Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς αντιδραστήρια έμεινε ο «Ευαγγελισμός»

Συνέπεια των άγριων περικοπών κατά 45% στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων την πενταετία 2009 - 2014

Μετά τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, χωρίς αντιδραστήρια αρχίζουν να μένουν και τα εργαστήρια στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να τρίβουν τα χέρια τους
Μετά τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, χωρίς αντιδραστήρια αρχίζουν να μένουν και τα εργαστήρια στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να τρίβουν τα χέρια τους
Χωρίς αντιδραστήρια έμεινε ο «Ευαγγελισμός», ως συνέπεια του γενικότερου οικονομικού στραγγαλισμού των νοσοκομείων, καθώς την τελευταία πενταετία οι λειτουργικές δαπάνες περικόπηκαν κατά 45% (από 2,9 δισ. ευρώ το 2009 σε 1,6 δισ. για το 2014).

Με υπόμνημα προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, η υπεύθυνη του Αιματολογικού Εργαστηρίου ενημερώνει «για το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριό μας λόγω ανεπάρκειας των αντιδραστηρίων (...) μέχρι της διευθετήσεως του αναφερθέντος προβλήματος δεν θα είμαστε εις θέσιν να διενεργούμε τις κάτωθι εργαστηριακές δοκιμασίες: Μοριακό έλεγχο θρομβολίας (π. Vleidn, μετάλλαξη προθρομβίνης MTHFR), προσδιορισμό GGPD, αντισώματα HIT, φεριτίνη, απτοσφαιρίνες, monotest, κύτταρα λύκου».

Πρόκειται για ένα «πακέτο» εξετάσεων αξίας 700 ευρώ, τα οποία δεν πληρώνουν οι ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τώρα, όσοι άρρωστοι νοσηλεύονται και χρειαστούν αυτές τις εξετάσεις, θα τις πληρώσουν εξολοκλήρου απ' την τσέπη τους, αφού θα αναγκαστούν να τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Το θέμα αυτό απασχόλησε τη συγκέντρωση εργαζομένων που έγινε χτες με πρωτοβουλία του Σωματείου και της Πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ στον «Ευαγγελισμό». Εκφράστηκε η ανησυχία ότι οι ελλείψεις αυτές αποτελούν τον προάγγελο της εκχώρησης των εργαστηρίων - εκτός των πολύ εξειδικευμένων εξετάσεων - στους επιχειρηματικούς ομίλους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι έχουν κάνει και προσφορές για την ανάληψη των εργαστηρίων. Η πρόταση αυτή «δένει» με τις υποδείξεις των διοικήσεων των νοσοκομείων προς τους διευθυντές των εργαστηρίων να κοστολογήσουν τις εργαστηριακές πράξεις.

Ακόμα δεν έχει επιλυθεί - παρά τις υποσχέσεις - και το πρόβλημα της αραίωσης των φαρμάκων για χημειοθεραπείες στον «Ευαγγελισμό». Η αραίωση πρέπει να γίνεται σε ειδικό χώρο από εξειδικευμένο προσωπικό. Ο χώρος υπάρχει, αλλά λείπει το προσωπικό, καθώς υπηρετούν τρεις, αντί για εννιά που χρειάζονται. Ετσι οι αραιώσεις γίνονται στο διάδρομο και το γραφείο της προϊσταμένης της Αιματολογικής Κλινικής, με σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ