Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Μεγαλώνουν οι ορδές των πεινασμένων

Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της απάνθρωπης καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Associated Press

Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της απάνθρωπης καπιταλιστικής βαρβαρότητας
ΡΩΜΗ.--

Nέα αύξηση στη στρατιά των εκατοντάδων εκατομμυρίων πεινασμένων του πλανήτη αναφέρει νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, αποδίδοντας τις αιτίες όχι στη μείωση της σοδειάς λόγω καιρικών φαινόμενων αλλά στη μείωση των επενδύσεων στη γεωργία, στην ακρίβεια των τροφίμων και στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας σε πολλές (πλούσιες και φτωχές...) χώρες. Τα νέα στοιχεία του FAΟ φέρουν τον αριθμό των υποσιτισμένων στον πλανήτη σε περίπου 1,02 δισ. ανθρώπους, εκτιμώντας ότι σε σχέση με πέρσι είναι αυξημένοι κατά 100.000.000. Ωστόσο, η πραγματική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τα «στρογγυλεμένα» και κατά προσέγγιση στοιχεία του FAO, μιας που η καπιταλιστική κρίση έχει πλήξει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εντείνουν την κατάσταση.

Παράλληλα ο Οργανισμός σημειώνει πως εάν η τάση αυτή δεν αναστραφεί, τότε θα αποτύχει ο στόχος του ΟΗΕ για την κατά 50% μείωση του αριθμού των πεινασμένων στον πλανήτη ως το 2015.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των υποσιτιζόμενων άρχισε να αυξάνεται σημαντικά το 1995 - πολύ πιο πριν από την τρέχουσα καπιταλιστική κρίση - κυρίως επειδή μειώθηκε η διεθνής βοήθεια και οι επενδύσεις στη γεωργία αναπτυσσόμενων χωρών. «Είναι κοινή λογική ότι στον αγώνα κατά της φτώχειας θα πρέπει η μάχη να δοθεί στον τομέα αύξησης της αγροτικής παραγωγής αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ζακ Ντιούφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% ώστε να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός που ως το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισ. Φυσικά σε συνθήκες καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που το κυρίαρχο είναι τα κέρδη των μονοπωλίων (για παράδειγμα χρησιμοποιούνται καλλιεργήσιμες εκτάσεις για παραγωγή βιοκαυσίμων), αλλά που κυρίως οι πόλεμοι είναι η συνέχεια της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» για το ξεζούμισμα των λαών, το πρόβλημα της πείνας θα διογκώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ