Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Δεκάδες σωματεία συντονίζονται για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για το λαό

Στις 6 Νοέμβρη το παγκρήτιο συλλαλητήριο | Συντονισμένες κινητοποιήσεις και στο Βόρειο Αιγαίο

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες σε όλους τους νομούς της Κρήτης για το μεγάλο Παγκρήτιο συλλαλητήριο που οργανώνουν στις 6 Νοέμβρη υγειονομικά σωματεία του νησιού μαζί με δεκάδες σωματεία και φορείς. Στο επίκεντρο της διεκδίκησης, με την αγωνιστική δράση να κλιμακώνεται παίρνοντας τη σκυτάλη από πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις στους νομούς για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Το αγωνιστικό ραντεβού της 6ης Νοέμβρη είναι στις 5.30 μ.μ στο Ηράκλειο (πλ. Ελευθερίας), ενώ χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και φορέων με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης.

Κόντρα στον «νέο χάρτη Υγείας» που προωθεί η κυβέρνηση με συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, τα σωματεία απαιτούν να μην καταργηθεί κανένα τμήμα και νοσοκομείο, αντίθετα να υπάρξει πλήρης στελέχωση με όλο το αναγκαίο προσωπικό, με μονιμοποίηση συμβασιούχων, χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ιδιώτες. Επίσης, διεκδικούν αυξήσεις για τους υγειονομικούς, κίνητρα αγόνων.

Μπροστά στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης, τα σωματεία απαιτούν να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή των ασθενών, κάθε συμμετοχή σε φάρμακα, πλήρη αποζημίωση όλων των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ με χρηματοδότηση 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Οχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Οχι στις ΣΔΙΤ. Οχι στο νέο ΕΣΥ. Οχι σε παραχώρηση καθαριότητας - σίτισης σε εργολάβους. Οχι σε παράδοση διαγνώσεων εργαστηρίων δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες. Οχι σε μεταφορά ασθενών από δημόσιες σε ιδιωτικές κλινικές», είναι μεταξύ των διεκδικήσεων.

«Ολα τα νησιά μια γροθιά»

Παράλληλα, με συντονισμένες κινητοποιήσεις το Σάββατο 2 Νοέμβρη Εργατικά Κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου θέτουν στο επίκεντρο τα κρίσιμα και επείγοντα αιτήματά τους όσον αφορά τις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, απευθύνοντας σχετικό κάλεσμα σε όλα τα Εργατικά Κέντρα, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς των νησιών. «Ολα τα νησιά μια γροθιά, διεκδικούμε με μια φωνή δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλους!», είναι το σύνθημα που συμπυκνώνει την πρωτοβουλία του.

Στη Μυτιλήνη το Εργατικό Κέντρο οργανώνει συγκέντρωση το Σάββατο 2 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στα Κεντρικά Λύκεια.

Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα, το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου οργανώνει την ίδια μέρα κινητοποιήσεις στη Σάμο και την Ικαρία. Στη Σάμο θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας στις 6.30 μ.μ. από Περίπτερο Ζαχαράκη και θα ακολουθήσει συναυλία στην πλατεία Πυθαγόρα. Στην Ικαρία η κινητοποίηση θα γίνει στις 8 μ.μ. στον Χριστό Ραχών.

«Δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο τον λαό, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση», απαιτούν τα Εργατικά Κέντρα, καταγγέλλοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης και την εγκληματική εγκατάλειψη της υγείας των κατοίκων των νησιών.

Ειδικότερα όσον αφορά το νησί της Λέσβου, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει τα εξής: Ενώ τα ογκολογικά περιστατικά αυξάνονται, καθυστερεί η δημιουργία Μονάδας Ακτινοθεραπείας. Στο ΕΚΑΒ παραμένουν οι ελλείψεις σε στόλο και προσωπικό και είναι σχεδόν καθημερινές οι αεροδιακομιδές πολύ σοβαρών περιστατικών σε νοσοκομεία της Αθήνας. Στο Νοσοκομείο, στο 30% των οργανικών θέσεων υπάρχουν ελλείψεις, όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται και οι υγειονομικοί δουλεύουν σε εξαντλητικές συνθήκες.

Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Σάμου αναδεικνύει τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις στο νοσοκομείο. «Οχι μόνο δεν καλύφθηκαν τα κενά, αλλά αντίθετα παραμένουν ίδια και διογκώνονται», τονίζει. Συγκεκριμένα, το υπουργείο «προκήρυξε μόνο 5, την ώρα που υπάρχουν, με βάση τα ήδη απαρχαιωμένα οργανογράμματα, 36 κενά γιατρών, 30 νοσηλευτών, 11 στην καθαριότητα, 20 σε άλλες βοηθητικές υπηρεσίες». Στο μεταξύ, «άλλη μια παθολόγος παραιτήθηκε, ενώ ακάλυπτες ή με λύσεις μπαλώματα λειτουργεί η ΜΕΘ, η Παιδιατρική και όλο το νοσοκομείο του νησιού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 2 Νοέμβρη οι νησιώτες του Αιγαίου ξανά στους δρόμους (2024-10-25 00:00:00.0)
Επί ποδός υγειονομικοί, εργατικά σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα (2023-11-28 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την Υγεία στη Σάμο (2022-01-25 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση στην Πάτρα (2021-03-19 00:00:00.0)
Συντονισμένο αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική σε Υγεία και Προσφυγικό (2019-10-17 00:00:00.0)
Διαδήλωση για δωρεάν Υγεία για όλους (2013-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ