ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑντιΝΑΤΟικός ξεσηκωμός
Παρασκευή 6 Ιούλη 2001

ΑντιΝΑΤΟικό σατιρικό τρικ που κυκλοφόρησε η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων στη Θεσσαλονίκη για να προπαγανδίσει τις διήμερες αντιπολεμικές εκδηλώσεις
Σε μια νέα προκλητική ενέργεια οι ΝΑΤΟικοί μακελάρηδες των Βαλκανίων, που τα πλοία τους του θανάτου θα αμαυρώσουν με την παρουσία τους το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, απέστειλαν πρόσκληση στο δήμαρχο της πόλης, το νομάρχη και όλες τις άλλες αρχές να παρευρεθούν σε δεξίωση στην ιταλική φρεγάτα - ναυαρχίδα της μοίρας - την Κυριακή, τη στιγμή που το φιλειρηνικό κίνημα κι ο λαός της πόλης θα διαδηλώνουν στην είσοδο του λιμανιού ενάντια στην εγκληματική στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού.

Η προσβλητική για το λαό της πόλης και απαξιωτική των αντιπολεμικών του αγώνων πρόσκληση έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και έντονων αντιδράσεων. Χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το Δημαρχείο της πόλης και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλο. Στη συνάντηση τέθηκε από την αντιπροσωπεία το παλλαϊκό αίτημα να μην αποδεχτεί την πρόσκληση ο δήμαρχος και να μην παραστεί στη δεξίωση. Αντί γι' αυτό ζητήθηκε να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της Αντιπολεμικής Επιτροπής και να δώσει με την παρουσία του μεγαλύτερο εύρος και βαρύτητα στον αγώνα των δυνάμεων της ειρήνης, συμπορευόμενος με τα αντιπολεμικά αισθήματα του λαού.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε ότι θα μεταβιβάσει χωρίς καθυστέρηση το αίτημα της Επιτροπής στο δήμαρχο.

Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναμένεται να καταπλεύσουν στις 8 Ιούλη 8 ΝΑΤΟικά πολεμικά που ανήκουν στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη της Μεσογείου (Standing Naval Forces in Mediterranean). Στη δύναμη της μοίρας αυτής που τελεί υπό τη διοίκηση Ιταλού υποναυάρχου, ανήκουν το ελληνικό πλοίο «Κίμων» και εφτά φρεγάτες: μια ιταλική, μια αμερικανική, μια ισπανική, μια γαλλική, μια βρετανική, μια ολλανδική και μια τουρκική.

Χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων με το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου και η όσο γίνεται ευρύτερη συμμετοχή των εργαζομένων της πόλης σ' αυτές.

Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιούλη, στην Παλιά Παραλία (από το Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι) και θα συνεχιστούν σ' αυτό το χώρο μέχρι τις 5 το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιούλη. Στις 6 το απόγευμα της Κυριακής οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πύλη του Λιμανιού.

Στο μεταξύ φουντώνει καθημερινά η λαϊκή αντίδραση στην παρουσία του ΝΑΤΟικού στόλου στη Θεσσαλονίκη. Σε χτεσινή ανακοίνωση η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ τονίζει: «Μπροστά και σ' αυτή την πρόκληση να χρησιμοποιηθεί και πάλι το λιμάνι της πόλης ως πύλη θανάτου για τα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, το φιλειρηνικό κίνημα και οι νέοι κομμουνιστές δίνουμε άμεση απάντηση με τη συμμετοχή μας στις διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει η αντιπολεμική επιτροπή φορέων του Νομού μας».

Με ανακοίνωσή της εξάλλου η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «η κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Βαλκανίων είναι φανερό ότι απορρέει από το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για κλιμάκωση της έντασης, με τον κατάπλου πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 8/7/2001 και των σχεδίων της νέας τάξης πραγμάτων, που προσβλέπουν σε αλλαγή των υπαρχόντων συνόρων και σε περαιτέρω κατακερματισμό των βαλκανικών χωρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα βροντοφωνάζουν την εναντίωσή τους στη Νέα Τάξη Πραγμάτων (2001-09-07 00:00:00.0)
Καλούμε το λαό σε επαγρύπνηση (2001-07-14 00:00:00.0)
Σήμερα διαδηλώνουμε ενάντια στη ΝΑΤΟική αρμάδα (2001-07-08 00:00:00.0)
Απόβαση ειρήνης στο Λιμάνι (2001-05-15 00:00:00.0)
Αντιπολεμικός, αντιιμπεριαλιστικός ξεσηκωμός (2000-03-21 00:00:00.0)
Αντίσταση στο Μαύρο Μέτωπο του Πολέμου (2000-03-16 00:00:00.0)