Αυξημένες οι ροές προσφύγων από Τουρκία
Σάββατο 30 Ιούλη 2016

Eurokinissi

Δύο βδομάδες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία και οι μέχρι πρότινος, σχεδόν μηδενικές προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά δείχνουν, πλέον, να έχουν μικρή αύξηση. Παράλληλα, οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονταν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συμμετέχοντας στη διεκπεραίωση των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών, έχουν αποχωρήσει από τις 21 Ιούλη, με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών και της υπηρεσίας ασύλου πρόκειται να αντικατασταθούν, χωρίς ωστόσο να δίνονται ημερομηνίες. Διευκρινίζεται δε ότι η ανάκλησή τους έγινε για λόγους γραφειοκρατικούς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, προκειμένου να ελεγχθούν. Η ελληνική πλευρά τηρεί στάση αναμονής. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία είναι σε ισχύ. Αλλωστε, είχαν λήξει τα «πράσινα» διαβατήρια των Τούρκων αξιωματούχων, ενώ οι Ελληνες αξιωματούχοι εξακολουθούν να παραμένουν στο τουρκικό έδαφος.

Στο μεταξύ, στους 57.075 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης την Παρασκευή. Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.217 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (3.179). Εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 2.150 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 9.313 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 118 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος (στα οποία περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις της Frontex) το τελευταίο 24ωρο έχουν φθάσει σε Λέσβο και Κω 165 πρόσφυγες.

Εκτακτη χρηματοδότηση από την Κομισιόν

Την εκταμίευση κονδυλίου ύψους 11 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής και εγγραφής των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και για την ενίσχυση των υπηρεσιών διάσωσης ναυαγών στην Ιταλία, ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μέρος των κονδυλίων θα διατεθεί για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής και παροχής ιατρικών υπηρεσιών στα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, ποσό ύψους 500.000 ευρώ θα διατεθεί για τη βελτίωση της σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης του Κέντρου υποδοχής στη Σάμο.

Εξάλλου, «το προσφυγικό κύμα έχει σταματήσει. Η Ευρώπη μπορεί να το πει τώρα με αυτοπεποίθηση. Το ζητούμενο είναι σήμερα να βοηθήσουμε την Τουρκία να σηκώσει το οικονομικό βάρος των 3 εκατομμυρίων προσφύγων», δήλωσε χτες στην «Syddeutsche Zeitung» o Αυστριακός Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν. Ο καθ' ύλην αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εξέφρασε την κατανόησή του για τη σκοπιμότητα της συνέχισής τους. «Είναι ένα εύλογο ερώτημα, το οποίο θέτω συχνά στον εαυτό μου, για να μην πω καθημερινά, αλλά είτε μου αρέσει συναισθηματικά είτε όχι, είμαι δεσμευμένος να θεωρώ ότι αυτό που έχουμε συμφωνήσει πρέπει και να εφαρμοστεί».

Τα νησιά του βορείου Αιγαίου δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν άλλους πρόσφυγες πέρα από όσους ήδη διαμένουν στα ήδη θεσμοθετημένα και οργανωμένα «hot spots» δήλωσε χτες η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου. Με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας - επικεφαλής του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρη Βίτσα, επισημαίνει την «ανησυχητική κατάσταση» που διαμορφώνεται στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και ζητά τη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται ο εγκλωβισμός και τα μέτρα «ανακύκλωσης» της αθλιότητας (2019-09-04 00:00:00.0)
Εντονη ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών (2018-04-07 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κατάσταση και ένταση της καταστολής (2016-04-30 00:00:00.0)
Σχέδια έκτακτης ανάγκης και «σφράγισμα» με κλειστά σύνορα (2016-03-12 00:00:00.0)
Αύξηση προσφυγικών ροών (2016-03-11 00:00:00.0)
Προετοιμάζει για εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων (2016-03-03 00:00:00.0)