Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΣΟΚ και ... Βουκεφάλας

Μιας και βρισκόμαστε στην εποχή της «κοινωνίας της πληροφορίας», όπως συχνά λέει ο πρωθυπουργός, θα του προτείναμε το εξής: Στο «site» του ΠΑΣΟΚ στον Ιντερνετ να φτιαχτεί ένας ειδικός κατάλογος πληροφοριών που θα αφορούν στο κόμμα του και που θα έχει έναν πολύ εύγλωττο τίτλο, ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να προστρέχει εύκολα και γρήγορα. Ο τίτλος που προτείνουμε είναι: «Τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ».

Εφόσον η πρότασή μας γίνει δεκτή, ως ελάχιστη συμβολή μας στον εμπλουτισμό του «site» με τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ, προσφέρουμε τον παρακάτω κατάλογο δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων, σχετικά με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Οπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, πρόκειται για μια κατηγορία ψεμάτων που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να λείπει από μια συνολική ανθολογία με θέμα το ΠΑΣΟΚικό ψεύδος.

***

Εχουμε και λέμε:

  • 8/10/2001, λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και μετά την απόφαση να μετακινηθούν στις ΗΠΑ τα ΑΒΑΚΣ, που βρίσκονταν στην Ελλάδα, επανδρωμένα με τα ελληνικά πληρώματα, ο δημοσιογράφος ρωτά: «Θα υπάρξουν άλλες έμψυχες δυνάμεις που θα δώσει η Ελλάδα σε αυτή την υπόθεση;»

Απάντηση Ρέππα: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις, που διατίθενται και επανδρώνουν αυτού του τύπου τα αεροπλάνα δεν παίρνουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, απλώς παρακολουθούν την κίνηση αυτών των αεροσκαφών».

  • 31/10/2001, ερώτηση δημοσιογράφου: «Πρόκειται να συμμετάσχει η Ελλάδα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν»;

Απάντηση Πρωτόπαππα: «Εχουμε πει κατ' επανάληψη ότι δεν υφίσταται τέτοια περίπτωση. Η Ελλάδα δε θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν».

  • 16/11/2001, ερώτηση δημοσιογράφου: «Μέχρι χτες λέγατε ότι δε θα στείλετε στρατό στο Αφγανιστάν. Τι ισχύει μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ;»

Απάντηση Πρωτόπαππα: «Η κυβέρνηση δε θα στείλει στρατό στο Αφγανιστάν (...) υπάρχει η απόφαση για αποστολή δύο έως τριών μεταγωγικών τύπου C-130, αλλά αποκλειστικά για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Το τονίζω αυτό. Είναι, λοιπόν, σαφές: Είμαστε μέσα στη Διεθνή Κοινότητα, δεν έχουμε, όμως, άμεση στρατιωτική εμπλοκή. Η Ελλάδα δε θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν»

  • 15/12/2001, ερώτημα δημοσιογράφου για τη στάση της Ελλάδας, μετά τις αποφάσεις στη Σύνοδο της ΕΕ στο Λάακεν.

Απάντηση Σημίτη: «Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να προωθήσει μια πολυεθνική δύναμη (στο Αφγανιστάν)... θα δούμε από όλες αυτές τις δυνατότητες σε ποιες μπορούμε να συμμετάσχουμε και τι μπορούμε να συνεισφέρουμε. Σας είπα ότι η προτίμησή μας είναι να συνεισφέρουμε στην πιο ανθρωπιστική πλευρά. Δηλαδή, μπορεί να πάει ένα κινητό νοσοκομείο, μπορεί να δώσουμε μέσα μεταφοράς για τρόφιμα».

***

Για να ανακεφαλαιώσουμε:

Στην αρχή, στο ερώτημα αν θα στείλουν Ελληνες φαντάρους στο Αφγανιστάν απαντούσαν κατηγορηματικά (!)... «όχι». Μετά το έριξαν στον «ανθρωπισμό» και μιλούσαν για «ανθρωπιστική» βοήθεια. Κατόπιν πέρασαν στον... «υπερ-ανθρωπισμό» και διά στόματος πρωθυπουργού έλεγαν ότι θα στείλουν... νοσοκομείο. Τελικά, χτες, η κυβέρνηση Σημίτη, ως σύγχρονος ζηλωτής του Μεγαλέξανδρου και καβάλα στο Βουκεφάλα της υποτέλειας και της ιμπεριαλιστικής συνενοχής, ανακοίνωσε την αλήθεια: Εντός ενός μήνα φεύγουν οι πρώτοι 124 Ελληνες στρατιώτες για το Αφγανιστάν, μαζί με αεροπλάνα, δύναμη Μηχανικού κλπ. και από το «δε συμμετέχει η Ελλάδα» περάσαμε στο «ζήτω η Ελλάδα που συμμετέχει»!

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ.


Ν. Μπ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Εθελοντές» κατά παραγγελία

Ακόμα ψάχνουν για τους 124 που θα σταλούν στο Αφγανιστάν

«Εθελοντές» κατά παραγγελία και εξ ανάγκης, θα είναι οι 124 Ελληνες αξιωματικοί και επαγγελματίες υπαξιωματικοί που, σε πρώτη φάση, θα σταλούν στο Αφγανιστάν. Μετά την απροθυμία που εκδηλώθηκε για δηλώσεις συμμετοχής, χρειάστηκε να κοινοποιηθεί εκ νέου παλαιότερο σήμα του ΓΕΣ, σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες, όπου γίνεται σαφές ότι η συμμετοχή σε «ειρηνευτικές αποστολές» είναι υποχρεωτική για τα μόνιμα στελέχη. Και όλα αυτά για να βρεθούν 124 άτομα από όλο τον Ελληνικό Στρατό. Εδώ αξίζει να σημειωθεί και η απροθυμία συνολικά της ελληνικής νεολαίας να υπηρετήσει στα μισθοφορικά σώματα των ιμπεριαλιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για 4.500 θέσεις Επαγγελματιών Οπλιτών δήλωσαν συμμετοχή, μετά μάλιστα και την παράταση που δόθηκε για την υποβολή αιτήσεων, μόνο 2.811 άτομα.

Χτες λοιπόν ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας ότι «η τελική συμμετοχή της χώρας μας στην ειρηνευτική δύναμη του Αφγανιστάν θα αποτελείται από έναν Λόχο Μηχανικού, ένα τμήμα ασφαλείας ενσωματωμένο στον Λόχο Μηχανικού, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, καθώς επίσης και τα υλικά μέσα των παραπάνω, μαζί με το αντίστοιχο προσωπικό και χειριστές των μηχανημάτων». Να σημειωθεί ότι η Βρετανία δεν έκανε αποδεκτή την προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης για την αποστολή στην Καμπούλ κινητής χειρουργικής μονάδας και του ανάλογου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Διευκρινίζεται ακόμα από το ΓΕΕΘΑ ότι «το σύνολο του προσωπικού θα ανέρχεται σε 124 άνδρες και αποτελείται εξ ολοκλήρου από εθελοντές, αξιωματικούς και επαγγελματίες υπαξιωματικούς». Οπως επίσης έγινε γνωστό, βρίσκεται από προχτές στο Λονδίνο ο διοικητής της ελληνικής δύναμης και ο διοικητής του Λόχου Μηχανικού, για να πάρουν μέρος σε σύσκεψη υπό τον Βρετανό διοικητή της λεγόμενης ειρηνευτικής δύναμης, για καθορισμό των λεπτομερειών επιχειρησιακής φύσεως και θεμάτων διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης. Η ελληνική δύναμη προβλέπεται να αναχωρήσει περί τα τέλη Γενάρη του 2002 και η αποστολή της θα έχει τρίμηνη διάρκεια με δυνατότητα παράτασης.

Οσον αφορά πάντως στο «εθελοντικό» της συμμετοχής, επιθυμητή είναι η συγκρότηση της δύναμης αποκλειστικά από εθελοντές αλλά αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό θα ισχύσει το υποχρεωτικό. Αν και είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ εθελοντικού και υποχρεωτικού, γιατί ουσιαστικά ο κατάλογος, για κάποιες ειδικότητες και βαθμούς αυτών που θα σταλούν, θα καταρτιστεί από την υπηρεσία και το εθελοντικό της συμμετοχής θα εντοπίζεται στη δυνατότητα που θα έχει ο προτεινόμενος να αρνηθεί. Πράγμα όμως που στην πράξη είναι πολύ δύσκολο για ένα μόνιμο στέλεχος και λόγω της ψυχολογίας που έχει δημιουργηθεί με τα διάφορα σήματα των επιτελείων αλλά κυρίως και εξαιτίας του φόβου επιπτώσεων.

Πάντως, όλα θα πρέπει να έχουν λήξει μέχρι τις 4 του Γενάρη και οι κατάλογοι να έχουν υποβληθεί στο ΓΕΣ. Λόγω της απροθυμίας, που ούτως ή άλλως έχει εκδηλωθεί, επιστρατεύτηκε και η αύξηση του μισθού που καταβάλλεται στους εκτός συνόρων Ελληνες στρατιωτικούς. Σήμερα ένας υπαξιωματικός «ειρηνευτικής αποστολής» κατά μέσο όρο εισπράττει μηνιαίως πέρα από τον τακτικό μισθό το ποσόν περίπου του 1 εκατομμυρίου και οι αξιωματικοί περίπου 1,5 εκατομμύρια.

ΚΝΕ
Να αρνηθούν οι νέοι το ρόλο των φονιάδων των λαών

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την Πέμπτη 3/1/2002, στις 12 μ.

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την Πέμπτη 3 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, καλεί το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ όλους τους νέους και τις νέες της Αθήνας. Τους καλεί να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην αύξηση των πολεμικών δαπανών, αλλά και να απαιτήσουν «Κανένας Ελληνας φαντάρος στο Αφγανιστάν», και «Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά μας δικαιώματα».

«Η τελευταία διαταγή του ΓΕΣ που είδε το φως της δημοσιότητας, με βάση την οποία αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής και μη εθελοντών σε αποστολή στο Αφγανιστάν, αποτελεί μια ακόμα επικίνδυνη εξέλιξη», τονίζει το ΚΣ της ΚΝΕ σε σχετική ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό: «Επιβεβαιώνει τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης - που εκφράστηκε ούτως ή άλλως με την απόφαση για συμμετοχή ελληνικού εκστρατευτικού Σώματος στο Αφγανιστάν - στη συμμετοχή και την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών».

Ταυτόχρονα «φανερώνει και το γεγονός ότι παρά την προσπάθεια εξαγοράς που έχει ξεκινήσει στα στρατόπεδα τάζοντας υπέρογκα ποσά, τα σχέδια της κυβέρνησης δε βρίσκουν σημαντική ανταπόκριση τόσο στους εφέδρους όσο και στα μόνιμα στελέχη των ΕΔ», σημειώνει η ΚΝΕ.

Επισημαίνει δε ότι «με τη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων σε "ειρηνευτικές" αποστολές σε Βοσνία, Κόσσοβο, Αλβανία, με την παροχή στρατιωτικών βάσεων, με την παροχή των λιμανιών, των αεροδρομίων στους ιμπεριαλιστές δεν κέρδισε ούτε η ειρήνη, ούτε ο λαός και η νεολαία της χώρας μας. Αντίθετα, οι εξελίξεις γίνονται χειρότερες, η επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών έχει ενταθεί, έχει ξεκινήσει πόλεμος με στόχο τους λαούς, τους νέους και τα δικαιώματά τους. Την ίδια στιγμή που περικόπτονται οι κοινωνικές δαπάνες ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ποσό ύψους 1,7 δισ. για την ικανοποίηση των πολεμικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών».

Το ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τη νεολαία ακόμα πιο δυναμικά σήμερα να αντιταχθεί σε αυτά τα σχέδια. Να αρνηθεί το ρόλο του συνένοχου στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που θέλει να αναθέσει στους νέους η κυβέρνηση. Να αρνηθούν οι νέοι το ρόλο των φονιάδων των λαών. Να δυναμώσει η φωνή που αντιτάσσεται στην αποστολή ελληνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στη «μέγκενη των ΗΠΑ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Με την πεποίθηση ότι «κάποτε με χρόνους και καιρούς» ο Οσάμα Μπιν Λάντεν «δε θα γλιτώσει από τη μέγκενη των ΗΠΑ», παρότι ουδείς γνωρίζει πού ακριβώς είναι, αλλά και ότι οι ΗΠΑ θα είναι παρούσες στο Αφγανιστάν πιθανώς για μακρό χρονικό διάστημα, εμφανίστηκε χτες κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του προς τους δημοσιογράφους ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, καλώντας όπως πάντα τους Αμερικανούς να είναι «υπομονετικοί».

Ο Μπους πρόσθεσε ότι δε θα λάβει απόφαση να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του δικτύου της «Αλ Κάιντα» και του επικεφαλής του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αν δεν τον διαβεβαιώσει ο διοικητής των επιχειρήσεων, στρατηγός Τόμι Φρανκς, ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε. «Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Ο αμερικανικός λαός πρέπει να καταλάβει πως όταν λέω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή, το εννοώ απολύτως. θα είμαστε εκεί (στο Αφγανιστάν) για κάποιο χρονικό διάστημα, και δεν ξέρω πότε θα φύγουμε, όμως αυτό δε θα γίνει πριν τελειώσει η αποστολή»... «ένα μέρος της αποστολής αυτής είναι να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν θα είναι μια σταθερή χώρα», δήλωσε τέλος ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι από τα πλέον επίσημα χείλη οι Αμερικανοί διαβεβαιώνουν ότι δεν ξέρουν πού βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν, ο υπουργός Αμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Φαχίμ, δήλωσε ότι ο Σαουδάραβας ενδεχομένως βρίσκεται στην Πεσαβάρ του Πακιστάν.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και τα βομβαρδιστικά έπληξαν εγκαταστάσεις τις οποίες στο παρελθόν χρησιμοποιούσε η ηγεσία των Ταλιμπάν. Το αφγανικό υπουργείο Αμυνας ωστόσο ζήτησε την Παρασκευή τη διακοπή των βομβαρδισμών σε διάστημα τριών ημερών, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αφγανών αξιωματούχων, αυτό το διάστημα αρκεί ώστε να πληγούν οι εναπομείνασες δυνάμεις των Ταλιμπάν και της «Αλ Κάιντα» που δρουν στο αφγανικό έδαφος. Μέχρι τότε ζητείται από τους Αμερικανούς να ζητούν την έγκριση των κατά τόπους διοικητών, προτού βομβαρδίσουν κάποιες περιοχές.

Και πάλι το Ιράκ στο προσκήνιο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σομαλία, Υεμένη, Σουδάν και φυσικά και Ιράκ, όλοι έχουν τεθεί ως στόχοι. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι οι Αμερικανοί προετοιμάζουν τις πολεμικές μηχανές, ενώ οι «έγκυρες» εφημερίδες προετοιμάζουν καταλλήλως την κοινή γνώμη.

Ακόμη ένα άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» και μάλιστα τετρασέλιδο υπό τον τίτλο «Οι ΗΠΑ πρέπει να χτυπήσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν», του Richard Perle, ο οποίος διατέλεσε βοηθός υπουργός Αμυνας την περίοδο 1981-1987, εξηγεί γιατί ο επόμενος στόχος πρέπει να είναι το Ιράκ! Εξάλλου, ο Περλ από την οργάνωση «American Enterprise Institute», μαζί με τον τωρινό υπουργό Αμυνας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους, πρωτοστατούν ώστε η επόμενη φάση της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας να έχει για στόχο της το Ιράκ και ειδικότερα την ανατροπή του Χουσεΐν. Υπογραμμίζοντας ότι «όπλα» ισχυρότατης εμβέλειας βρίσκονται στα χέρια ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου δικτάτορα», ο Περλ αναπτύσσει σειρά επιχειρημάτων με πρώτο «το γεγονός ότι ο Χουσεΐν μισεί θανάσιμα τις ΗΠΑ, ακριβώς όπως και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν». Επίσης, υποστηρίζει ότι είναι τόσο σημαντικά τα χημικά και βιολογικά όπλα, που διαθέτει στο οπλοστάσιό του ο Χουσεΐν, που για να τα διατηρήσει δεν έχει διστάσει να υποστεί τις βαριές οικονομικές επιπτώσεις του εμπάργκο που του έχει επιβάλλει εδώ και μια δεκαετία ο ΟΗΕ, εξακολουθώντας να αρνείται να επιτρέψει τον έλεγχο των ιρακινών εγκαταστάσεων από τους επιθεωρητές και βεβαιώνει ότι οι γείτονές του στον Περσικό Κόλπο θα χαιρετίσουν την ανατροπή του, «χορεύοντας στους δρόμους, αντάμα με τους βασανισμένους κατοίκους του Ιράκ»...

Με αυτό σκεπτικό, μέσα από τις σελίδες των «Τάιμς», παροτρύνει την κυβέρνηση Μπους να βοηθήσει το «Εθνικό Κογκρέσο του Ιράκ», που υπό την αιγίδα του έχουν ενεργοποιηθεί οι αντίπαλοι του Χουσεΐν και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Μπους πρέπει να μην καθυστερήσει να χτυπήσει το Ιράκ ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ...

Στη βάση του Γκουαντανάμο οι Ταλιμπάν...

Ο Βρετανός στρατιώτης ξεπλένει το πρόσωπό του δίπλα σε μια γέφυρα κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς

Associated Press

Ο Βρετανός στρατιώτης ξεπλένει το πρόσωπό του δίπλα σε μια γέφυρα κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ υπήρξε απολύτως σαφής και κατηγορηματικός κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην τακτική ενημέρωση των συντακτών στο Πεντάγωνο... «Προχωράμε σ' όλες τις αναγκαίες προετοιμασίες, για να μπορούν να παραμείνουν εδώ κρατούμενοι».

Πού; Μα στην Κούβα, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας με αυτές τις δηλώσεις επιβεβαίωσε τα προχθεσινά δημοσιεύματα που έφεραν τις Ηνωμένες Πολιτείες έτοιμες να μετατρέψουν τη ναυτική βάση στον κόλπο του Γκουαντανάμο, σε κέντρο κράτησης για συλληφθέντες που είναι είτε Ταλιμπάν είτε μέλη της Αλ Κάιντα.

Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να στηθούν στρατοδικεία στις εγκαταστάσεις του Γκουαντανάμο στη Νοτιοανατολική Κούβα. Ορισμένοι σχολιαστές δηλώνουν ότι η απόφαση να κρατηθούν Αφγανοί και Αραβες στην Κούβα πιθανόν να εξοργίσει τον πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη βάση Γκουαντανάμο -που εκχωρήθηκε στις ΗΠΑ με την ειδική συμφωνία του 1903- ως «στιλέτο καρφωμένο στην καρδιά της Κούβας» και έχει επικρίνει και καταδικάσει την αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία κατά του Αφγανιστάν.

«Δεν αναμένουμε κάποιο πρόβλημα από την πλευρά Κάστρο για το συγκεκριμένο θέμα» δήλωσε ο Ράμσφελντ χαρακτηρίζοντας τη βάση ως τη «λιγότερο κακή τοποθεσία που θα μπορούσε να επιλεγεί».

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν κρατούν μέχρι στιγμής 70 (62 που κρατούνται σε στρατόπεδο στην Κανταχάρ και 8 που κρατούνται στο αεροπλανοφόρο «USS Peleliu» που πλέει στην Αραβική Θάλασσα) αιχμαλώτους Ταλιμπάν και μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα, ενώ σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο δίκτυο MSNBC, οι προετοιμασίες αλλά και η μεταφορά των κρατουμένων δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από τα μέσα Γενάρη και αφορούν κυρίως στους κρατούμενους για τους οποίους οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ειδικό ενδιαφέρον ως προς τις πληροφορίες που πιθανώς έχουν και ως προς την ανάμειξή τους στο «τρομοκρατικό δίκτυο» της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα λοιπόν με τον Ρίτσαρντ Εβανς, αξιωματούχο της βάσης του Γκουαντανάμο, η βάση έχει ήδη τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σε ειδικές φυλακές περί τους 100 κρατουμένους, που χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του '90 όπου και είχαν χρησιμοποιηθεί για την κράτηση μέρους Αϊτινών αλλά και Κουβανών προσφύγων, ενώ το πλεονέκτημα της βάσης είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους πρόσβαση σε αυτήν, εκτός από τον αμερικανικό στρατό. Σ' αυτό το σημείο πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι ακριβώς γιατί το Γκουαντανάμο είναι παντελώς απροσπέλαστο και απαγορευμένο για οποιονδήποτε, το κατατάσσει το πιο ασφαλές μέρος εκτός των ΗΠΑ, ούτως ώστε να μπορούν να γίνουν και στρατοδικεία και δίκες χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό και γνωστό στον «έξω κόσμο» ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής όλους τους αιχμαλώτους δεν τους ονομάζουν ή τους χειρίζονται ως «αιχμαλώτους πολέμου», καθεστώς που θα μπορούσε να τους παρέχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάποια δικαιώματα ως προς την κράτησή τους αλλά και τη δικαστική διαδικασία. Παράλληλα, τα ειδικά στρατοδικεία που έχουν ιδρυθεί μετά από απόφαση του προέδρου Μπους, στις 13 Νοέμβρη, «γεγονός που ενδέχεται να συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ