Σάββατο 3 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδία και εμπαιγμός απέναντι στα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Ακόμα περισσότερο εξοργίζουν τους αγρότες οι απαράδεκτες δηλώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή την Παρασκευή

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας όλου του λαού

RIZOSPASTIS

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας όλου του λαού
Τη γνώριμη εικονική πραγματικότητα επιχείρησε να παρουσιάσει ξανά ο πρωθυπουργός στους αγρότες για τα οξυμένα προβλήματά τους, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή.

Ανακοινώνοντας τα γνωστά μέτρα - ψίχουλα, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματά τους, επιχείρησε προκλητικά να εξωραΐσει το έργο της κυβέρνησης, το οποίο εξακολουθεί να τσακίζει το εισόδημα και το βιος των βιοπαλαιστών αγροτών, ενισχύοντας παράλληλα τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Η κυβέρνηση έχει διαθέσει αρκετά κεφάλαια για τις αποζημιώσεις παρότι είχαν προηγηθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού», επισήμανε κυνικά, σαν να του «χρωστούν» και ...συγγνώμη οι αγρότες που διεκδικούν, ενώ δεν παρέλειψε να επικαλεστεί την κλιματική κρίση για να δικαιολογήσει την πλήρη απουσία αντιπλημμυρικών έργων, που είχε ως συνέπεια την ολέθρια καταστροφή στη Θεσσαλία.

Με χιλιάδες στρέμματα γης και χωριά πλημμυρισμένα, με τους αγρότες ακόμα να μην έχουν σταθεί στα πόδια τους, έφτασε να ισχυριστεί ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν φτιαχτεί μετά τον «Ιανό» ...άντεξαν!

Ανακοίνωσε ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο (82 εκατομμύρια) θα επεκταθεί και για το 2024, ενώ σημείωσε πως θα δοθεί πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα των αγροτών από Μάη έως Σεπτέμβρη.

Για τις καθυστερήσεις στην καταβολή της κρατικής αρωγής, για μια ακόμα φορά έριξε την ευθύνη στους ίδιους τους πληγέντες, επικαλούμενος το ότι περίπου 4.000 έχουν «συμπληρώσει φάκελο» από τους 30 χιλιάδες που είχαν κάνει αίτηση, όταν είναι γνωστό ότι πρόκειται για μια διαδικασία βάρβαρης γραφειοκρατίας, που ειδικά για τους πνιγμένους είναι ακόμα πιο δύσκολη να διεκπεραιωθεί, λειτουργώντας στην ουσία ως έμμεσος «κόφτης».

Επίσης, ανακοίνωσε φωτοβολταϊκά για νέους αγρότες ύψους 30 εκατ. ευρώ και επιδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων για μια δεκαετία, κινήσεις που από τη μία αποτελούν στήριγμα για τους ομίλους των ΑΠΕ και από την άλλη «επιδοτούν» ουσιαστικά την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής.

Οσον αφορά την αποκατάσταση των απαραίτητων έργων υποδομής στη Θεσσαλία, σημείωσε ότι είναι μία διαδικασία χρονοβόρα που δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη και κοστοβόρα καθώς ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας

Στο ίδιο πνεύμα των απαράδεκτων αυτών δηλώσεων, που δικαίως εξοργίζουν ακόμα περισσότερο τους βιοπαλαιστές που είναι ήδη στους δρόμους, εντάσσονται συνολικά οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και η προπαγάνδα από τα συστημικά ΜΜΕ, προκειμένου να εμφανιστεί ότι η ΝΔ «ακούει» και «ανταποκρίνεται» στις διαμαρτυρίες. Σε αυτή την προσπάθεια μάλιστα, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται και τη συναίνεση που δίνουν στον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής της ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Απέναντι στον αυταρχισμό και τις συκοφαντίες

Δεν ήταν όμως εξαρχής αυτή η κυβερνητική τακτική. Οταν πρωτοάναβε η αγωνιστική φωτιά στη Θεσσαλία η κυβέρνηση προσπάθησε να τη «σβήσει» εν τη γενέσει της, στέλνοντας τα ΜΑΤ να χτυπήσουν άγρια τους αγωνιζόμενους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας. Ταυτόχρονα κατέφευγε στη συκοφαντία, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη να δηλώνει ότι «η αγροτική κινητοποίηση είναι κομματικά υποκινούμενη».

Βλέποντας όμως ότι η τακτική της τρομοκράτησης και της συκοφαντίας δεν είχε χειροπιαστό αποτέλεσμα, καθώς οι αγρότες δεν έκαναν πίσω αλλά όλο και περισσότεροι έμπαιναν στον αγώνα, όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση άλλαξε τακτική, προσθέτοντας στο «μαστίγιο» και λίγο από ...«καρότο».

Ετσι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως και τοπικοί βουλευτές τους, ξεκίνησαν να «αναγνωρίζουν τα προβλήματα» και να επικαλούνται γενικόλογα «μέτρα ενίσχυσης», τα οποία όπως αποδείχθηκε και την Παρασκευή στη Βουλή είναι τα ίδια που οδηγούν στη χρεοκοπία τους βιοπαλαιστές.

Βεβαίως, δεν παραλείπουν να τονίζουν ότι τα αγροτικά προβλήματα οφείλονται κατά κύριο στην «εισαγόμενη ακρίβεια», στις «αντίξοες καιρικές συνθήκες» και στην «κλιματική αλλαγή», σε μια προσπάθεια να αποσείσουν τις ευθύνες τους από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα στην αγροτιά να χαμηλώσει τις απαιτήσεις της.

Αλλωστε, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι ισχύουν πάντα τα «όρια» μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν οι προσδοκίες των αγροτών σε ό,τι αφορά τις «δημοσιονομικές δυνατότητες» της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι οι αγρότες δεν πρέπει να θέτουν αιτήματα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

Αδιαλλαξία και ξαναζεσταμένες υποσχέσεις

Αυτό όμως που αποφεύγουν «όπως ο διάβολος το λιβάνι» οι κυβερνώντες είναι να απαντήσουν καθαρά και επί της ουσίας στα συγκεκριμένα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες.

Αλλά ας δούμε συγκεκριμένα τι ζητούν οι αγρότες και τι απαντάει η κυβέρνηση:

-- Για τη μείωση του κόστους παραγωγής οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Η κυβέρνηση «περί άλλων τυρβάζει», κάνοντας λόγο για επιστροφή φόρου καυσίμων (η οποία μάλιστα είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη που έπαιρναν οι αγρότες το 2016, όταν την έκοψε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), για αναστολή πληρωμών στους λογαριασμούς του ρεύματος η οποία θα διαρκέσει 2 χρόνια και για ρύθμιση των χρεών για 5 χρόνια, λες και θα μπορούσαν οι Θεσσαλοί αγρότες, που λόγω των πλημμυρών έχουν μείνει χωρίς το παραμικρό εισόδημα, να πληρώσουν το τωρινό ρεύμα. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αρνείται, επικαλούμενη μια μείωση που έκανε στο παρελθόν, όταν και με αυτήν τη μείωση οι τιμές παραμένουν απλησίαστες για τους παραγωγούς.

-- Για τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την παγωνιά, τις αρρώστιες φυτών και ζώων, οι αγρότες ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ειδικά σε όσους καταστράφηκαν τα χωράφια και να ζώα τους να δίνεται μέχρι να μπορέσουν να παράξουν ξανά. Επίσης, να μην υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γης και να μη γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

-- Η αναπλήρωση εισοδήματος να αφορά όλες τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από κάθε αιτία, και να υπολογίζεται με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, την πραγματική ζημιά και το αναμενόμενο εισόδημα που θα έβγαζαν οι πληγέντες, αντί με βάση την ασφαλιζόμενη αξία που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

-- Επιπλέον ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να δίνει αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών από όλες τις αιτίες και σε όλα τα στάδια παραγωγής, χωρίς πρόσθετο χαράτσωμα. Τάσσονται ενάντια στην αλλαγή του κανονισμού που προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της παραγωγής.

Τι λέει για τα παραπάνω η κυβέρνηση; Παρουσιάζει ως «κοσμογονία» την αυτονόητη πρόβλεψη για ετήσια κρατική επιχορήγηση από τον ΕΛΓΑ, ύψους μέχρι το 20% των εσόδων του από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Κι αυτό, ενώ γνωρίζει ότι ακόμα και σήμερα παραμένουν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς επίσης ότι και αυτές είναι ανεπαρκείς και δεν καλύπτουν όλες τις ασθένειες - ζημιές.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει χορηγηθεί ούτε καν το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση, ούτε και επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μπορούν να διαμείνουν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους από τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές.

Και την ίδια στιγμή κάνει πως δεν ακούει τους Θεσσαλούς αγρότες όταν διεκδικούν να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, χωρίς καμία προϋπόθεση και με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ, και άλλα μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

Ούτε λόγος για κατώτατες εγγυημένες τιμές

Αυτό που δεν ανέχεται ούτε να ...ακούει η κυβέρνηση είναι το αίτημα των αγροτών για κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Επικαλείται τους απαράβατους κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» για να απορρίψει το παραπάνω αίτημα, μια «αγορά» που - «ω του θαύματος» - πάντα και παντού λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των πλουσίων και σε βάρος των συμφερόντων των φτωχών, ενώ σήμερα ευθύνεται για την αχαλίνωτη ακρίβεια που πλήττει βάναυσα τον λαό. Μια ακρίβεια που ενώ την πληρώνουν και οι ίδιοι οι αγρότες, η κυβέρνηση φτάνει προκλητικά να ισχυρίζεται ότι τους αποφέρει μεγαλύτερα ...έσοδα!

Την ίδια ώρα βέβαια εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, όπως και στα μονοπώλια της Ενέργειας, όπου έχει μοιράσει δεκάδες δισ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.


Π. Ρ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Περσινά ξινά σταφύλια» οι «εξαγγελίες» του πρωθυπουργού

Επανέλαβε αυτά που βγάζουν στον δρόμο τους αγρότες

Σε ανακοίνωσή του για τις «εξαγγελίες» του πρωθυπουργού για τους αγρότες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«"Περσινά ξινά σταφύλια" αποτελούν οι δήθεν "εξαγγελίες" για τους αγρότες, αφού όσα επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, τα έχουν ήδη εξαγγείλει οι υπουργοί του και είναι αυτά ακριβώς που έχουν βγάλει τους αγρότες στους δρόμους.

Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης απαίτησε από τους αγρότες να συμβιβαστούν με τα στενά όρια του δημοσιονομικού χώρου και "του εφικτού", τα οποία βέβαια καθορίζονται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την ΕΕ και έχουν φέρει γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους σε δυσκολία επιβίωσης.

Γι' αυτό άλλωστε η απάντησή του στα δίκαια αιτήματα των αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής και αφορολόγητο πετρέλαιο ήταν τα ψίχουλα των 82 εκατομμυρίων για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για 300 χιλιάδες αγρότες, τα οποία δεν είναι ούτε το 1/3 της επιστροφής που παίρνουν μια χούφτα εφοπλιστές.

Σε ό,τι αφορά τις "εξαγγελίες" για το ρεύμα, αυτές είναι "αέρας κοπανιστός" για τους αγρότες, γιατί το μόνο που εξυπηρετούν είναι η αύξηση των πωλήσεων των εταιρειών φωτοβολταϊκών.

Προσπαθώντας μάλιστα, για άλλη μια φορά, να κινητοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, υποστηρίζοντας δήθεν ότι πληρώνει ο λαός, για να παίρνουν αποζημιώσεις οι αγρότες μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, απέκρυψε ότι τον προϋπολογισμό τον "αρμέγουν" τα μονοπώλια και όχι οι βιοπαλαιστές αγρότες που παίρνουν ψίχουλα για αποζημιώσεις και οι οποίοι συνεισφέρουν στον ΕΛΓΑ με 170 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα χρησιμοποίησε με θράσος την άνοδο της τιμής στο πρόβειο γάλα και απέκρυψε ότι εξαιτίας του κόστους παραγωγής κερδοσκοπούν οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι των τροφίμων με τις απλησίαστες τιμές στα ράφια των super market. Για τις καθυστερήσεις στην καταβολή της κρατικής αρωγής, ούτε λίγο ούτε πολύ, έριξε την ευθύνη στους ίδιους τους αγρότες, ότι δεν "φτιάχνουν τους φακέλους τους".

Τα όσα δε είπε ο πρωθυπουργός για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας μόνο πρόκληση μπορούν να χαρακτηριστούν για τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς σε πόλεις και χωριά της περιοχής, που ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε τις πενιχρές αποζημιώσεις, που βιώνουν καθημερινά προβλήματα λόγω της μη αποκατάστασης και με τον φόβο για μια νέα καταστροφή.

Οι βιοπαλαιστές γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι έναν δρόμο έχουν: Την οργάνωση και συνέχιση του αγώνα για ουσιαστικές απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους για την επιβίωσή τους. Στο πλευρό τους βρίσκονται εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι, οι πληγέντες από τις καταστροφές. Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα και τις μορφές του αγώνα τους και σταθερά βρίσκεται στο πλευρό τους».

Μέρα και νύχτα στα μπλόκα, γιατί ... ο λογαριασμός δεν βγαίνει με τίποτα

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τους αγρότες για τον δίκαιο αγώνα τους

«

Το μπλόκο πρέπει να έχει ζωή. Να είμαστε όλοι εδώ. Παίρνουμε δύναμη ο ένας από τον άλλο. Εμείς βλέπουμε τους νέους και παίρνουμε κουράγιο, αυτοί μαθαίνουν από τους μεγαλύτερους ότι μόνο με τον αγώνα έχουμε κερδίσει ό,τι έχουμε κατακτήσει».

Ο «Ριζοσπάστης» αυτές τις μέρες βρίσκεται στα μπλόκα των βιοπαλαιστών αγροτών της Θεσσαλίας, εκεί που χτυπάει ο παλμός των μεγάλων αγώνων που δίνουν και οι οποίοι συνεχίζονται ακόμα πιο αποφασιστικά.

Ανάμεσα στις κινητοποιήσεις, στις μηχανοκίνητες πορείες και τους αποκλεισμούς των δρόμων, περάσαμε μέρες και νύχτες στο Μπλόκο του Ε65 στην Καρδίτσα, εκεί που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 800 τρακτέρ, συζητώντας με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Εκεί που η κυβέρνηση με όπλο την καταστολή επιχείρησε να βάλει φρένο στον δίκαιο αγώνα τους, χτυπώντας τους και τραυματίζοντάς τους. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, ωστόσο, έχουν ξεκαθαρίσει ότι γι' αυτούς δεν υπάρχει επιστροφή χωρίς δικαίωση και το έχουν ήδη κάνει πράξη.

Στο μπλόκο σχεδόν κάθε χωριό, κάθε Αγροτικός Σύλλογος έχει τη σκηνή του. Εκεί είναι το πρώτο σημείο συνάντησης, στις σκηνές που βρίσκονται δίπλα από τις κλούβες των ΜΑΤ. Οσο διαρκεί η μέρα πολλά από τα τραπέζια είναι έξω, στον ήλιο. Στη σκηνή του ΑΣ Κοσκινά βρήκαμε την πρώτη παρέα αγροτών και κτηνοτρόφων που μαζεύτηκαν το μεσημέρι, πριν τον προγραμματισμένο αποκλεισμό του Ε65.

Η καταστροφή του Σεπτέμβρη παραμένει ανεξίτηλη

Με τον «Ριζοσπάστη» στο Μπλόκο
Με τον «Ριζοσπάστη» στο Μπλόκο
Οι πληγές από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα του Σεπτέμβρη δεν είναι νωπές. Είναι ανοιχτές. Η συζήτηση δεν αργεί να επιστρέψει στο πώς έζησαν εκείνες τις μέρες, τι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν από τότε. Είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από την τότε αποστολή του «Ριζοσπάστη» στην Καρδίτσα. «Κουζίνα δεν έχω φτιάξει ακόμα! Του πατέρα μου του αγόρασα ένα κρεβάτι και μια τηλεόραση. Αυτό είναι το βιος μας στο πατρικό», αναφέρει ο ένας. «Τα προβλήματα είναι μεγάλα έως τεράστια. Στα σπίτια; Υγρασία. Επιπλα; Τελείωσαν όλα. Τα χωράφια δεν λένε να στεγνώσουν. Πρέπει να φτάσει το καλοκαίρι να ξεραθεί το χώμα, και αν. Κάποτε έλεγα, πότε θα 'ρθει η ώρα του Μαρτίου, να πάρω το φυτό, να το φυτέψω. Είχα όρεξη. Τώρα είμαι τόσο απαισιόδοξος. Πάει και η όρεξη, πάνε όλα. Την άνοιξη θα αρχίσουν να λιώνουν και τα χιόνια, μια μεγάλη βροχή αν ρίξει χαθήκαμε». Και ο διπλανός του προσθέτει: «Καρούλια, λάστιχα, τρακτέρ, όλα παρατημένα στο χωράφι. Τα μούτζωσα όλα! Πρώτη φορά δεν έχω όρεξη να πάω στο χωράφι». Ο Μιχάλης, νέος αγρότης, συνεχίζει: «Καμία κυβέρνηση δεν έχει σταθεί δίπλα μας. Πάντα δίπλα στους εφοπλιστές, δίπλα στους βιομηχάνους. Ποτέ δίπλα σε μας. Εμείς έχουμε μόνο τον αγώνα, και γι' αυτό είμαστε εδώ τώρα».

Μόλις πέφτει ο ήλιος, η θερμοκρασία βουτάει απότομα και οι περισσότεροι μπαίνουν μέσα στις σκηνές, όπου έχουν ανάψει οι σόμπες από το απόγευμα. Νωρίς το βράδυ, όσο το κρύο αντέχεται, οι περισσότεροι - και ιδιαίτερα οι πιο νέοι - βρίσκονται όρθιοι έξω.

«Δεν υπάρχει επιστροφή για κανέναν αν δεν δικαιωθούμε»

Καθημερινές οι συσκέψεις, οι συναντήσεις και οι συνελεύσεις
Καθημερινές οι συσκέψεις, οι συναντήσεις και οι συνελεύσεις
Εξω από τη σκηνή του ΑΣ Παλαμά συναντήσαμε τον πρόεδρο, Σωτήρη Αντωνίου. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή. Να γυρίσουμε πίσω να κάνουμε τι; Αφού δεν υπάρχει τίποτα. Πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα. Δεν υπάρχει επιστροφή για κανέναν», λέει. Μας μεταφέρει τον φόβο που υπάρχει διάχυτος στους βιοπαλαιστές της υπαίθρου - τον εφιάλτη του καιρού: «Ο κόσμος με το παραμικρό φοβάται, γιατί δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα τα αναχώματα. Ανά πάσα ώρα και στιγμή, άμα ρίξει μια μεγάλη βροχή, θα ξαναπλημμυρίσουμε. Τα χωράφια που έχουν καλλιεργηθεί είναι και αυτά "στον αέρα". Δεν υπάρχει ασφάλεια για μας πλέον. Δεν μερίμνησε το κράτος να υπάρχει ασφάλεια, να φτιάξει τα αναχώματα. Να ξεκινήσει να κάνει έργα, να σκάψει τα κανάλια».

Ο ίδιος εξηγεί ότι η κατάσταση στο χωριό παραμένει δραματική, καθώς υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν πάρει τα 6.600 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση και αναγκάζονται να ζουν σε σπίτια μέσα στην υγρασία. «Θα είχαμε πληρωθεί από τα χωράφια μας πριν 4 μήνες, όχι τον Μάη και τον Ιούνη που λέει ο κύριος υπουργός ότι θα πάρουμε τις αποζημιώσεις. Και γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ, για να μπορέσουμε να ταΐσουμε την οικογένεια, να πληρώσουμε τα απαραίτητα, τα εφόδια και τα πετρέλαια που χρωστάμε στους γεωπόνους και στα πρατήρια. Για να συνεχίσουμε τη ζωή μας».

Εκφράζει πάντως αισιοδοξία για τη δυναμική του αγώνα: «Υπάρχει πολλή νεολαία. Ο κόσμος έχει καταλάβει τα ψέματα που μας λέει η κυβέρνηση. Γιατί στην αρχή έταζε, έταζε, έταζε, τίποτα απ' όλα αυτά δεν έγινε. Γι' αυτό και δεν κάναμε πίσω όταν μας αντιμετώπισαν σαν τρομοκράτες την πρώτη μέρα. Εμείς ήρθαμε να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, να επιβιώσουμε, να παραμείνουμε στον τόπο μας, στα χωριά και στα χωράφια μας».

«Το κράτος δεν στάθηκε ποτέ δίπλα μας»

Στη σκηνή του ΑΣ Αγίας Τριάδας μας υποδέχτηκε θερμά ο πρόεδρος, Γιώργος Γιαννακός. Εκεί συζητήσαμε για ώρα με τον Δημήτρη, έναν από τους μελισσοκόμους που έχουν ενισχύσει τα μπλόκα, καθώς παλεύουν απέναντι στην ίδια πολιτική. «Οι αποζημιώσεις είναι ψίχουλα μπροστά στο κόστος της ζημιάς», είπε, αναφερόμενος τόσο στον δικό του κλάδο όσο και στους κτηνοτρόφους. «Δεν μετράμε καν τη χαμένη παραγωγή, που δεν την αποζημιώνουν. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο φόβος. Δεν νιώσαμε ποτέ το κράτος σε όλη αυτήν την κατάσταση να σταθεί δίπλα μας. Να υπάρξει μια σιγουριά για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις δουλειές μας. Αντε και πήρα τα ψίχουλα και πάω να αρχίσω πάλι από την αρχή. Τι να το κάνω; Αφού στην επόμενη μεγάλη βροχή κινδυνεύουν όλα πάλι να χαθούν. Οι γερόντοι ακούνε βροντή και δεν μπορούν να κοιμηθούν!».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της Εθνικής οδού, μιλήσαμε με τον Θανάση Καϊδαντζή, αγρότη από τη Θεσσαλιώτιδα, ο οποίος βρέθηκε εκεί για να μεταφέρει μήνυμα συμπαράστασης από το εκεί μπλόκο.

Στην περιοχή του, περίπου 7 με 8 χιλιάδες στρέμματα έχουν καλυφθεί από πέτρες και λάσπη. Οπως εξηγεί, αυτά πλέον δεν είναι γόνιμα και για να ξαναγίνουν πρέπει να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά. «Δεν είναι δυνατόν οικονομικά να το κάνει ο καθένας μόνος του. Οι εργολάβοι μάς είπαν ότι χρειάζονται χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα. Για να καθαρίσει κάποιος το χωράφι του, θα πρέπει να το αγοράσει δυο και τρεις φορές! Επιπλέον, είναι και ένα ζήτημα το πού θα πάνε όλα αυτά τα υλικά. Αν δεν υπάρξει ένας σχεδιασμός από το κράτος με επιστημονικό δυναμικό - με μηχανικούς, αλλά και γεωπόνους - έχουμε χαθεί, δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε ξανά».

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα παρακάρλια χωριά, στα λιγοστά χωράφια που δεν είναι καλυμμένα με νερό. Και θα το αντιμετωπίσουν και τα υπόλοιπα που συγκαταλέγονται στα πάνω από 160.000 πλημμυρισμένα στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων γύρω από τη λίμνη Κάρλα, όπου μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα ώστε να υπάρξει απορροή των λιμναζόντων νερών.

Οι «κάθετες γραμμές» και ο λογαριασμός που δεν βγαίνει

Πέρα όμως από τα μεγάλα προβλήματα που άφησε πίσω της η καταστροφή του Σεπτέμβρη, παραμένει και το ζήτημα του κόστους παραγωγής, που απειλεί με ξεκλήρισμα όλη τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας. Την 9η μέρα στο Μπλόκο του Ε65, ο Σωτήρης Αντωνίου και ο Νίκος Τσιανάβας με χαρτί και μολύβι μάς εξηγούν το κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα για το βαμβάκι, για να μας δείξουν ότι το εισόδημα που απομένει είναι ελάχιστο, δεν φτάνει ούτε τα 800 ευρώ τον μήνα για 100 στρέμματα βαμβάκι.

Για το κόστος πετρελαίου ανά στρέμμα, τραβούν μια κάθετη γραμμή και γράφουν το κόστος δίπλα από κάθε λέξη: Οργωμα, καλλιεργητής, σβολοτρίφτης, δισκόσβαρνα. Μέχρι εδώ, 18 ευρώ. Κόψιμο βαμβακιών περσινής καλλιέργειας, σπορά, ψεκασμός, λίπανση, σκαλιστήρι. Αλλα 14 ευρώ. 55 ευρώ το πότισμα, άλλα 18 η συλλεκτική μηχανή και η μετακίνηση μηχανημάτων. Σύνολο 105 ευρώ το στρέμμα για πετρέλαιο, ενώ η επιστροφή πετρελαίου από το κράτος είναι μόλις 5,5 ευρώ ανά στρέμμα. Κοροϊδία. Συνεπώς, 99,5 ευρώ είναι το κόστος πετρελαίου ανά στρέμμα για καλλιέργεια βαμβακιού.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το κόστος. Τραβούν νέα κάθετη γραμμή και γράφουν: Κόστος εφοδίων και αβαριών ανά στρέμμα - 20 ευρώ για σπόρο, 70 ευρώ για λιπάσματα, φυτοφάρμακα και για ψεκασμό για πράσινο σκουλήκι. 10 ευρώ αβαρίες μηχανημάτων και εργαλείων, άλλα 33 ευρώ πληρωμή συλλεκτικής μηχανής για το 90% που δεν διαθέτουν δική τους. Σύνολο 133 ευρώ.

«Δεν τελειώσαμε ακόμα», λένε και τραβούν και τρίτη γραμμή γρήγορα. Τον έχουν κάνει πολλές φορές αυτόν τον υπολογισμό. Κόστος ποτίσματος στον δήμο: 10 ευρώ ανά στρέμμα, αν είναι ελεύθερο νερό, ή 55 ευρώ στο ΤΟΕΒ για νερό με ρεύμα. Το συνολικό κόστος φτάνει περίπου τα 240 με 250 ευρώ το στρέμμα. Οπως μας εξηγούν, το κέρδος που απομένει είναι τα 93 ευρώ των επιδοτήσεων (βασική και συνδεδεμένη), άρα στα 100 στρέμματα βαμβάκι θα βγάλουν 9.300 ευρώ.

Απ' αυτά όμως πρέπει να αφαιρεθεί η ασφάλιση. Για την κατώτερη, μας λένε, θέλουν 142 ευρώ τον μήνα ΕΦΚΑ και 6 ευρώ τον μήνα για τον ΕΛΓΑ. Απομένουν δηλαδή 7.524 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 627 ευρώ τον μήνα... Και, για πολλούς, αυτό είναι ένα οικογενειακό εισόδημα...

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Μαζικοποιούνται και ενισχύονται τα μπλόκα, μεγαλώνουν η οργή και η αγανάκτηση

Πάνω από 1.500 τρακτέρ στα μπλόκα της Θεσσαλίας | Σε όλη τη χώρα φουντώνει ο αγώνας, δεκάδες τα μπλόκα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη

Στο Μπλόκο του Ε65 στην Καρδίτσα

RIZOSPASTIS

Στο Μπλόκο του Ε65 στην Καρδίτσα
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, δίνοντας έτσι απάντηση και στα μέτρα - ψίχουλα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, που βρίσκονται μακριά απ' τις πραγματικές ανάγκες και τα αιτήματά τους, είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα.

Δεκάδες μπλόκα στους δρόμους. Ποτάμια από τρακτέρ στις Εθνικές Οδούς και τους παράδρομους, σε κεντρικούς κόμβους κ.α. Καθημερινά κλεισίματα δρόμων, μηχανοκίνητες διαδηλώσεις που σηκώνουν στο «πόδι» ολόκληρες πόλεις. Συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Περιφέρειες και δήμους.

Με όλους τους τρόπους, οι χιλιάδες αγρότες που διαδηλώνουν εδώ και δέκα μέρες στα μπλόκα του αγώνα ξεκαθαρίζουν ότι ο δρόμος είναι ένας: Κλιμάκωση της πάλης για τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Η Θεσσαλία δίνει τον τόνο

Τον αγωνιστικό και ανυποχώρητο αυτό παλμό σε όλη τη χώρα, για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η δίκαιη μάχη της αγροτιάς, δίνει για ακόμα μια χρονιά η Θεσσαλία.

Η πλούσια πείρα από παλιότερες κινητοποιήσεις, η ύπαρξη συγκροτημένων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η σταθερή δράση τους με διάφορες μορφές όλα αυτά τα χρόνια είναι τα εφόδια που δίνουν δύναμη στους αγρότες, οι οποίοι καταφέρνουν να αποκρούουν μέχρι σήμερα όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα τους από μεριά της κυβέρνησης και μαζικοποιούν καθημερινά τον αγώνα τους.

Το Μπλόκο στον Πλατύκαμπο Λάρισας

Eurokinissi

Το Μπλόκο στον Πλατύκαμπο Λάρισας
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στις 24 Γενάρη είχαν βγει στα μπλόκα της Θεσσαλίας κάποιες εκατοντάδες τρακτέρ, σήμερα βρίσκονται στα μπλόκα της περιοχής πάνω από 1.500 τρακτέρ.

Ξεχωρίζει το μπλόκο που έχει στηθεί από τους αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων, κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας - Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας - Καρδίτσας, στο οποίο βρίσκονται καθημερινά εκατοντάδες αγρότες, οι οποίοι αποκλείουν το μεσημέρι τον Ε65 και πραγματοποιούν τη μαζική τους συνέλευση.

Αλλά και αυτό στον Πλατύκαμπο του νομού Λάρισας, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των αγροτών του νομού. Δίπλα σε αυτό το μπλόκο, τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους στα Πλατανούλια, στο Δαμάσι, στο Ομόλιο.

Οι αγρότες του νομού Τρικάλων έχουν στήσει μαζικό μπλόκο στο Ζάρκο και στη Βασιλική Καλαμπάκας.

Ακόμα, οι αγρότες της Μαγνησίας έχουν στήσει μπλόκα σε Στεφανοβίκειο και Αλμυρό.

Από την πανθεσσαλική σύσκεψη στον πανελλαδικό συντονισμό

Σημαντική ώθηση έδωσε η πανθεσσαλική σύσκεψη την προηγούμενη Τρίτη στον Παλαμά Καρδίτσας. Εκεί συμμετείχαν οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων και αποτυπώθηκε η αποφασιστικότητα για τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα, κάτι που έγινε πράξη και τις επόμενες μέρες, όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και σε όλη τη χώρα.

Από τη μεγάλη πορεία με δεκάδες τρακτέρ στους δρόμους της Καρδίτσας
Από τη μεγάλη πορεία με δεκάδες τρακτέρ στους δρόμους της Καρδίτσας
Μάλιστα, επόμενο βήμα τους οι αγρότες έχουν αποφασίσει να είναι ο πανελλαδικός τους συντονισμός, ώστε να δυναμώσει κι άλλο η πάλη τους, η αγωνιστική πίεση στην κυβέρνηση.

Οπως αποφάσισαν στη σύσκεψη, την Τετάρτη προχώρησαν συντονισμένα και ταυτόχρονα σε κλεισίματα της ΠΑΘΕ και Εθνικών, τοπικών δρόμων, ενώ σημαντικό στιγμιότυπο του αγώνα αποτέλεσε η είσοδος περίπου 100 τρακτέρ στην Καρδίτσα την ίδια μέρα, καθώς και η θερμή υποδοχή τους από τον λαό της πόλης και δεκάδες εκπροσώπους σωματείων και μαζικών φορέων. Αλλά και στην υπόλοιπη χώρα στήθηκαν νέα μπλόκα, πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις.

Μαζί με αυτές τις δράσεις εκφράζονται καθημερινά η στήριξη και η αλληλεγγύη των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, με επισκέψεις στα μπλόκα, παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες της Θεσσαλίας έχουν το δίκιο με το μέρος τους, αφού τα αιτήματά τους ανταποκρίνονται στο σήμερα και το αύριο της επιβίωσής τους. Ξέρουν καλά πως μόνο με την πάλη τους θα μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν, να επιβιώνουν οι οικογένειές τους.

Ολη η Μακεδονία στους δρόμους

Με το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 3 Φλεβάρη στο συλλαλητήριο στην «Agrotica», δίνουν το στίγμα της κλιμάκωσης του αγώνα οι αγρότες της Μακεδονίας, που όλες τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα.

Οι αγρότες δίνουν τη μάχη της επιβίωσης και σε κάθε μετερίζι αγώνα που έχουν στήσει με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα προβάλλουν τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα στην Ημαθία, όπου οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στη διασταύρωση της Νάουσας, στα Παλατίτσια και στο Μακροχώρι.

Στον Πύργο Ηλείας
Στον Πύργο Ηλείας
Στην Πέλλα, ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια» το μεσημέρι της Παρασκευής παρέταξε τρακτέρ στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς, ενώ παραμένουν τα μπλόκα σε Γυψοχώρι και Αριδαία.

Στη Θεσσαλονίκη, αγρότες από διάφορες περιοχές παραμένουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο πλακόστρωτο στην κάτω πύλη της ΔΕΘ.

Οι αγρότες που συσπειρώνονται στον Αγροτικό Σύλλογο Ανατολικής Θεσσαλονίκης παραμένουν στον κόμβο στο Νέο Ρύσιο.

Τα μπλόκα τους ενισχύουν οι αγρότες και στη Δυτική Μακεδονία, και πιο συγκεκριμένα στα Γρεβενά, στον κόμβο της Μυρσίνας στην Εγνατία Οδό, στον Φιλώτα στη Φλώρινα, στην είσοδο της Καστοριάς, στη Νεάπολη Κοζάνης, στη Φλώρινα, στο Αμύνταιο και στα Κοίλα.

Από τα μπλόκα του Φιλώτα και της Μυρσίνας οι αγρότες θα αναχωρήσουν στις 8 το πρωί του Σαββάτου, με λεωφορεία, για να συμμετέχουν κι αυτοί μαζικά στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς συνταξιούχων κ.ά. αναδεικνύοντας την ανάγκη να δοθεί ενιαία ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν και στη Δυτική Ελλάδα

«Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση, ο αγώνας μας να φουντώσει μέρα με τη μέρα, μπλόκα αγροτών ξεπηδούν σε όλη τη χώρα και σε όλη την Ευρώπη»: Με το κάλεσμα αυτό απευθύνεται στους αγρότες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, που χαιρετίζοντας τις έως και σήμερα κινητοποιήσεις καλεί τώρα τα τρακτέρ να είναι στους δρόμους, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα συλλαλητήριο για το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στις 12.30 μ.μ., στα διόδια του Ακτίου, από κοινού με την Ομοσπονδία της Πρέβεζας.

Μαζικά στους δρόμους και στη Λέσβο

INTIME NEWS

Μαζικά στους δρόμους και στη Λέσβο
Καλεί ταυτόχρονα σε στήσιμο νέου μπλόκου στην Ερμίτσα Αγρινίου, την Κυριακή 4 Φλεβάρη στις 12 μ., αλλά και σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στην Ηλεία, σε μαχητικό συλλαλητήριο μέσα στον Πύργο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής από το μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αγίου Γεωργίου οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Με κόρνες και συνθήματα τόνισαν πως δεν πρόκειται να δεχθούν τον αφανισμό τους, κάλεσαν σε άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία του νομού. Παράλληλα, με κάλεσμα της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων τους, θα προχωρήσουν σε πολύμορφες δράσεις με επίκεντρο το μπλόκο τους, με νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, για κλιμάκωση της δράσης τους, ενώ θα βρεθούν και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση «Agrotica».

Στην Αχαΐα σε μαζική συγκέντρωση στη γέφυρα Σελινούντα στην είσοδο του Αιγίου προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής αγρότες της Αιγιαλείας. Με τη στάση τους ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να δεχθούν τα μέτρα - κοροϊδία της κυβέρνησης, αναφερόμενοι και στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα οποία έχουν οξυνθεί, σε συνέχεια των μέτρων που διαχρονικά λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και που έχουν πλήξει και μια σειρά προϊόντα και στην περιοχή.

Στην Πελοπόννησο

Βόρεια Εύβοια - Μαντούδι
Βόρεια Εύβοια - Μαντούδι
Στη Μεσσηνία παραμένουν τα μπλόκα στη Μεσσήνη και στου Χανδρινού. Παράλληλα, προχωρά ο προγραμματισμός για το παμμεσσηνιακό συλλαλητήριο, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου στις 12 μ. στην Καλαμάτα. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί σε σύσκεψη το Σάββατο 3 Φλεβάρη (7 μ.μ.) στον χώρο του μπλόκου του πρώην σταθμού του ΟΣΕ.

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου καλεί όλα τα μπλόκα των νομών της σε σύσκεψη συντονισμού και κλιμάκωση της δράσης, στο μπλόκο του Αστρους Κυνουρίας, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ.

Στη Λακωνία, στον κόμβο Δαφνίου - Κροκεών παραμένουν οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού, ενώ για την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου το απόγευμα, προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση και γλέντι στον χώρο.

Σε Στερεά και Εύβοια

Καθημερινά οι αγρότες των μπλόκων της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας προχωρούν σε συνεχείς κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων και άλλες πολύμορφες δράσεις, ενώ στα μπλόκα της Αταλάντης Φθιώτιδας και του Κάστρου Βοιωτίας οι αγρότες πάτησαν με τα τρακτέρ τους πάνω στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 3/2, θα ανέβουν στη Θεσσαλονίκη για το μεγάλο συλλαλητήριο στην έκθεση «Agrotica», ενώ το μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας θα κλείσει την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στις 2 μ.μ. και για δύο ώρες.

Μέχρι στιγμής, κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στο τμήμα που διέρχεται από τη Στερεά Ελλάδα οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκα στο Κάστρο, στη Σκάλα Αταλάντης και στην Ανθήλη Λαμίας.

Στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λάρισας στο ύψος του χωριού Νέο Μοναστήρι παραμένουν με το μπλόκο τους οι πλημμυροπαθείς αγρότες της περιοχής Θεσσαλιώτιδας Δομοκού, οι οποίοι συντονίζουν τη δράση τους και με τους αγρότες του μπλόκου της γειτονικής Καρδίτσας.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών άλλωστε στα μπλόκα συνεχίστηκαν και την Παρασκευή 2/2. Μαζί με αντιπροσωπείες σωματείων και συλλόγων της περιοχής οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στη Σκάλα Αταλάντης ανέβηκαν για μία ακόμη φορά στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ενώ καθημερινά συνεχίζεται η ενίσχυση του μπλόκου με νέα τρακτέρ.

Αποφασισμένοι να μπουν δυναμικά στις αγροτικές κινητοποιήσεις και σε συντονισμό με συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Εύβοια να κλιμακώσουν τις επόμενες μέρες, δηλώνουν βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, που την Παρασκευή έστησαν το μπλόκο τους στην Κήρινθο Μαντουδίου. Εκτός από τα συνολικότερα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος, συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ολέθριες συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς τον Αύγουστο του 2021 και την κοροϊδία της κυβέρνησης, αλλά και τις συχνές καταστροφικές πλημμύρες που εκδηλώνονται στην περιοχή εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.

Η Κρήτη και τα άλλα νησιά στον χορό των κινητοποιήσεων

Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους την προηγούμενη βδομάδα σε Ηράκλειο και Χανιά, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Κρήτης κλιμακώνουν την πάλη τους, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους αγρότες της χώρας. Με περιοδείες και συσκέψεις οι Αγροτικοί Σύλλογοι σε κάθε χωριό προετοιμάζουν τους επόμενους σταθμούς του αγώνα τους, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση την Κυριακή 4 Φλεβάρη στον κόμβο των Πεζών στο Ηράκλειο και τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 11 μ.μ. στη δημιουργία μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων.

Στο νησί της Λέσβου, στον κόμβο της Λάρσου βρέθηκαν την Παρασκευή αγρότες και κτηνοτρόφοι, κλείνοντας τον δρόμο Μυτιλήνης - Καλλονής, ενώ κατευθύνθηκαν προς τη ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο πλευρό τους βρέθηκαν μάλιστα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, σωματεία και φορείς του νησιού. Τη στήριξη της κινητοποίησης μετέφερε με δήλωσή της η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση.

Στη Ζάκυνθο ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στις 10 π.μ. στο Εθνικό Στάδιο (γήπεδο).

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
«Σήμα κλιμάκωσης» το μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica»

Μαζική απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης | Σήμερα Σάββατο, στις 12 μ. στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας το αγωνιστικό ραντεβού

Από την Πέμπτη «πολιορκούν» την Agrotica οι αγρότες

MotionTeam

Από την Πέμπτη «πολιορκούν» την Agrotica οι αγρότες
Εφτασε η ώρα για το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων το Σάββατο στις 12 μ. στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή να αναμένεται να στείλει μήνυμα αποφασιστικής κλιμάκωσης, ειδικά μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή την Παρασκευή, όπου για μια ακόμα φορά, κοροϊδεύοντας τους βιοπαλαιστές αγρότες, παρουσίασε τα ίδια ψίχουλα ως ενισχύσεις (βλ. σελ. 6).

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και με ορμητήριο τα δεκάδες μπλόκα με χιλιάδες τρακτέρ που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, θα καταφτάσουν οργανωμένα στη Θεσσαλονίκη με τους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Συντονιστικές Επιτροπές των Μπλόκων, και θα βροντοφωνάξουν: «Ενισχύουμε τα μπλόκα, συντονιζόμαστε πανελλαδικά, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε. Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και στις καλλιέργειές μας».

Ηδη άλλωστε στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκονται από την Πέμπτη παραταγμένα εκατοντάδες τρακτέρ των αγροτών της Μακεδονίας, ενώ καθημερινές είναι και οι συντονισμένες πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα.

Κόντρα στην προσπάθεια κατευνασμού των κινητοποιήσεων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι θα διαδηλώσουν διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους και θα στείλουν το μήνυμα ότι δεν συμβιβάζονται με τα μέτρα - κοροϊδία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, με βάση πάντα τις περιβόητες «αντοχές» της οικονομίας και τη «δημοσιονομική σταθερότητα».

Στο πλευρό των αγροτών θα βρεθούν εργαζόμενοι, με τα σωματεία και τους μαζικούς τους φορείς, για να ενώσουν τη φωνή τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που ευθύνεται για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, αλλά και για να στηρίξουν τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, αφού συνδέονται με το ζήτημα παραγωγής ποιοτικών και φτηνών προϊόντων για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Δυναμικός και πολύμορφος αγώνας για την επιβίωση
  • Κοινή ρίζα των προβλημάτων η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η στρατηγική «γκριζο-πράσινης» μετάβασης της ΕΕ
  • Χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους και εκατοντάδες μπλόκα σε όλη την Ευρώπη

ΓΑΛΛΙΑ - «Οποιος σπέρνει δυστυχία, θερίζει θυμό!»
ΓΑΛΛΙΑ - «Οποιος σπέρνει δυστυχία, θερίζει θυμό!»
«Θέλουμε απλά να ζούμε από τον μόχθο μας!»

«Αφήστε μας να παράγουμε!»

«Δεν θα αφανιστούμε μένοντας σιωπηλοί!»

Αυτά και άλλα παρόμοια συνθήματα κυριαρχούν τις τελευταίες μέρες στις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν ταυτόχρονα χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ευρώπη, σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία κ.α.

Εκατοντάδες είναι τα μαζικά αγροτικά μπλόκα που στήνονται σε όλη την ήπειρο, με τους αγρότες να παρατάσσουν χιλιάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες (κομβικές και για τη σύνδεση διαφορετικών κρατών), κρίσιμους διαμετακομιστικούς κόμβους (όπως το βελγικό λιμάνι Ζεεμπρίγκε στη Βόρεια Θάλασσα), μέσα σε μεγαλουπόλεις, ακόμα και έξω από την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έξω από τα κτίρια της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου.

Μέσα από τις κινητοποιήσεις επιβεβαιώνεται η κοινή ρίζα των προβλημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών, η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η στρατηγική «γκριζο-πράσινης» μετάβασης της ΕΕ.

Οπως υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με την οποία χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, είναι αυτές οι κατευθύνσεις της ΕΕ που «επιβάλλουν περαιτέρω εμπόδια στις καλλιέργειες, στην κτηνοτροφία, ανατροπές στις ενισχύσεις - επιδοτήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών, προς όφελος των καπιταλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων, και τελικά αποτελούν φαρμάκι για τους μικροπαραγωγούς και όχι φάρμακο, όπως προκλητικά ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, τα κτίρια της οποίας έχουν ζώσει τα τρακτέρ των αγωνιζόμενων αγροτών».

ΒΕΛΓΙΟ - Βρυξέλλες

Copyright 2024 The Associated

ΒΕΛΓΙΟ - Βρυξέλλες
«Είναι οι κατευθύνσεις», προσθέτει, «τις οποίες ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ (...) Είναι η πολιτική που καταδικάζει τους αγροτοπαραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, την ώρα που έχει εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ρεύμα, αγροεφόδια, ενώ οι ίδιοι είναι εκτεθειμένοι, χωρίς ουσιαστικά αποζημιώσεις, απέναντι στις καταστροφικές πλημμύρες και τις ζημιές που προκαλούν οι διάφορες ασθένειες στις καλλιέργειες και στα ζώα. Τον ιδρώτα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων κλέβουν οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και οι σουπερμαρκετάδες, οι οποίοι θησαυρίζουν με την απογείωση των τιμών "από το χωράφι στο ράφι", φέρνοντας σε απόγνωση τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που πλήττονται από την ακρίβεια που καλπάζει».

Απέναντι στα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιστρατεύουν παντού καταστολή, συκοφαντίες για «υποκινούμενες» κινητοποιήσεις, ανέξοδα λόγια «κατανόησης» και προτάσεις - ψίχουλα...

Στα τέλη της βδομάδας, η Σύνοδος Κορυφής ήρθε να επιβεβαιώσει το... «ενδιαφέρον» της ΕΕ για τα προβλήματα των μικροπαραγωγών: Την ίδια ώρα που οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να δώσουν άλλα 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη του Κιέβου απέναντι στη Ρωσία, για τα αιτήματα και τις ανάγκες των αγροτών δεν «περίσσεψε» τίποτα...

ΙΤΑΛΙΑ - Μιλάνο

Copyright 2024 The Associated

ΙΤΑΛΙΑ - Μιλάνο
Αυτό που είναι μέλημα της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεών της είναι να «τρέξει» πιο αποφασιστικά η συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων, με φόντο και την όξυνση των ανταγωνισμών για τη διείσδυση και την κυριαρχία σε άλλες αγορές (όπως π.χ. η συμφωνία που οι Βρυξέλλες παζαρεύουν με τη MERCOSUR, εποφθαλμιώντας και τις μεγάλες αγορές της Νότιας Αμερικής).

«Να μην πουλάμε τα προϊόντα μας χαμηλότερα από το κόστος...»

Τα συνθήματα και τα αιτήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη, αντίστοιχα με τις κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών στη χώρα μας, αναδεικνύουν αυτήν την κοινή ρίζα των προβλημάτων.

«Βασική μας ανάγκη είναι καταρχάς η τιμή πώλησης των προϊόντων μας να μην είναι χαμηλότερη από την τιμή κόστους», αναφέρει χαρακτηριστικά σε τοπικά ΜΜΕ η Ανζελίν, κτηνοτρόφος στη νοτιοδυτική γαλλική περιφέρεια της Νέας Ακουιτανίας (με πρωτεύουσα το Μπορντό), με φόντο την απογείωση του κόστους παραγωγής από τη μια και τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού από την άλλη.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στο στόχαστρο πολλών αγροτικών κινητοποιήσεων βρέθηκαν καταστήματα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, που είτε αγοράζουν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα σε εκβιαστικά χαμηλές τιμές, είτε προκρίνουν εισαγόμενα που βρίσκουν φτηνότερα - βάζοντας και στις δύο περιπτώσεις πανάκριβες τιμές στα ράφια - αδιαφορώντας για το αν θα μείνει αδιάθετη η εγχώρια παραγωγή.

Για παράδειγμα, μες στη βδομάδα αγρότες προχώρησαν σε κατάληψη της κεντρικής αγοράς της εταιρείας «Leclerc SCA» στο Σεντ-Ετιέν, της κεντρικής αποθήκης της «Aldi» στο Καβαγιόν, αλλά και κεντρικών αποθηκών της «Carrefour» (στο Μπουρζ) και της «Leclerc» (στο Καμπάν), ζητώντας «απαγόρευση αγορών κάτω από την τιμή κόστους των αγροτικών μας προϊόντων».

Αλλοι αγωνιζόμενοι αγρότες τόνισαν σε δηλώσεις τους ότι χρειάζονται ουσιαστικές αποζημιώσεις για καταστροφές που πλήττουν τις σοδειές τους, ότι «πνίγονται» από τους αυξανόμενους φόρους και τους κανονισμούς που προωθούνται στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».

Αλλο αίτημα που κυριαρχεί στους αγώνες των αγροτών είναι η μείωση στις τιμές των καυσίμων.

Στη Ρουμανία, τους αγρότες ξεσήκωσαν μεταξύ άλλων η υψηλή τιμή του ντίζελ, καθώς και τα ακριβά ασφάλιστρα. Αλλά και στη Γερμανία αφορμή αποτέλεσε η κατάργηση της επιδότησης του ντίζελ (που τελικά η κυβέρνηση για να εκτονώσει τις αντιδράσεις ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρωθεί σταδιακά, ως το 2026).

Ολα αυτά ενώ τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η παραγωγή συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στα χέρια όλο και λιγότερων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας, οι γεωργικές επιχειρήσεις στη χώρα στο διάστημα 2020 - 2023 μειώθηκαν κατά 7.800 (κατά περίπου 3%) και έφτασαν τις 255.000. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, ετησίως οι γεωργικές επιχειρήσεις μειώνονταν κατά 2.600 αυτό το χρονικό διάστημα. Στο χρονικό διάστημα 2013 - 2020 ο μέσος ετήσιος αριθμός μείωσης υπολογίζεται ότι ήταν 3.200 επιχειρήσεις και το 2010 - 2013 ήταν 4.700 επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, το μέγεθος της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης παρέμεινε σχεδόν το ίδιο από το 2010 ως το 2023. Ετσι, υπολογίζεται ότι ενώ η μέση γεωργική επιχείρηση το 2010 καλλιεργούσε 560 στρέμματα, το 2020 το μέγεθος αυτό είχε ήδη αυξηθεί στα 630 στρέμματα και τελικά στα 650 στρέμματα το 2023. Οσον αφορά τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, για το διάστημα 2020 - 2023 ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 7.100 (4%), σε 161.700 επιχειρήσεις.

Οσον αφορά τους απασχολούμενους στη γεωργία, από το 2020 έως το 2023 ο αριθμός τους μειώθηκε κατά περίπου 7% ή 62.000 άτομα σε σύνολο 876.000. Περίπου το 45% των εργαζομένων στη γεωργία αποτελούν τα μέλη των ίδιων των αγροτικών νοικοκυριών.

Αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη

Στα τέλη της βδομάδας, την αποφασιστικότητα των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους σε πολλές χώρες κατέγραψαν πλάνα που έκαναν τον γύρο του κόσμου, με αγροτικά μηχανήματα να έχουν κατακλύσει μεγαλουπόλεις όπως οι Βρυξέλλες, το Μιλάνο κ.ά.

Ευρωπαϊκά δίκτυα μετέδιδαν ότι χιλιάδες τρακτέρ ετοιμάζονταν να βγουν στους δρόμους και άλλων χωρών, όπως στην Ισπανία, όπου οι μικροπαραγωγοί αγωνιούν πως θα «λουστούν» εξολοκλήρου τις επιπτώσεις μιας σειράς φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών (π.χ. η Καταλονία κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πρωτόγνωρης ξηρασίας και ήδη δόθηκαν οδηγίες για μείωση κατά 80% του νερού που οι αγρότες θα μπορούν να χρησιμοποιούν).

Αλλά και τις προηγούμενες μέρες, ξεχώρισαν εικόνες από τη Γερμανία, με εκατοντάδες τρακτέρ να έχουν πλημμυρίσει το κέντρο της πρωτεύουσας κ.λπ.

Στη Γαλλία, ορίστηκε νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 24 Φλεβάρη, στην αγροτική έκθεση του Παρισιού, την ώρα που μια σειρά από αγροτικές ενώσεις τόνιζαν ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης προσπερνούσαν κρίσιμα για την επιβίωση των βιοπαλαιστών θέματα, όπως τη διασφάλιση κατώτατων εγγυημένων τιμών.

Μια σειρά από στιγμιότυπα από τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών ανέδειξαν τις διαθέσεις για συνέχιση του αγώνα, κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης, συκοφάντησης και κρατικής καταστολής. Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες με τρακτέρ που «έκοβαν δρόμο» μέσα από χωράφια, όταν αστυνομικά και άλλα οχήματα δυνάμεων καταστολής στέλνονταν για να τα εμποδίσουν να κατευθυνθούν σε αστικά κέντρα για να ενωθούν με συναδέλφους τους σε κεντρικές διαμαρτυρίες.

Πολύτιμη ήταν και η αλληλεγγύη που γνήσια και αυθόρμητα εκφράζουν λαϊκά στρώματα στους αγωνιζόμενους αγρότες: Οπως οι κάτοικοι στα χωριά της Οξιτανίας (στα γαλλικά σύνορα με την Ισπανία) που χειροκροτούσαν τα τρακτέρ καθώς ξεκινούσαν για το Παρίσι, προκειμένου να διασχίσουν 600 χιλιόμετρα για να διαδηλώσουν με συναδέλφους τους από όλη τη χώρα, κατά της πολιτικής που τους καταδικάζει στον μαρασμό.

Στα μέσα δε της βδομάδας, ανταποκριτής της τοπικής εφημερίδας «La Depeche» περιέγραφε εικόνες από το μπλόκο στον ποταμό Αβερόν (νοτιοδυτική Γαλλία, στην Οξιτανία), όπου για να «κυλήσουν» οι παγωμένες νύχτες του Γενάρη, έσπευσαν σε βοήθεια οι κάτοικοι των γύρω περιοχών:

«Την Τετάρτη νωρίς το βράδυ, το τοπικό μπλόκο συμπλήρωνε ήδη το δέκατο 24ωρο, οι αγρότες υποδέχονταν μικρομαγαζάτορες και άλλους κατοίκους που έσπευδαν να τους στηρίξουν: "Είναι ο ντόπιος φούρναρης, ο κρεοπώλης, ο συνταξιούχος που μας συμπαθεί, από αγροτικές οικογένειες (της περιοχής)", όπως εξήγησε ο αγροτοσυνδικαλιστής Ζαν Μισέλ Ντεμπεντά. "Μας φέρνουν κάτι για να συνεχίσουμε και μαζί την ηθική τους υποστήριξη. Θα είμαστε περισσότεροι (απόψε), ίσως 200" (...) Πίσω του, μια γεννήτρια παρέχει ενέργεια και φωτισμό. Ενα - δύο μαγκάλια για να ζεσταθούν και φυσικά, λίγο πιο πέρα, σαν εστία σπιτιού, μια ψησταριά (...) Ο Ζεράρ (σ.σ. που συμμετέχει στη σημερινή βάρδια) χαμογελάει: "Δεν πρέπει να χάνουμε το κουράγιο μας (...) Νόμιζαν ότι θα κουραστούμε, αλλά κάνουν λάθος! Εγώ υπάρχουν εποχές του χρόνου που δουλεύω μέχρι και 85 ώρες τη βδομάδα, έχω μάθει και αντέχω"...».


A. M.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ