Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στέλνει κατοχικές ενισχύσεις ο Μπράουν

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ανταποκρίνεται στη «διεθνή προσπάθεια για αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή, που ο Καναδός ταξίαρχος Τζόναθαν Βανς, επικεφαλής των 2.700 Καναδών στρατιωτών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν μέχρι τα τέλη του χρόνου, χαρακτήριζε «εξαιρετικά σοβαρή και απελπιστική» την κατάσταση στη χώρα.

Αν και δεν ανακοινώθηκε ο ακριβής αριθμός των βρετανικών ενισχύσεων, πιθανότατα δε θα ξεπερνούν τους 500 άνδρες, με αποτέλεσμα, τελικά, το σύνολο των βρετανικών στρατευμάτων που συμμετέχει στις ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις θα φθάνει τις 9.500 άνδρες. Οι ενισχύσεις θα αναπτυχθούν πιθανότατα στην επαρχία Χελμάντ, όπου παρατηρείται αναζωπύρωση της δράσης των Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα, τελευταία δημοσκόπηση έδειχνε ότι το 36% των Βρετανών επιθυμεί άμεση απόσυρση από το Αφγανιστάν.

Βομβαρδισμοί και διαπραγματεύσεις

Στην Ουάσιγκτον βρέθηκε, χτες, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Σχαχ Μαχμούντ Κουρέσι, με στόχο να διαπραγματευτεί την «τροποποίηση» των όρων υπό τους οποίους ο Λευκός Οίκος προτίθεται να δώσει ετήσια βοήθεια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίου επί πέντε χρόνια στη χώρα του. Οι όροι προβλέπουν ότι η διαχείριση του υπέρογκου αυτού ποσού, που προορίζεται για «πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά προγράμματα», θα γίνεται υπό αμερικανικό έλεγχο, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Πακιστάν, τόσο στους κόλπους της αντιπολίτευσης όσο και στους κόλπους του στρατού. Αμερικανοί διπλωμάτες επέμεναν, χτες, ότι δεν προτίθενται να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά του Πακιστάν αλλά «οφείλουν να ελέγχουν πού θα καταλήγουν τα χρήματα, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα να φτάνουν χρήματα σε λάθος χέρια».

Την ίδια ώρα, εντός Πακιστάν συνεχίζονταν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι σκληροί βομβαρδισμοί κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν, κυρίως στην περιοχή του νοτίου Ουαζιριστάν. Στόχος κρησφύγετα των Ταλιμπάν. Εντούτοις, ο πακιστανικός στρατός εμφανιζόταν διστακτικός στην εξαπόλυση χερσαίας επίθεσης στην περιοχή, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά αιματηρή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ