Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ
Χιλιάδες άνθρωποι, χιλιάδες θελήσεις, χιλιάδες φωνές για την Ειρήνη!

Η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης πορεύεται στην κεφαλή της πορείας
Η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης πορεύεται στην κεφαλή της πορείας
Ηταν όλοι εκεί! Και ήταν χιλιάδες! Ετοιμοι με τον ιδρώτα τους να ποτίσουν το διψασμένο «χώμα» της Ειρήνης. Ετοιμοι να βαδίσουν 42 ολόκληρα χιλιόμετρα, συνεπαρμένοι από οράματα και πόθους, προσδοκίες, ίδιες μ' αυτές του Γ. Λαμπράκη. Ωθούμενοι από οργή και αγανάκτηση για τα φρικιαστικά, συνεχιζόμενα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας που διαπράττει καθημερινά η ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων, για τον καθημερινό «βιασμό» της ειρήνης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, στα Βαλκάνια, στο ίδιο τους το «σπίτι»!

Ακόμα και ο καιρός συμμάχησε υπέρ των μαραθωνοδρόμων. Λες και η φύση καταλάβαινε πως όλοι αυτοί, αντιπαλεύοντας τους φορείς του πολέμου, παλεύουν και για τη δική της σωτηρία. Σε όλο το μήκος της πορείας οι οδοιπόροι εισέπρατταν τα χειροκροτήματα συγκεντρωμένων για την κατάθεσή τους σ' αξίες πανανθρώπινες, όπως η ειρήνη. Και συνέχιζαν να περπατούν, διαμηνύοντας πως θα αγωνίζονται έως ότου «εισπράξουν» την «απόδοση» όλων των «καταθέσεών» τους. Χιλιάδες, νέοι και μεγαλύτεροι. Ολοι στρατευμένοι στον κοινό αγώνα, για τα κοινά οράματα, εναντίον του κοινού εχθρού. Οσο για την κούραση; Μα, δεν κουράζεσαι όταν αγωνίζεσαι. Πανηγύρι είναι η πάλη, μέθεξη...

Και απ' αυτό το «πανηγύρι» δε θα μπορούσαν να λείπουν οι νέοι. «Βάλσαμο» η ορμή τους, η ζωντάνια τους έβρισκε διέξοδο στα συνθήματά τους κι αυτά έδιναν ρυθμό στο βηματισμό. Κάπως έτσι, με παλμό και δυναμισμό, διάνυσαν οι οδοιπόροι τα πρώτα χιλιόμετρα της πορείας. Πρώτος ολιγόλεπτος σταθμός η Νέα Μάκρη. Ο δήμος τούς προσφέρει νερό, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απευθύνουν ο δήμαρχος Νέας Μάκρης Ιορδάνης Λουίζος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης της πόλης Βαγγέλης Αναγνώστου.

Το χορευτικό συγκρότημα Παλλήνης χορεύει για τους ειρηνοδρόμους στο Αθλητικό Κέντρο Παλλήνης «ΓρηγόρηςΛαμπράκης»
Το χορευτικό συγκρότημα Παλλήνης χορεύει για τους ειρηνοδρόμους στο Αθλητικό Κέντρο Παλλήνης «ΓρηγόρηςΛαμπράκης»
«Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε οι αγώνες για ειρήνη αποτελούν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, αποτελούν τη μόνη λύση», υπογραμμίζει ο Ι. Λουίζος, χαιρετίζοντας την πορεία αυτών που βαδίζουν στα ματωμένα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη. «Η σημερινή πορεία, η παρουσία σας, μας δίνει τη δύναμη να αγωνιστούμε για το πιο πολύτιμο αγαθό, την ειρήνη», τονίζει στο χαιρετισμό του ο Β. Αναγνώστου.

Το «διάλειμμα» τελειώνει. Η πορεία ξαναπαίρνει το δρόμο της, ως το δεύτερο σταθμό, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, στη Ραφήνα, όπου τους καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος της πόλης Ι. Πικαλίδης. Απευθυνόμενος στους ειρηνιστές, ο εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Γ. Συρός σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία του αγώνα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και την ανάγκη εδραίωσης της Ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Με σύμμαχο τον συννεφιασμένο ουρανό, οι ειρηνοδρόμοι συνεχίζουν τη διαδρομή προς το Πικέρμι με τους νέους να εξακολουθούν να δίνουν τον τόνο, φωνάζοντας συνθήματα, τραγουδώντας, εκπληρώνοντας το «χρέος στο Λαμπράκη» όπως έλεγε και το σύνθημα που επαναλαμβανόταν σε όλη τη διάρκεια της πορείας.

Στο Πικέρμι ο Γιώργος Κόκκαλης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, συγκινημένος, αναφέρθηκε στον Γρ. Λαμπράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά για τη δολοφονία του: «Οι τότε αντιδραστικοί κύκλοι νόμιζαν ότι έτσι θα έβαζαν φραγμό στο λαϊκό κίνημα, θα έβαζαν σε εφαρμογή τα άνομα σχέδιά τους, χωρίς καμία λαϊκή αντίδραση» και συνδέοντας το χτες με το σήμερα, τόνισε: «Ο ελληνικός λαός δε θα ανεχτεί άλλες προβοκάτσιες και "τρομονόμους"». Οι εκδηλώσεις στο Πικέρμι έκλεισαν με την απαγγελία ενός ποιήματος από την ΕΠΟΝίτισσα, Αθηνά Τσιγκάρη.

Η Μαραθώνια Πορεία... αποδίδει τα δέοντα στην αμερικάνικη πρεσβεία, με την παρουσία εκατοντάδων «φρουρών» της

Πέτροβας Σπύρος

Η Μαραθώνια Πορεία... αποδίδει τα δέοντα στην αμερικάνικη πρεσβεία, με την παρουσία εκατοντάδων «φρουρών» της
Επόμενη στάση των οδοιπόρων της Ειρήνης το Αθλητικό Κέντρο Παλλήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης». Εκεί την πορεία καλωσόρισε με νερό, αναψυκτικά και ένα σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος της πόλης Σπύρος Κωνσταντάς, ο οποίος θα τονίσει ότι η πάλη για Ειρήνη πρέπει να αποτελεί καθημερινό βίωμα της δράσης του λαού. Αγωνιστικό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες που παλεύουν για την ειρήνη έστειλε η Σοφία Θωμαρέη από την ΟΓΕ, η οποία τόνισε ότι αποτελεί χρέος όλων των γυναικών να παραδώσουν στα παιδιά τους «τον κόσμο των ονείρων μας».

Υπόσχεση ότι τα οράματα και τα ιδανικά του αγωνιστή Γρ. Λαμπράκη θα γίνουν πράξη έδωσαν οι γιοι του Γρ. Λαμπράκη, Γιώργος και Γρηγόρης Λαμπράκης, που χαιρέτισαν στην εκδήλωση. Παρευρέθηκαν, στέλνοντας τον αγωνιστικό χαιρετισμό τους η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο Γ. Δάρας, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Γ. Βασίλαρος και Ν. Στεφανίδης, το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή και ο δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης Τ. Δεληγιάννης.

Στη συνέχεια στεφάνια στην είσοδο του Αθλητικού Κέντρου κατέθεσαν οι γιοι του, ο δήμαρχος Παλλήνης και ο συνοδοιπόρος του Α. Μαμωνάς, ενώ ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αγωνιστή Γρ. Λαμπράκη. Τη «σκυτάλη» στο τέλος της εκδήλωσης πήρε το Χορευτικό Συγκρότημα Παλλήνης που χόρεψε για τους φίλους της Ειρήνης. Τη διεύθυνση του χορευτικού είχε η Ερ. Κονδαρά - Νικητοπούλου.

Ενα, μόνο, μέρος της χτεσινής πορείας, ενώ «καταπίνει» τα χιλιόμετρα προς την πλατεία Συντάγματος
Ενα, μόνο, μέρος της χτεσινής πορείας, ενώ «καταπίνει» τα χιλιόμετρα προς την πλατεία Συντάγματος
Αμέσως μετά δίνεται το σήμα και οι οδοιπόροι συνεχίζουν με επόμενο «σταθμό» την Αγία Παρασκευή. Εκεί γίνονται δεκτοί με παρατεταμένα χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους, ενώ νέοι ειρηνοδρόμοι ενσωματώνονται στην πορεία, μεταδίδοντας ισχυρές δόσεις δυναμισμού και ενθουσιασμού. Τα συνθήματα «δονούν» την ατμόσφαιρα. Ο αντιδήμαρχος της πόλης Βασ. Γιαννακόπουλος με μια σύντομη ομιλία χαιρέτισε όσους αγωνίζονται για «παναθρώπινα ιδανικά». Ο Δημ. Αγκαβανάκης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, με το χαιρετισμό του στέλνει μήνυμα ενότητας και αγώνα. Στην Αγ. Παρασκευή βρέθηκε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, η οποία και πορεύτηκε μέχρι την πλατεία Συντάγματος.

Λίγα λεπτά πριν τις 6.00 το απόγευμα, το φιλειρηνικό ποτάμι πιο «ορμητικό» ξεκινά για τον τελικό του προορισμό, έχει ήδη πια μπει στην τελική ευθεία. Μικρή στάση έξω από το Πεντάγωνο, όπου οι φιλειρηνιστές έστειλαν το ακόλουθο μήνυμα: «Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο» και «Θέλουμε στρατό δημοκρατικό και όχι εξαρτημένο και ΝΑΤΟικό», εκφράζοντας την αντίθεση του κινήματος στην εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, καθώς και την απαίτηση να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιωτικοί που υπηρετούν ως δυνάμεις κατοχής.

Το μεγάλο βουερό φιλειρηνικό ποτάμι μόλις έχει ξεκινήσει από τον Τύμβο και πορεύεται στη λεωφόρο Μαραθώνος
Το μεγάλο βουερό φιλειρηνικό ποτάμι μόλις έχει ξεκινήσει από τον Τύμβο και πορεύεται στη λεωφόρο Μαραθώνος
Από κει και μετά συνεχώς νέοι διαδηλωτές προστίθονταν στην πορεία. Στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας στην πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας πολλοί ειρηνοδρόμοι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον ηρωικό γιουγκοσλαβικό λαό, υψώνοντας τις γροθιές τους και χαιρετώντας τους υπαλλήλους στο μπαλκόνι. Λίγο πιο κάτω στην αμερικάνικη πρεσβεία, έχει στηθεί το ίδιο γνώριμο έργο. Ο φόβος του «εχθρού λαού» και η προσπάθεια τρομοκράτησής του, ώθησαν την κυβέρνηση να στείλει ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που έζωσαν την πρεσβεία, πάνοπλοι σαν αστακοί. Η απάντηση μυριόστομη: «Ο λαός απαιτεί να φύγουν οι βάσεις κι οι Αμερικανοί». Το ίδιο περίπου σκηνικό στις πρεσβείες της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Οι οδοιπόροι περήφανοι συνεχίζουν και στέκονται για λίγο στα γραφεία της ΕΕ, πριν τη Βουλή, όπου κατεβάζουν και ποδοπατούν συμβολικά τη σημαία του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Λίγο πιο κάτω οι ειρηνοδρόμοι υποδέχονται με ενθουσιασμό τα μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και μαζί τους φτάνουν πια στο Σύνταγμα, καταχειροκροτούμενοι από φίλους της ειρήνης που τους περίμεναν εκεί. Η μάχη αυτής της μέρας είχε τελειώσει, όλοι όμως ήταν έτοιμοι από την επομένη να συνεχίσουν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινάει αύριο στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα (2013-05-18 00:00:00.0)
Συναγερμός ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών (2012-05-22 00:00:00.0)
Την Κυριακή 20 Μάη από το Μαραθώνα (2012-05-12 00:00:00.0)
Λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι (2007-05-15 00:00:00.0)
Χιλιάδες και χιλιάδες οι συνεχιστές στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη (2002-05-21 00:00:00.0)
Νικητές και τροπαιούχοι στη μάχη με τον ήλιο (1997-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ