Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Απεργίες εξήγγειλαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης, που βοηθάει τη συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, προτείνει η ΔΗΠΑΚ

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις 25, 26 και 27 Νοέμβρη προχωρούν οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ, αντιδρώντας στα σχέδια της συγκυβέρνησης για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα γιατρών και εργαζομένων στον Οργανισμό. Απόφαση για απεργία στις 29 Νοέμβρη αποφάσισε και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Την ίδια μέρα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις πάρθηκε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των γιατρών (ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ) και οριστικοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Οι υγειονομικοί του ΕΟΠΥΥ διεκδικούν να μην απολυθεί και να μη τεθεί σε διαθεσιμότητα κανένας γιατρός - οδοντίατρος από τον ΕΟΠΥΥ, στήριξη και ενίσχυση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, άμεση λειτουργία μηχανημάτων και εργαστηρίων, που υπάρχουν εντός των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Μπροστά στις κινητοποιήσεις, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» ΕΟΠΥΥ προτάσσει για διεκδίκηση «ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας και πλήρη επιστημονικά και εργασιακά δικαιώματα στους επιστήμονες υγείας και όλους τους εργαζόμενους σε αυτό». Καλεί σε πάλη για:

  • Να μη συγχωνευθεί και καταργηθεί καμία μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, κανένα Κέντρο Υγείας, κανένα νοσοκομείο.
  • Να μη βγει σε διαθεσιμότητα, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε μόνιμες, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των πληρωμών των ασθενών.
  • Να φορολογηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με 45%. Να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές των μεγαλοεπιχειρηματιών.
  • Να δημιουργηθεί Ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής υγειονομικού υλικού, μηχανημάτων, φαρμάκων που θα απαλλάξει τους ασθενείς από τις πληρωμές και τις δημόσιες μονάδες υγείας από την καταλήστευση και τους εκβιασμούς των πολυεθνικών.
Στις 16/12 το πόρισμα

Με δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας επέμεινε στη «μεταρρύθμιση» της ΠΦΥ και είπε ότι πρέπει να γίνει «με τη συνεργασία και την παρουσία του ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ και όχι με το να είναι απέναντι». Για την κινητικότητα, παρέπεμψε στις 16 Δεκέμβρη, οπότε αναμένεται να παρουσιαστεί το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης (συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη φορά). Είπε, ωστόσο, ότι «σίγουρα θα υπάρξει κινητικότητα γιατί πρέπει να υπάρξει μια διοικητική μεταβολή μεταξύ του διαχωρισμού του κλάδου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστού και ως παρόχου υπηρεσιών υγείας».

Στο ερώτημα αν κάθε αξιολόγηση σημαίνει και απόλυση, απάντησε: «Κάθε αξιολόγηση δε σημαίνει απολύσεις. Κάθε αξιολόγηση σημαίνει ενδεχομένως απολύσεις για κάποιους οι οποίοι κρίνεται ότι δε χρειάζονται για αυτή τη δουλειά»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ