Τρίτη 16 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙΛΕΛΕΡ
Στις 28 του Μάρτη οι εκδηλώσεις

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ για αγωνιστικό εορτασμό της επετείου

Με εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, τιμάται η 100ή επέτειος της εξέγερσης του Κιλελέρ, οι οποίες θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό που οργανώνει η ΠΑΣΥ, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, την Κυριακή 28 Μάρτη. Η ΠΑΣΥ καλεί να συμμετάσχουν όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες, αλλά και οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που συνειδητοποιούν την ανάγκη συγκρότησης ενός κοινού αγωνιστικού μετώπου το οποίο θα αγωνίζεται κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Προχτές Κυριακή, παρουσία πολλών μικρομεσαίων αγροτών, έγινε εκδήλωση στον Παλαμά Καρδίτσας, στην κεντρική πλατεία, που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος. Μίλησε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, ο οποίος τόνισε ότι τα μηνύματα της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων, 100 χρόνια μετά, είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Τότε - συνέχισε - οι κολίγοι πρόγονοί μας πάλεψαν για να πάρουν πίσω τη γη τους και σήμερα παλεύουμε να μη μας ξεκληρίσουν και μας αρπάξουν τα χωράφια μας. Και πρόσθεσε ότι ο φετινός αγωνιστικός γιορτασμός της επετείου του Κιλελέρ αποτελεί τη συνέχεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για το σήμερα και την προοπτική της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στην επικαιρότητα των μηνυμάτων της εξέγερσης του Κιλελέρ και της αναγκαιότητας έντασης των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Κ. Τζέλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά.

Εκδηλώσεις τιμής της 100ής επετείου του Κιλελέρ θα γίνουν, επίσης, το ερχόμενο Σάββατο 20 Μάρτη στην Αγιά (11.30 το πρωί, στην «Κιβωτό»), όπου το Φλεβάρη του 1909 οι κολίγοι της επαρχίας είχαν πραγματοποιήσει δυναμικό συλλαλητήριο απαιτώντας να πάρουν τη γη τους από τους τσιφλικάδες. Την Κυριακή 21 Μάρτη, στις 11.30 το πρωί, εκδήλωση θα γίνει στα Ορφανά Καρδίτσας, όπου την 1η Μάρτη του 1910 τετρακόσιοι κολίγοι, οπλισμένοι με γκράδες, σταμάτησαν το τρένο, λίγο παραπέρα από το σταθμό, δηλώνοντας ότι αν δε γίνει απαλλοτρίωση θα καταστρέψουν τη γραμμή.

  • Να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση στο Κιλελέρ καλεί τους αγρότες της Χαλκιδικής η Γραμματεία της ΠΑΣΥ Χαλκιδικής, που συγκροτήθηκε πρόσφατα.

Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 100 χρόνια από την εξέγερση στο Κιλελέρ, καλεί όλα τα παραρτήματά της και όλους τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες, τους απόγονους και φίλους της, να πάρουν μέρος μαζικά στον αγωνιστικό γιορτασμό που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στο χώρο της εξέγερσης, την Κυριακή 28 Μάρτη 2010.

Στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι οι πρόσφατες πολυήμερες μεγάλες κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, η αγωνιστική συμμετοχή των νέων αγροτών, οι συλλογικές διαδικασίες και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ