Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Στους δρόμους ενάντια στον νόμο της ιδιωτικοποίησης και των «λουκέτων»

Συγκέντρωση την Πέμπτη 31 Οκτώβρη στα Προπύλαια

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 31 Οκτώβρη στις 5.30 μ.μ. στα Προπύλαια, απαιτώντας την απόσυρση του νόμου που διαλύει και κλείνει τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, καλούν 8 σωματεία και φορείς.

Για τη συγκέντρωση, κοινό κάλεσμα απευθύνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου «18 ΑΝΩ», ο Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ και οι συλλογικές δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το «18 ΑΝΩ». Υπενθυμίζουν ότι με τον νόμο αυτό, που έφερε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση, παραδίδει έναν τόσο ευαίσθητο και σύνθετο τομέα σε κάθε λογής ιδιώτες. «Εκαναν νόμο τη λειτουργία των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων με όρους "αποθήκης ψυχών", με αποστολή δηλαδή απλά την καταστολή έντονων συμπτωμάτων, χωρίς φροντίδα για το πριν και το μετά του ασθενούς.

Εκαναν νόμο τον αφανισμό όλων των "στεγνών" προγραμμάτων, με τεράστια εμπειρία στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το "18 ΑΝΩ", το "ΑΡΓΩ", το "ΔΙΑΠΛΟΥΣ", το "ΙΑΝΟΣ" και με αποτελεσματικότητα που άγγιζε το 80% ακριβώς γιατί δεν αντιμετώπιζαν τον εξαρτημένο ως "άρρωστο που μόνο να παρηγορηθεί μπορεί" με ένα υποκατάστατο, αλλά ως ενεργό υποκείμενο που μπορεί να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του μέσω της συλλογικότητας.

Εκαναν νόμο την εξαφάνιση του περιεχομένου δουλειάς των Κέντρων Πρόληψης, παραχωρώντας τη σε ΜΚΟ και οργανώσεις που απενοχοποιούν τη χρήση, θεωρώντας την "δικαίωμα" και δίνουν συμβουλές απλά για να μειωθεί η βλάβη που προκαλούν οι ουσίες, αντί για τη διαμόρφωση μιας στάσης ζωής με αξίες, στόχους, ιδανικά που εγγυώνται την ψυχική ανθεκτικότητα.

Εκαναν νόμο δομές και υπηρεσίες που καλύπτουν πάγιες κοινωνικές ανάγκες να ανοιγοκλείνουν ανάλογα με το πόσο "κοστίζουν" δημοσιονομικά, με περιφερόμενους εργαζόμενους που θα καλύπτουν τρύπες αντί να διαμορφώνουν στέρεες θεραπευτικές σχέσεις και να δεσμεύονται στη φροντίδα των εξυπηρετούμενων».

Στον αντίποδα αυτής της εγκληματικής πολιτικής, τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν την ενίσχυση των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, να μην καταργηθούν το ΨΝΑ και το ΨΝΘ, αλλά να συνεχίσει η λειτουργία τους ως νοσοκομείων στο ΕΣΥ. Επίσης να μην πειραχτούν τα Κέντρα Πρόληψης, να ενισχυθούν τα «στεγνά» προγράμματα και τα προγράμματα απεξάρτησης. Να μην απολυθούν οι χιλιάδες συμβασιούχοι, αλλά να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα.

Ξεχωρίζει η απαίτηση για κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης, για διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων (άδειες, ρεπό, συμβάσεις εργασίας). Να περάσει άμεσα η τροπολογία που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ/ΙΔΟΧ των προγραμμάτων απεξάρτησης στα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ