Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Δένουν» σήμερα τα βαπόρια, σε απεργιακό κλοιό ο Πειραιάς

Κορύφωση αύριο με την απεργία ναυτεργατών - λιμενεργατών - Ζώνης

Η πρόσφατη πανηγυρική συνέλευση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ μετά την κατάκτηση των ΒΑΕ
Η πρόσφατη πανηγυρική συνέλευση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ μετά την κατάκτηση των ΒΑΕ
Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί από σήμερα το λιμάνι του Πειραιά, καθώς σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι ναυτεργάτες, οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Οι ναυτεργάτες

Πιο συγκεκριμένα, σε 48ωρη πανελλαδική απεργία βρίσκονται από σήμερα, Τρίτη, τα ναυτεργατικά σωματεία, με απόφαση και της ΠΝΟ, διεκδικώντας ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κόντρα στην εφοπλιστική ασυδοσία. «Ολα θα κριθούν στους καταπέλτες», είναι η απάντηση που δίνουν ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στην επιστολή με την οποία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) ζητά την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης και καλεί τους ναυτεργάτες να επανέλθουν στη διαπραγμάτευση με ...«ρεαλιστικές επιδιώξεις», πάντα «εντός των ορίων που καθορίζονται από την ελληνική οικονομία και τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης των πλοίων»! Τα σωματεία καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, τα σωματεία έχουν οργανώσει συσκέψεις με ναυτεργάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας, στηλιτεύοντας την πρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις - ψίχουλα, της τάξης του 3%, και καλώντας σε πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις 12% για το 2025. Τα αιτήματα για αυξήσεις «είναι δίκαια και "εντός των ορίων" που θέτουν οι ανάγκες μας», απαντούν στις εργοδοτικές αξιώσεις και υπενθυμίζουν πως οι αυξήσεις των μισθών μέσα από τις ΣΣΕ από το 2020 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 14,6%, ενώ το κόστος ζωής, τα τρόφιμα, η στέγαση, η Ενέργεια, τα φάρμακα καταγράφουν πολλαπλάσιες αυξήσεις.

Στη Ζώνη

Εξορμήσεις σε βαπόρια και συζητήσεις με ναυτεργάτες
Εξορμήσεις σε βαπόρια και συζητήσεις με ναυτεργάτες
Με αιχμή τις διεκδικήσεις για τα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής τους απεργούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Την απεργία έχουν προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, καλώντας σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στον σταθμό του ΗΣΑΠ, όπου θα συναντηθούν με τους ναυτεργάτες. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης συγκέντρωση εργαζομένων έγινε χτες το πρωί στην πύλη της Ζώνης στο Πέραμα. «Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν το πότε θα γίνει νέο δυστύχημα. Απαιτούμε μέτρα εδώ και τώρα», τονίζουν τα Σωματεία. Σε έναν χώρο δουλειάς που πληρώνει βαρύ τίμημα, με νεκρούς και τραυματίες σε εργατικά «ατυχήματα», εξαιτίας της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας και της απουσίας ελέγχων, οι εργαζόμενοι επαναφέρουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις τους για Συλλογική Σύμβαση με υποχρεωτική ισχύ, αυξήσεις μισθών, τήρηση του ωραρίου και των μέτρων για την ασφάλεια.

Διεκδικούν: Εντατικοποίηση των ελέγχων. Να γίνονται έλεγχοι εφτά μέρες τη βδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου Δημοσίου. Πενταμελείς επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία. Τεχνικούς Ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου. Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας. Αμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Πέραμα.

Στις προβλήτες της COSCO

Από χτεσινή συγκέντρωση στη Ζώνη ενόψει της απεργίας
Από χτεσινή συγκέντρωση στη Ζώνη ενόψει της απεργίας
Απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, μαζί με τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στη Ζώνη, αλλά και την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, διεκδικώντας μέτρα προστασίας και τιμώντας τη μνήμη του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή, ο οποίος έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς τη μέρα αυτή, το 2021, έχουν πάρει οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (COSCO). Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν την Τετάρτη 16 Οκτώβρη στη μαζική συνέλευση της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ), με τους εργαζόμενους να πανηγυρίζουν την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) μετά από δεκαετή αγώνα.

«Ηρθε η ώρα να επεξεργαστούμε, να οργανώσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί για τη νέα ΣΣΕ, για μέτρα ασφάλειας και υγείας που πραγματικά θα μας προστατεύουν, για μόνιμη και σταθερή εργασία πλήρους απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι, για αυξήσεις στους μισθούς, για επίδομα επικινδυνότητας σε όλες τις ειδικότητες, για 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο», τονίζει η ΕΝΕΔΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ