Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πρωτοβουλίες συντονισμού των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων

Από την εκδήλωση των εγκαινίων των νέων γραφείων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα
Από την εκδήλωση των εγκαινίων των νέων γραφείων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα
Πολιτικά, οικονομικά και - όποτε κριθεί σκόπιμο - στρατιωτικά μέσα, χρησιμοποιεί η Νέα Τάξη Πραγμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να επιβάλει τη δική της «παγκοσμιοποίηση». Η ένταση των ανταγωνισμών ανάμεσα στους «ισχυρούς» της Γης και η αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού οξύνουν τα προβλήματα ολόκληρης της ανθρωπότητας και καταδικάζουν στη φτώχεια, στην πείνα, ακόμα και το θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα παραπάνω, επισήμαναν και κατέγραψαν τα μέλη της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), κατά τη διάρκεια των εργασιών τους, που έγιναν στις 11 και 12 Μάη στην Αθήνα, στα γραφεία του ΠΣΕ. Η συζήτηση και, πολύ περισσότερο, οι εικόνες και οι παραστάσεις που μετέφεραν τα μέλη της Γραμματείας από τις διάφορες ηπείρους του κόσμου, ανέδειξαν, όμως, και μια άλλη πτυχή της σημερινής κατάστασης. Λαϊκά κινήματα, σε κάθε γωνιά της Παγκόσμιας Κοινότητας, δηλώνουν αποφασισμένα να προβάλουν αντίσταση. Ο ευσεβής πόθος των εκπροσώπων της «νέας τάξης», για επιβολή των σχεδίων τους, χωρίς λαϊκές αντιδράσεις, έμεινε μόνο στα χαρτιά... Οπως τόνισαν τα μέλη της Γραμματείας του ΠΣΕ, σημαντικοί και πολύμορφοι αγώνες εκδηλώθηκαν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι μαχητικές αυτές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τα μέλη της Γραμματείας, γέννησαν και προέβαλαν την ανάγκη συντονισμού των κινημάτων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Τα μέλη της Γραμματεία του ΠΣΕ, με βάση αυτές τις εξελίξεις, αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διοργανώσουν μια σειρά από εκδηλώσεις, στις οποίες καλούν τα φιλειρηνικά και λαϊκά κινήματα, τις μαζικές οργανώσεις και τις προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο να λάβουν ενεργά μέρος.

Βάσει αυτών, η Γραμματεία του ΠΣΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τα επεκτατικά σχέδια του ΝΑΤΟ και για τη νέα διεύρυνση που ετοιμάζει με την ένταξη νέων χωρών στους κόλπους του. Αποφάσισαν, επίσης, να διοργανώσουν μεγάλη κινητοποίηση στην Πράγα, την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί εκεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

Προχώρησαν, παράλληλα, στη σύνταξη ενός κειμένου, το οποίο βάλλει κατά του προγράμματος της «Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας», που σχεδιάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο, που θα σταλεί σε κυβερνήσεις, μαζικές οργανώσεις και προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι πραγματικές διαστάσεις της συγκεκριμένης απόφασης των ΗΠΑ, οι οποίες, στην ουσία, θα πυροδοτήσουν νέα κούρσα εξοπλισμών και θα μεγαλώσουν τον κίνδυνο μιας πυρηνικής απειλής.

Παράλληλα, συνέταξαν κείμενο, στο οποίο καταγράφουν την κατάσταση στην Ασία, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη ήπειρος έχει μπει στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού και θα αποτελέσει το επίκεντρο νέων εντάσεων και πιθανών συγκρούσεων. Με κείμενό τους, επίσης, κατήγγειλαν την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην Παλαιστίνη και προγραμμάτισαν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να διοργανώσουν ειδική παγκόσμια συνάντηση φιλειρηνικών κινημάτων για το Παλαιστινιακό.

Επίσης, με «ειδική έκκληση», τάχθηκαν κατά της παγκοσμιοποίησης και, τέλος, συμφώνησαν να συμβάλουν με κάθε μέσο για να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεγάλη διάσκεψη φιλειρηνικών κινημάτων από όλο τον κόσμο. Τα επίσημα κείμενα της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να δοθούν στη δημοσιότητα.

Σ' αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στις εργασίες της Γραμματείας του ΠΣΕ πήραν μέρος αντιπρόσωποι από πέντε φιλειρηνικά κινήματα και, συγκεκριμένα, την Ελλάδα, την Κούβα, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ