

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: «Η επίσκεψή μας στο "Ωνάσειο" γίνεται για να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη γνώμη και για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά αν θέλετε και να υπογραμμίσουμε τους κινδύνους που έρχονται».


Οι επιπτώσεις του ανταγωνισμού που δημιουργεί η έκρηξη του επιχειρηματικού τομέα στο χώρο της υγείας ήταν ιδιαίτερα έκδηλες στις επισημάνσεις που έγιναν στις συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ τόσο με τη Διοίκηση του ΩΚΚ, όσο και με το σωματείο των εργαζομένων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, συνοδευόμενη από το διοικητικό διευθυντή Ν. Πολύζο και τη διευθύνουσα Αγγ. Βασιλάκη επισκέφτηκε τα μαγειρεία, τα πλυντήρια, την τεχνική υπηρεσία και δυο ορόφους με θαλάμους ασθενών. Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τους Κ. Στεφανή και Γ. Φιλοκύπρου, πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΩΚΚ, καθώς και αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου των εργαζομένων.

Το άγχος του ανταγωνισμού

Το ΩΚΚ είναι ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει εκπληρώσει τους σκοπούς του, είπε ο Κ. Στεφανής.

Το ΩΚΚ είναι ΝΠΙΔ και διαθέτει 127 κλίνες εκ των οποίων το 50% είναι τετράκλινοι θάλαμοι. Δέχεται ασφαλισμένους από όλα τα ταμεία. Το 45,6% των ασθενών προέρχονται από το ΙΚΑ, το 12,3% από το Δημόσιο, το 10,9% από τον ΟΓΑ, το 7,3% από το ΤΕΒΕ και 21,5% είναι άλλων ταμείων. Ιδιώτες είναι 2% και 0,4% άποροι.

Πέρα από το ενοποιημένο νοσήλιο, που ισχύει για όλα τα δημόσια νοσοκομεία, το ΩΚΚ εισπράττει -όπως και οι ιδιωτικές κλινικές- επιπλέον δύο εκατ. δραχμές για κάθε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Επίσης επιχορηγείται και απ' τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο (για το 2001 είναι τρία δισ).

Συναντήσεις πάνω με τη διοίκηση κάτω με το σωματείο
Συναντήσεις πάνω με τη διοίκηση κάτω με το σωματείο
Στους τετράκλινους θαλάμους η λίστα αναμονής είναι 6-7 μήνες. Ο ασθενής μπορεί να παρακάμψει τη λίστα πληρώνοντας επιπλέον τη λεγόμενη αναβάθμιση: Δηλαδή για δέκα μέρες νοσηλείας πληρώνει ένα ποσό 1,35 εκατ. δραχμών για τους δίκλινους θαλάμους, 1,9 εκατ. για τους μονόκλινους και 2,5 εκατ. για τη σουίτα.

Παρ' όλα αυτά το ΩΚΚ έχει έλλειμμα 2,275 δισ. δραχμές για φέτος, ενώ πέρυσι ήταν 2,821 δισ. δραχμές.

Μια καρδιοχειρουργική επέμβαση κοστίζει διπλάσια απ' ό,τι τιμολογείται, είπε ο Κ. Στεφανής και αναρωτήθηκε πώς άλλα ιδιωτικά κέντρα -που προσδοκούν και κάποιο κέρδος- αναλαμβάνουν τα ίδια «πακέτα».

Υπήρξε μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων για το πώς λειτουργούν σήμερα οι υπηρεσίες υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και στο τέλος η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: Μετά την έκρηξη του επιχειρηματικού τομέα στο χώρο της υγείας, ως Κόμμα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είναι μόνο δημόσιο το σύστημα υγείας, με ισότιμες και δωρεάν υπηρεσίες.

Παγιδευμένοι οι εργαζόμενοι

Τις επιπτώσεις του ανταγωνισμού οι εργαζόμενοι τις εισπράττουν ως εντατικοποίηση της εργασίας.

Παντού υπάρχουν ελλείψεις, επισημάνθηκε στη συνάντηση με το σωματείο. Με τον ίδιο αριθμό προσωπικού αντιμετωπίζεται τετραπλάσιος όγκος δουλιάς, απ' αυτόν που υπήρξε στην αρχή της λειτουργίας του ΩΚΚ. Ηδη το προσωπικό έχει αλλάξει τρεις ή τέσσερις φορές, καθώς μετακινείται προς άλλες ιδιωτικές μονάδες.

«Είμαστε παγιδευμένοι με το νομικό καθεστώς που επικρατεί, είπαν οι εργαζόμενοι. Οταν διεκδικούμε αυξήσεις μας απαντούν ότι αυτά δίνει ο δημόσιος τομέας. Οταν όμως πρόκειται για αμοιβές ορισμένων στελεχών, τότε ισχύουν οι κανόνες του ιδιωτικού τομέα».

Η τύχη των εργαζομένων είναι προδιαγραμμένη όταν επικρατεί ο ανταγωνισμός, εκτός εάν υπάρξει αλλαγή συσχετικών στα συνδικάτα, είπε η Αλ. Παπαρήγα. Στην ίδια λογική και η επιχείρηση κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόσθεσε,και ανέφερε τις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, ότι το επιχειρηματικό πνεύμα πρέπει να απαλλαγεί από την υπερβολική φορολόγηση και νομοθέτηση.

«Πάντως δε θα έχουμε ενιαία Κοινωνική Ασφάλιση και επομένως μπορούμε να αντισταθούμε. Πάνω απ' όλα οι εργαζόμενοι πρέπει βλέπουν τη συλλογική πορεία των πραγμάτων», κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ