Τρίτη 22 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χαλκεύουν νέα δεσμά

Αλλαγές στην ποινική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι οποίες θα πλήττουν ατομικές ελευθερίες, συμφωνίες δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, με τις οποίες ο βορειοατλαντικός... σύμμαχος θα εισχωρεί στο ποινικό σύστημα της χώρας μας, ενώ οι διωκτικές του αρχές θα «συνεργάζονται» με τις ελληνικές. Συμφωνία Σένγκεν που αφορά το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ενίσχυση, ποσοτική και ποιοτική, των κατασταλτικών μηχανισμών. Κρίκοι μιας αλυσίδας που θα δεθεί θηλιά στο λαϊκό κίνημα. Τώρα που αναμένονται τα μποφόρ των λαϊκών αγώνων. Τώρα που τα μέτωπα του εργασιακού, του ασφαλιστικού, της υγείας, της παιδείας είναι ανοιχτά. Τώρα που το καπιταλιστικό σύστημα αναδιαρθρώνεται, εξοπλίζεται με τα όπλα εκείνα που στοχεύουν να ποδηγετήσουν όσους δε συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις...

Τον επόμενο μήνα σε αυτήν την αλυσίδα θα προστεθεί και ο τελευταίος κρίκος της. Η συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Πρόσχημα είναι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Οταν το διεθνές οργανωμένο έγκλημα «ξεπλένει» τα χρήματά του στις μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες, οι διωκτικές αρχές των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κάνουν «τα στραβά μάτια». Οταν από τη μια οι χώρες αυτές συνεργάζονται με οργανώσεις που χαρακτήριζαν τρομοκρατικές για να επιβάλλουν την... ειρήνη, όπως με τον UCK στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας και από την άλλη χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατικά τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα. Αλλωστε και στη χώρα μας Αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε «τρομοκρατικές» τις αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις κατά της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του.

Μια συμφωνία που οι ελαστικοί της όροι θα επαναπροσδιορίζονται ανάλογα με τις διαθέσεις των δυο συμβαλλόμενων μερών. Θα προβλέπεται η σύσταση ομάδας εργασίας που θα υλοποιεί το πρωτόκολλο συνεργασίας και θα εξετάζει και την ανάγκη σύναψης συμπληρωματικών πρωτοκόλλων για να γίνει πιο... αποτελεσματική η συνεργασία.

Ενας άλλος κρίκος, οι αλλαγές στην ποινική νομοθεσία, είναι έτοιμος. Αναμένεται, μόνο, η επικυρωτική ψήφος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν το χτύπημα του θεσμού των ενόρκων με τη θεσμοθέτηση ειδικών δικαστηρίων που θα εκδικάζουν υποθέσεις τρομοκρατίας και θα αποτελούνται μόνο από δικαστές. Επίσης καταργούνται προστατευτικές διατάξεις και επιτρέπονται έρευνες σε σπίτια, καθώς και συλλήψεις υπόπτων χωρίς τους υφιστάμενους περιορισμούς. Στο δικαστήριο θα λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικά στοιχεία ακόμη και εκείνα που έχουν ληφθεί παράνομα, καθώς και το περιεχόμενο καταθέσεων όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατικής δράσης. Ετσι μια παλιά αρχή του δικαιικού συστήματος, «ένοχος, ένοχον, ου ποιεί», καταπατείται.

Τα μέτρα αυτά έχουν καταδικαστεί από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, που τονίζει ότι το ελληνικό δίκαιο προσφέρει με πληρότητα τη δυνατότητα αναζήτησης ενόχων, οριοθέτηση ευθύνης και κατάγνωση ποινής σε όσους κριθούν υπαίτιοι εγκληματικών - τρομοκρατικών πράξεων. Ο κρίκος της «δικαστικής συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ, που έχει κυρωθεί από τη Βουλή, προβλέπει ότι αρκεί και μόνον οι ΗΠΑ να θεωρούν μια πράξη αξιόποινη, για να σπεύσει η Ελλάδα να υλοποιήσει τις απαιτήσεις τους, ακόμα και αν στη χώρα μας η πράξη για την οποία κατηγορείται κάποιος, δε θεωρείται αξιόποινη. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τη λήψη καταθέσεων, τη μεταφορά κρατουμένων και μια σειρά άλλες ενέργειες που δείχνουν ότι τα διωκτικά όργανα των ΗΠΑ εισχωρούν στο ελληνικό ποινικό νομικό σύστημα.

Υπό αυτό το πρίσμα η εντεινόμενη το τελευταίο διάστημα δραστηριότητα του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας, μόνο για καλό δεν είναι.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Ούτε για δείγμα δε θα μείνει...

Με γοργούς ρυθμούς μειώνεται ο αριθμός των νέων αγροτών στην ΕΕ και υπολογίζεται ότι, αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, το 2020 δε θα υπάρχει ούτε για δείγμα νέος αγρότης στις χώρες της ΕΕ! Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αρμοδίων υπηρεσιών, από τους 700.000 νέους αγρότες που υπήρχαν το 1990, το 1997 έμειναν 500.000 (ποσοστό μείωσης 30%) και έκτοτε η μείωση συνεχίζεται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη, χωρίς νέους αγρότες. Ομως, φαίνεται ότι αυτή η προοπτική ουδόλως ανησυχεί την ΕΕ, αφού υπάρχουν εκτός αυτής αγορές απ' τις οποίες μπορεί να προμηθεύεται αγροτικά προϊόντα και, μάλιστα, πιο φτηνά. Οι όποιες φωνές ανησυχιών που ακούγονται από τις Βρυξέλλες, αλλά και από εθνικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών, είναι υποκριτικές. Αλλωστε η ΕΕ έχει καταστήσει σχεδόν σαφές ότι με την πολιτική της στον αγροτικό τομέα προωθεί την ολοκλήρωση παντού των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που θα οδηγήσουν στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των πολυεθνικών και στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

... με ευθύνη της κυβέρνησης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται πυρετωδώς, με ζήλο και με πρόγραμμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το αγροτικό δυναμικό στη χώρα μας και, βεβαίως, να ξεριζώνονται από τη γη τους - πριν καν προλάβουν να «ριζώσουν» στην αγροτική απασχόληση - οι Ελληνες νέοι αγρότες. Οσον αφορά στις κατά καιρούς διακηρύξεις, υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης, ότι θα επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα βοηθήσει εμπράκτως τους νέους που θέλουν ν' απασχοληθούν στη γεωργία και την κτηνοτροφία, κανείς, πλέον, δεν τις πιστεύει, καθώς όλοι γνωρίζουν πού αποσκοπεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, τ' αποτελέσματα της οποίας ήδη είναι καταφανή...

Στον αγώνα οι εργαζόμενοι...

Εντατικά προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που διοργανώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της περιοχής. Το πρώτο βήμα του ταξικού αγώνα, που θα τραβήξει πολύ και θα είναι σκληρός, αποτελούν τα εργατικά συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, 24 του Αυγούστου, στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών κι όλοι αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία αυτών των πρώτων κινητοποιήσεων θ' αποτελέσει και το πρόκριμα για τη μετέπειτα επιτυχημένη αγωνιστική πορεία. Στις ενημερωτικές περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις, που γίνονται όλο αυτό το διάστημα στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στις εγκαταστάσεις των ΔΕΚΟ και στους άλλους χώρους δουλιάς, διαφαίνεται η θέληση και η αποφασιστικότητα των Θεσσαλών εργαζομένων ν' αγωνιστούν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις και να συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική για να την ανατρέψουν. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται η οργή και η αγανάκτησή τους για τη συμβιβαστική τακτική των ξεπουλημένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και Εργατικών Κέντρων της περιοχής και η απόφασή τους να συμβάλουν στην απομόνωση των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος με την ενίσχυση των συνεπών ταξικών δυνάμεών του, ώστε η πάλη τους να είναι αποτελεσματική.

... και οι αγρότες της Θεσσαλίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκτός από τους εργάτες που αρχίζουν άμεσα την πάλη τους κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και οι αγρότες της Θεσσαλίας προετοιμάζονται για τις φετινές κινητοποιήσεις τους, με στόχο ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική που συνεχίζεται και τους ξεκληρίζει από τη γη τους. Στα χωριά και στις επαρχίες της θεσσαλικής γης επικρατεί αναβρασμός, καθώς η μάχη της σοδειάς που δίνουν αυτό το διάστημα οι αγρότες δε φαίνεται να έχει επιτυχία, ενώ ακόμα μεγαλύτερα θα είναι τα προβλήματα όταν θα έρθει η ώρα να πουληθεί η παραγωγή και ο ξωμάχος θα κοιτάξει την τσέπη του και θα τη βρει πιο άδεια από πέρσι. Είναι η λειψυδρία που στέγνωσε πολλά στρέμματα καλλιεργειών, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην παραγωγή και η κυβέρνηση ούτε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις δεσμεύεται, ενώ δεν κάνει καν κουβέντα για την κατασκευή των μεγάλων αρδευτικών έργων στην περιοχή, που θ' αντιμετωπίσουν το υδατικό έλλειμμα. Είναι μετά η συνεχιζόμενη πολιτική των περιορισμών στις καλλιέργειες, των ποσοστώσεων στην παραγωγή, των προστίμων συνυπευθυνότητας και της αύξησης του κόστους παραγωγής που θεσπίζει η ΕΕ κι εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση, η οποία οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και στο ξεκλήρισμα από τα χωράφια τους χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών. Και η αγροτιά της Θεσσαλίας γνωρίζει πως αυτή η πολιτική δεν καταπολεμιέται και δεν ανατρέπεται, παρά μόνο στους δρόμους της πάλης. Το ερχόμενο φθινόπωρο, λοιπόν, αναμένεται ιδιαίτερα «θερμό» αγωνιστικά στη Θεσσαλία.

Εν δράσει...

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ καταλάβει η πολιτική ηγεσία της χώρας σταμάτησε τις διακοπές της και τώρα θα τους έχουμε εν δράσει... κάθε μέρα. Εδώ κι ο Σημίτης, εδώ και ο Καραμανλής!

Και βέβαια μας ήρθαν όπως καταλαβαίνετε... ορεξάτοι. Ο μεν πρώτος για να κάνει όσα... άφησε στη μέση το καλοκαίρι και να βγάλει όλο το λαό από τη μέση, ο δε άλλος για να βγάλει μερικούς δικούς του από τη μέση. Αντε να δούμε πόσο τους ωφέλησαν οι θερινές διακοπές και τι... κανούρια κόλπα έχουν να μας δείξουν.

Μόνο που για κακή τους τύχη σιγά - σιγά επιστρέφουν και οι Ελληνες από τις διακοπές τους.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ορισμένοι συνάδελφοι, κυρίως από τα ηλεκτρονικά Μέσα, να είναι ελαφρώς πιο... διακριτικοί στα ρεπορτάζ τους για το δυστύχημα στο υποβρύχιο «Κουρσκ»; Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δράμα!

Ισως θα έπρεπε να είναι... λιγότερο ειδήμονες ιδίως όσον αφορά το εσωτερικό των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων και τη δομή τους και να μη μας λένε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το γνωρίζουν σαν το σπίτι τους.

Για πυρηνικό υποβρύχιο πρόκειται, ξέρετε. Ενας χώρος που όσο να 'ναι δεν έχει πρόσβαση κάθε κάτοικος αυτού του πλανήτη. Λίγοι τα έχουν επισκεφθεί.

ΕΧΟΥΝ ΞΕΣΑΛΩΣΕΙ οι ιεράρχες, είναι πλέον πασιφανές, και από κοντά τους και κάποιοι παπάδες. Βέβαια, το φαινόμενο του ιερέα που δεν τέλεσε μια βάφτιση επειδή η ανάδοχος φόραγε εξώπλατο δεν είναι το πρώτο ούτε το τελευταίο που συναντάμε!

Και τέλος πάντων όσο κάνουν όσα κάνουν μέσα στις εκκλησίες τους κάπως... μαζεύεται, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι, θα αρχίσουν να βγαίνουν και... προς τα έξω. Εκτός από τη μόδα θα επιχειρήσουν να αλλάξουν και άλλα πράγματα. Για προσοχή!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ωρα για ενωτικό αγώνα

Με αποφασιστικότητα ετοιμάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση της πολιτικής της για μια σειρά ζητήματα και το επόμενο χρονικό διάστημα είναι καθοριστικό για το αν θα μπορέσει και σε ποιο βαθμό να κάνει πράξη τις αντιλαϊκές ανατροπές που επιθυμεί. Η επιστροφή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Αθήνα συνδυάζεται με επαφές σε διάφορα επίπεδα και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης «εχθροπραξιών» της κυβερνητικής πολιτικής με τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις όλου του λαού, καθώς μόνο αυτός ο όρος μπορεί να αποδώσει τους στόχους αυτής της πολιτικής. Με σταθμό τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία θα γίνουν οι καθιερωμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού για την πολιτική που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες, το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται να κινηθεί με ταχύτητα. Αυτός είναι εξάλλου κι ο λόγος που πριν ολοκληρωθούν οι διακοπές του πρωθυπουργού, υπουργοί σε καίριες θέσεις βρέθηκαν στην Αθήνα για να προετοιμάσουν το «έδαφος».

Ηκυβέρνηση έχει πολλές «εκκρεμότητες». Μέσα στη βδομάδα ανακοινώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέμα αποκλειστικά την Παιδεία. Ταυτόχρονα δε χάνεται χρόνος για καθοριστικές και δυσοίωνες αλλαγές στον τομέα της Υγείας. Αρχίζει ο διαβόητος «κοινωνικός διάλογος» για τις εργασιακές σχέσεις, με σκοπό την ολοκληρωτική ανατροπή τους. Ζήτημα ημερών είναι το θέμα υπογραφής συμφωνίας με τους Αμερικανούς για την τρομοκρατία. Συναντήσεις και ανακοινώσεις άρχισαν κιόλας για την εκπόνηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ενώ διάφορα δημοσιεύματα διαπιστώνουν καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις. Νέες συναντήσεις και διαβουλεύσεις μπήκαν ήδη μπροστά για την Ολυμπιάδα του 2004. Οι εξελίξεις δε σταματούν εδώ, καθώς ο κυβερνητικός μηχανισμός δε σταμάτησε στιγμή να εργάζεται, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία που πρόσφερε το καλοκαίρι για να μην αντιληφθεί ο λαός το μέγεθος και το εύρος των αλλαγών που ετοιμάζει. Χαρακτηριστικό είναι ότι διεξάγεται ο «κοινωνικός διάλογος» στον τομέα της ναυτιλίας, χωρίς ιδιαίτερη προβολή από τον Τύπο, ενώ προωθούνται νομοθετικά αλλαγές στη δημόσια διοίκηση!

Τα «μέτωπα» που έχει ανοίξει η κυβέρνηση είναι πολλά, αλλά αυτό που της μένει να κάνει είναι η προώθηση σχεδίων που έχουν καταληχθεί από καιρό. Οι συγκεκριμένες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι προεκλογικές επαφές με βιομήχανους και εφοπλιστές ήταν αυτές που καθόρισαν την πολιτική που περιμένει να εφαρμοστεί. Ωστόσο, το θέμα της εφαρμογής αυτής της πολιτικής αναδεικνύεται περισσότερο σύνθετο από όσο πίστευε και θα ήθελε η κυβέρνηση. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το χαρακτήρα των σκληρών μέτρων που προωθεί. Εχει να κάνει και με την έγκαιρη αντίδραση του λαϊκού κινήματος στα σχέδιά της. Εχει να κάνει με την ενεργοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, των εργαζομένων εκείνων που παίρνουν την υπόθεση της υπεράσπισης των κατακτήσεών τους στα χέρια τους.

Ηεπιλογή της συνδυασμένης αντεπίθεσης στην επίθεση της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μονόδρομος. Ο ενωτικός, ταξικός αγώνας και η συσπείρωση εργαζομένων, αγροτών και μεσαίων στρωμάτων της πόλης είναι αναγκαιότητα, καθώς δεν απειλούνται μόνο τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά όλου του λαού. Το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, που «πατάει» πάνω σε ένα μακρόχρονο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και σε σαφείς θέσεις για μια σειρά ζητήματα, μπορεί να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης και δράσης. Η αρχή γίνεται στις 24 Αυγούστου με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Κουτόχορτο διαφθοράς με πληρωμή

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μαζί με τις καραμέλες τα μικρά παιδάκια μπορούν να αγοράζουν από τα περίπτερα ακόμη και το παρθενόμετρο! Η κοινωνία της αγοράς και του κέρδους δε διστάζει σε τίποτα. Κάποιοι επιτήδειοι φτάνουν στο σημείο να υποβάλλουν τα ανήλικα κοριτσάκια σε «τεστ αγνότητας» στην τρυφερή αυτή ηλικία!

Με αυτό το... παιχνίδι τα παιδάκια ακουμπούν το δάχτυλό τους στο παρθενόμετρο και εκείνο αποκαλύπτει το βαθμό αγνότητας, ενώ δίνει και διάφορες συμβουλές, όπως «κάντε παρθενορραφή» κλπ.

Αυτή είναι η κοινωνία του κέρδους. Οταν δεν έχουν να δώσουν κάποια ιδανικά και οράματα στα παιδάκια, τους δίνουν «κουτόχορτο διαφθοράς με πληρωμή». Η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Οι αρμόδιες αρχές (υπουργείο Εμπορίου) έρχονται τώρα σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε σε όλη την Ελλάδα, και δίνουν εντολή να αποσυρθεί αυτό το ηλίθιο παιχνίδι, λες και το υπουργείο Εμπορίου είναι ανεύθυνο για τη μέχρι σήμερα διάθεση αυτού του επικίνδυνου «παιχνιδιού».

«Θαύμα» ανορθολογισμού

H ανθρώπινη ιστορία έχει αποδείξει πως τα «θαύματα» είναι πιθανά μόνο εκεί που τα υπαγορεύουν οι σκοπιμότητες και τα συμφέροντα. Ετσι, με αφορμή την προχτεσινή λειτουργία από τη ρώσικη Εκκλησία για την επίσημη ανακήρυξη του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β' και της οικογένειάς του σε αγίους, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Εκκλησία ισχυρίστηκε πως «... έλαβε την απόφαση να ανακηρύξει τον τσάρο άγιο λόγω της πίστης που είχε επιδείξει πεθαίνοντας και όχι λόγω της αμφιλεγόμενης πολιτείας του».

Με άλλα λόγια, μας λείπει αντικομμουνιστικό σύμβολο και αφού δεν το έχουμε το αποφασίζουμε και... τότε το έχουμε. Ταυτόχρονα, βέβαια, επειδή τα γεγονότα είναι πασίγνωστα και κινδυνεύουμε να γίνουμε «... των σκυλιών», πετάμε ένα για την «πίστη» που ξεπλένει εγκλήματα, μαζικές δολοφονίες(π.χ.1905) κ.ά. Δε γίνεται λοιπόν μόνο «το ψωμί - ψάρι», γίνεται και ο εγκληματίας άγιος, αρκεί να το επιτρέπουν οι συσχετισμοί και να το θέλει το κυρίαρχο συμφέρον.

Οσο για το αν η υπόθεση προκαλεί όχι μόνο αγανάκτηση αλλά και αμήχανο γέλιο, για το πού πάει ο κόσμος, δημόσιο ξεκάρδισμα θα γίνει μόνο με καινούριους συσχετισμούς που για άλλη μια φορά δε θα αντέχουν το ανορθόλογο ή την παλαβομάρα...

Βαριά σύννεφα για το Κυπριακό

Η διαδικασία μέσω της οποίας υποτίθεται ότι αναζητιέται λύση στο Κυπριακό έχει αρχίσει να προκαλεί βαριά συννεφιά στη Λευκωσία. Μια συννεφιά που αργά ή γρήγορα αναμένεται να φτάσει και στην Αθήνα, επηρεάζοντας τις σχέσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Τα πρώτα δείγματα της «απελπισίας» που αρχίζει να επικρατεί στη Λευκωσία καταγράφονται στις κινήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Σπ. Κυπριανού, ο οποίος ζητά εδώ και αρκετό καιρό να του επιτραπεί να μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μάλιστα με χτεσινή επιστολή του ο Σπ. Κυπριανού στηρίζει το αίτημά του στο γεγονός ότι «το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από το 1974». Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής αναφέρει επίσης στην επιστολή του ότι οι διάφοροι διαμεσολαβητές και απεσταλμένοι το μόνο που κάνουν είναι να προωθούν το χειρότερο σενάριο επίλυσης του Κυπριακού, τη Συνομοσπονδία.

Σωστές, όλες αυτές οι διαπιστώσεις, αλλά μάλλον λίγο καθυστερημένα προβάλλονται και μοιάζουν περισσότερο με προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών και μετάθεσης σε άλλες πλάτες. Αλήθεια, ποιοι άραγε είχαν επισημάνει ότι η «περίφημη» ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, που σε αγαστή συνεργασία «εξασφάλισαν» - και πανηγύρισαν για αυτό - οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση του νησιού;

Σαν να μην «πιάνει» η παλιά συνταγή...

Παρά τις συνεχιζόμενες αμερικανοβρετανικές επιδρομές στο Ιράκ και τη γνωστή επεμβατική πολιτική της Ουάσιγκτον στην περιοχή, λίγο λίγο όλο και συχνότερα υψώνονται οι φωνές διαμαρτυρίας για την άρση του φονικού εμπάργκο, που στραγγαλίζει εδώ και μια δεκαετία τον ιρακινό λαό. Σ' αυτές τις φωνές προστέθηκε πρόσφατα και άλλη μία... Τα 26 μέλη της Υποεπιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την έστω και μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ, διεκδικώντας από τη διεθνή κοινότητα «να ελαφρώσει τα δεινά του ιρακινού λαού».

Η υποεπιτροπή καλεί μάλιστα το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει σε άμεση άρση των κυρώσεων, που δυσχεραίνουν την «ανθρωπιστική κατάσταση του πληθυσμού του Ιράκ», με τη σημείωση πως «τα εμπάργκο θα πρέπει να αίρονται εγκαίρως και δίχως άλλο δε θα πρέπει να επιδρούν στον πληθυσμό αθώων πολιτών, ακόμη και όταν οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση επιβολής τους δεν έχουν ικανοποιηθεί».

Λίγες μέρες πριν την έκθεση της υποεπιτροπής του ΟΗΕ, ένας επιφανής Βέλγος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, ο Μαρκ Μποσούτ, είχε επικρίνει και αυτός τη φονική πρακτική των εμπάργκο, χαρακτηρίζοντας το 10ετές καθεστώς κυρώσεων κατά της Βαγδάτης «αδιαμφισβήτητα παράνομο και αιτία ανθρωπιστικής καταστροφής».

Στην άλλη «όχθη», οι υπερασπιστές της φονικής «πρωτοβουλίας» ΗΠΑ και Βρετανίας, που, είχε μεταξύ άλλων, οδηγήσει προ δεκαετίας στην επιβολή του εμπάργκο κατά του Ιράκ, λιγοστεύουν. Ανάμεσα σ' αυτούς τους λίγους; Ο Τζορτζ Μόουζ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Ο Μόουζ, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκύπτουν από εκθέσεις όπως εκείνη της υποεπιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη χαρακτήρισε «εσφαλμένη και εμπρηστική αφού... δεν είναι το εμπάργκο αλλά η πολιτική του Ιρακινού δικτάτορα που προκαλεί τα δεινά του ιρακινού λαού»... Ωστόσο, φαίνεται πως σήμερα, 10 χρόνια μετά, σαν να μην πιάνει πλέον τόπο το σαθρό επιχείρημα της Ουάσιγκτον...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ