Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
Ξεχειλίζουν η οργή και η απόγνωση σε ασθενείς και υγειονομικούς

Εικόνες πολέμου σε κάθε εφημερία από το φρακάρισμα των κλινικών και το λειψό και εξαντλημένο προσωπικό να αδυνατεί να αντεπεξέλθει

«Κανονικότητα» οι ντροπιαστικές εικόνες στα δημόσια νοσοκομεία
«Κανονικότητα» οι ντροπιαστικές εικόνες στα δημόσια νοσοκομεία
Νοσοκομεία και κλινικές φρακαρισμένα, ράντζα σε διαδρόμους, ακόμα και σε αποθήκες, θάλαμοι παγωμένοι, δίχως θέρμανση. Ενα προσωπικό εξαντλημένο από τα τρία χρόνια πανδημίας που δεν ξέρει από πού να «αρχίσει» κάθε μέρα δουλειάς. Αυτή είναι η κατάσταση που περιγράφουν εργαζόμενοι και ασθενείς για τα δημόσια νοσοκομεία, αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα, από τη μία, της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού και, από την άλλη, της έντασης της επιχειρηματικής δράσης που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Ειδικά αυτήν την περίοδο με τις συνθήκες «πολέμου» σε κάθε εφημερία, η πρόκληση της κυβέρνησης, που ισχυρίζεται ότι η κατάσταση είναι «απολύτως ελεγχόμενη», απογειώνεται. Ενώ πιστή στη στρατηγική της εμπορευματοποίησης δεν παραλείπει να δείχνει ως λύση για κάθε πρόβλημα τη «σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα». Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη οι ειδικοί προειδοποιούσαν για το επερχόμενο τριπλό κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει μέτρα προστασίας, διατηρώντας τις δομές - ρημαδιό για την ΠΦΥ, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο την επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων σε κάθε εφημερία των νοσοκομείων και εντατικοποιώντας παραπέρα την εργασία των υγειονομικών τους. Σήμερα η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο προκαλώντας δικαιολογημένα την οργή ασθενών και υγειονομικών.

Υπερτριπλάσιοι οι νοσηλευόμενοι στο Ογκολογικό Κηφισιάς!

Στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι», στην Πνευμονολογική κλινική, με δυναμική 22 κρεβατιών, χτες νοσηλεύονταν 75 ασθενείς (!), οι 53 είναι διασκορπισμένοι σε όλο το νοσοκομείο, ακόμη και σε κλινική του απέναντι κτιρίου. Το προσωπικό εκπέμπει σήμα κινδύνου, επισημαίνοντας προς όλους τους αρμόδιους φορείς τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων. Κι όσο οι διοικήσεις του νοσοκομείου και της ΥΠΕ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας νίπτουν τας χείρας τους, «η ζωή και η ασφάλεια των ίδιων των αρρώστων είναι σε κίνδυνο. Είναι σαν να κρεμάνε τη ζωή τους σε μια λεπτή κλωστή», μας μεταφέρουν με αγωνία οι εργαζόμενοι και εξηγούν:

«Πριν από 10 μέρες, στην εφημερία η Πνευμονολογική είχε 44 αρρώστους, διασκορπισμένους ακόμα και στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και μόνο έναν γιατρό! Οι 3 ήταν διασωληνωμένοι και άλλοι δύο ήταν οριακά προς διασωλήνωση, αλλά στο νοσοκομείο δεν υπήρχε κενό κρεβάτι ΜΕΘ ούτε καν επιπλέον αναπνευστήρας. Σε αυτές τις συνθήκες δεν ξέρεις τι να πρωτοκάνεις, πού να πρωτοπάς. Τρέχοντας ένας γιατρός ή νοσηλευτής στο απέναντι κτίριο χρειάζεται δέκα λεπτά για να φτάσει και άλλα δέκα να γυρίσει. Σε αυτό το διάστημα μπορεί να στραβώσουν και 2 και 3 περιστατικά. Τι θα γίνει; Διευθυντές τουλάχιστον 60 χρόνων, κοντά στη συνταξιοδότηση και τρέχουν σαν ειδικευόμενοι. Κρατάμε τους ανθρώπους στη ζωή με τα δόντια. Σε τέτοιες εφιαλτικές συνθήκες, το προσωπικό διαλύεται, γίνεται άθελά του επικίνδυνο. Σήμερα οι ασθενείς είναι 31 παραπάνω, στην επόμενη εφημερία μπορεί να φτάσουμε τους 90 νοσηλευόμενους. Αυτή είναι η πραγματικότητα», καταγγέλλουν μεταξύ άλλων.

Το αδιαχώρητο στο Σισμανόγλειο

Το αδιαχώρητο επικρατεί τις τελευταίες 4 εφημερίες στις δύο Πνευμονολογικές κλινικές στο Σισμανόγλειο. Τα συνολικά 70 κρεβάτια γεμίζουν τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, δεκάδες περιστατικά - έχουν φτάσει μέχρι και 30 σε μια εφημερία - παραμένουν πάνω από ένα 24ωρο σε φορεία παρκαρισμένα στα Επείγοντα, ακόμη και σε αποθήκες υλικών, χωρίς να μπορούν να λάβουν την αναγκαία φροντίδα. Την ίδια στιγμή στις κλινικές συνυπάρχουν ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού με χειρουργημένους, ενώ το ελάχιστο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αναγκάζεται να εναλλάσσεται μεταξύ Covid και των υπόλοιπων νόσων. Οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένα θέσει στο υπουργείο Υγείας αίτημα για ακρόαση περί της εκρηκτικής κι επικίνδυνης κατάστασης, χωρίς να έχουν λάβει απάντηση. Αγωνιούν «και σαν γονείς, παιδιά ηλικιωμένων γονιών κι εν δυνάμει ασθενείς πού θα πάει αυτό το κακό;».

Με θερμάστρες στα Χανιά

Την ίδια ώρα βγαίνει στη δημοσιότητα η βαρβαρότητα του «κόστους», την οποία αντικρίζουν ακόμα και βρέφη, καθώς στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Χανίων «Αγιος Γεώργιος», βρέφη και παιδιά κάθε ηλικίας ζεσταίνονται με... θερμαντικά σώματα, γιατί «το σύστημα σωληνώσεων του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει γεμίσει τρύπες». Μητέρα που επισκέφθηκε τα επείγοντα της Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Χανίων με το μόλις δύο μηνών βρέφος της, το μωρό μόλις του έβγαλαν τα ρούχα ξέσπασε σε κλάματα. Ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου προσθέτει στην αθλιότητα και «τα εξωτερικά ιατρεία της Μαιευτικής κλινικής, όπου πηγαίνουν οι έγκυες, πρέπει να βγάλουν τα ρούχα τους, να εξεταστούν, κρυώνουν. Με παρέμβαση δική μας καταφέραμε να προμηθευτούμε κάποια σώματα. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, σχεδόν από την αρχή».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευθύνη του κράτους η εξασφάλιση δωρεάν, πλήρους, σύγχρονης και απρόσκοπτης φαρμακευτικής περίθαλψης για τον λαό

Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων σε φάρμακα

MotionTeam

Επίκαιρη Επερώτηση στον υπουργό Υγείας για τη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Την Επερώτηση υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του Κόμματος, αναδεικνύοντας «το σοβαρό πρόβλημα της λαϊκής φαρμακευτικής περίθαλψης, το οποίο αποτελεί μέρος των προβλημάτων συνολικά της λαϊκής Υγείας και αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων».

Στην Επερώτηση αναλυτικά αναφέρεται (οι υπότιτλοι δικοί μας):

«Σε μια ιστορική περίοδο που οι δυνατότητες της παραγωγικότητας, της τεράστιας εξέλιξης της τεχνολογίας, της επιστημονικής γνώσης και της ύπαρξης ενός πολυάριθμου και υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικού και εργατικού δυναμικού θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν φάρμακα και εμβόλια δωρεάν για όλους, απρόσκοπτα, έγκαιρα και σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις, η πραγματικότητα δείχνει ότι η κατάσταση για τον λαό συνεχώς επιδεινώνεται.

Το πρόβλημα δεν αφορά την έλλειψη μέτρων, τον σχεδιασμό, την ικανότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά την αντιλαϊκή κατεύθυνσή τους.

Ολα τα μέτρα που προωθούνται αναγνωρίζουν και στηρίζουν την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνηση των φαρμάκων και των εμβολίων ως εμπορευμάτων, με κριτήριο τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακεμπόρων και όχι με κριτήριο την έγκαιρη, πλήρη, δωρεάν και με ασφάλεια κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ταυτόχρονα, όλες οι κυβερνήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν την πολιτική μείωσης του λεγόμενου "μη μισθολογικού κόστους" για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μείωσαν δραστικά την κρατική φαρμακευτική δαπάνη, μεταφέροντας το "κόστος" στους ασθενείς είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.


Τα προβλήματα των ελλείψεων σε φάρμακα, που παρουσιάζονται σταθερά κατά διαστήματα, αλλά και το δυσβάστακτο κόστος για την αγορά τους από τον λαό και τους ασθενείς είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αυτά αποτελούν εμπορεύματα και μέσον πλουτισμού και ταυτόχρονα αντικείμενο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μέρους της "αγοράς".

Η έλλειψη "πρώτων υλών" που επικαλείται η κυβέρνηση για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία του προβλήματος. Στο πλαίσιο του διεθνούς καταμερισμού της καπιταλιστικής παραγωγής και με κριτήριο το χαμηλό "κόστος" ανατέθηκε στην Κίνα και την Ινδία η σχεδόν αποκλειστική παραγωγή των πρώτων υλών που προμηθεύονται για την παραγωγή των φαρμάκων οι φαρμακοβιομηχανίες της ΕΕ. Η έλλειψη που παρουσιάζεται σήμερα έχει τη βάση της στις γενικότερες γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία και την ΕΕ.

Ο επίσημος και νόμιμος θεσμός των "παράλληλων εξαγωγών" αποτελεί επιπλέον μηχανισμό απόσπασης κέρδους, αξιοποιώντας τη διαφορετική τιμή των φαρμάκων ανάμεσα στα κράτη, με επίπτωση στον λαό από τις ελλείψεις που δημιουργούνται.

Κερδισμένοι οι φαρμακοβιομήχανοι και χαμένος ο λαός από τα φάρμακα - χρυσοφόρο εμπόρευμα

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο τα φάρμακα και τα εμβόλια αποτελούν χρυσοφόρο εμπόρευμα της καπιταλιστικής βιομηχανίας έρευνας, παραγωγής και διακίνησης, μόνιμα κερδισμένοι θα είναι οι φαρμακοβιομήχανοι και μόνιμα χαμένοι θα είναι οι λαοί και οι ανάγκες τους, είτε ψάχνοντας φάρμακα χωρίς να βρίσκουν είτε γι' αυτά που υπάρχουν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η "αντιπολίτευση" του ΣΥΡΙΖΑ και οι κάθε λογής υποστηρικτές των επιχειρηματικών ομίλων στην παραγωγή των φαρμάκων ανάγουν τα προβλήματα σε ζητήματα "ικανότητας", "σχεδιασμού", "πρόβλεψης" και οτιδήποτε άλλο εκτός από την πραγματική αιτία, δηλαδή των φαρμάκων - εμπορευμάτων, που η "αλυσίδα" της έρευνας, παραγωγής και διάθεσής τους εξαρτάται από το καπιταλιστικό κέρδος και την ανταγωνιστικότητα που δεν συναντιούνται ποτέ με τις λαϊκές ανάγκες στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Γι' αυτό τα μέτρα που πήραν όλες οι κυβερνήσεις, που έχουν "κορόνα στο κεφάλι τους" την ανάπτυξη με ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους και από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ήταν συνέχεια των μέτρων των προηγούμενων και πάντα σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Οι μεταξύ τους ελάχιστες και επιμέρους διαφοροποιήσεις έχουν να κάνουν με την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και την κατά περίπτωση ιδιαίτερη σύνδεσή τους με τμήματα του κεφαλαίου στη φαρμακοβιομηχανία, όπως αυτά των πολυεθνικών και αυτών που έχουν έδρα την Ελλάδα.

Παραθέτουμε ορισμένα βασικά στοιχεία που αποδεικνύουν τις επιπτώσεις των αντιλαϊκών μέτρων όλων των κυβερνήσεων, αυτοδύναμων, συνεργατικών, "νεοφιλελεύθερων", "σοσιαλδημοκρατικών". Επιπτώσεις - "φαρμάκι" για τον λαό και "βάλσαμο" για τους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους. Συγκεκριμένα:

1. Η φαρμακευτική δαπάνη των κρατικών προϋπολογισμών μεταξύ 2009 και 2018 διαμορφώθηκε ως εξής:

2009: 5,1 δισ. ευρώ

2015: 2 δισ. ευρώ

2016: 1,945 δισ. ευρώ

2017: 2,270 δισ. ευρώ

2018: 1,945 δισ. ευρώ.

Για τη μείωση αυτού του ποσού υπήρξε κοινή επιχειρηματολογία από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολίτευση, για "μείωση της σπατάλης", για "αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας", για "νοικοκύρεμα" κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της NOVARTIS, οι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων διεκδικούσαν το ποιος συνέβαλε πιο αποτελεσματικά στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των δαπανών των ασθενών για φάρμακα.

2. Σχετικά με τη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ολες οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν μέτρα, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη και αντίστοιχα να μειωθεί η κρατική και ασφαλιστική δαπάνη (δημόσια δαπάνη). Με τους εξής τρόπους:

Α) Με την καθιέρωση της "ασφαλιστικής τιμής" των φαρμάκων που για ένα μεγάλο μέρος τους είναι μικρότερη της πραγματικής λιανικής τιμής. Επομένως, η θεσμοθετημένη συμμετοχή (0% - 10% - 25%) υπολογίζεται στην ασφαλιστική τιμή και οι ασθενείς ανάλογα πληρώνουν εξολοκλήρου ή μέρος της διαφοράς από τη λιανική τιμή. Το αποτέλεσμα είναι για ένα φάρμακο το 25% συμμετοχής του ασθενούς και το 75% του ΕΟΠΥΥ να μετατρέπεται έως 80% και 20% αντίστοιχα.

Β) Με την καθιέρωση πληρωμής του 1 ευρώ ανά συνταγή από τους ασφαλισμένους, το οποίο αφαιρείται από τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ. Το αποτέλεσμα είναι το 25% συμμετοχής του ασθενούς και το 75% του ΕΟΠΥΥ για ένα φάρμακο αξίας 10 ευρώ να μετατρέπεται σε 35% και 65% αντίστοιχα.

Γ) Με τη διεύρυνση της "αρνητικής λίστας" των φαρμάκων, των ΜΗΣΥΦΑ και των ΓΕΔΙΦΑ (που πωλούνται εκτός φαρμακείων) που όλες αυτές οι κατηγορίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μόνο για τα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών από 9% που έπρεπε να είναι, έχει εκτιναχθεί πάνω από το 30%. Με όλα αυτά κατέληξε το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν συμμετοχή κατά 43,1% περισσότερα σε σχέση με το 2009 και με την τάση αυτή η αναλογία να επιδεινώνεται σε βάρος των ασθενών.

Δ) Πιο συγκεκριμένα, για το 2021 η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη ήταν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ. Από αυτά:

Μόνο 383 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη θεσμοθετημένη συμμετοχή (0%, 10%, 25%) για φάρμακα.

Το ποσό που κατέβαλαν για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής διαμορφώθηκε στα 267 εκατ. ευρώ.

Για τα ΜΗΣΥΦΑ, οι ασθενείς πλήρωσαν 308 εκατ. ευρώ, ενώ για φάρμακα της "αρνητικής λίστας" πλήρωσαν 129 εκατ. ευρώ.

Πλήρωσαν 521 εκατ. ευρώ για φάρμακα που αποζημιώνονται αλλά δεν τα συνταγογράφησαν για διάφορους λόγους (αποφυγή πληρωμής ιατρικής επίσκεψης, φάρμακα που στοιχίζουν πιο φτηνά εκτός συνταγογράφησης, δυσκολία στα ιατρικά ραντεβού κ.λπ.)

3. Σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μέρος της οποίας αφορά και τη φαρμακευτική δαπάνη.

Α) Με τους κρατικούς προϋπολογισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και το 2018, περικόπηκαν συνολικά 402 εκατ. Αφησαν μόνο 100 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους, που φυσικά δεν αρκούν στο ελάχιστο για την κάλυψη των συνολικών τους αναγκών, αφού αυτό το ποσόν αφορά την κρατική δαπάνη για το σύνολο των αναγκών υγείας των ανασφάλιστων. Την περικοπή αυτή καθώς και το ποσό για τους ανασφάλιστους το εφαρμόζει πλήρως και η κυβέρνηση της ΝΔ. Στην ουσία αναθέτουν τη δαπάνη της φαρμακευτικής περίθαλψης των εξαθλιωμένων στους φτωχούς ασφαλισμένους με το λεηλατημένο εισόδημα μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Β) Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 (ΣΥΡΙΖΑ) προβλέφθηκαν 717 εκατ. ευρώ έσοδα στον ΕΟΠΥΥ από την αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας (από 4% σε 6%) στις κύριες συντάξεις και την επιβολή 6% στις επικουρικές. Αυτό το μέτρο το διατηρεί μέχρι και σήμερα η ΝΔ.

4. Ορισμένα μέτρα υπέρ της φαρμακοβιομηχανίας.

Οπως είναι γνωστό, έχει επιβληθεί το καθεστώς των υποχρεωτικών επιστροφών (CLAWBACK) και εκπτώσεων (REBATE), με κριτήριο την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα και το ύψος των πωλήσεων αντίστοιχα. Αυτά τα ποσά εισπράττονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό αποτελεί μόνιμο σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη φαρμακοβιομηχανία και τις κυβερνήσεις.

Διαχρονική η κυβερνητική στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους του Φαρμάκου

Τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ πήραν στην ίδια κατεύθυνση μέτρα προκειμένου να απαλλαχθεί η φαρμακοβιομηχανία από ένα μέρος αυτών των υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα εφάρμοσαν το μέτρο της αύξησης της δημόσιας δαπάνης για τα φάρμακα - χωρίς την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση - που σημαίνει ότι αυξήθηκε το όριο των δαπανών πέραν του οποίου αρχίζει να υπολογίζεται η "υποχρεωτική επιστροφή". Πρακτικά το ποσό της αύξησης αντιστοιχεί με το ποσό που παραμένει στα ταμεία της φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης, για συγκεκριμένα χρέη της φαρμακοβιομηχανίας, τους έδωσαν επιπλέον "δωράκι" για αποπληρωμή σε 120 δόσεις.

Ταυτόχρονα, άλλο δωράκι προς τη φαρμακοβιομηχανία είναι η ισόποση αφαίρεση από τις "υποχρεωτικές επιστροφές" των ποσών που αφορούν τις επενδύσεις για την ανάπτυξη της "έρευνας και της καινοτομίας". Ανάπτυξη δηλαδή με "ξένα κόλλυβα".

Με βάση το ότι στα βασικά ζητήματα της πολιτικής στα φάρμακα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ίδια κατεύθυνση, έχουν υλοποιήσει τα ίδια μέτρα, στην πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας της ΝΔ για αύξηση των "φθηνών" φαρμάκων για "να έχουμε" ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί, εξηγείται γιατί υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας για υπουργό "κοινής αποδοχής", αφού κοινά θα είναι τα αντιλαϊκά μέτρα που θα υλοποιηθούν. Αυτό όμως ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τον λόγο που ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλό από τους αυτόκλητους "σωτήρες" του, που στην πράξη αποτελούν τους εναλλασσόμενους δημίους του. Η περιπλάνηση ανάμεσα στο "πρωτότυπο" φάρμακο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και στο "αντίγραφο" του ΣΥΡΙΖΑ και των κάθε λογής ομοίων τους, δεν αλλάζει τη "δραστική ουσία" της αντιλαϊκής τους πολιτικής.

Με το ΚΚΕ για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και στη φαρμακευτική περίθαλψη

Το ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική - λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών στη φαρμακευτική περίθαλψη. Με την όσο είναι δυνατόν αυτοτέλεια στην παραγωγή όλων όσα απαιτούνται, σε φάρμακα και εμβόλια.

Για να αξιοποιούνται προς όφελός του όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες - και άλλες που μπορούν να αναπτυχθούν - της επιστήμης, της τεχνολογίας και του εξειδικευμένου προσωπικού. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η φαρμακευτική περίθαλψη να αποτελέσει ένα κατοχυρωμένο και διασφαλισμένο από το λαϊκό κράτος καθολικό και δωρεάν λαϊκό δικαίωμα. Γι' αυτό απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων από τις κρατικές μονάδες Υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον χώρο του Φαρμάκου.

Αυτή είναι η ρεαλιστική διέξοδος για τη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού, γιατί αυτή υπηρετεί τις ανάγκες του. Γι' αυτό η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στις εκλογές και στο λαϊκό κίνημα, μπορεί να δώσει δύναμη στον λαό να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση των εξελίξεων με κριτήριο τις ανάγκες του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ παλεύει για:

  • Πλήρη και διά παντός κατάργηση όλων των "παράλληλων εξαγωγών".
  • Καμία αύξηση των τιμών των φαρμάκων.
  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους, σύγχρονης και απρόσκοπτης φαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους.
  • Κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.
  • Κατάργηση της "ασφαλιστικής τιμής". Ολα τα φάρμακα να αποζημιώνονται στη βάση της λιανικής τιμής.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής όλων των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Κατάργηση των ΜΗΣΥΦΑ και ΓΕΔΙΦΑ. Ολα τα φάρμακα να συνταγογραφούνται δωρεάν και να αποζημιώνονται 100% με κρατική χρηματοδότηση και φορολογία του κεφαλαίου».

Με βάση όλα τα παραπάνω, «ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η Κυβέρνηση για την πολιτική της στον χώρο του Φαρμάκου».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η καπιταλιστική αγορά επιβάλλει τον εκβιασμό: 'Η ελλείψεις ή αυξήσεις τιμών στα φάρμακα

Στη συζήτηση σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων στην Ευρώπη, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης σημείωσε τα εξής:

«Πώς γίνεται στην Ελλάδα των 30 μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών να υπάρχουν εκρηκτικές ελλείψεις σε στοιχειώδη αναλγητικά φάρμακα, εισπνεόμενα, ακόμα και σκευάσματα για εξειδικευμένες θεραπείες; Γιατί ανάλογα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες της ΕΕ; Μα γιατί το Φάρμακο είναι εμπόρευμα. Γιατί αυτή είναι η κανονικότητα των νόμων της καπιταλιστικής αγοράς, της ανταγωνιστικότητας, που επιβάλλουν "παράλληλες εξαγωγές" στις πλάτες του λαού.

Κυβερνήσεις, ΕΕ και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, όπως στην Ελλάδα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εκβιάζουν "με ένα στόμα" τον λαό με το δίλημμα: 'Η αύξηση τιμών ή ελλείψεις. Το ίδιο "έργο" και στην πανδημία, με τα εμβόλια και τους ανταγωνισμούς ομίλων, όπου και οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι το διαφθορείο της ΕΕ είναι χωμένο μέχρι τον λαιμό.

Ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει το να πληρώσει το κεφάλαιο, να απαγορευτούν οι "παράλληλες εξαγωγές", για καθολική και δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη του λαού. Για μια άλλη οικονομία, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των ομίλων».

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύγχρονες προσεγγίσεις για τα ζητήματα ψυχικής υγείας

Στις 21/1 στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό

«Ζητήματα ψυχικής υγείας: Σύγχρονες προσεγγίσεις - απαντήσεις στα αδιέξοδα που δημιουργεί ένα σύστημα που σαπίζει»: Την ενδιαφέρουσα αυτή ημερίδα οργανώνει το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 21 Γενάρη στην έδρα της ΚΕ.

Η ημερίδα, που θα μεταδοθεί και ζωντανά, μέσω διαδικτύου, θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. (ώρα προσέλευσης για φυσική παρουσία 9.30 π.μ.) με εισηγητική ομιλία από την Αφροδίτη Ρέτζιου, ψυχίατρο - επιμελήτρια Α' ΕΣΥ στο ΓΝ «Θριάσιο», με θέμα «Καπιταλισμός και ψυχική υγεία». Θα ακολουθήσουν 7 θεματικές ενότητες με εισηγητές ψυχιάτρους και ψυχολόγους, καθηγητές, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ομιλία από τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, με θέμα «Η Ψυχική Υγεία ως κοινωνικό αγαθό: Η πρόταση του ΚΚΕ για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Υπεράσπιση της υγείας και της μόρφωσης των μαθητών μας»

«Μπαίνουμε και πάλι στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της υγείας και της μόρφωσης των μαθητών μας», δηλώνουν σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αποφάσεις τους αναφορικά με τους όρους με τους οποίους λειτουργούν τα σχολεία σε συνθήκες έξαρσης των ιώσεων, του κορονοϊού και άλλων λοιμώξεων, που πλήττουν κυρίως τους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα αναφέρονται στην κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ελλείψεις φαρμάκων, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

«Η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές χωρίς τη λήψη μέτρων προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς αυξάνει ακόμη περισσότερο την πίεση προς τα νοσοκομεία», σημειώνουν, τονίζοντας πως «η πραγματικότητα στα σχολεία είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολυπληθή τμήματα και ακατάλληλες αίθουσες, που συμβάλλουν στην εξάπλωση των λοιμώξεων, ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, ελλείψεις ακόμα και σε αντισηπτικά και προϊόντα καθαρισμού».

Την ίδια στιγμή «η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά στα Παιδιατρικά Τμήματα είναι τραγική», συνεχίζουν τα σωματεία, αναφερόμενα στις υποστελεχωμένες παιδιατρικές κλινικές, στην απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και προσθέτουν ότι «μετά τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, και μετά τους ψηφισμένους νόμους διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων, επιλέγουν να στερήσουν από τον λαό φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά, ακόμη και παιδιατρικά». Κλείνοντας καλούν να δυναμώσει ο οργανωμένος και συλλογικός αγώνας για να μη μείνει κανείς χωρίς δωρεάν περίθαλψη και φάρμακο και να παρθούν μέτρα για εξασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας στα σχολεία, με βάση τις διεκδικήσεις των σωματείων των εκπαιδευτικών και των Ενώσεων Γονέων.

Εξορμήσεις από το ΠΑΜΕ για τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Εξόρμηση στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Α' & Β' «Αριστοτέλης» στην Καλαμαριά, και στον αντίστοιχο Σταθμό στις Συκιές, πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με αφορμή την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παιδιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία της πόλης. Καλεί τα συνδικάτα, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους Συλλόγους των Εκπαιδευτικών, να προχωρήσουν άμεσα σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πυκνώνουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις, κόντρα στις συνθήκες ασφυξίας

Από την κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ
Από την κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ
Στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση έξω από το κτίριο της διοίκησης πραγματοποίησαν χτες οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχαν προκηρύξει, διαμαρτυρόμενοι για την τρομακτική και πρωτοφανή έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων γιατρών και στις τρεις Παθολογικές κλινικές, τη στιγμή που η πληρότητά τους ξεπερνά το 400%! Στο πλευρό τους στάθηκαν η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ εκφράζοντας τη στήριξη στον αγώνα και τα αιτήματά τους.

Και σ' αυτήν την περίπτωση οι γιατροί καταγγέλλουν εκατοντάδες εισαγωγές, εκ των οποίων πολλές βρίσκουν κρεβάτι μετά από 24 και παραπάνω ώρες, αφού πρακτικά μονοεφημερεύουν για όλο το Λεκανοπέδιο και με ελάχιστους πλέον ειδικευόμενους γιατρούς.

«Η ανοχή, το ράβε - ξήλωνε, η υπομονή και το φιλότιμο εδώ και καιρό δεν φτάνουν για να σωθεί η κατάσταση. Κινδυνεύουμε εμείς και οι ασθενείς μας. Πρέπει να σταματήσουν ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές να εκτίθεται σε καθημερινό κίνδυνο», είπε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης η Γεωργία Φίλιππα, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και επικουρική παθολόγος του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». «Να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης. Η έλλειψη παθολόγων αλλού εκφράζεται με ράντζα, αλλού με υπερεφημέρευση κι υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Να ανοίξουν τώρα όλες οι θέσεις σε κάθε Παθολογική κλινική. Να καταργηθεί κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, σήμερα φτάνει μέχρι και τους πέντε μήνες για να προσληφθεί ένας ειδικευόμενος. Αυτά τα δύο αιτήματα μπορούν να δώσουν μια μικρή ανάσα. Ωστόσο, δεν σταματάμε τον αγώνα, καθώς οι ανάγκες ασθενών και υγειονομικών είναι πολύ μεγαλύτερες απ' αυτό που συζητάμε σήμερα», σημείωσε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, ενώ τη στήριξη στον αγώνα τους εξέφρασε και η γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Μαίρη Αγρογιάννη.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στις δίκαιες διεκδικήσεις τους μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης: «Το ΚΚΕ εκφράζει θέση καθαρή, απαιτώντας δημόσιο σύστημα Υγείας απολύτως δωρεάν για τον λαό, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα και τάσσεται απέναντι στην Υγεία - εμπόρευμα. Η διήμερη αναμονή των ασθενών, το βάρος που φορτώνεται κάθε γιατρός, κάθε νοσηλευτής, η δουλειά χωρίς ρεπό και ξεκούραση, όλα αυτά δεν έπεσαν από τον ουρανό. Συμβαίνουν και στα νοσοκομεία στο Αγρίνιο, στη Λέρο, στην Κω, στο Μεσολόγγι. Είναι εκφάνσεις μιας στοχευμένης πολιτικής που κύρια χαρακτηριστικά της είναι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η ένταση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτός είναι ο πυρήνας και της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, γιατροί και νοσηλευτές γίνεστε ο σάκος του μποξ απέναντι στους ασθενείς και τους συγγενείς τους», υπογράμμισε ο βουλευτής του Κόμματος.

Οι γιατροί αποφάσισαν νέα Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 20 Γενάρη στη 1 μ.μ. και παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου. Ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα.

Συγκέντρωση στο ΠαΓΝΗ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ έξω από την Αναισθησιολογική κλινική, κατευθυνόμενοι στην πύλη του νοσοκομείου και έχοντας στο πλευρό τους την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου και Ρεθύμνου καθώς και τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ που έγινε την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων η 2ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 20/1 (8 π.μ. - 10 π.μ.) και συλλαλητήριο στο κέντρο του Ηρακλείου την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ. Επίσης, 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 26/1 (11 π.μ. - 3 μ.μ.), με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 27/1, στην περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισκεφτεί το ΠαΓΝΗ.

Το Σωματείο διαμηνύει ότι «δεν θα ανεχτούμε καμία υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κανένα κλείσιμο ή συρρίκνωση περιφερειακού νοσοκομείου, όπως δεν ανεχόμαστε τις τακτικές τρομοκράτησης που συνοδεύουν αυτά τα μέτρα!

Δεν θα ανεχτούμε την εργασιακή εξαθλίωση με οφειλόμενα 30.000 μέρες αδείας και ρεπό. Μόνο στη ΜΕΘ Covid οφείλονται 2.000 μέρες στους εργαζόμενους, όπως μας καταγγέλλουν.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο τον αυταρχισμό της διοίκησης, καθώς και την υποτίμηση και υποβάθμιση της δουλειάς των υγειονομικών, την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας τους».

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας στις 25 - 26/1

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις οργανώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Δυτικής Μακεδονίας στις πύλες των νοσοκομείων της περιοχής, την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Γενάρη, με αφορμή την εξοργιστική κατάσταση στις Παιδιατρικές κλινικές.

«Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε... η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα», τονίζει το κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, και μεταφέρει την εξαγρίωση των γιατρών για τη νέα καθημερινότητα, με τις καθημερινές διακομιδές παιδιατρικών ασθενών.

«Είναι αδιανόητο το 2023 να μην υπάρχουν πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες Παιδιατρικές κλινικές, δημόσιες και δωρεάν σε κάθε πόλη, να μην υπάρχουν οργανωμένα - στελεχωμένα Παιδιατρικά Ιατρεία στα Κέντρα Υγείας που να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς που δεν χρήζουν νοσηλείας. Να μην υπάρχει τριτοβάθμιο νοσοκομείο το οποίο θα διαθέτει εξειδικεύσεις για όλα τα ιατρικά θέματα, ΜΕΘ Παίδων και Μονάδας Νεογνών αλλά να παίζεται στα ζάρια σε πόση ώρα και με τι μέσο θα φτάσει ένα παιδί στην πλησιέστερη και "μη κατειλημμένη" δομή Υγείας. Να μην υπάρχει σύγχρονος και συντηρημένος στόλος στο ΕΚΑΒ με επαρκές και μόνιμο προσωπικό», σημειώνει η ανακοίνωση και καλεί όλα τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους φορείς του κάθε νομού σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Και προσθέτει: «Δεν υπάρχουν "σωτήρες". Ολοι απέδειξαν πως υπηρέτησαν ευλαβικά την υποστελέχωση και απαξίωση των δομών Υγείας. Ολοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπερασπίζονται τα σχέδια για το "νέο ΕΣΥ" που καταργεί και συγχωνεύει νοσοκομεία και κλινικές και εμπορευματοποιεί παραπέρα τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Μήπως τώρα που λείπουν βασικά φάρμακα δεν εκβιάζουν τον λαό να αποδεχτεί το "μικρότερο κακό" και να συναινέσει στις αυξήσεις στο φάρμακο;».

Η ΕΙΝΔΥΜ διεκδικεί την πλήρη στελέχωση όλων των Παιδιατρικών κλινικών σε κάθε νοσοκομείο. Στελέχωση των ΚΥ με δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού, συντήρηση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ανανέωση του στόλου, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ξεχωρίζει επίσης τη διεκδίκηση για δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, δημόσιου και δωρεάν, στελεχωμένου από όλες τις εξειδικεύσεις ιατρών και κλινικών. Με ΜΕΘ Παίδων, Νεογνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ