Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης των νοσοκομείων

«Είναι επείγουσα ανάγκη να γίνει άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορέσουν οι υγειονομικοί να παράσχουν ασφαλείς υπηρεσίες σε όσους το έχουν ανάγκη. Σε αντίθετη περίπτωση τα πλείστα νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν άμεσα». Τα παραπάνω τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων έχουν μειωθεί κατά 45% την περίοδο 2009 - 2014. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στο νοσοκομείο της Νίκαιας, στο Αττικόν, με αποκορύφωμα τον «Ευαγγελισμό», που χρειάζεται 23,5 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες μέχρι το τέλος του 2013. Την ίδια ώρα, όλο το κόστος μεταφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ίδιους τους ασθενείς, που δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τα φάρμακά τους.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους. Ενώ το 2009 είχαν πιστωθεί περίπου 2,5 εκατ. ευρώ γι' αυτές τις κατηγορίες, το 2013, με 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους, το κονδύλι αυτό δεν ξεπερνάει τις 650 χιλιάδες ευρώ.

Σύσκεψη ατόμων με αναπηρία

Σε σύσκεψη καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, αύριο, Τετάρτη, στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία τους (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) με θέμα τις εξελίξεις σε Υγεία - Πρόνοια και για να πάρει αγωνιστικά χαρακτηριστικά η 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ, να μετατραπεί σε μέρα διεκδίκησης και αγώνα.

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε έξαρση

Στους 3.000 φτάνουν κάθε χρόνο οι θάνατοι από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα, με αυξητική τάση, όπως ειπώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου. Το 10% των ασθενών που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία προσβάλλονται από σοβαρές λοιμώξεις, με αποτέλεσμα το διπλασιασμό της διάρκειας της νοσηλείας τους. Το 30% αυτών νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όμως η μικροβιακή αντοχή δεν περιορίζεται σε κλινικά τμήματα υψηλού κινδύνου, αλλά αφορά πλέον και τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, σε ιδρύματα χρόνιων πασχόντων αλλά και σε κέντρα φυσικής αποκατάστασης. Παρά την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η έξαρση των λοιμώξεων συνδέεται άμεσα με προβλήματα όπως η έλλειψη προσωπικού - ιδιαίτερα στις Μονάδες - η αντιστοιχία ενός νοσηλευτή για 20 και πλέον ασθενείς, η κοινή νοσηλεία εγχειρισμένων με ασθενείς με λοιμώξεις, η έλλειψη ακόμη και σε γάντια, οι περικοπές σε μέτρα καθαριότητας από τα εργολαβικά συνεργεία.

Απεργίες εξήγγειλαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης, που βοηθάει τη συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, προτείνει η ΔΗΠΑΚ

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις 25, 26 και 27 Νοέμβρη προχωρούν οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ, αντιδρώντας στα σχέδια της συγκυβέρνησης για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα γιατρών και εργαζομένων στον Οργανισμό. Απόφαση για απεργία στις 29 Νοέμβρη αποφάσισε και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Την ίδια μέρα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις πάρθηκε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των γιατρών (ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ) και οριστικοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Οι υγειονομικοί του ΕΟΠΥΥ διεκδικούν να μην απολυθεί και να μη τεθεί σε διαθεσιμότητα κανένας γιατρός - οδοντίατρος από τον ΕΟΠΥΥ, στήριξη και ενίσχυση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, άμεση λειτουργία μηχανημάτων και εργαστηρίων, που υπάρχουν εντός των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Μπροστά στις κινητοποιήσεις, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» ΕΟΠΥΥ προτάσσει για διεκδίκηση «ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας και πλήρη επιστημονικά και εργασιακά δικαιώματα στους επιστήμονες υγείας και όλους τους εργαζόμενους σε αυτό». Καλεί σε πάλη για:

  • Να μη συγχωνευθεί και καταργηθεί καμία μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, κανένα Κέντρο Υγείας, κανένα νοσοκομείο.
  • Να μη βγει σε διαθεσιμότητα, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε μόνιμες, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των πληρωμών των ασθενών.
  • Να φορολογηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με 45%. Να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές των μεγαλοεπιχειρηματιών.
  • Να δημιουργηθεί Ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής υγειονομικού υλικού, μηχανημάτων, φαρμάκων που θα απαλλάξει τους ασθενείς από τις πληρωμές και τις δημόσιες μονάδες υγείας από την καταλήστευση και τους εκβιασμούς των πολυεθνικών.
Στις 16/12 το πόρισμα

Με δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας επέμεινε στη «μεταρρύθμιση» της ΠΦΥ και είπε ότι πρέπει να γίνει «με τη συνεργασία και την παρουσία του ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ και όχι με το να είναι απέναντι». Για την κινητικότητα, παρέπεμψε στις 16 Δεκέμβρη, οπότε αναμένεται να παρουσιαστεί το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης (συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη φορά). Είπε, ωστόσο, ότι «σίγουρα θα υπάρξει κινητικότητα γιατί πρέπει να υπάρξει μια διοικητική μεταβολή μεταξύ του διαχωρισμού του κλάδου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστού και ως παρόχου υπηρεσιών υγείας».

Στο ερώτημα αν κάθε αξιολόγηση σημαίνει και απόλυση, απάντησε: «Κάθε αξιολόγηση δε σημαίνει απολύσεις. Κάθε αξιολόγηση σημαίνει ενδεχομένως απολύσεις για κάποιους οι οποίοι κρίνεται ότι δε χρειάζονται για αυτή τη δουλειά»...

Χωρίς αντιδραστήρια έμεινε ο «Ευαγγελισμός»

Συνέπεια των άγριων περικοπών κατά 45% στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων την πενταετία 2009 - 2014

Μετά τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, χωρίς αντιδραστήρια αρχίζουν να μένουν και τα εργαστήρια στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να τρίβουν τα χέρια τους
Μετά τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, χωρίς αντιδραστήρια αρχίζουν να μένουν και τα εργαστήρια στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να τρίβουν τα χέρια τους
Χωρίς αντιδραστήρια έμεινε ο «Ευαγγελισμός», ως συνέπεια του γενικότερου οικονομικού στραγγαλισμού των νοσοκομείων, καθώς την τελευταία πενταετία οι λειτουργικές δαπάνες περικόπηκαν κατά 45% (από 2,9 δισ. ευρώ το 2009 σε 1,6 δισ. για το 2014).

Με υπόμνημα προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, η υπεύθυνη του Αιματολογικού Εργαστηρίου ενημερώνει «για το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριό μας λόγω ανεπάρκειας των αντιδραστηρίων (...) μέχρι της διευθετήσεως του αναφερθέντος προβλήματος δεν θα είμαστε εις θέσιν να διενεργούμε τις κάτωθι εργαστηριακές δοκιμασίες: Μοριακό έλεγχο θρομβολίας (π. Vleidn, μετάλλαξη προθρομβίνης MTHFR), προσδιορισμό GGPD, αντισώματα HIT, φεριτίνη, απτοσφαιρίνες, monotest, κύτταρα λύκου».

Πρόκειται για ένα «πακέτο» εξετάσεων αξίας 700 ευρώ, τα οποία δεν πληρώνουν οι ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τώρα, όσοι άρρωστοι νοσηλεύονται και χρειαστούν αυτές τις εξετάσεις, θα τις πληρώσουν εξολοκλήρου απ' την τσέπη τους, αφού θα αναγκαστούν να τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Το θέμα αυτό απασχόλησε τη συγκέντρωση εργαζομένων που έγινε χτες με πρωτοβουλία του Σωματείου και της Πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ στον «Ευαγγελισμό». Εκφράστηκε η ανησυχία ότι οι ελλείψεις αυτές αποτελούν τον προάγγελο της εκχώρησης των εργαστηρίων - εκτός των πολύ εξειδικευμένων εξετάσεων - στους επιχειρηματικούς ομίλους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι έχουν κάνει και προσφορές για την ανάληψη των εργαστηρίων. Η πρόταση αυτή «δένει» με τις υποδείξεις των διοικήσεων των νοσοκομείων προς τους διευθυντές των εργαστηρίων να κοστολογήσουν τις εργαστηριακές πράξεις.

Ακόμα δεν έχει επιλυθεί - παρά τις υποσχέσεις - και το πρόβλημα της αραίωσης των φαρμάκων για χημειοθεραπείες στον «Ευαγγελισμό». Η αραίωση πρέπει να γίνεται σε ειδικό χώρο από εξειδικευμένο προσωπικό. Ο χώρος υπάρχει, αλλά λείπει το προσωπικό, καθώς υπηρετούν τρεις, αντί για εννιά που χρειάζονται. Ετσι οι αραιώσεις γίνονται στο διάδρομο και το γραφείο της προϊσταμένης της Αιματολογικής Κλινικής, με σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ