Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι

«Απαντήστε στην αντιλαϊκή επίθεση με ενίσχυση και κλιμάκωση των αγώνων. Ολοι μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και στην 6ωρη στάση εργασίας 9 π.μ. - 3 μ.μ. στην Αθήνα και στον Πειραιά στις 14 Ιούνη. Δώστε προοπτική στους αγώνες με την ενίσχυση του ΠΑΜΕ».

Το κάλεσμα αυτό απευθύνει στους υγειονομικούς η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) ενόψει της κινητοποίησης που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). «Διεκδικήστε αιτήματα που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες», υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση, πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση των νοσηλίων και των ασφαλιστικών εισφορών στους κλάδους Υγείας, κατώτερο βασικό μισθό 1.300 ευρώ για τους εργαζόμενους, 1.600 ευρώ για το νεοδιόριστο ειδικευόμενο γιατρό, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κ.ά.

Ανησυχητικά κρούσματα στο «Αττικόν»

Ασθενής έχασε τη ζωή του επειδή προσβλήθηκε από σπάνιο μύκητα

Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και τέσσερις ακόμα μολύνθηκαν με το σπάνιο και επικίνδυνο μύκητα «Mucor», που σχετίζεται κυρίως με τη χρήση μη αποστειρωμένων μολυσμένων γαζών και επιδέσμων. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από δημοσιεύματα εφημερίδων βδομάδες αργότερα από τη μόλυνση των ασθενών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και την Επιτροπή Λοιμώξεων του «Αττικόν», υπάρχουν πέντε τεκμηριωμένα κρούσματα ασθενών που έχουν μολυνθεί και ένας ακόμα ασθενής που θεωρείται ύποπτο περιστατικό και η περίπτωσή του διερευνάται. Στις αρχές του μήνα ασθενής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής που έπασχε και από διαβήτη μολύνθηκε από το μύκητα με αποτέλεσμα να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και κατέληξε. Δυο ακόμα ασθενείς, που είχαν προσβληθεί από το μύκητα κατέληξαν στο νοσοκομείο, όμως σύμφωνα με την επιτροπή λοιμώξεων, σε καμία περίπτωση δεν κατέληξαν από το μύκητα, αλλά από βαριάς μορφής ασθένεια που προϋπήρχε. Στο νοσοκομείο μέχρι και χτες νοσηλεύονταν δύο ασθενείς για τους οποίους έχει επιβεβαιωθεί η μόλυνση και ένας που θεωρείται «ύποπτο» περιστατικό.

«Το συμβάν έχει λήξει διότι πάνω από δύο βδομάδες δεν έχει εμφανιστεί νέο κρούσμα. Λάβαμε ισχυρά μέτρα για την προστασία από το μύκητα. Ομως δε στάθηκε δυνατό να εντοπίσουμε την πηγή της μόλυνσης», ανέφερε στο «Ρ» η Κυριακή Κανελλακοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια παθολογίας και λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων του «Αττικόν».

«Χρειάζεται έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό»

Και το συγκεκριμένο περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια τη δραματική υποστελέχωση του «Αττικού», που οδηγεί σε ανασφαλείς συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Η Αθανασία Τζιώκα, γιατρός, μέλος της 5μελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ του «Αττικού», υπογράμμισε στο «Ρ»: «Η αποστείρωση, όπως και κάθε τμήμα του νοσοκομείου, χρειάζεται έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλιά του. Τα καίρια αυτά τμήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με έκτακτους, αποσπασμένο προσωπικό και νεοδιοριζόμενους, με εργαζόμενους με διάφορες σχέσεις εργασίας που μέχρι να εκπαιδευτούν λήγει η σύμβασή τους ή με εργαζόμενους ανειδίκευτους. Τα νοσοκομεία είναι εξειδικευμένοι χώροι εργασίας, κάθε εργασία χρειάζεται εξειδίκευση και αυτό δεν μπορεί να γίνει με εποχιακό προσωπικό και με την παράδοση τομέων στους ιδιώτες εργολάβους. Ακόμα και η καθαρίστρια που θα καθαρίσει τμήματα του νοσοκομείου πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένη για να γνωρίζει τις διαδικασίες που χρειάζονται στην καθαριότητα στον ειδικό χώρο, για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για την ίδια, το υπόλοιπο προσωπικό και τους ασθενείς. Ομως, η καθαριότητα, η εστίαση, η φύλαξη, η τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου έχουν δοθεί στους ιδιώτες, όπου οι εργαζόμενοι εναλλάσσονται και πληρώνονται με μισθούς πείνας».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Γονατίζουν τα δημόσια νοσοκομεία

Σταματά από σήμερα η εφημερία στο Νοσοκομείο Πατησίων λόγω έλλειψης προσωπικού

Ενας απίστευτος δικομματικός καυγάς, στο όνομα της υγείας του λαού, για την υφαρπαγή της ψήφου, γίνεται μπροστά στα γονατισμένα, στην κυριολεξία, νοσοκομεία, που αποτέλεσαν τα πειραματόζωα της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η αντιπαράθεση όχι μόνο βρίσκεται μακριά απ' τις εκρηκτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας αλλά καταδεικνύει πόσο επικίνδυνη για τη λαϊκή υγεία είναι η κυριαρχία του δικομματισμού και πόσο αναγκαίο είναι το πλήγμα του στις επερχόμενες εκλογές.

Ενα απ' τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιπτώσεων της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Πατησίων, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αναστείλουν από σήμερα τις εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι εργαζόμενοι, εκτός απ' την αναστολή, κατήγγειλαν με εξώδικο ως επισφαλή τη λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς το προσωπικό βρίσκεται στα όρια του συναγερμού.

Σταματούν οι εφημερίες στο Νοσοκομείο Πατησίων

Το Νοσοκομείο Πατησίων είναι ένα συνοικιακό νοσοκομείο που χρησιμοποιήθηκε - όπως και άλλα ίδιου μεγέθους νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο - στην εφαρμογή του λεγόμενου νέου συστήματος εφημεριών που προώθησε ο πρώην υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης και το οποίο παρουσιάστηκε ως το μέτρο που θα περιόριζε - μέχρι εξαφανίσεως - τα ράντζα.

Τα τελευταία χρόνια ο όγκος της δουλιάς αυξήθηκε κατά 30% αλλά το 50% των οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο είναι κενές, χωρίς να υπολογίζονται οι αποσπάσεις, οι άδειες τοκετού, οι αναρρωτικές και εκπαιδευτικές άδειες. Η απογευματινή και βραδινή βάρδια καλύπτεται με μία, το πολύ δύο νοσηλεύτριες. Υπάρχουν τμήματα που είναι αδύνατο να βγει πρόγραμμα (εργαστήρια, μαγειρεία, τραπεζοκόμες). Στο ακτινολογικό τμήμα οι τρεις ακτινολόγοι αντί των 6,5 ωρών που είναι το ωράριό τους, υποχρεώνονται να δουλεύουν 8ωρο και 9ωρο. Στο μικροβιολογικό υπηρετεί το 50% των τεχνολόγων που προβλέπει ο οργανισμός. Στα τρία τμήματα του μικροβιολογικού εφημερεύει μια τεχνολόγος, η οποία πραγματοποιεί και τις αιμοληψίες!

Ο «καλός δρόμος» της κυβέρνησης...

Κι όμως, παρά τη δραματική κατάσταση ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, υπερήφανος - κατά την έκφρασή του - δήλωσε: «Βρισκόμαστε πλέον σε καλό δρόμο. Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας και πιστεύω ότι στο τέλος θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε με βάση τα επιτεύγματά μας». Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τις προμήθειες και τα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ακολούθησαν - κατά τα ειωθότα - δηλώσεις του υπεύθυνου του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, Χρήστου Πρωτόπαππα, και ανταπάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

...και εγγυήσεις χωρίς αντίκρισμα απ' το ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εγγυήθηκε χτες «την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τον 21ο αιώνα» μετά από διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Μετά τις συναντήσεις ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του υποσχέθηκε «3.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού ετησίως και πέραν των συνταξιοδοτήσεων» και «αξιοπρεπές μισθολόγιο, ωράριο και συνθήκες εργασίας για τους μαχητές της Υγείας».

Κι όλες αυτές τις ...εγγυήσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις συνόδεψε με την υπόσχεση για «αύξηση της χρηματοδότησης για το ΕΣΥ, κατά 1% του ΑΕΠ». Δεν ανέφερε όμως κουβέντα - όπως έγινε και όταν του τέθηκε το θέμα από γιατρούς - για την εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, όπως έγινε με τη θεσμοθέτηση απ' το κόμμα του των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ερχεται και η «διευθέτηση» στα νοσοκομεία

Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, προαναγγέλλει η επιστολή του Δημήτρη Αβραμόπουλου που έστειλε χτες στην ΟΕΝΓΕ.

«Σε συνέχεια του διαλόγου για τη διευθέτηση διαλόγου μας με θέμα για τη διευθέτηση του συστήματος εφημεριών υπό το πρίσμα των επιταγών του εθνικού και κοινοτικού δικαίου, είναι αναγκαία η σύναψη συμφωνίας μετά του υπουργείου και των νοσοκομειακών γιατρών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η συμφωνία, κατά τον υπουργό, θα αποτυπώνει κοινές θέσεις και συμπεράσματα και - για να ρίξει στάχτη στα μάτια - υπόσχεται ότι θα διασφαλίζει το σύνολο των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών και δε θα επιτραπεί καμιά ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και κυκλικό ωράριο.

Βέβαια ο υπουργός Υγείας στη συνέχεια αυτοδιαψεύδεται καθώς το ωράριο εργασίας το συναρτά με την ανταποδοτικότητα, ενώ τα περί απαγόρευσης της ελαστικοποίησης ήδη αναιρέθηκαν με τη διάταξη του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για τις προμήθειες, όπου επαναδιατυπώνεται η καθιερωθείσα απ' το ΠΑΣΟΚ κατηγορία των επικουρικών γιατρών.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Αναστέλλονται οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις

Το Τμήμα Υγείας της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καταγγέλλει ως υποκριτική τη στάση του υπουργείου Υγείας

Σε αναστολή των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων προχώρησε το υπουργείο Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ύστερα από καταγγελίες για μεταφορά καρδιοχειρουργικών περιστατικών από το νοσοκομείο σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου. Επισημαίνεται ότι, παρά το γεγονός ότι η καρδιοχειρουργική κλινική δε λειτουργεί, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο γίνονταν εγχειρήσεις από τον Διευθυντή της Κλινικής με δύο εξειδικευμένους νοσηλευτές μηχανημάτων και βοηθητικό προσωπικό άλλων κλινικών του νοσοκομείου. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας, παρότι γνώριζε, έκανε τα «στραβά μάτια» επιτρέποντας στο διευθυντή της Κλινικής εδώ και ένα χρόνο να χειρουργεί και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα!

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τις ανάγκες του νησιού και τα καρδιολογικά περιστατικά που συνεχώς αυξάνονται, η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής δεν προχωράει με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ. Εδώ και χρόνια εξαγγέλλουν τη λειτουργία της χωρίς ωστόσο ο κρητικός λαός να την απολαμβάνει.

Με ανακοίνωση, το Τμήμα Υγείας της Επιτροπής Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ τονίζει ότι τα παραπάνω αποτελούν την κορυφή μόνο του παγόβουνου, αφού είναι γνωστό ότι εκατοντάδες ασθενείς αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις που δε γίνονται στα νοσοκομεία ή καθυστερούν και μήνες να γίνουν.

«Ούτε η ΝΔ που είναι σήμερα κυβέρνηση, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ ήθελαν και θέλουν να λειτουργήσει μια δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη καρδιοχειρουργική κλινική, γιατί σκοπός τους ήταν και είναι να αντιμετωπίζονται μόνο τα πιο οξέα και επείγοντα περιστατικά». Κριτήριο για τη δημιουργία νέων τμημάτων δεν είναι οι ανάγκες, αλλά το κέρδος των νοσοκομείων - επιχειρήσεων σημειώνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι η απόφαση του υπουργείου Υγείας να αναστείλει τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά πρόκειται για τελείως υποκριτική στάση.

«Είναι αναγκαίο, τα λαϊκά στρώματα, οι συνταξιούχοι, οι νέοι άνθρωποι, να απαιτήσουν πλήρως δωρεάν, αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας, εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης», τονίζει η ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας της Επιτροπής Πόλης και καλεί τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν μετατρέψει και την Υγεία σε εμπόρευμα, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.

ΚΕΠΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Βάζει εμπόδια στους ελέγχους

«Κωλύματα» στο θέμα των απρόσκοπτων ελέγχων για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στις επιχειρήσεις μετάλλου της στεριάς, συνεχίζει να δημιουργεί το Κέντρο Πρόληψης Εργατικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Πειραιά. Με έγγραφό του προς Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το οποίο κοινοποιεί και στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, απαιτεί προβάλλοντας διάφορα προσχήματα, να γνωρίζει από πριν τις επιχειρήσεις στις οποίες θα διενεργηθούν έλεγχοι, κάτι που δε γίνεται πια εδώ και καιρό. Το... αίτημα αυτό του ΚΕΠΕΚ έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων, όπως, ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου που συνοδεύει τους επιθεωρητές να μην αναπτύσσει συνδικαλιστική δράση στους χώρους, να μην διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι σε αυτούς τους χώρους και πολλά άλλα.

Οι τακτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις μετάλλου του Πειραιά διενεργούνται κάθε Τετάρτη εδώ και τρεις μήνες, μετά από αίτημα που υπέβαλε το Συνδικάτο στο ΚΕΠΕΚ και είχε γίνει αποδεκτό. Σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου, την ευθύνη για τη στάση του ΚΕΠΕΚ έχει ο προϊστάμενος κ. Τάγκας. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «η επιμονή - εμμονή του προϊσταμένου του ΚΕΠΕΚ Πειραιά κ. Τάγκα, να γνωρίζει έστω και μία μέρα πριν τις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουμε καταγγελίες», «εγείρει σειρά ερωτηματικών και υποψιών, με δεδομένο ότι στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί ότι κατά τη διενέργεια ελέγχων (όπου είχαν υπάρξει από πριν καταγγελίες), οι επιχειρήσεις είχαν ενημερωθεί εκκενώνοντας χώρους ή παρεμβαίνοντας για πρόσκαιρη συγκάλυψη των παρανομιών και παραβάσεων για να μην εντοπιστούν». Το Συνδικάτο απαιτεί να αλλάξει στάση η Υπηρεσία και τονίζει ότι δε θα αφήσει κανέναν να παίζει παιχνίδια με τη ζωή των εργαζομένων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Συντονισμός και αγώνες ενάντια στην εμπορευματοποίηση

Η κατάσταση στο νομό έχει σχέση με τη γενικότερη πολιτική των κυβερνήσεων, που υποβαθμίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και ενισχύουν τους επιχειρηματίες

Από τη σύσκεψη των φορέων της Λάρισας για την Υγεία
Από τη σύσκεψη των φορέων της Λάρισας για την Υγεία
Ενα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του συντονισμού της δράσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την ανάπτυξη κοινών αγώνων ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και διεκδίκησης αποκλειστικά Δημόσιου, Δωρεάν Συστήματος για όλο το λαό, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, αποτέλεσε η συγκέντρωση της Επιτροπής Φορέων για την Υγεία Νομού Λάρισας, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Φρούριο. Η συμμετοχή πολλών εκπροσώπων φορέων στη συγκέντρωση, η γόνιμη συζήτηση που έγινε και τα συμπεράσματα δίνουν νέα ώθηση και δυναμική στο συντονισμό δράσης για να γίνει ο αγώνας πιο αποτελεσματικός.

Στην εισηγητική ομιλία του, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σημείωσε πως η κατάσταση στο νομό έχει σχέση με τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις, που υποβαθμίζουν το δημόσιο σύστημα και ενισχύουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες. «Πιστεύουμε - υπογράμμισε - ότι ο αγώνας μας θα δυναμώσει και θα γίνει πιο αποτελεσματικός, όταν η εμπειρία και η δυσαρέσκεια των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των συνταξιούχων και της νεολαίας μετατραπεί σε μαζική δράση, που θα επιβάλει την υλοποίηση των αιτημάτων των φορέων και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα υψηλού επιπέδου Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που θα παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος».

Οι παρεμβάσεις

Στο βήμα ο Τ. Τσιόγκας
Στο βήμα ο Τ. Τσιόγκας
Ο Θ. Ζάμπουρας (Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων) μίλησε για τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία, που καθημερινά ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς στο νομό. Ο Π. Καζαντζίδης (Εμπορικός Σύλλογος) σημείωσε ότι η άσχημη κατάσταση τον τομέα της Υγείας επιδεινώνεται συνεχώς και αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο που πρέπει να έχουν οι έμποροι στη διεκδίκηση λύσεων. Ο Ζ. Δημεράς (Σύλλογος Εργαζομένων Νομαρχιακού Νοσοκομείου) υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις των νοσηλευτών σε ορισμένες ειδικότητες φτάνουν μέχρι και 40%. Ο Ξ. Λέτσιος (Σύλλογος Εργαζομένων ΕΚΑΒ) επισήμανε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα είναι τεράστιες, καταγγέλλοντας την άρνηση των κυβερνήσεων να τις καλύψει και να δώσει λύσεις. Ο Γ. Μπρισίμ (Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας) μίλησε για την άθλια κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, που φυτοζωούν, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Ο Ρ. Μαρούδας (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) τόνισε ότι το συνεπές αγροτικό κίνημα παλεύει για αναβαθμισμένες δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, που να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων από την πόλη μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά. Ο Γ. Λαμπρούλης (Ενωση Γιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας) υπογράμμισε ότι στο νοσοκομείο οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα σε ειδικευμένους - λείπουν 53 άτομα - αποτελούν οξύτατο πρόβλημα, ενώ κατήγγειλε ότι με το «μοντέλο» των επικουρικών γιατρών ανατρέπονται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις. Η Ρίτα Καραούλη (Σύλλογος Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ) αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανέγερση νέου κτιρίου του ΙΚΑ. Ο Δ. Γελαλής (Σύλλογος ΑΜΕΑ) υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης και σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, που είναι ανύπαρκτες. Η Αννα Κωσταρίγκα (Ενωση Γυναικών Λάρισας - μέλος ΟΓΕ) υπογράμμισε την αναγκαιότητα διεκδίκησης μέτρων προστασίας της μητέρας, του παιδιού και των εργαζόμενων στους χώρους δουλιάς.

Οι διεκδικήσεις

Η Επιτροπή προβάλλει άμεσα για διεκδίκηση:

- Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και το ΙΚΑ και λειτουργία κλινικών που δεν υπάρχουν. Πλήρη ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου και ανέγερση νέου κτιρίου του ΙΚΑ. Λειτουργία δημόσιας Ψυχιατρικής Κλινικής και Κέντρου Αποκατάστασης. Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και τη λήψη μέριμνας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ