Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ
Σταδιακή ένταξη στο ΕΣΥ

Χτεσινές δηλώσεις του Αλ. Παπαδόπουλου

Τελικά, οι βαρύγδουπες διακηρύξεις για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στα πλαίσια της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ θα περιοριστούν στη «σταδιακή ένταξη στο ΕΣΥ των πολυϊατρείων του ΙΚΑ» και στην αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Αυτό προκύπτει απ' την ομιλία του Αλ. Παπαδόπουλου σε χτεσινή ημερίδα που είχε ως θέμα «Η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και η βρετανική εμπειρία», που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ετσι, ενώ όταν εξήγγειλε τους άξονες της μεταρρύθμισης (28/7/2000) -εκτός απ' την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των πολυιατρείων του ΙΚΑ ή την αλλαγή χρήσης κάποιων μονάδων- μίλησε και για την ίδρυση και δημιουργία νέων αστικών κέντρων υγείας.

Χτες ο υπουργός παρότι -όπως είπε- το σχέδιο για την ΠΦΥ βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας και θα δοθεί στη δημοσιότητα για διάλογο, στις αρχές Απριλίου» εντούτοις δεν έκανε καμιά αναφορά σε κάποιο σχέδιο για νέες μονάδες στα αστικά κέντρα. «Περιέχει, είπε ο υπουργός, δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Νομίζω ότι εκεί υπάρχει το μεγάλο έλλειμμα, εκεί κυριαρχούν η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός, στην πρωτοβάθμια φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού υγειονομικές ανισότητες και μεγάλες σπατάλες. Γι' αυτό και πρέπει σταδιακά να οδηγηθούμε σ' ένα ενιαίο ολοκληρωμένο δημόσιο σχήμα, με κανονισμούς παροχών που θα συγκλίνουν, με σταδιακή ένταξη στο ΕΣΥ των πολυϊατρείων του ΙΚΑ, με προσωπικό γιατρό για τον κάθε πολίτη, με υπηρεσίες όχι μόνο περίθαλψης αλλά και πρόληψης και κοινωνικής φροντίδας για όλους. Μόνο έτσι θα ανακοπεί η σημερινή αθρόα και αλόγιστη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία».

Οσον αφορά την «αποτελεσματική χρηματοδότηση», ο Αλ. Παπαδόπουλος επέμενε στον ενιαίο Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων (ΟΔΙΠΥ) που «θα συλλέγει και θα κατανέμει τους οικονομικούς πόρους που προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές».

Κατά τα άλλα ο Αλ. Παπαδόπουλος, παρακάμπτοντας ακόμα και τους θετικούς δείκτες, επιτέθηκε κατά του δημόσιου συστήματος υγείας: «Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, είπε ο υπουργός, και σ' ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον δεν επιτρέπεται να μένουμε με σταυρωμένα χέρια, προσηλωμένοι σε ξεπερασμένα σχήματα και παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές».

Από κει και πέρα ο υπουργός είπε ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα πήρε υπόψη της τη βρετανική εμπειρία.

Αποκαλυπτική όμως ήταν η ομιλία του Ρ. Μούντον, επικεφαλής του τομέα σχεδιασμού του Βρετανικού συστήματος υγείας «Πολύ συχνά, είπε, οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν σε μεγάλες λίστες αναμονής. Υπάρχουν απαράδεκτες διαφοροποιήσεις στο επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης σε όλη τη χώρα. Συχνά το προσωπικό δουλεύει κάτω από μεγάλη πίεση, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να προσφέρουν στους ασθενείς τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες». Πάγιο αίτημα, άλλωστε, των εργαζομένων στην υγεία στη Βρετανία είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ