Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Προώθηση σειράς συμφωνιών

Οι ηγέτες των χωρών - μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης
Οι ηγέτες των χωρών - μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης
ΠΕΚΙΝΟ.--

Αξιωματούχοι των χωρών - μελών του περιφερειακού Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης - που συνεδριάζουν στην κινεζική πρωτεύουσα - δεσμεύτηκαν χτες να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και να βρουν τρόπους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά οικονομικά ζητήματα. Ενίσχυση, δηλαδή, των συμφερόντων των μονοπωλίων της κάθε χώρας στον ανταγωνισμό τους με άλλες δυνάμεις. Οι χώρες - μέλη του Οργανισμού είναι Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Κίνα, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν - ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Ινδία, το Ιράν, τη Μογγολία, το Πακιστάν.

Τα μέλη δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τη σύνδεση των μεταφορικών δικτύων και των τηλεπικοινωνιών, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης οι υπουργοί Οικονομικών και οι διευθυντές των κεντρικών τραπεζών των χωρών του Οργανισμού αναμένεται να συναντηθούν το επόμενο διάστημα στο Καζακστάν για να συζητήσουν θέματα εμπορίου. Πάντως, σύμφωνα με ανώτατο Ρώσο τραπεζίτη, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο και η Ενδοτραπεζική Ενωση του Οργανισμού συμφώνησαν σε έναν «κοινό επενδυτικό όμιλο» με κεφάλαιο 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία ενεργειακού φόρουμ και ζήτησε τη συντονισμένη δράση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού και των υπηρεσιών ασφαλείας για το Αφγανιστάν, αλλά και τη δημιουργία μηχανισμού αντιμετώπισης της διακίνησης ναρκωτικών, να παρθούν προληπτικά μέτρα για το ξέπλυμα χρήματος, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των «αντιτρομοκρατικών» υπηρεσιών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ