Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν εξανθρωπίζεται ο καπιταλισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η εκδοχή ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με την ίδια ακριβώς λογική και τις ίδιες αντικοινωνικές συνταγές, δεν αποτελεί απάντηση στους κερδοσκόπους και δε συνιστά μηχανισμό αλληλεγγύης. Αντίθετα, η εμπειρία από τη λειτουργία του ΔΝΤ είναι ότι αποτελεί τον προστάτη των συμφερόντων των κερδοσκόπων (...). Αλλωστε, οι κερδοσκόποι και η κυριαρχία των τραπεζών είναι το γνήσιο τέκνο του νεοφιλελευθερισμού (...). Η ευφορία από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού είναι έωλη από τη στιγμή που δε συνοδεύεται από μια συμφωνία σ' ένα συγκεκριμένο σχέδιο δημοκρατικών δομικών αλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα παρενέβαινε στον πυρήνα της λειτουργίας των κερδοσκοπικών αγορών».

Μ' αυτή τη δήλωση σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ τη συζήτηση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου και δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που τους κάνει να πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ψάχνει απάντηση στους κερδοσκόπους ή ότι αναζητά «δημοκρατικές δομικές αλλαγές» που θα της επιτρέψουν να παρέμβει στη λειτουργία των «κερδοσκοπικών αγορών», απ' τη σκοπιά της αλληλεγγύης και των συμφερόντων της «κοινωνίας». Ασε που η κοινωνία είναι διαιρεμένη σε πλουτοκρατία και λαό. Αλλά μιας και περί κερδοσκοπίας ο λόγος, την οποία ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τώρα τελευταία διαρκώς κατακεραυνώνει, ας σημειώσουμε ότι αυτή αποτελεί το άπαν των πλουτοκρατών γι' αυτό και κλέβουν το μόχθο των εργαζομένων. Μη κερδοσκοπικό κεφάλαιο συνιστά αντίφαση εν τοις όροις. Δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ. Οι τόσο συχνές αναφορές τους στους «κερδοσκόπους» αν δεν υποκρύπτουν σκοπιμότητα, φανερώνουν πολιτική άγνοια. Αλλά αντικειμενικά σπέρνουν συγχύσεις, επιδιώκοντας να επιβάλουν στη λαϊκή συνείδηση ότι μπορεί να υπάρξουν καλοί πλουτοκράτες και κακοί. Να προπαγανδίζεται η απάτη ότι η ΕΕ και οι θεσμοί της, αυτοί που υπάρχουν ή άλλοι που ενδεχομένως συσταθούν, είναι δυνατόν να χαλιναγωγήσουν τους «κακούς», να εξανθρωπίσουν τον καπιταλισμό. Να συσκοτίζεται η ευρωενωσιακή στρατηγική που υπηρετεί την τάξη των κεφαλαιοκρατών που είναι ενιαία απέναντι στους λαούς.

Δε θα τους περάσει

Κάθε μέσο επιστρατεύτηκε αυτές τις μέρες προκειμένου να πειστούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να δεχτούν μοιρολατρικά την αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης. Χείρα βοηθείας στην καλλιέργεια της μοιρολατρίας και της τρομοκράτησης των εργαζομένων προσέφερε και ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Στο χώρο της Υγείας, στις 5 Μάρτη, ημέρα που η κυβέρνηση ψήφιζε το αντιλαϊκό νομοσχέδιο στη Βουλή και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απεργούσαν και διαδήλωναν σε όλη την Ελλάδα, στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Γενικό Κρατικό Αθήνας», «Α. Συγγρός», «Θριάσιο», «Σωτηρία», «Ιπποκράτειο» οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, μαζί με στελέχη των νοσοκομείων προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν εργαζόμενους για να μην απεργήσουν. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αθήνας του ΠΑΜΕ, προκειμένου να τους πείσουν να σκύψουν το κεφάλι έλεγαν ότι δεν είναι νόμιμη η συμμετοχή στην απεργία και αργότερα, ότι όσοι συμμετείχαν στην απεργία δεν είχαν την κάλυψη των ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ.

Για τους συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ είναι νόμιμο να πληρώνονται οι υγειονομικοί τις εφημερίες, τα νυκτερινά και τις αργίες μετά από μήνες, να εργάζονται πρωί - νύχτα, με ένα ή και κανένα ρεπό την εβδομάδα, να αναγκάζονται οι γιατροί να κάνουν οκτώ ή και περισσότερες εφημερίες, να ανεβούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να κλέβουν οι τραπεζίτες και βιομήχανοι τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Το μόνο που δεν μπορούν να δεχθούν είναι ότι οι εργαζόμενοι αρχίζουν να μετατρέπουν την αγανάκτησή τους σε οργανωμένη δράση, να εμπιστεύονται το ΠΑΜΕ, να αγωνίζονται για το δίκιο τους.

Δεν θα τους περάσει. Οι εργαζόμενοι, βάζοντας στο περιθώριο τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα συνεχίσουν συσπειρωμένοι γύρω από το ΠΑΜΕ συμμετέχοντας μαζικά και στη σημερινή απεργία και απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά

Την «ανανέωση όλων των συμβάσεων στα ΚΕΠ μέχρι και τη σύσταση και προκήρυξη των θέσεων αυτών ώστε να μην οδηγηθούμε σε κλείσιμο των ΚΕΠ αλλά και την υπολειτουργία πολλών», ζητά με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων ΚΕΠ (ΠΟΣΕΚΕΠ), θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο «απαντά» στη διογκούμενη ανασφάλεια των συμβασιούχων εργαζομένων στα ΚΕΠ. Στην πράξη, δηλαδή, ζητά από τους εργαζόμενους να χαμηλώσουν τον πήχη των αιτημάτων τους. Τη στιγμή, που μπορεί να ικανοποιηθεί το σύνολο των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και είναι ώριμο κι αναγκαίο όλοι οι εργάτες να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, οι της ΠΟΣΕΚΕΠ καλούν τους συμβασιούχους να... αγωνιστούν για την «ανανέωση των συμβάσεων». Βεβαίως οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ δεν πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους. Αλλά μαζί μ' αυτό και προκειμένου να μη βρίσκονται συνεχώς στην ανασφάλεια διεκδικώντας την ανανέωση της ομηρίας τους πρέπει ταυτόχρονα να διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μείνουν δηλαδή μόνιμα εργαζόμενοι στα ΚΕΠ. Ας βγάλουν συμπεράσματα από τους εργαζόμενους με stage. Γι' αυτό και πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στους εργατοπατέρες οριστικά και αμετάκλητα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους με το ταξικό κίνημα.

Στα όρια του καπιταλισμού

Ο πολιτικός «χαμαιλεοντισμός» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ του είναι αναγκαίος για να προσαρμόζεται στα δεδομένα που διαμορφώνει η καπιταλιστική κρίση, ώστε να καθιστά πιο αποτελεσματική - στο μέτρο της απήχησής του - την αποπροσανατολιστική για τις λαϊκές συνειδήσεις παρέμβασή του. Στο καθοριστικό δίλημμα «με τα μονοπώλια ή με το λαό», ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στα λόγια προσπαθεί να εμφανιστεί στο πλευρό του δεύτερου, στην πράξη όμως η τακτική του υπηρετεί το σύστημα. Για να μην ξεπεραστεί από τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή, εντείνει την αντικαπιταλιστική του ρητορεία. Προοριζόμενος όμως να παίξει το ρόλο της βαλβίδας εκτόνωσης, τη συνοδεύει με προτάσεις που καταλήγουν στην υπεράσπιση του συστήματος.

Για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα είναι οι «κερδοσκοπικές αγορές». Οχι ο καπιταλισμός, που είναι συνυφασμένος με το κέρδος. Λες και κερδοσκοπία και κέρδος έχουν διαφορά... Η απάντησή τους στην κρίση είναι «η αναπτυξιακή προοπτική, η αλλαγή της παραγωγικής βάσης» και ένα «διαφορετικού είδους μείγμα πολιτικής». Καπιταλισμός δηλαδή. «Εξανθρωπισμένος» αντιτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ... Ψέμα καραμπινάτο ότι μπορεί να υπάρξει μια διαχείριση που θα ευνοεί συγχρόνως το κεφάλαιο και το λαό. Οτι μπορεί να υπάρξει «εκδημοκρατισμός της εξουσίας και της ιδιοκτησίας» όπως διατείνεται το «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς», σε διακήρυξή του, συσκοτίζοντας την αλήθεια. Οτι δηλαδή η εξουσία και η ιδιοκτησία ή θα είναι λαϊκές ή θα είναι των καπιταλιστών.

Ιδιαίτερη «αδυναμία» τρέφει για τον ευρωενωσιακό καπιταλισμό, έναντι του αμερικανικού. Συγκαλύπτοντας τη φύση της ΕΕ και το ρόλο της, κάνει λόγο για κάποιες κακές «ηγέτιδες δυνάμεις» τις οποίες πρέπει να αντιπαλέψουν οι λαοί. Γιατί κατά τον Αλ. Τσίπρα: «Η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης περνάει μέσα από τους αγώνες της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων εργαζομένων. Γι' αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι πάρα πολύ σημαντικός ο συντονισμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να διαλέξει ιμπεριαλιστή, να στοιχηθεί στο πλευρό του και να αγωνιστεί για «μια προοπτική επαναθεμελίωσης, επανίδρυσης της ΕΕ». Σε θεμέλια όμως σαν αυτά, τα ιερά και απαραβίαστα των εκμεταλλευτών: «Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, η απελευθέρωση των αγορών είναι το κυρίαρχο στοιχείο της Συνθήκης της Λισαβόνας και δεν μπορούμε να θέσουμε φραγμούς»!

Θέλει το κίνημα να σέρνεται πίσω από χίμαιρες περί εξανθρωπισμού του καπιταλισμού και δη του ευρωενωσιακού, για να φτάσει στην απογοήτευση, την παραίτηση και την ενσωμάτωση. Δε συμπορεύεται τυχαία με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που έχουν πολλά «ένσημα» στην εν λόγω δουλειά, αναγνωρίζει την προϋπηρεσία και την εμπειρία τους. Δεν τους πλέκει τυχαία το εγκώμιο με το να εξαρτά την ανάπτυξη οποιασδήποτε δράσης από τη συμμετοχή τους. Προστρέχοντας στον Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ και εναποθέτοντας στις «πλάτες του» την ανάληψη «πρωτοβουλιών συντονισμού της δράσης». Εξαίροντας το μακρύ χέρι της Κομισιόν, τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και διαφημίζοντας την «ημέρα δράσης» που αυτή έχει ορίσει κάπου στα τέλη Μάρτη με «ατζέντα» γραμμένη από τα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Αδράττοντας κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να συνδράμει την επίθεση στις ταξικές δυνάμεις, επειδή φοβάται κι αυτός για λογαριασμό του συστήματος, τη δύναμη και την προοπτική που δίνουν στην εργατική λαϊκή πάλη.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Αντιστροφή της πραγματικότητας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΚΑΛΑ από τα περισσότερα «γκάλοπ» και τις «έρευνες», που δημοσιοποιούν - κατά κύριο λόγο - τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, είμαστε (και με διαφορά) η χώρα των μαζοχιστών!

Εντάξει, στενοχωρηθήκαμε λίγο με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, έχουμε κάπως εκνευριστεί, αλλά ...κατά βάθος και την καταλαβαίνουμε, και την στηρίζουμε.

Οπου να 'ναι, θα μας φύγουν τα νευράκια και θα καταλάβουμε πόσο αναγκαία ήταν όσα έγιναν, θα ηρεμήσουμε και θα περιμένουμε καρτερικά και με κατανόηση τα καινούρια «κύματα» αντιλαϊκών μέτρων.

Συμπέρασμα: Μέχρι στιγμής ξέραμε ότι οι «γκαλοπατζήδες» στήριζαν με τον τρόπο τους τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Πλέον έχουν καταλήξει ...μυθιστοριογράφοι.

Κάπως έτσι θα ήθελαν να είναι τα πράγματα αυτοί που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, οπότε οι εταιρείες δημοσκοπήσεων τους δίνουν αυτό που θέλουν.

Οσο για την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων και ερευνών, καλύτερα να μην το συζητάμε. Να διαμορφώσουν συνειδήσεις προσπαθούν απλώς. Εχουν παραιτηθεί ακόμη και από τα προσχήματα της καταγραφής τους.

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ (που κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να μας εξηγήσει) πρέπει επίσης να χαιρόμαστε για τη θαυμάσια ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωταμείου, που με έμφαση σημειώνεται ότι στηρίζει και η Ανκελα Μέρκελ.

Με δεδομένο ότι τα ταμεία για να υπάρξουν χρειάζονται κατ' αρχήν πόρους, ποιος νομίζετε ότι θα κληθεί να τα ...γεμίσει; Μήπως οι ευρωπαικές πολυεθνικές; Οι βιομήχανοι; Οι διεθνείς χρηματιστηριακοί παράγοντες και οικονομικοί οίκοι;

Προφανώς, η φορολογία και η εκμετάλλευση των λαών θα το γεμίσει και, φυσικά, ο ελληνικός λαός κάθε άλλο παρά θα εξαιρεθεί.

Αλλωστε, χρόνια τώρα πληρώνουμε και με το παραπάνω την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλο αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι μας ...δίνει χρήματα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εχετε δει ποτέ κάποιο σοβαρό κονδύλι να πηγαίνει στους εργαζόμενους από τα περίφημα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης;

Συναποφασισμένη αντιλαϊκή λαίλαπα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δύο από τα ψέματα της κυβέρνησης κατέρριψε με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Ο. Ρεν. Πρώτον ότι το ΠΑΣΟΚ δεν γνώριζε το ύψος του ελλείμματος και γι' αυτό τάχα έδινε φιλολαϊκές υποσχέσεις. Τι λέει ο αρμόδιος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ; «Υπενθυμίζω ότι από τον Ιούνη είχαμε προειδοποιήσει πως αν δε ληφθούν διορθωτικά μέτρα το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο». Αναφέρει, μάλιστα, ότι αυτός ήταν και ο λόγος, δηλαδή τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, που η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε εκλογές: «Υποστήριξε ότι δεν είχε την εντολή να προχωρήσει σε διορθωτικές πολιτικές και προκήρυξε πρόωρες εκλογές», επισημαίνει ο επίτροπος. Το δεύτερο ψέμα είναι αυτό που έχει ακουστεί από πολλά κυβερνητικά χείλη και κυρίως από τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο ότι δεν έχει ζητηθεί από την ΕΕ επέκταση των περικοπών στον ιδιωτικό τομέα. Τι λέει ο επίτροπος; «Στο πλαίσιο των συστάσεών μας αναμένουμε η Ελλάδα να προωθήσει ένα σύνολο διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο τομέα, την προώθηση της μεταρρύθμισης στην Υγεία, τη βελτίωση της λειτουργικότητας στην αγορά εργασίας και στη διαδικασία κατάρτισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη λειτουργία της αγοράς αγαθών. Οπως αντιλαμβάνεστε, η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει δέσμη ολοκληρωμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;

Λαοπλάνοι και «κερδοσκόποι»

Μόνο αθεράπευτα αφελείς θα μπορούσαν να χάψουν το παραμύθι ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ μόνα τους ή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ θα βάλουν τάχα χαλινάρι στους κερδοσκόπους ή θα πάρουν μέτρα για τον έλεγχο των διαφόρων «παιχνιδιών». Και τα μικρά παιδιά πλέον γνωρίζουν ότι ένας τέτοιος έλεγχος απλά βρίσκεται έξω από τη φύση του καπιταλισμού. Ακριβώς γιατί οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί που επιδίδονται στα «κερδοσκοπικά παιχνίδια» είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός. «Δικές του» είναι και οι κυβερνήσεις, που ποτέ δεν θα διανοηθούν να βάλουν φραγμούς στα μεγάλα αφεντικά. Είναι ασυγχώρητη αφέλεια να περιμένει κάποιος από τον Μπ. Ομπάμα να χαλιναγωγήσει τους κερδοσκόπους της «Γουόλ Στριτ». Είναι σα να χαλιναγωγεί το κεφάλαιο από το να βγάζει κέρδος. Και μέσα από την αγυρτεία των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Κεφάλαιο και κέρδος παίζεται και σ' αυτές. Ασε που αυτοί ακριβώς ήταν οι χρηματοδότες του και αυτοί στελέχωσαν το οικονομικό επιτελείο του. Διευθυντικά στελέχη και εκλεκτοί της Goldman Sachs και της Citigroup, δηλαδή των κατεξοχήν «κερδοσκόπων», είναι στο Λευκό Οίκο. Ποιος πιστεύει, για παράδειγμα, ότι ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, που ήταν κεντροτραπεζίτης στη Νέα Υόρκη, θα βάλει όρια στη δράση των μονοπωλίων. Το αντίθετο έκανε μέχρι τώρα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ και βέβαια τη δική μας. Ειδικά για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αξίζει να σημειωθεί ότι τοποθέτησε επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΧ) τον Π. Χριστοδούλου, που ήταν μέχρι πρόσφατα στέλεχος της Goldman Sachs και βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τις «ελληνικές δραστηριότητες» της Goldman Sachs...

«Νέο Σχολείο» με... φουλ «ιδιαίτερα»

Προχτές η υπουργός Παιδείας σε πρωινή εκπομπή του MEGA προπαγάνδιζε την αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης για το λεγόμενο «νέο σχολείο» ή αλλιώς το «ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία». Ανάμεσα στα άλλα, εμφανίστηκε λάβρη ενάντια στην ηθική διαφθορά των εκπαιδευτικών, στα «ιδιαίτερα» και στους «ιδιαιτεράκηδες» καθηγητές.

Πέταξε το μπαλάκι στους γονείς καλώντας τους να καταγγέλλουν όσους καθηγητές κάνουν «ιδιαίτερα», αποκρύβοντας την πάνδηλη αλήθεια πως πρόκειται για φαινόμενο που συντηρούν οι ίδιες οι κυβερνήσεις, το ίδιο το σύστημα. Ηθικό διαφθορείο είναι η ίδια η μήτρα του συστήματος, οι πολιτικές που το αναπαράγουν. Τα ιδιαίτερα βολεύουν το σύστημα, είναι το «κόκαλο» για την εξαγορά και την ενσωμάτωση ενός στρώματος των εκπαιδευτικών, πόσο μάλλον που αυτό το «κόκαλο» επιβαρύνει απευθείας τις τσέπες της λαϊκής οικογένειας.

Τα «στραβά μάτια» που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις για τα «ιδιαίτερα» είναι επιλογή και πολιτική συμμαχίας της αστικής τάξης με ένα στρώμα των εκπαιδευτικών. Είναι η πολιτική που δημιουργεί το στρώμα της εργατικής αριστοκρατίας στους εκπαιδευτικούς ή ακόμα καλύτερα, ένα στρώμα που είναι κάτι σαν μείγμα εργατικής αριστοκρατίας και αυτοπασχολούμενων.

Η πολιτική τους, το σχολείο τους και τα «ιδιαίτερά» τους, είναι πόλεμος στα μυαλά των παιδιών και πόλεμος στις τσέπες των εργατών. Οφείλουμε να τα πολεμήσουμε! Πώς; Διεκδικώντας ένα άλλο σχολείο που η μορφωτική - διαπαιδαγωγητική διαδικασία θα ολοκληρώνεται μόνο σε αυτό. Το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, της λαϊκής παιδείας και κοινωνίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διεκδικούμε τα πάντα

Σήμερα οι εργαζόμενοι βγαίνουν στο δρόμο για να απαντήσουν στη βάρβαρη επίθεση που δέχονται στο σύνολο των δικαιωμάτων τους. Ακριβώς γι' αυτό, σήμερα και αύριο, δε διαδηλώνουμε μόνο ενάντια στη δέσμη των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης, αλλά διεκδικούμε για το αύριο που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Τα ταξίδια του πρωθυπουργού, για να λάβει τα συγχαρητήρια για τα βάρβαρα μέτρα, δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα άλλο, παρά συμφωνίες για νέα αντιλαϊκή θύελλα. Η αντιλαϊκή θύελλα, όμως, δεν αφορά μόνο τα οικονομικά μέτρα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και τις λεγόμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως τα σχέδιά τους για την Παιδεία.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εκπαίδευση και το «νέο» σχολείο μας αφορούν όλους. Μας αφορούν, γιατί θέλουν τα παιδιά των εργαζομένων να γνωρίζουν μόνο τα «βασικά», ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο που τους έχουν ετοιμάσει: Φθηνή και αναλώσιμη εργατική δύναμη. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε συγκεκριμένα πράγματα: Νέα διαφοροποιημένα προγράμματα σπουδών στα σχολεία, σπάσιμο της ενιαίας εκπαίδευσης, διαχείριση των σχολείων απ' την Αυτοδιοίκηση και τις επιχειρήσεις και μεταφορά του κόστους λειτουργίας τους και στους γονείς. Το σχολείο, πια, γίνεται ένα ακόμα προϊόν, που εντάσσεται, και επίσημα, στην αγορά, είναι ανταποδοτικό! Παράλληλα, η Τεχνική Εκπαίδευση γίνεται το μέσο για την παραγωγή εργατικού δυναμικού 16χρονων παιδιών, σε άμεση συνεννόηση με τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα ορίζουν μέχρι και τις ειδικότητές του. Και θα το χρησιμοποιούν στη δούλεψή τους τζάμπα.

Αυτά και άλλα πολλά ετοιμάζουν για το μέλλον μας, ενώ βρισκόμαστε στις αρχές του 21ου αιώνα. Αλήθεια, σήμερα όλα τα παιδιά δεν έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση από ένα 12χρονο ενιαίο σχολείο; Η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντούσε ναι. Κι όμως, αυτοί, όχι μόνο το διατηρούν στα 9 χρόνια, αλλά και το μετατρέπουν σε προθάλαμο εκμετάλλευσης και πεδίο επενδύσεων, αλλάζοντας τελείως το ρόλο του εκπαιδευτικού. Φτιάχνουν τον ...«νέο» εκπαιδευτικό, που θα αξιολογείται σύμφωνα με τις «ανάγκες» της «αγοράς» και θα συνεχίσει να δουλεύει ωρομίσθιος για λίγα ευρώ την ώρα. Επιπλέον θα πρέπει να περνάει μια διετή δοκιμασία, με την ελπίδα της μονιμοποίησης, ενώ η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα για την κατάργηση της μονιμοποίησης!

Είναι απόφασή τους να διαμορφώσουν βήμα - βήμα το «νέο» σχολείο της «αγοράς». Μοναδικό κριτήριό τους είναι η υπεράσπιση και ο πολλαπλασιασμός των κερδών του κεφαλαίου. Αυτό εννοούν, όταν κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη λέξη ανάπτυξη. Οταν υπήρχε ανάπτυξη, καπιταλιστική ανάπτυξη, κανένας εργαζόμενος δεν κέρδισε. Αντίθετα, μια χούφτα εκμεταλλευτές, που κατέχουν τον πλούτο της χώρας, θησαύριζαν απ' το δικό μας κόπο. Την ίδια ώρα, μάλιστα, το αστικό κράτος τους τάιζε δημόσιο χρήμα, το οποίο μαζεύεται - κι αυτό - απ' το δικό μας κόπο. Η επίθεση είναι καθολική, καθολική πρέπει να είναι και η απάντηση. Διαδηλώνουμε και διεκδικούμε για όλα, γιατί ο γονιός είναι ο εργαζόμενος κι ο μαθητής είναι ο αυριανός εργαζόμενος. Αυτοί που παράγουν τον πλούτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ