Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απόβαση ειρήνης στο Λιμάνι

Την Κυριακή, 20 Μάη, η μεγάλη Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει από το στρατόπεδο «Παπακυριαζή»

Με σύνθημά της «ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος», η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, τιμά τον αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, 38 χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του και καλεί το λαό να συσπειρωθεί στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και να απαιτήσει να φύγει το ΝΑΤΟ από τη χώρα και τα Βαλκάνια. Καλεί το λαό της πόλης να δώσει μαζικό «παρών» στη μεγάλη Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει την Κυριακή 20 Μάη, που φέτος θα ξεκινήσει από το στρατόπεδο «Παπακυριαζή» στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, το χώρο όπου στάθμευαν τα ΝΑΤΟικά σύνεργα του θανάτου, μετά το τέλος του δολοφονικού τους έργου στο Κόσσοβο.

Η πορεία ειρήνης θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και μέσω μιας διαδρομής που θα περάσει από συνοικίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του Κέντρου, θα καταλήξει στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών.

Προηγούμενα στο λιμάνι, στο ύψος της συμβολής των οδών Λ. Νίκης και Αγίας Σοφίας, φίλοι της ειρήνης από τη Χαλκιδική θα κάνουν απόβαση με καΐκια. Μια απόβαση ειρήνης που στόχο έχει να αναδείξει το αίτημα του λαού της περιοχής για Θεσσαλονίκη λιμάνι της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και αποβατικό κέντρο των ΝΑΤΟικών ορδών του θανάτου.

Στο μεταξύ σε σημεία απ' όπου θα περάσει η μεγάλη πορεία, τοπικές επιτροπές ειρήνης προγραμματίζουν εκδηλώσεις υποδοχής για τους οδοιπόρους της ειρήνης. Εκδηλώσεις θα γίνουν στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά, στην Πλατεία Επταλόφου και στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης.

Με ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ καταγγέλλει την κυβέρνηση που «έχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών φονιάδων και συμπορεύεται με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην αλλαγή των συνόρων και ταυτόχρονα απευθύνει κάλεσμα σε κάθε πολίτη, σε κάθε νέο άνθρωπο, σε κάθε συνδικαλιστική και κοινωνική οργάνωση της πόλης να εντείνουν τους αγώνες και την πάλη τους, να συσπειρωθούν στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης. Να απαιτήσουν να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί. Καμία αλλαγή των συνόρων. Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φοιτητές και στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να φύγουν οι ξένες βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα μας και να σταματήσει η κυβέρνηση να παρέχει διευκολύνσεις στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους.

Σε άλλες πόλεις

Πορείες ειρήνης και άλλες πολύμορφες αντιπολεμικές εκδηλώσεις οργανώνουν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης οι επιτροπές ειρήνης και οι αντιπολεμικές πρωτοβουλίες που έχουν συσταθεί από τους φορείς της περιοχής μετά το ΝΑΤΟικό έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία. Ανάμεσα σε αυτές τις εκδηλώσεις ξεχωρίζει η περικύκλωση της «Φωνής της Αμερικής» στο Εράσμιο της Ξάνθης, που θα γίνει στις 27 Μάη και διοργανώνεται από τις αντιπολεμικές επιτροπές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (Ροδόπης, Ξάνθης, Εβρου, Καβάλας, Δράμας). Στις 18 Μάη στην Κομοτηνή, ενόψει της εκδήλωσης - περικύκλωσης της «Φωνής της Αμερικής», θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των φορέων που συμμετέχουν στο «φόρουμ Ειρήνης», όπου θα συζητηθούν οι τρόποι δράσης για τη μαζικοποίηση της εκδήλωσης αλλά και ο προγραμματισμός άλλων κινητοποιήσεων σε τοπικό επίπεδο.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής οι φίλοι της ειρήνης στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία στους δρόμους της πόλης αλλά και στα γύρω χωριά, μεταφέροντας το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα στους πολίτες. Παράλληλα, από τις μεγαφωνικές, αλλά και με τις εξορμήσεις με έντυπο υλικό που πραγματοποιούσαν στις στάσεις που έκαναν στα χωριά και σε κεντρικά σημεία της πόλης, καλούσαν το λαό σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που θα γίνει στο Εράσμιο.

Μέχρι στιγμής πορείες ειρήνης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν: στις 20 Μάη σε Φλώρινα και Σέρρες. Στις 22 Μάη στην Πιερία. Στις 27 Μάη σε Κοζάνη, Γρεβενά και Κιλκίς.

Στην Καβάλα στις 20 Μάη θα πραγματοποιηθεί Αγώνας Δρόμουγια την Ειρήνη στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από την κεντρική πλατεία.

Στην Πέλλα το φιλειρηνικό κίνημα οργανώνει έκθεση φωτογραφίας μέσα στην οποία αποτυπώνεται το ΝΑΤΟικό έγκλημα των 78 ημερών και τα συντρίμμια που άφησε πίσω του. Το Σάββατο 19 Μάη η έκθεση θα λειτουργήσει στην Εδεσσα, την Κυριακή 20 Μάη στη Σκύδρα, το Σάββατο 26 Μάη στα Γιαννιτσά και την Κυριακή 27 Μάη στην Αριδαία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ