Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Ανταγωνισμοί και... συνεργασία

ΜΟΣΧΑ.--

Οι πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα σχέδια για τη «νέα αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ είναι θετικές, ωστόσο η Μόσχα έχει ακόμα ορισμένα ερωτηματικά για το θέμα, δήλωσε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, καθώς ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη Μόσχα. Ο ίδιος υποστήριξε πως χρειάζεται να συμφωνήσουν οι δύο χώρες από πού προέρχονται οι απειλές για την ασφάλειά τους πριν συνεργαστούν στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι δόθηκαν λεπτομερείς εξηγήσεις για το θέμα, «τις οποίες θα μελετήσουμε». Μάλιστα, ο Ριάμπκοφ τόνισε πως οι ΗΠΑ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τη Ρωσία, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και η κοινή χρήση του συστήματος ραντάρ της βάσης Γκαμπάλα στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά όχι μόνο.

Νωρίτερα, η Κλίντον, μιλώντας σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Echo» της Μόσχας, είχε υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στον επανεξοπλισμό της Γεωργίας «προκειμένου να αμυνθεί», αλλά δεν έχουν σκοπό να αναπτύξουν στοιχεία της νέας «ασπίδας» τους στο έδαφός της, προσθέτοντας ότι γνωρίζει τις ανησυχίες της Ρωσίας γι' αυτή την προοπτική.

Τέλος, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, η Αμερικανίδα υπουργός, μιλώντας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας υποστήριξε ότι ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και στη Μόσχα «ζουν ακόμα στο παρελθόν», ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει «να τους αποδείξουμε» πως οι δύο χώρες μπορούν να έχουν μια ευρεία συνεργασία. Πράγμα που βεβαίως ήδη γίνεται, όπως για παράδειγμα στο ιμπεριαλιστικό πρόσχημα του λεγόμενου «προληπτικού πολέμου» στο Αφγανιστάν. Φυσικά στα πλαίσια του ανταγωνισμού των δύο χωρών υπάρχουν και διαφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ