Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Παζάρια» με τους ασφαλιστικούς κολοσσούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως «νίκη» για τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίστηκε η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την οικονομική επιτροπή της Γερουσίας, έστω και με τροποποιήσεις, για αναδιάρθρωση του συστήματος περίθαλψης στις ΗΠΑ την Τρίτη. Η πρόταση ψηφίστηκε παρά τις συνεχείς ωμές παρεμβάσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, γεγονός που καταμαρτυρά ότι έχει υπάρξει συμφωνία με τα μεγαθήρια του χώρου...

Η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας που τελεί υπό τον έλεγχο των δημοκρατικών ψήφισε 14 προς 9, υπέρ της τροποποιημένης πρότασης με την ρεπουμπλικάνα γερουσιαστή Ολυμπία Σνόου να γίνεται η πρώτη από το κόμμα της που υποστηρίζει το νομοσχέδιο της υποτιθέμενης μεταρρύθμισης στο σύστημα Υγείας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαιρέτισε την απόφαση της επιτροπής, κάνοντας λόγο για «ουσιαστικό επίτευγμα», προσθέτοντας ότι το μέτρο θα ανατρέψει τις κακές πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών. Ως συνήθως αυτό που δεν είπε είναι ότι η Υγεία θα παραμείνει στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών, που θησαυρίζουν σε βάρος ακόμη και της ζωής των Αμερικανών.

Η εκδοχή του νομοσχεδίου που τελικά ενέκρινε η επιτροπή περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις προϋποθέσεις που θεωρεί αναγκαίες ο Αμερικανός Πρόεδρος, στην κορυφή της εσωτερικής ατζέντας του οποίου βρίσκεται η καθιέρωση ενός συστήματος «περίθαλψης για όλους» - Medicare for all. Εντούτοις, και από αυτό το νομοσχέδιο, γίνεται ξεκάθαρο ότι επ' ουδενί πρόκειται για δημόσιο σύστημα Υγείας, αφού αυτό αν υπάρξει θα είναι ένα ελάχιστο και πάλι οι ασφαλιστικές θα έχουν την μερίδα του λέοντος. Ωστόσο, και αυτό δε θεωρείται βέβαιο καθώς το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Γερουσίας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων επεξεργάζεται παράλληλα το νομοσχέδιο και ήδη έχει εγκρίνει μία διαφορετική μορφή του και τελικά οι δύο προτάσεις θα πρέπει να συνδυαστούν. Δηλαδή, τα παζάρια για να μη δυσαρεστηθεί η βιομηχανία Υγείας στις ΗΠΑ, που εκμεταλλεύεται την αυτονόητη ανάγκη του λαού, έχουν ...αρκετό δρόμο μπροστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ