Σάββατο 10 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κι Αμερικανάκια να ήμασταν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν είναι μόνο όλες αυτές οι πολύ συμπτωματικές ...συμπτώσεις, που, αυτή τη φορά τουλάχιστον, βοούν κυριολεκτικά. Είναι και ο πέρα για πέρα απροσχημάτιστος τρόπος, που μιλάνε οι αρχιγκάνγκστερ του δήθεν αντιτρομοκρατικού αγώνα.

Είναι γνωστή η έκθεση της εθνικής επιτροπής για την τρομοκρατία του αμερικανικού Κογκρέσου και τα όσα έλεγε για την Ελλάδα. Πρόεδρος αυτής της επιτροπής είναι ο Πολ Μπρέμερ, ο οποίος να τι λέει, σε δήλωσή του στο χτεσινό «Βήμα», αφού πρώτα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να «εξετάσει προσεκτικά τις διαπιστώσεις - προτάσεις του πορίσματος της επιτροπής»: «Η δολοφονία του Βρετανού διπλωμάτη ενισχύει τα επιχειρήματα» της επιτροπής!

Δηλαδή, τι άλλο θέλουμε να πουν; Και «Αμερικανάκια» να ήμασταν, πάλι θα καταλαβαίναμε...

Εξόφθαλμο συμπέρασμα

Βέβαια, δε διαμορφώθηκε τώρα η κοινή πεποίθηση πως κάποιες μυστικές υπηρεσίες κρύβονται πίσω από τη «17 Ν» και την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Αυτό έχει γίνει από χρόνια τώρα και θα θυμάστε, βέβαια, ότι κατά καιρούς είχαν γίνει διάφορες απόπειρες να χρεωθεί η τρομοκρατία σε ανάλογες υπηρεσίες κάποιων σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης. Τα σοσιαλιστικά καθεστώτα στην Ευρώπη, όμως, ανατράπηκαν εδώ και δέκα χρόνια, αλλά η «17 Ν» και αυτοί που κρύβονται από πίσω της είναι παρόντες και δρουν.

Περιττό, να σημειώσουμε τα εξόφθαλμα συμπεράσματα.

Δεν τον νοιάζει...

«Ξέρετε κάτι; Εχουν απόλυτο δίκιο οι Αμερικανοί που διαμαρτύρονται. Είκοσι πέντε χρόνια δεν έχουμε κάνει τίποτα για την τρομοκρατία. Δεν πιάσαμε ούτε έναν τρομοκράτη. Κι όταν τους πιάνουμε επ' αυτοφώρω, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αθωώσουν τα δικαστήρια. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Μόνο αντι-αμερικάνικα νταηλίκια ξέρουμε να πουλάμε(...). Λέω ότι η καταστολή της τρομοκρατίας είναι ύψιστη εθνική προτεραιότητα. Δε με νοιάζει ούτε ποιοι θα τους πιάσουν, ούτε πώς θα τους πιάσουν, ούτε ποιες μεθόδους και διαδικασίες θα ακολουθήσουν για να τους πιάσουν. Δε με νοιάζει αν τους πιάσουν Ελληνες αστυνομικοί ή Αμερικάνοι καουμπόηδες ή Κινέζοι μανδαρίνοι...».

Πρόκειται για απόσπασμα από το χτεσινό άρθρο του Ι. Πρετεντέρη στο «Βήμα»!

Και αφού για τέτοια εμετικά λόγια τα σχόλια περιττεύουν, μια ερώτηση μόνο, κύριε Πρετεντέρη: Αν αύριο το πρωί, αντί για το γαλατά, σου χτυπήσουν την πόρτα κάποιοι άγνωστοι και σε συλλάβουν για τρομοκράτη, θα σε νοιάζει μήπως ποιοι είναι, πώς σε έπιασαν και με ποιες μεθόδους σε έπιασαν;

`Η εσύ είσαι υπεράνω υποψίας, γιατί δεν πουλάς αντιαμερικανικό καουμποϊλίκι;

Η ΝΔ δεν ξεχνά τον τρομονόμο της

Με πρώτο τον Μητσοτάκη, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της ΝΔ βγαίνουν να ζητήσουν, αν όχι να απαιτήσουν, ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο για την τρομοκρατία»... Προφανώς, στα πλαίσια του γνωστού τρομονόμου του 1990, αν όχι την ίδια την επαναφορά του! Για όσους δε θυμούνται, πρόκειται για το νόμο 1916/90, με τον οποίο δεν κατάφερε βεβαίως η τότε κυβέρνηση να συλλάβει τους τρομοκράτες, αλλά... κατόρθωσε να συλλάβει τους εκδότες εφημερίδων γιατί δημοσίευσαν το κείμενο της τρομοκρατικής οργάνωσης!

Είναι δε αξιομνημόνευτο το γεγονός ότι από τις τοποθετήσεις που ακούσαμε μέχρι τώρα, φαίνεται να είναι ένα θέμα που συμφωνούν όλοι ή οι περισσότεροι στη ΝΔ, πράγμα σπάνιο τελευταία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από βαρόνους και... μεσαίους, έως τους δηλώνοντες ακραιφνείς... αντι-νεοταξίτες, τύπου Καμμένου.

Και αυτά, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρεται όχι μόνο έτοιμη να υπογράψει το διαβόητο «αντιτρομοκρατικό πρωτόκολλο» με τις ΗΠΑ, αλλά και να... ενδίδει σε αλλαγή και της εσωτερικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις, αλλά και τους στόχους των - κοινών και για τα δυο κόμματα - υπερατλαντικών αφεντικών!

«Πράκτορες ή παράφρονες;» Καλά, είναι σοβαρό ερώτημα αυτό να το θέτει - και μάλιστα πρωτοσέλιδα - μια σοβαρή εφημερίδα, όπως η «Καθημερινή»; Και ένα παιδάκι θα της απαντούσε και θα έλεγε - λιγότερο διπλωματικά, βέβαια - αυτό που τελικά λέει, εύστοχα, και η ίδια για «σκοτεινές δυνάμεις και υπηρεσίες με πλανητική ισχύ και εμβέλεια δράσεως...».

Συγκρίσεις...

Ενενήντα πέντε (95) εγκληματικές οργανώσεις δρουν στη Ρωσία, μέσω χιλίων ομάδων. Περίπου 50.000 αρχηγοί και μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στη Ρωσία βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ενδεκα, από τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις, οι οποίες ελέγχουν περίπου 250 μικρότερες ομάδες και αριθμούν 5.000 μέλη δραστηριοποιούνται σε 44 χώρες. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία ανακοίνωσαν πρόσφατα οι Ι. Ιβανόφ και Ι. Ζουμπόφ, υπουργός Εξωτερικών και υφυπουργός Εσωτερικών αντίστοιχα. Και να σκεφτείτε, ότι αφορούν το οργανωμένο μόνο έγκλημα... Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν συλληφθεί κι έχουν κατηγορηθεί για περισσότερα από 13.500 αδικήματα, περίπου 7.000 μέλη εγκληματικών οργανώσεων.

Οχι, οι Ρώσοι υπουργοί δεν έδωσαν στοιχεία και ούτε έκαναν συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια και πολύ περισσότερο, με την περίοδο της σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ενωσης. Μην έχετε, πάντως, την παραμικρή αμφιβολία, ότι η οποιαδήποτε σύγκριση, με την πριν το 1990 περίοδο, μόνον ως νύχτα με τη μέρα θα μπορεί να παρομοιαστεί...

Τα τρομοκρατικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ έγινε στην Κηφισιάς προχτές, γιατί σκοτώθηκε ο Σόντερς, ποιοι είναι πίσω από την υπόθεση και όλα τα σχετικά, δε θα σας το πούμε εμείς, ας τα βρουν... αυτοί που λένε ότι ξέρουν.

Ομως, σε αυτή τη χώρα, ευτυχώς, για τέτοιες σκοτεινές υποθέσεις έχουμε δημιουργήσει ένα ασφαλές κριτήριο για το ρόλο τους: Να βρίσκουμε ποιον συμφέρει και ποιος το εκμεταλλεύεται.

Και βέβαια, όταν ήδη έχουν αρχίσει οι φήμες και οι ψίθυροι στο εσωτερικό της κυβέρνησης για αλλαγές στο λεγόμενο «αντι-τρομοκρατικό» νόμο, ενώ ταυτόχρονα επισπεύδονται οι διαδικασίες «υπουργικών» συμφωνιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ποιος βγαίνει κερδισμένος από την υπόθεση.

Γιατί, να είστε βέβαιοι πως όποιες αλλαγές προκύψουν από αυτή την ιστορία δε θα είναι προς όφελός μας. Κάθε άλλο μάλιστα. Είναι γνωστό ποιοι βάλλονται και ποιοι την πληρώνουν κάθε φορά στο όνομα της αντι-τρομοκρατικής δράσης.

ΕΞΑΝΤΛΕΙ τις δυνατότητες της επικοινωνιακής τεχνικής ο ηγετικός πυρήνας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι προφανές! Εξ ου και το σύνθημα «πετύχαμε τη σύνθεση» όπισθεν του βάθρου των ομιλητών, που επιλέχτηκε για να το βλέπουν οι σύνεδροι...

Είναι προφανές ότι ο Καραμανλής κάνει το παν για να πείσει το Συνέδριο ότι η Νέα Δημοκρατία είναι... ένα κόμμα! Κι αφού από ό,τι φαίνεται του προέκυψε δύσκολο να τους πείσει στις προσυνεδριακές επαφές του, τώρα θέλει να τους το υποβάλει.

Γιατί - να λέμε και του στραβού το δίκιο - αν το σύνθημα εκφράζει την πραγματικότητα και η Νέα Δημοκρατία έχει «πετύχει τη σύνθεση» ε, τότε και η κυβέρνηση έχει... φιλολαϊκό πρόσωπο!

Μια φορά εμείς του συνιστούμε του Μητσοτάκη να το ξανασκεφτεί το θέμα της συμμετοχής του στη διαδικασία κι ας του πέφτουν πολλά «τρία συνέδρια το χρόνο»! Φανταστείτε τι ωραία έκπληξη και ατραξιόν θα είναι αν παρουσιαστεί έτσι ξαφνικά προς το τέλος και πόσο θα... χαρούνε διάφοροι εκεί μέσα;


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα επείγοντα

Την ώρα που o υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος αναλάμβανε τα καθήκοντά του και μιλούσε για τα μικρά και μεγάλα πιράνχας, που κατατρώγουν τη δημόσια υγεία, την ίδια ώρα συλλαμβανόταν ένας νοσοκομειακός γιατρός για «φακελάκι».

Στη συνέχεια, απ' τους ελέγχους του υπουργείου Υγείας αποκαλύφθηκε ιδιωτική κλινική σε πιλοτή πολυκατοικίας στα Τρίκαλα ή η «εισαγωγή αλλοδαπών ασθενών» στο νοσοκομείο της Βέροιας, καθώς και η απασχόληση «εν εφημερία» στο ίδιο νοσοκομείο αλλοδαπής που δήλωνε γιατρός.

Υστερα ένας ασθενής απ' την Καρδίτσα κατέληξε μέσα σε ασθενοφόρο περιφερόμενος από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Θεσσαλίας εις αναζήτηση ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ακολούθησε η πτώση οροφής σε κεφάλι ασθενούς σε θάλαμο νοσηλείας του Ασκληπιείου Βούλας...

Είναι απλές συμπτώσεις όλα αυτά; θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς.

Και η απάντηση: Ολες αυτές οι περιπτώσεις είναι σοβαρά συμπτώματα της απορύθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Μάλιστα, τα περιστατικά «σκάνε» σε τομείς, στους οποίους ο υπουργός επιχειρεί να παρουσιάσει κάποιες κινήσεις «βελτιωτικών παρεμβάσεων».

Ομως, η σοβαρή παθογένεια συνολικά του συστήματος δεν μπορεί να δώσει ούτε την αίσθηση τέτοιων παρεμβάσεων.

Πώς να μην υπάρχουν ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ, όταν κοντά στα πενήντα τέτοια κρεβάτια είναι κλειστά, γιατί λείπει το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό;

Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι ελλείψεις στις ΜΕΘ -όπως και στις μονάδες τεχνητού νεφρού- θα αντιμετωπιστούν με μετακινήσεις έμπειρου προσωπικού που θα αντικατασταθεί με συμβασιούχους.

Μα είναι δυνατόν να υπάρξει λειτουργικός σχεδιασμός στις μονάδες υγείας με τέτοιους εμπειρισμούς;

Ο υπουργός θέλει να δώσει το μήνυμα ότι δε θα υπάρξει ανοχή και ασυλία στην κακοδιαχείριση. Ομως ποιοι ασκούν την κακοδιαχείριση; Την κύρια ευθύνη για την κακοδιαχείριση έχουν οι διορισμένοι απ' την κυβέρνηση στις νευραλγικές θέσεις. Και τα τελευταία εφτά χρόνια είναι άνθρωποι που διορίστηκαν απ' το ΠΑΣΟΚ...

Ωστόσο όμως, οι πραγματικές δηλαδή αιτίες της αρνητικής για το λαό κατάστασης στα νοσοκομεία έχουν βαθύτερες αιτίες και είναι σύμφυτες με την αντιμετώπιση της υγείας ως εμπόρευμα.

Η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οδηγεί στην απόχη της κερδοσκοπικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας. Στην ίδια απόχη οδηγεί και το γεγονός οτι ο ψηφιακός αγγειογράφος του Ευαγγελισμού είναι στα «κουτιά» ή γιατί ο συμβατικός αγγειογράφος του ΚΑΤ έπαθε ανεπανόρθωτη βλάβη. Ή γιατί δεν υπάρχει δεύτερος αξονικός τομογράφος στον «Ευαγγελισμό» ή γιατί ο νέος αξονικός τομογράφος στο ΚΑΤ δε λειτούργησε ακόμα.

Ετσι αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε ο επιχειρηματικός και κερδοσκοπικός τομέας υγείας, που τώρα εμφανίζεται ως τιμητής και διεκδικεί το «φιλέτο» της περίθαλψης στο όνομα των κοσμογονικών αλλαγών της παγκοσμιοποίησης.

Κι όμως το δημόσιο σύστημα υγείας -ιδιαίτερα στην ώρα της ανάγκης- και παρ' όλα τα προβλήματά του υπερτερεί σε σχέση με τον επιχειρηματικό τομέα υγείας.

Το ΕΣΥ -που υπήρξε αίτημα του λαϊκού κινήματος και του κινήματος των νέων γιατρών στη μεταπολίτευση- θεσμοθετήθηκε το 1983, μπήκε σε εφαρμογή δυο χρόνια μετά, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ηταν ο καρπός του πρώιμου έρωτα του ΠΑΣΟΚ με την υποτιθέμενη αλλαγή, το οποίο όμως δεν αναγνώρισε ποτέ το ΕΣΥ ως νόμιμο παιδί του. Και τώρα που το κυβερνητικό κόμμα συμπεριφέρεται ως ευρω-γιάπις αντιμετωπίζει το ΕΣΥ σαν αποπαίδι.

Υπάρχει, βέβαια, η ανάγκη για ένα διαφορετικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, το οποίο -ανεξάρτητα απ' τον ιδιωτικό τομέα- θα καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού.

Αλλά, αυτό απαιτεί άλλη πολιτική, απαιτεί την οργανωμένη κοινωνικοπολιτική πάλη του λαού για την επιβολή της.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Προς κατηγόρους ερωτήματα ...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ερωτήματα τινά προς απανταχού και πανταχόθεν κατηγόρους και τιμητές του ΚΚΕ, που νομίζουν πως - μ' αφορμή τη «σικέ» διαμάχη κυβέρνησης - Εκκλησίας, που θυμίζει εντρυφήσεις αέργων φιλοσοφούντων περί του...«γένους των Αγγέλων» - βρήκαν την ευκαιρία να πλήξουν το Κόμμα μας, προσδίδοντάς του στοιχεία ιδεολογικοπολιτικών χαρακτηριστικών, που δεν ενεγράφησαν ποτέ και δεν πρόκειται, εις τον αιώνα τον άπαντα, ν' αναγραφούν στην ταυτότητά του:

Ποιος, παλαιόθεν, νυν και αεί, καταδικάζει, δημοσίως και σαφώς, τη λογική και πρακτική του θρησκευτικού αναχρονισμού και σκοταδισμού, ιδία όταν προέρχεται και προωθείται από τις εκάστοτε εκκλησιαστικές ηγεσίες;

Ποιος δεν έχει κρύψει ουδόλως και ποτέ τις αντίθετες με τη θρησκευτική θεώρηση του κόσμου και της ζωής, κοινωνικοφιλοσοφικές θεωρίες και αντιλήψεις του, διακηρύσσοντας σαφώς, ταυτοχρόνως, ότι δε διαχωρίζει τους ανθρώπους σε θρησκευόμενους και μη και σεβαστό το όποιο θρησκευτικό ή άθρησκο φρόνημα;

Ποιος πλήττεται περισσότερο από τον εκδηλωνόμενο θρησκευτικό σκοταδισμό, γνωστού όντος ότι στις πλείστες των περιπτώσεων, αυτός συνοδεύεται και συνδυάζεται και με τον αντικομμουνισμό;

Ποιος ωφελείται από την ανούσια και παραπλανητική διαμάχη περί της αναγραφής, ή όχι του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες και την καλλιεργούμενη τεχνητά ένταση; Πρέπει ή δεν πρέπει, να καταγγελθούν και οι δυο πρωταγωνιστές της και να αναδειχτούν τα πραγματικά προβλήματα, που ταλανίζουν το λαό μας;

... κι επιπρόσθετα τινά

Γιατί το ΚΚΕ να συνταχθεί στο πλευρό μιας πολιτικής εξουσίας, η οποία «διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο» κι αναζητεί εναγωνίως ψευδεπίγραφα στοιχεία «προοδευτικής» και «εκσυγχρονιστικής» ταυτότητας, οργανώνοντας έναν «σικέ» πόλεμο μετά της ομοουσίου της εκκλησιαστικής εξουσίας, ενώ, «πονηρώς και φρονίμως ποιούσα», αποφεύγει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της «μάχης» στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος και επιστρατεύει, προς τούτο, εθελοντές άλλων πολιτικών δυνάμεων;

Γιατί το ΚΚΕ ν' αποκρύψει από τον ελληνικό λαό ότι «η μαχόμενη κατά του θρησκευτικού σκοταδισμού» κυβέρνηση Σημίτη προσκυνά τον «κοσμικό σκοταδισμό» της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού και αποδέχεται την ηλεκτρονική ταυτότητα της Σένγκεν και του «Εσελον», στην οποία αναγράφονται, όχι μόνο το θρήσκευμα, αλλά άπαντα τα στοιχεία, απάντων των Ελλήνων;

Συνήγοροι του αυταρχισμού...

Περίεργη, αν μη τι άλλο, χαρακτηρίζεται η στάση μελών της ΕΛΜΕ Τρικάλων, που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμωρίας του μαθητή, που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε εξωσχολική θρησκευτική εκδήλωση.

Οι εν λόγω συνδικαλιστές, σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, αντί να καταγγείλουν την αυταρχική συμπεριφορά του διευθυντή, καταγγέλλουν... τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Τρικάλων, Μπ. Αργυρίου, διότι, ως όφειλε, συμπαραστάθηκε στον αδίκως διωκόμενο μαθητή και κατήγγειλε τον αυταρχισμό του διευθυντή, που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνδυάζεται και με το πνεύμα ενός θρησκευτικού σκοταδισμού, ο οποίος εξακολουθεί να «λαθραβιώνει» στο χώρο της εκπαίδευσης.

Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές τάσσονται με το αυταρχικό άδικο του διευθυντή δε δείχνει μόνο μια - αποκρυπτόμενη, μεν, από την κοινή γνώμη, γνωστή, δε, στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» - προσπάθεια υπεράσπισης, κακώς εννoουμένων, «συντεχνιακών» συμφερόντων, ή και εξυπηρέτησης κάποιων «συνδικαλιστικό - πολιτικών» επιδιώξεων, αλλά αποδεικνύει - κι αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο - ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που, αν και ταγμένοι τυπικά στο ρόλο του παιδαγωγού, εμφανίζονται ν' αποδέχονται την πρακτική των «παιδονόμων» στα σχολεία και, εν πολλοίς, την επαναφορά, στις μέρες μας, καταστάσεων που θυμίζουν την, αλήστου μνήμης, εποχή του «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών»! Δεν είναι, δε, τυχαίο ότι στις κατηγορίες τους εναντίον του προέδρου της ΕΛΜΕ, εμφιλοχωρεί κι ένας «υφέρπων αντικομμουνισμός»...

... διαστρεβλωτές της αλήθειας

Οσον αφορά στις αιτιάσεις των κατηγόρων - συνδικαλιστών ότι δήθεν ο πρόεδρος δεν ενημέρωσε το ΔΣ της ΕΛΜΕ κι ευθύνεται ο ίδιος για τις πανελλαδικές διαστάσεις που πήρε, μέσω των ΜΜΕ, το θέμα της τιμωρίας του μαθητή, δεν ισχύουν. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ συγκάλεσε το ΔΣ της οργάνωσης για να συζητηθεί το προκύψαν θέμα, αλλά, επειδή δεν ήταν παρόντα όλα τα μέλη της διοίκησης, προτίμησε να μην προχωρήσει η διαδικασία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους συναδέλφους του να πάρουν θέση επί του θέματος.

Και δεν ευθύνεται ο Μπ. Αργυρίου, βεβαίως, για τη μεγάλη δημοσιότητα που, ευλόγως, πήρε το θέμα, αφού οι δικές του σχετικές δηλώσεις έγιναν με την παρέλευση ημερών από τη δημοσιοποίηση του θέματος. Οι συγκεκριμένοι, όμως, συνδικαλιστές των Τρικάλων δε θέτουν ενώπιον κατηγορητηρίου μόνο τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ, αλλά και το ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο, σε ομόφωνη απόφασή του στις 6 - 6 - 2000, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αποδοκιμάζει την ενέργεια του Γυμνασιάρχη του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων, η οποία δε συνάδει με τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού και τη δημοκρατική αντίληψη που πρέπει να διέπει το σχολείο».

Επομένως, μόνο «προφάσεις εν αμαρτίαις» μπορούν να χαρακτηριστούν οι αιτιάσεις των συγκεκριμένων μελών της ΕΛΜΕ Τρικάλων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλλοθι τρομοκράτησης του λαού

Οπλέον ανυποψίαστος άνθρωπος, ο πλέον αδαής νους, γνωρίζει ότι η 25χρονη δράση της «17 Νοέμβρη» εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και σκοπούς. Καθένας από μας που ζει σ' αυτή τη χώρα και που έχει έστω και την ελάχιστη πληροφόρηση γνωρίζει... Η κοινή λογική, λέει, ότι όλα τα χτυπήματα της συγκεκριμένης οργάνωσης, έχουν πραγματοποιηθεί σε χρονικές περιόδους κατά τις οποίες ήδη είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα «τρομο - λαγνείας» στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας. Καθείς από μας, λοιπόν χωρίς να είναι ειδήμονας και χωρίς να έχει παρακολουθήσει... σεμινάρια αντιτρομοκρατίας, έχει την πεποίθηση ότι πίσω από αυτές τις «τρομοκρατικές» ενέργειες, κρύβονται μυστικές υπηρεσίες. Που δρουν ανενόχλητα στη χώρα μας, φορώντας την «ταμπέλα» της «17 Νοέμβρη». Είναι «ηλίου φαεινότερον», ότι οι μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι αυτές που κινούν τα νήματα της επονομαζόμενης «τρομοκρατίας», εδώ και δυόμισι δεκαετίες...

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, χτες, ψέλλισαν κάποια μισόλογα, και έκαναν λόγο για «σκοτεινούς κύκλους σε βάρος της Ελλάδας». Χωρίς, όμως να τολμούν να κατονομάσουν αυτούς τους σκοτεινούς κύκλους. Γιατί άλλωστε; Ασφαλώς γιατί γνωρίζουν, ότι η «τρομοκρατία» αποτελεί πρόσχημα για την επίτευξη άλλων σκοπών με τους οποίους συμφωνούν. Και μάλιστα στημένο πρόσχημα, το οποίο θα αποτελέσει τη «χρυσή» ευκαιρία που επιζητούν οι Αμερικανοί, για να επιτύχουν από την ελληνική κυβέρνηση την πιο αντιδραστική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου της καταστολής και συγχρόνως τη δυναμικότερη αστυνομική δράση. Αλλωστε ως «τρομοκρατία» σηματοδοτούν το λαϊκό κίνημα. Αυτό είναι ο στόχος. Μια δολοφονική ενέργεια γίνεται το άλλοθι της τρομοκράτησης της αντιιμπεριαλιστικής δράσης. Είναι ένα από τα ζητούμενα.

Ετσι, απ' την άλλη πλευρά του ποταμού, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει το πρόσχημα, αρπάζει την ευκαιρία, για να συμβάλλει σ' αυτό που θέλουν οι Αμερικανοί και συγχρόνως να εξυπηρετήσει τους δικούς της σκοπούς. Η υλοποίηση πλέον της «αστυνομικής συνεργασίας» Ελλάδας και ΗΠΑ, βρίσκεται προ των πυλών. Νομοθετικό πλαίσιο που θα δημιουργήσει νόμους πραγματικού... τρόμου, όχι φυσικά για την εξάρθρωση της «τρομοκρατίας» στην Ελλάδα, αλλά για την «πάταξη» όποιου τολμά να διαδηλώνει εναντίον των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσα από το περιβόητο «αντιτρομοκρατικό» πλαίσιο, μόνο την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας δε θα υπηρετήσουν. Αυτή η διατύπωση δεν είναι άτοπη, αρκεί κανείς να μελετήσει και να παρακολουθήσει τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων και κυρίως τις εκθέσεις που κατά καιρούς δίνουν στη δημοσιότητα. Στην πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και στο κεφάλαιο «Ελλάδα και τρομοκρατία», στην ίδια σελίδα που γίνεται αναφορά για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», δημοσιεύονται φωτογραφίες και σχόλια, για τη δράση του «τρομοκρατικού»... αντιιμπεριαλιστικού κινήματος!

Το σκηνικό λοιπόν έχει στηθεί. Οι πράκτορες της «17 Ν» συνεχίζουν να επιτελούν το «δολοφονικό» τους έργο. Το φαινόμενο «τρομοκρατία» στην Ελλάδα έχει καταγραφεί, μένει μόνο η λήψη μέτρων. Ο πρώην αρχηγός της CIA, έκανε λόγο για συλλήψεις, συλλήψεις που ζητά και η αμερικανική κυβέρνηση. Επόμενο βήμα να δημιουργηθούν οι λίστες των υπόπτων και μια καινούρια σελίδα αυταρχισμού και της πιο άγριας καταστολής αναμένεται ν' ανοίξει στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Εξάλλου οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αναφέραμε, έχουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, με χιλιάδες «τρομοκράτες» διαδηλωτές, έξω από την αμερικανική πρεσβεία...

Φως, φανάρι!

Μια κάννη

στο κεφάλι μας

μας έχουν τώρα

βάλει

και θα μας κλείσουν

για καλά

οι «φίλοι»

στο «τσουβάλι»!

* * *

Εμείς, θα πουν,

φωνάζαμε

πως είσαστ'

ένα χάνι

κι ιδού

που αποδειχτήκαμε

...προφήτες

μάνι, μάνι!

* * *

Ε, ως ανάξιοι, λοιπόν,

καθήστε,

εκεί,

στην πάντα

κι αφήστε εμάς

να κάνουμε

στον τόπο σας

κουμάντα!

* * *

Μια κάννη

μας κολλήσανε,

το «σαρανταπεντάρι»

και ποιος το φόνο

ήθελε, φως είναι

και φανάρι!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ