Κυριακή 8 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα διαδηλώνουμε ενάντια στη ΝΑΤΟική αρμάδα

Στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική πύλη του λιμανιού

Στιγμιότυπο από την τελευταία αντιπολεμική διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Στιγμιότυπο από την τελευταία αντιπολεμική διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Αντιμέτωπος με τα κανόνια και τους πυραύλους των ΝΑΤΟικών πολεμικών, που είναι αγκυροβολημένα στο λιμάνι, έρχεται σήμερα ο λαός της Θεσσαλονίκης, με την αντιπολεμική του συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του λιμανιού. Αντιμέτωπος με το μηχανισμό της ωμής βίας, της καταπίεσης των λαών, της κατάργησης της εθνικής ανεξαρτησίας των χωρών της περιοχής. Αντιμέτωπος με τις δυνάμεις του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και της «νέας τάξης».

Απέναντι σ' αυτή την πανίσχυρη δύναμη της βίας, του εγκλήματος και της διεθνούς τρομοκρατίας ο λαός και η νεολαία της πόλης, το αντιπολεμικό κίνημα έχουν να αντιπαραθέσουν το δικό τους πανίσχυρο όπλο, όπως έκαναν και όλη τη νύχτα χτες στην Παλιά Παραλία, τη βαθιά τους πίστη στην υπόθεση της ειρήνης, της ανεξαρτησίας και φιλίας των λαών. Το αγωνιστικό τους πάθος για μια Ελλάδα, μια Βαλκανική χωρίς «προστάτες» και δυνάστες, χωρίς βάσεις θανάτου, χωρίς βλήματα απεμπλουτισμένου ουράνιου, χωρίς ξένα πολεμικά πλοία στα λιμάνια, που μόνο σκοπό έχουν να επιβάλουν τη διπλωματία των κανονιοφόρων.

Στις 6 το απόγευμα σήμερα οι ελεύθεροι πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι αγωνιστές της ειρήνης, οι υπερασπιστές της τιμής και της ανεξαρτησίας της χώρας, που έχει «ρίξει στα σκυλιά» η υποτέλεια και η ευρωΝΑΤΟική πολιτική της κυβέρνησης, κατακλύζουν την κεντρική πύλη του λιμανιού, στέκονται περήφανα στο μετερίζι του αγώνα, βροντοφωνάζουν «Εξω τα ΝΑΤΟικά πολεμικά από το λιμάνι», «Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια», «Κανένας φαντάρος στην ΠΓΔΜ».

Η απάντηση του φιλειρηνικού κινήματος στην προκλητική παρουσία του ΝΑΤΟικού στόλου στο λιμάνι της πόλης, που η πολιτική της κυβέρνησης έχει μετατρέψει σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, αναμένεται να είναι σήμερα αποστομωτική, όπως δείχνει και η μαζική και μαχητική παρουσία λαού και νεολαίας στις χτεσινοβραδινές εκδηλώσεις ενάντια στην παρουσία των ΝΑΤΟικών.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» για τη σημασία της σημερινής αντιπολεμικής κινητοποίησης ο Νίκος Ζώκας, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων Θεσσαλονίκης, τονίζει: «Ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, οι φορείς της πόλης, όπως τότε, τις μέρες των δολοφονικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, έτσι και σήμερα δίνουν το "παρών" τους ενάντια στη νέα πολεμική λαίλαπα, ενάντια στη νέα όξυνση της κατάστασης, που οι ισχυροί της "νέας τάξης" προωθούν στην περιοχή μας.

Ο πόλεμος που ποτέ δεν έφυγε απ' τη γειτονιά μας, δείχνει και πάλι το μαύρο πρόσωπό του στη γειτονική μας χώρα. Οι λακέδες του ευρωαμερικανικού φασισμού παρέδωσαν τον πρώην Πρόεδρο Μιλόσεβιτς στους διώκτες του για να τον μετατρέψουν από θύμα σε θύτη. Ενάντια σ' αυτά διαδηλώναμε χτες, διαδηλώνουμε και σήμερα. Καλούμε το λαό και τη νεολαία να πάρουν μέρος μαζικά στη σημερινή συγκέντρωση. Να αποτελέσει αυτή ισχυρό "όχι" και στους ξένους επικυρίαρχους και στους ντόπιους υποτακτικούς τους. Καλούμε τις αρχές της πόλης που προσκλήθηκαν στη δεξίωση των ΝΑΤΟικών να μην πάνε και με την πράξη τους αυτή να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο ΝΑΤΟ και τη συμπόρευσή τους με το λαό της Θεσσαλονίκης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ