Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Εκατοντάδες χιλιάδες τα θύματα της κατοχής

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τις ανθρώπινες απώλειες στο Ιράκ μεταξύ 2004 - 2008 έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ιρακινό υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με αυτά, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σκοτώθηκαν 85.694 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 147.194. Σε αυτούς συγκαταλέγονται πολίτες (και γυναικόπαιδα), στρατιώτες και αστυνομικοί αλλά όχι ένοπλοι μαχητές, ούτε οι ξένοι, είτε των κατοχικών δυνάμεων είτε των ενόπλων οργανώσεων.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι καταμετρούνται και 15.000 σοροί που δεν κατέστη δυνατό ν' αναγνωριστούν. Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 110.600 από την έναρξη της εισβολής το 2003 μέχρι τα τέλη του 2008. Η έρευνα αναφέρεται αποκλειστικά σε όσους έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια βίας και όχι στις δευτερογενείς απώλειες της βίας, όπως π.χ. η καταστροφή υποδομών, η έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών θεραπειών κλπ.

Μια έρευνα που λάμβανε υπόψη της και τις έμμεσες απώλειες της βίας, σαν αυτές που προαναφέρθηκαν, έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για το χρονικό διάστημα μεταξύ 2003 - 2005 και ανέφερε 151.000 νεκρούς μέσα στη διετία. Πολύ μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των νεκρών είτε άμεσα από επεισόδια βίας είτε από τις συνέπειές τους, που κατέγραψε έρευνα του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» της Βαλτιμόρης και του ιρακινού Πανεπιστημίου Αλ Μουστανσιρίγια. Σύμφωνα με αυτήν, ο αριθμός των απωλειών μέχρι το 2008 έφτανε τις 601.027.

Επιθέσεις και ληστείες

Οκτώ νεκροί και εννιά τραυματίες είναι ο απολογισμός επιδρομής ενόπλων σε κοσμηματοπωλεία στη συνοικία Σούλα της Βαγδάτης, από όπου απέσπασαν και σημαντικές ποσότητες χρυσού. Οι ιρακινές αρχές εκτιμούν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ ενόπλων οργανώσεων και οργανωμένου εγκλήματος.

Αλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν και στη σιιτική πόλη Καρμπάλα, στο νότο, από την σχεδόν ταυτόχρονη έκρηξη τριών αυτοκινήτων κοντά σε δύο τεμένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ