Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματική συμπαιγνία αποπροσανατολισμού
  • Κυβέρνηση και ΝΔ, όσο πιο πολύ συνεργάζονται για το Ασφαλιστικό, τόσο περισσότερο σηκώνουν κουρνιαχτό με στημένες «μονομαχίες»
  • Στο παιχνίδι και τα γκάλοπ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εργαλείο για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και την εκτροπή της προσοχής της «κοινής γνώμης» σε ανούσια και ανώδυνα θέματα, αποτελούν, άλλη μια φορά, τα γκάλοπ που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και ΝΔ ολοένα και περισσότερο συντονίζονται και συνεργάζονται τόσο στη διαδικασία («κοινωνικός διάλογος») όσο και στην ουσία της «λύσης» για το Ασφαλιστικό. Και όσο πιο πολύ από κοινού απεργάζονται και προωθούν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές τους, τόσο περισσότερο σηκώνουν κουρνιαχτό με «αντιπαραθέσεις των δύο μονομάχων» και «υψηλούς τόνους».

Ετσι, ο Κ. Σημίτης επανήλθε χτες στη φραστική επίθεση κατά της ΝΔ, συντηρώντας την προπαγανδιστική επιχείρηση του δήθεν «μετώπου κατά της Δεξιάς», αλλά ταυτόχρονα επιχείρησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την αστεία παρελθοντολογία του. Ισχυρίστηκε ότι τα όσα είπε την περασμένη βδομάδα, στη Βουλή και τη νεολαία ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν συζήτηση για το παρελθόν, αλλά «πρόκειται περί μιας συζήτησης που αφορά το μέλλον». Και αυτό γιατί, όπως είπε, η ΝΔ θέλει να επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε κατά την περίοδο 1960-1980, για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο Κ. Καραμανλής είχε έτοιμη την απάντηση, επικεντρωμένη στην προσωπική επίθεση κατά του Κ. Σημίτη και συνοδευόμενη από βαρείς χαρακτηρισμούς. Μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση γυναικών του κόμματός του, επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός προκαλεί με κηρύγματα διχασμού και μισαλλοδοξίας και ανεβάζοντας τους τόνους πρόσθεσε: «Σε αυτόν τον προσωπικό του κατήφορο δε θα τον ακολουθήσουμε. Είναι τραγικά μόνος σε αυτή την πορεία πολιτικού ξεπεσμού». Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, είπε ότι «ο κ. Σημίτης ζημιώνει σκόπιμα τον τόπο με αυτά που κάνει» και όταν ένας πρωθυπουργός φθάνει σε αυτό το σημείο, «τότε γίνεται επικίνδυνος».

Γκάλοπ - παιχνίδια

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η διαμάχη εντυπώσεων, με αφορμή το τελευταίο γκάλοπ, της «Μέτρον Ανάλυσις», το οποίο εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κ. Καραμανλής ισοψηφεί με τον Κ. Σημίτη στην ερώτηση «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός». Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν αύριο οι εκλογές, το 34,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ΝΔ, έναντι 25,8% του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολουθεί αισθητά αποδυναμωμένο το ΚΕΠ του Δ. Αβραμόπουλου (10,5%), το ΚΚΕ με 5,9%, ο ΣΥΝ 3,2% και το ΔΗΚΚΙ 2%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δεν είχε χτες πρόβλημα να παραδεχτεί ότι οι δημοσκοπήσεις έγιναν «σε ένα δυσμενές πολιτικό περιβάλλον για μας», επικαλούμενος τα λάθη που έγιναν στο χειρισμό του Ασφαλιστικού, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι αυτή «η παρένθεση» κλείνει και πολύ γρήγορα θα φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τις λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα.

Στη Ρηγίλλης επικρατεί κλίμα ευφορίας, το οποίο όμως δεν μπορεί να αποκρύψει τον προβληματισμό ορισμένων στελεχών για την αποτελεσματικότητα της «αντιπολιτευτικής» τακτικής. Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή θεωρούν ότι δεν είναι εύκολα αντιστρέψιμη η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, ενώ δε λείπουν και κάποιοι που θεωρούν ότι η υπόθεση των εκλογών έχει κριθεί! Το βέβαιο είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ θα χρησιμοποιήσει το «μεγάλο προβάδισμα» που έχει στα γκάλοπ προς όφελος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και του συστήματος. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πρ. Παυλόπουλος, η ΝΔ δεν μπορεί πλέον να περιοριστεί στον έλεγχο και την κριτική της κυβέρνησης, αλλά θα επιχειρήσει «να σύρει την κυβέρνηση στη λήψη εκείνων των αποφάσεων που επιβάλλουν οι περιστάσεις και από την άλλη να την εμποδίσει να κάνει και άλλα μοιραία λάθη». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Αλογοσκούφης είπε (στον «Φλας») ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι να πιέσουμε την κυβέρνηση να κυβερνήσει έστω και στοιχειωδώς». Ο Ν. Κακλαμάνης διαφοροποιήθηκε όμως, τονίζοντας (στον «Ελεύθερο Τύπο») ότι «δεν μπορεί να ακολουθηθεί η λογική του ώριμου φρούτου» και τόνισε ότι «η ΝΔ πρέπει να ζητήσει εκλογές». Την ίδια πρόταση επανέλαβε χτες και ο Γ. Βουλγαράκης. Πάντως, ο Κ. Καραμανλής στη χτεσινοβραδινή ομιλία του δε φάνηκε να αλλάζει τακτική, πέρα από την ένταση των «τόνων» και την προβολή της εικόνας του κόμματός του ως «δύναμης που ενώνει».

Και υποψηφιότητες για δημοτικές

Το γκάλοπ της «Μέτρον Ανάλυσις» «άνοιξε» και το θέμα των υποψηφιοτήτων που προωθούν οι αρχιτέκτονες του συστήματος για τις δημοτικές εκλογές. Ετσι, πλασαρίστηκαν ο Ν. Χατζηνικολάου και η Γιάννα Αγγελοπούλου ως οι πλέον δημοφιλείς για τη θέση του δημάρχου Αθηναίων. Η επικεφαλής του «Αθήνα 2004», μέσω κύκλων της, άφησε να εννοηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα του δημάρχου, χωρίς ωστόσο να το αποκλείει κατηγορηματικά, αλλά δεν έκανε το ίδιο ο διευθυντής προγράμματος του «Mega», ο οποίος, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, «καλοβλέπει» τον δημαρχιακό θώκο, υπό τον όρο βέβαια ότι θα είναι «υποψήφιος κοινής αποδοχής» από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο Μ. Εβερτ έσπευσε να δηλώσει ότι «είναι μια θετική πρόταση και θα την προτείνω με ενθουσιασμό». Αντίθετα, ο «Ελεύθερος Τύπος» κάνει λόγο για επιχείρηση κατάκτησης του Δήμου της Αθήνας μέσω της προώθησης του Ν. Χατζηνικολάου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ