Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στην καρδιά τους έκαιγε η αστείρευτη φλόγα του αγώνα

Κυριακή πρωί, 8 και κάτι, χιλιάδες Αθηναίοι καταφτάνουν στον Τύμβο του Μαραθώνα. Μέσα σε λίγα λεπτά ο χώρος μετατρέπεται σε πραγματικό «μελίσσι». Συνοδοιπόροι, όλοι τους, στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, αποφασισμένοι να πορευτούν στο δρόμο που 38 χρόνια πριν πορεύτηκε ο μάρτυρας της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.

Στην καρδιά όλων τους έκαιγε η αστείρευτη φλόγα του αγώνα και της δικαιοσύνης. Με το δυναμισμό τους, την ίδια την απόφασή τους να περπατήσουν 42 χιλιόμετρα, υπογράμμισαν για μια ακόμα φορά ότι τα ιδανικά του πρώτου μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης όχι μόνο δεν πέθαναν μαζί του - όπως θα ήθελαν οι άνανδροι δολοφόνοι του - αλλά ζουν και αποτελούν φωτεινό σηματοδότη κάθε φιλειρηνιστή, συνολικά του Κινήματος Ειρήνης.

Πράγματι, όπως τόνισε ο Γρ. Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, «ο αγώνας του Γρ. Λαμπράκη είναι πάντα επίκαιρος, πόσο μάλλον σήμερα, και καθοδηγεί τους αγωνιστές της ειρήνης, ενάντια σε όλους αυτούς που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας μας».

Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονται, όπως πάντα, οι γιοι του Γρ. Λαμπράκη, ο Γιώργος και ο Γρηγόρης και οι συνοδοιπόροι του τότε Μπάμπης Παπαδόπουλος και Ανδρέας Μαμωνάς. Εκεί είναι και ο Ορ. Κολοζώφ, ο Δ. Αρβανιτάκης και ο Σπ. Χαλβατζής, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι δήμαρχοι Βύρωνα Ν. Ρογκάκος και Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής, καθώς και ο Κ. Κορτζίδης πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ.

Λίγο αργότερα η πορεία ξεκινάει. Το πρώτο σύνθημα δίνει το στίγμα: «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί» και ο δρόμος της Ειρήνης μόλις άρχισε να δονείται από μια πορεία, τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ