«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ»
Συνάντηση στο Τατζικιστάν από χτες

Προτεραιότητα η ενίσχυση της πάλης κατά των «εξτρεμιστών» και η διευκόλυνση των επιχειρηματικών σχεδιασμών, σε κόντρα με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014

Στο περιθώριο της Συνόδου, είχαν τριμερή συνάντηση (φωτ.) οι αντιπροσωπείες Κίνας, Ρωσίας και Μογγολίας
ΝΤΟΥΣΑΜΠΕ.--

Με ηγέτες χωρών που δηλώνουν όλο και ηχηρότερο «παρών» στις ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες», ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ, η 14η Σύνοδος της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης (Sanghai Cooperation Organization - SCO).

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», μεταξύ άλλων, τα κράτη - μέλη αναμένεται να υπογράψουν «συμφωνία διευκόλυνσης των οδικών μεταφορών μεταξύ των συνόρων τους». Επιπλέον, προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της κοινής «πάλης» κατά των «εξτρεμιστών» και των «αυτονομιστών», στο πλαίσιο της οποίας έχουν διεξαχθεί πάνω από δέκα κοινές στρατιωτικές «αντι-τρομοκρατικές» ασκήσεις από το 2001, που ιδρύθηκε η SCO. Φέτος, έγινε η άσκηση με τον κωδικό «Αποστολή Ειρήνη 2014» στην Εσωτερική Μογγολία, αυτόνομη περιοχή της Κίνας, με τη συμμετοχή 7.000 στρατιωτών από Κίνα, Ρωσία, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Καζακστάν.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Κινέζος Πρόεδρος είχε εκφράσει την ελπίδα νέα μέλη να ενταχθούν στη SCO. Χτες, η τηλεόραση του BBC μετέδιδε ότι Ινδία, Πακιστάν και Ιράν είναι πιθανόν να γίνουν πλήρη μέλη.

Είναι καθαρό ότι η SCO αποτελεί ένα ακόμα πεδίο εκδήλωσης συμβιβασμών αλλά και ανταγωνισμών μεταξύ μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η Κίνα σπεύδει να την αξιοποιήσει για να αναβαθμίσει την οικονομική και γεωπολιτική της θέσης. Μέσα στη δεκαετία 2001-2011, οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στο Πεκίνο και τις χώρες - μέλη της SCO εκτοξεύτηκαν από τα 12,1 δισ, δολάρια στα 113 δισ, δολάρια, στο πλαίσιο της προώθησης και των επιχειρηματικών σχεδίων που πλέον κωδικοποιούνται με τον τίτλο «Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού» και αφορούν εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους που ενώνουν Δύση και Ανατολή.

Τις δικές τους επιδιώξεις προωθούν ασφαλώς και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία. Η οποία -σε μια περίοδο που ΝΑΤΟ και ΗΠΑ προωθούν νέα σχέδια για την διασφάλιση της «σταθερότητας» στο Αφγανιστάν- εξέφρασε «ενδιαφέρον» να φιλοξενήσει ακόμα μια συνάντηση για την «ασφάλεια στο Αφγανιστάν» υπό την «αιγίδα» της SCO αλλά με τη συμμετοχή και «άλλων ενδιαφερόμενων χωρών και διεθνών οργανώσεων».

Σήμερα, το πρόγραμμα των εργασιών περιλαμβάνει πρώτα συνάντηση των κρατών - μελών του SCO (Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν) και στη συνέχεια συνάντηση με τη συμμετοχή των «παρατηρητών» (Αφγανιστάν, Ινδία, Ιράν, Μογγολία και Πακιστάν) και των «εταίρων» (Λευκορωσία, Τουρκία, Σρι Λάνκα).

Με αφορμή τις εργασίες, οι αντιπροσωπείες Ρωσίας, Κίνας και Μογγολίας είχαν χτες τριμερή συνάντηση με αίτημα της τελευταίας (που πρόσφατα πρότεινε την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά και από την επικράτειά της). Επίσης, Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν ιδιαίτερη συνάντηση.

Τέλος, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί έκανε 5ήμερη περιοδεία στην περιοχή. Πριν καταλήξει στο Τατζικιστάν, βρέθηκε και στο Καζακστάν, όπου υπογράφτηκαν συμφωνίες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε Εμπόριο και Μεταφορές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις στη διαμεσολάβηση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν (2022-05-13 00:00:00.0)
Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «τρομακτικό χάος» (2021-08-18 00:00:00.0)
Σύνοδος Κορυφής της ισχυρής καπιταλιστικής ένωσης (2018-06-07 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί και συνεργασίες με ευρύτερο αντίκτυπο (2014-12-21 00:00:00.0)
Ξεκινά περιοδεία στην κεντρική Ασία (2014-09-10 00:00:00.0)
Προώθηση σειράς συμφωνιών (2009-10-15 00:00:00.0)