Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Δεκάδες σωματεία συντονίζονται για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για το λαό

Στις 6 Νοέμβρη το παγκρήτιο συλλαλητήριο | Συντονισμένες κινητοποιήσεις και στο Βόρειο Αιγαίο

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες σε όλους τους νομούς της Κρήτης για το μεγάλο Παγκρήτιο συλλαλητήριο που οργανώνουν στις 6 Νοέμβρη υγειονομικά σωματεία του νησιού μαζί με δεκάδες σωματεία και φορείς. Στο επίκεντρο της διεκδίκησης, με την αγωνιστική δράση να κλιμακώνεται παίρνοντας τη σκυτάλη από πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις στους νομούς για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Το αγωνιστικό ραντεβού της 6ης Νοέμβρη είναι στις 5.30 μ.μ στο Ηράκλειο (πλ. Ελευθερίας), ενώ χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και φορέων με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης.

Κόντρα στον «νέο χάρτη Υγείας» που προωθεί η κυβέρνηση με συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, τα σωματεία απαιτούν να μην καταργηθεί κανένα τμήμα και νοσοκομείο, αντίθετα να υπάρξει πλήρης στελέχωση με όλο το αναγκαίο προσωπικό, με μονιμοποίηση συμβασιούχων, χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ιδιώτες. Επίσης, διεκδικούν αυξήσεις για τους υγειονομικούς, κίνητρα αγόνων.

Μπροστά στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης, τα σωματεία απαιτούν να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή των ασθενών, κάθε συμμετοχή σε φάρμακα, πλήρη αποζημίωση όλων των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ με χρηματοδότηση 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Οχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Οχι στις ΣΔΙΤ. Οχι στο νέο ΕΣΥ. Οχι σε παραχώρηση καθαριότητας - σίτισης σε εργολάβους. Οχι σε παράδοση διαγνώσεων εργαστηρίων δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες. Οχι σε μεταφορά ασθενών από δημόσιες σε ιδιωτικές κλινικές», είναι μεταξύ των διεκδικήσεων.

«Ολα τα νησιά μια γροθιά»

Παράλληλα, με συντονισμένες κινητοποιήσεις το Σάββατο 2 Νοέμβρη Εργατικά Κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου θέτουν στο επίκεντρο τα κρίσιμα και επείγοντα αιτήματά τους όσον αφορά τις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, απευθύνοντας σχετικό κάλεσμα σε όλα τα Εργατικά Κέντρα, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς των νησιών. «Ολα τα νησιά μια γροθιά, διεκδικούμε με μια φωνή δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλους!», είναι το σύνθημα που συμπυκνώνει την πρωτοβουλία του.

Στη Μυτιλήνη το Εργατικό Κέντρο οργανώνει συγκέντρωση το Σάββατο 2 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στα Κεντρικά Λύκεια.

Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα, το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου οργανώνει την ίδια μέρα κινητοποιήσεις στη Σάμο και την Ικαρία. Στη Σάμο θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας στις 6.30 μ.μ. από Περίπτερο Ζαχαράκη και θα ακολουθήσει συναυλία στην πλατεία Πυθαγόρα. Στην Ικαρία η κινητοποίηση θα γίνει στις 8 μ.μ. στον Χριστό Ραχών.

«Δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο τον λαό, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση», απαιτούν τα Εργατικά Κέντρα, καταγγέλλοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης και την εγκληματική εγκατάλειψη της υγείας των κατοίκων των νησιών.

Ειδικότερα όσον αφορά το νησί της Λέσβου, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει τα εξής: Ενώ τα ογκολογικά περιστατικά αυξάνονται, καθυστερεί η δημιουργία Μονάδας Ακτινοθεραπείας. Στο ΕΚΑΒ παραμένουν οι ελλείψεις σε στόλο και προσωπικό και είναι σχεδόν καθημερινές οι αεροδιακομιδές πολύ σοβαρών περιστατικών σε νοσοκομεία της Αθήνας. Στο Νοσοκομείο, στο 30% των οργανικών θέσεων υπάρχουν ελλείψεις, όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται και οι υγειονομικοί δουλεύουν σε εξαντλητικές συνθήκες.

Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Σάμου αναδεικνύει τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις στο νοσοκομείο. «Οχι μόνο δεν καλύφθηκαν τα κενά, αλλά αντίθετα παραμένουν ίδια και διογκώνονται», τονίζει. Συγκεκριμένα, το υπουργείο «προκήρυξε μόνο 5, την ώρα που υπάρχουν, με βάση τα ήδη απαρχαιωμένα οργανογράμματα, 36 κενά γιατρών, 30 νοσηλευτών, 11 στην καθαριότητα, 20 σε άλλες βοηθητικές υπηρεσίες». Στο μεταξύ, «άλλη μια παθολόγος παραιτήθηκε, ενώ ακάλυπτες ή με λύσεις μπαλώματα λειτουργεί η ΜΕΘ, η Παιδιατρική και όλο το νοσοκομείο του νησιού».

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Δεν θα κάνει κουμάντο η διοίκηση του Νοσοκομείου στο Σωματείο

«Ούτε τους πέφτει λόγος, ούτε θα πάρουμε την άδεια της εργοδοσίας για το ποιοι είναι μέλη του σωματείου μας», είναι η απάντηση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία επιχειρεί να κάνει κουμάντο στο Σωματείο για το ποιους θα έχει μέλη του. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση αξιώνει να είναι μέλη του Σωματείου αποκλειστικά και μόνο όσοι εργαζόμενοι φέρουν τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα ή κατέχουν προσωποπαγή θέση ή οργανική θέση και όχι οι απασχολούμενοι στην καθαριότητα με ατομικές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Βέβαια, εδώ και χρόνια το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έχει ξεκαθαρίσει ότι αντιπροσωπεύει όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ανεξάρτητα από το αν είναι μόνιμοι ή συμβασιούχοι, από το αν πληρώνονται από το νοσοκομείο ή από εργολάβο. «Και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, αφού πλέον η σύνθεση των νοσοκομείων έχει προ πολλού αλλάξει, με τους συμβασιούχους να αποτελούν πλέον την πλειοψηφία».

«Οι συνάδελφοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, αυτοί δηλαδή οι συνάδελφοι που βρίσκονται δεκαετίες σε συνθήκες ομηρίας και κοροϊδίας», επισημαίνει το ΣΕΝΕ, «είναι εδώ και χρόνια μέλη στο σωματείο, έχουν συμμετάσχει κι ως υποψήφιοι ακόμη σε πολλές εκλογές, αλλά και ενεργά σε κάθε δραστηριότητα του σωματείου. Εχουν πάρει μέρος σε κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, απεργίες, για τις οποίες δεν έχει τεθεί ποτέ αμφισβήτηση από τη διοίκηση όταν αυτές προκηρύσσονται (και δεν θα μπορούσε άλλωστε να τεθεί). Εξάλλου, μάλλον καλύπτουν όπως όλοι μας μόνιμοι - επικουρικοί - εργολαβικοί - ΣΟΧ μέρος των οργανικών θέσεων που κυβερνήσεις - διοικήσεις άφησαν ακάλυπτες. Εκτός αν μας πουν ότι ο τομέας καθαριότητας π.χ. δεν είναι οργανική και κρίσιμη λειτουργία του νοσοκομείου».

ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα!

Κατέληξε μετά από τέσσερις ώρες το θύμα τροχαίου στο Αγρίνιο

28χρονος πολυτραυματίας στο Αγρίνιο μετά από τροχαίο έπρεπε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. «Αγρίνιο, Αρτα, Γιάννενα, Πάτρα, Ρίο, ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ», καταγγέλλει σε τηλεοπτικό σταθμό συγγενής του 28χρονου.

Ο πολυτραυματίας λόγω της κατάστασής του έπρεπε να διακομισθεί άμεσα και σε κοντινή απόσταση. Τελικά διακομίσθηκε και μετά από 4 ώρες έφτασε στο νοσοκομείο ...Καλαμάτας, όπου και κατέληξε. «Μπορεί να μη γλίτωνε, αλλά και μία στο εκατομμύριο να είχε πιθανότητες να γλιτώσει, με αυτό ήταν τελειωμένος. Ποια είναι η "αναβάθμιση" που λέει ο υπουργός Υγείας;», είναι η οργισμένη κραυγή των συγγενών.

Αυτό είναι το «νέο ΕΣΥ», η πολιτική του «κόστους - οφέλους», που θεωρεί τη δημιουργία κλινών εντατικής «πολυτέλεια», το διαρκές έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού. Κι αυτά την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καυχιέται ότι «το ΕΣΥ λειτουργεί καλύτερα από ποτέ» προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ. Σήμερα ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα 1.000!

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Στους δρόμους ενάντια στον νόμο της ιδιωτικοποίησης και των «λουκέτων»

Συγκέντρωση την Πέμπτη 31 Οκτώβρη στα Προπύλαια

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 31 Οκτώβρη στις 5.30 μ.μ. στα Προπύλαια, απαιτώντας την απόσυρση του νόμου που διαλύει και κλείνει τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, καλούν 8 σωματεία και φορείς.

Για τη συγκέντρωση, κοινό κάλεσμα απευθύνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου «18 ΑΝΩ», ο Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ και οι συλλογικές δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το «18 ΑΝΩ». Υπενθυμίζουν ότι με τον νόμο αυτό, που έφερε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση, παραδίδει έναν τόσο ευαίσθητο και σύνθετο τομέα σε κάθε λογής ιδιώτες. «Εκαναν νόμο τη λειτουργία των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων με όρους "αποθήκης ψυχών", με αποστολή δηλαδή απλά την καταστολή έντονων συμπτωμάτων, χωρίς φροντίδα για το πριν και το μετά του ασθενούς.

Εκαναν νόμο τον αφανισμό όλων των "στεγνών" προγραμμάτων, με τεράστια εμπειρία στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το "18 ΑΝΩ", το "ΑΡΓΩ", το "ΔΙΑΠΛΟΥΣ", το "ΙΑΝΟΣ" και με αποτελεσματικότητα που άγγιζε το 80% ακριβώς γιατί δεν αντιμετώπιζαν τον εξαρτημένο ως "άρρωστο που μόνο να παρηγορηθεί μπορεί" με ένα υποκατάστατο, αλλά ως ενεργό υποκείμενο που μπορεί να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του μέσω της συλλογικότητας.

Εκαναν νόμο την εξαφάνιση του περιεχομένου δουλειάς των Κέντρων Πρόληψης, παραχωρώντας τη σε ΜΚΟ και οργανώσεις που απενοχοποιούν τη χρήση, θεωρώντας την "δικαίωμα" και δίνουν συμβουλές απλά για να μειωθεί η βλάβη που προκαλούν οι ουσίες, αντί για τη διαμόρφωση μιας στάσης ζωής με αξίες, στόχους, ιδανικά που εγγυώνται την ψυχική ανθεκτικότητα.

Εκαναν νόμο δομές και υπηρεσίες που καλύπτουν πάγιες κοινωνικές ανάγκες να ανοιγοκλείνουν ανάλογα με το πόσο "κοστίζουν" δημοσιονομικά, με περιφερόμενους εργαζόμενους που θα καλύπτουν τρύπες αντί να διαμορφώνουν στέρεες θεραπευτικές σχέσεις και να δεσμεύονται στη φροντίδα των εξυπηρετούμενων».

Στον αντίποδα αυτής της εγκληματικής πολιτικής, τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν την ενίσχυση των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, να μην καταργηθούν το ΨΝΑ και το ΨΝΘ, αλλά να συνεχίσει η λειτουργία τους ως νοσοκομείων στο ΕΣΥ. Επίσης να μην πειραχτούν τα Κέντρα Πρόληψης, να ενισχυθούν τα «στεγνά» προγράμματα και τα προγράμματα απεξάρτησης. Να μην απολυθούν οι χιλιάδες συμβασιούχοι, αλλά να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα.

Ξεχωρίζει η απαίτηση για κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης, για διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων (άδειες, ρεπό, συμβάσεις εργασίας). Να περάσει άμεσα η τροπολογία που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ/ΙΔΟΧ των προγραμμάτων απεξάρτησης στα νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ