Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Θάνατος 36χρονης σε ιδιωτικό μαιευτήριο

Στο χειρουργικό τραπέζι του μαιευτηρίου «Μητέρα» άφησε προχθές την τελευταία της πνοή η 36χρονη Αστερία Καπαρού.

Η 36χρονη κατέληξε κατά τη διάρκεια της νάρκωσης και ενώ υποβαλλόταν σε γυναικολογική επέμβαση. Σύμφωνα με τον συνταξιούχο ιατροδικαστή Π. Γιαμαρέλο, η άτυχη γυναίκα έπαθε τρώση της τραχείας και συμφορητική ατελεκτασία του πνεύμονα, που σημαίνει ότι ο πνεύμονας δεν μπορούσε να γεμίσει με αέρα.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το τραγικό συμβάν, το Διοικητικό Συμβούλιο του «Μητέρα» αναφέρει ότι πρόκειται για ένα περιστατικό που συμβαίνει σπάνια στα ιατρικά χρονικά. «Κατά τη διάρκεια της νάρκωσης, αναφέρει η ανακοίνωση, η άτυχη γυναίκα εμφάνισε έντονη δυσχέρεια αερισμού και παρά τις υπεράνθρωπες ιατρικές προσπάθειες που διήρκεσαν πάνω από μια ώρα, δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί το μοιραίο και η γυναίκα κατέληξε περί τις 11.50».

ΠΡΟΝΟΙΑ
Φτάνει πια η κοροϊδία

Μαχητική πορεία και χτες των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ και στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας

Με μια ακόμα δυναμική πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας σηματοδοτήθηκε η χτεσινή μέρα για τους εργαζόμενους στην Πρόνοια, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για τέσσερις βδομάδες, διεκδικώντας δημόσια κοινωνική πρόνοια για όλο το λαό, και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και εργασιακά και οικονομικά αιτήματα.

Οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ και τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ) πραγματοποίησαν πορεία από το Σύνταγμα στο υπουργείο Υγείας, ενώ αντιπροσωπεία τους επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τον υπουργό Γ. Παπαντωνίου. Οι εργαζόμενοι φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό και περικυκλωμένοι για άλλη μια φορά από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να καταλήξουν στο υπουργείο Υγείας, όπου και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Οι εργαζόμενοι παρέμειναν για αρκετή ώρα μπροστά από το υπουργείο Υγείας φωνάζοντας συνθήματα: «Φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για πρόνοια - υγεία», «Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας», ενώ αντιπροσωπεία τους επέδωσε υπόμνημα στο υπουργείο.

Διεκδικούν τη δημιουργία σύγχρονων δομών λειτουργίας στο χώρο της Πρόνοιας με την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, οι οποίοι, λόγω της μακράς πείρας, γνωρίζουν καλύτερα τον τρόπο αντιμετώπισης των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών. Επίσης, διεκδικούν την οικονομική εξομοίωσή τους με τους υπαλλήλους άλλων υπουργείων και ειδικότερα του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, στους οποίους πρόσφατα χορηγήθηκε μηνιαία αποζημίωση 100.000 δραχμών.

Η πορεία των κινητοποιήσεων των εργαζομένων θα καθοριστεί στις Γενικές Συνελεύσεις τους που θα γίνουν σήμερα.

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
Ανεπαρκής η θεραπεία των αλλοδαπών

Στην ανάγκη οργάνωσης ενός αντιφυματικού προγράμματος στη χώρα μας, που να αγκαλιάζει όλο τον πληθυσμό και κυρίως τους μετανάστες, οι οποίοι λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσής τους εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φυματίωσης, επισημάνθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ενωσης κατά της Φυματίωσης, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα κατά της Φυματίωσης.

Η φτώχεια, η λαθρομετανάστευση, η αδυναμία πολύ μεγάλων ομάδων ασθενών να προσεγγίσουν τις κατάλληλες υπηρεσίες παροχής υγείας, η ολιγωρία που επέδειξαν οι υγειονομικές αρχές των ανεπτυγμένων χωρών για την αντιμετώπιση της νόσου, η αύξηση των κρουσμάτων Εϊτζ, αποτελούν, όπως επισημάνθηκε χθες, τις κύριες αιτίες για την επανεμφάνιση της νόσου που σκοτώνει σήμερα όσους ανθρώπους σκότωνε και πριν από 119 χρόνια.

Οπως επισήμαναν οι ειδικοί, την αδυναμία του υπάρχοντος αντιφυματικού προγράμματος της χώρας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σύγχρονα προβλήματα της φυματίωσης και κυρίως αυτά που προκύπτουν από τη μετανάστευση υποδηλώνει η αύξηση της νόσου τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διετία 1998 - 1999, η επίσημα δηλωμένη συμμετοχή των αλλοδαπών στη διαμόρφωση του συνολικού αριθμού των περιστατικών φυματίωσης στη χώρα μας ήταν 13%. Η πλειοψηφία των αλλοδαπών με φυματίωση (50%) προέρχονται από τα Βαλκάνια. Αντίστοιχα σε ποσοστό 18% προέρχονται από την Ασία, 15% από την πρώην Σοβιετική Ενωση και σε ποσοστό 10% από την Αφρική.

Η πρόβλεψη για την εξέταση, καταγραφή και θεραπεία των αλλοδαπών στη χώρα μας είναι ανεπαρκής και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, τόνισε χτες ο Π. Μπεχράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός του αντιφυματικού αγώνα με έμφαση στην πρόληψη, την επιτήρηση και καταγραφή της νόσου, την καλή ανίχνευση των νέων περιπτώσεων, αλλά και με ιδιαίτερες δράσεις για τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια αυτά πρότεινε τη δημιουργία εξωτερικών αντιφυματικών ιατρείων, σωστά στελεχωμένων, σε κάθε νομαρχιακό νοσοκομείο, αλλά και την επέκταση των εμβολιασμών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οριακή λειτουργία στο «Θριάσιο»

Κινητοποιήσεις στο «Ελπίς»

Στα όρια της εξάντλησης βρίσκονται οι εργαζόμενοι του «Θριάσιου» νοσοκομείου Ελευσίνας, λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την καθημερινή λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων και των αργιών.

Πρόκειται για μια απόφαση, που, όπως επισημαίνει το σωματείο των εργαζομένων, σε ανακοίνωσή του προς το ΔΣ του νοσοκομείου και η οποία κοινοποιείται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τα κόμματα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οδηγεί το «Θριάσιο» στα πρόθυρα της διάλυσης.

Το σωματείο επισημαίνει ότι το νοσοκομείο με ελλιπές προσωπικό και υπερπροσπάθεια των εργαζομένων συμμετέχει εδώ και τέσσερις μήνες στο σύστημα γενικής εφημερίας, προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Συνέπεια της πιεστικής αυτής κατάστασης είναι η εξάντληση του προσωπικού με αρνητικές συνέπειες στην περίθαλψη των ασθενών, αλλά και η συσσώρευση ρεπό και αδειών, όπως και αδειών μητρότητας.

«Στόχος των εργαζομένων είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του Θριάσιου Πεδίου και της ευρύτερης περιοχής», τονίζουν οι εργαζόμενοι και ζητούν την αναστολή της απόφασης, αφού, όπως υπογραμμίζουν, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που ξεπερνούν τις 100, τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου, αλλά και κάλυψη των αδειών μητρότητας.

«Ελπίς»

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ελπίς». Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, εξήγγειλαν 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη στις 27 Μάρτη από τις 8 π.μ. έως τις 11 π.μ. για το νοσηλευτικό προσωπικό και συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου στις 9 π.μ.

Επίσης, νέα 3ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 2.4.2001 από τις 8 π.μ. έως τις 11 π.μ. και γενική συνέλευση στις 9 π.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του νοσοκομείου, την αντιμετώπιση του κτιριολογικού προβλήματος του νοσοκομείου, αλλά και οικονομικά αιτήματα.

Εκφράζουν, τέλος, την αντίθεσή τους στο νόμο Παπαδόπουλου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών υγείας και ζητούν διατήρηση της νομικής υπόστασης των νοσοκομείων ως Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, την ανάπτυξη του δημόσιου τομέα υγείας με δημόσια δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα των οικονομικά αδύνατων.

ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ
Σταδιακή ένταξη στο ΕΣΥ

Χτεσινές δηλώσεις του Αλ. Παπαδόπουλου

Τελικά, οι βαρύγδουπες διακηρύξεις για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στα πλαίσια της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ θα περιοριστούν στη «σταδιακή ένταξη στο ΕΣΥ των πολυϊατρείων του ΙΚΑ» και στην αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Αυτό προκύπτει απ' την ομιλία του Αλ. Παπαδόπουλου σε χτεσινή ημερίδα που είχε ως θέμα «Η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και η βρετανική εμπειρία», που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ετσι, ενώ όταν εξήγγειλε τους άξονες της μεταρρύθμισης (28/7/2000) -εκτός απ' την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των πολυιατρείων του ΙΚΑ ή την αλλαγή χρήσης κάποιων μονάδων- μίλησε και για την ίδρυση και δημιουργία νέων αστικών κέντρων υγείας.

Χτες ο υπουργός παρότι -όπως είπε- το σχέδιο για την ΠΦΥ βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας και θα δοθεί στη δημοσιότητα για διάλογο, στις αρχές Απριλίου» εντούτοις δεν έκανε καμιά αναφορά σε κάποιο σχέδιο για νέες μονάδες στα αστικά κέντρα. «Περιέχει, είπε ο υπουργός, δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Νομίζω ότι εκεί υπάρχει το μεγάλο έλλειμμα, εκεί κυριαρχούν η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός, στην πρωτοβάθμια φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού υγειονομικές ανισότητες και μεγάλες σπατάλες. Γι' αυτό και πρέπει σταδιακά να οδηγηθούμε σ' ένα ενιαίο ολοκληρωμένο δημόσιο σχήμα, με κανονισμούς παροχών που θα συγκλίνουν, με σταδιακή ένταξη στο ΕΣΥ των πολυϊατρείων του ΙΚΑ, με προσωπικό γιατρό για τον κάθε πολίτη, με υπηρεσίες όχι μόνο περίθαλψης αλλά και πρόληψης και κοινωνικής φροντίδας για όλους. Μόνο έτσι θα ανακοπεί η σημερινή αθρόα και αλόγιστη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία».

Οσον αφορά την «αποτελεσματική χρηματοδότηση», ο Αλ. Παπαδόπουλος επέμενε στον ενιαίο Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων (ΟΔΙΠΥ) που «θα συλλέγει και θα κατανέμει τους οικονομικούς πόρους που προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές».

Κατά τα άλλα ο Αλ. Παπαδόπουλος, παρακάμπτοντας ακόμα και τους θετικούς δείκτες, επιτέθηκε κατά του δημόσιου συστήματος υγείας: «Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, είπε ο υπουργός, και σ' ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον δεν επιτρέπεται να μένουμε με σταυρωμένα χέρια, προσηλωμένοι σε ξεπερασμένα σχήματα και παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές».

Από κει και πέρα ο υπουργός είπε ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα πήρε υπόψη της τη βρετανική εμπειρία.

Αποκαλυπτική όμως ήταν η ομιλία του Ρ. Μούντον, επικεφαλής του τομέα σχεδιασμού του Βρετανικού συστήματος υγείας «Πολύ συχνά, είπε, οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν σε μεγάλες λίστες αναμονής. Υπάρχουν απαράδεκτες διαφοροποιήσεις στο επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης σε όλη τη χώρα. Συχνά το προσωπικό δουλεύει κάτω από μεγάλη πίεση, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να προσφέρουν στους ασθενείς τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες». Πάγιο αίτημα, άλλωστε, των εργαζομένων στην υγεία στη Βρετανία είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ