Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το γνωστό κόλπο με το «διάλογο»

Τώρα που «ψήνονται» οι νέες ανατροπές με το ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ και στρατηγικών τομέων της οικονομίας (βλ. Ενέργεια, Μεταφορές) η κυβέρνηση εναποθέτει σημαντικές ελπίδες στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού για τον αποπροσανατολισμό και την ενσωμάτωση των εργαζομένων. Η αλήθεια είναι όμως ότι κι αυτές οι δυνάμεις αναγνωρίζουν και την ευθύνη και τις δυνατότητές τους. Ετσι, την ώρα που ήδη η πείρα του λαού από τη λειτουργία του ΟΣΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καταγράφει και αύξηση των εισιτηρίων και κατάργηση δρομολογίων, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρόμων καλεί την κυβέρνηση «σε διάλογο από μηδενική βάση».

Τέτοιοι όμως διάλογοι είναι αυτοί που εδώ και τώρα αξιοποιούνται για να αλυσοδέσουν τους εργαζόμενους και να εκβιάσουν και τη δική τους αποδοχή σε κρίσιμες ανατροπές. Με τέτοιους «διαλόγους» (με συνομιλητές και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία) ξεπουλήθηκε πέρσι το ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά. Με τέτοιους «διαλόγους» (και τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ) ετοιμάστηκε και τελικά ψηφίστηκε τον Ιούλη ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος. Οι εργαζόμενοι λοιπόν έχουν πια μπόλικη πείρα που βεβαιώνει ότι όπου ακούν για τέτοιους «διαλόγους», μόνο νέα ένταση της επίθεσης πρέπει να περιμένουν. Μόνος διάλογος ωφέλιμος για την εργατική τάξη και το λαό είναι αυτός για την οργάνωση του αγώνα τους σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Συστάσεις υποκρισίας

Η μέγιστη υποκρισία και των υποτιθέμενων «Ανεξάρτητων Αρχών» και των ελέγχων τους φαίνεται για πολλοστή φορά από τις... συστάσεις του «Συνήγορου του Καταναλωτή» προς διάφορα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μεταλυκειακής εκπαίδευσης για τις παραπλανητικές τους διαφημίσεις. Τα διάφορα αυτά ιδιωτικά μαγαζιά (ΚΕΚ, ΕΕΕ, κολέγια κτλ.) αλλάζουν τίτλους και ταμπέλες εδώ και δεκαετίες, συνάπτοντας εμπορικές συμφωνίες με πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτήρια του εξωτερικού και αυτοδιαφημίζονται ως «πανεπιστήμια» κτλ. Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» εντόπισε καμιά δεκαριά από αυτά που φέτος κάνουν τέτοιου τύπου παραπλανητική διαφήμιση και... τους έκανε συστάσεις! Τώρα μάλλον οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες τους θα τρέμουν από το φόβο τους!

Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία, ακριβώς γιατί όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα γιγάντωσαν την ιδιωτική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα και ειδικά γι' αυτά τα εκπαιδευτικά μαγαζιά έκαναν ό,τι μπορούσαν ώστε να τους προσδώσουν κύρος, εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ που λίγο - πολύ τα ανάγει σε... ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η αναγνώριση και αδειοδότηση αυτών των μαγαζιών από την παρούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ενίσχυση αυτής της πολιτικής όλων των τελευταίων χρόνων. Και σε τελική ανάλυση, μικρή σημασία έχει η ταμπέλα αυτών των μαγαζιών, σε ένα σύστημα που σημασία δε θα έχει το πτυχίο και το τι έχεις μάθει αλλά το διαρκές κυνήγι καταρτίσεων και δεξιοτήτων που θα κρίνεται και θα αποτιμάται απευθείας από τους εργοδότες.

Η πραγματικότητα δεν τους βολεύει

Σε ιστοσελίδα της «Ενωσης Οπαδών ΣΥΡΙΖΑ» (ΕΟΣ) αναρτήθηκε προχτές ένα εκτενέστατο άρθρο, απάντηση σε άρθρο της «Αυγής» για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Γαύδου, με το οποίο η «Αυγή» εγκαλείται μεταξύ άλλων γιατί «καλύπτει τις πραγματικές αντιθέσεις και επίδικα της αντιπαράθεσης, πετάει εντέχνως την μπάλα ως την τρόικα και το ΔΝΤ για να αφήσει άθικτους τους πλοιοκτήτες και τοπικούς παράγοντες».

Δε μας αφορούν, βεβαίως, οι «ενδοοικογενειακές» αντιπαραθέσεις στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ομως η «Ενωση Οπαδών» του συνοδεύει το άρθρο της με το εξής υστερόγραφο: «Ο Ριζοσπάστης δεν έχει πάρει ακόμα ξεκάθαρη θέση για το θέμα γιατί αναμένει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που συγκρότησε ο Περισσός με σκοπό να διερευνήσει γιατί η οδηγία της ΕΕ είναι πιο αυστηρή από τις αντίστοιχες οδηγίες που υπήρχαν για τα πλοία του "υπαρκτού σοσιαλισμού". Διερευνά μάλιστα την περίπτωση η αυστηρότητα της οδηγίας να εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των ξένων μονοπωλίων ενάντια στα ντόπια συμφέροντα μικρομεσαίων όπως είναι οι πλοιοκτήτες της ΑΝΕΝΔΥΚ και όχι τα συμφέροντα των επιβατών»...

Εχουμε ξαναγράψει ότι η εμπάθεια είναι κακός σύμβουλος και αφού οπωσδήποτε θέλουν να ασχολούνται με το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη» καλό θα είναι τουλάχιστον να μελετούν τις θέσεις και τις προτάσεις του πρώτου και να διαβάζουν τον δεύτερο. Γιατί ο «Ριζοσπάστης» έχει ήδη απ' τον Ιούλη αναδείξει και το συγκεκριμένο θέμα με περισσότερα του ενός άρθρα και ρεπορτάζ, εντοπίζοντας το κύριο: Την ανάγκη και το δικαίωμα τα νησιά, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τους να απολαμβάνουν συχνές, φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες. Να θυμίσουμε ακόμα στους ΣΥΡΙΖαίους ότι όταν οι ναυτεργάτες αναδείκνυαν αυτά και άλλα ζητήματα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε τον αγώνα τους «εξαλλοσύνες». Θέματα, όμως, όπως αυτό, κάνουν «τζιζ» για τους απανταχού οπαδούς του συνονθυλεύματος, ο βασικός πυλώνας του οποίου στήριξε την απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, για να χύνουν σήμερα υποκριτικά τα δάκρυά τους οι ΣΥΡΙΖαίοι.

Ο καπιταλισμός καταστρέφει το περιβάλλον

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρωσία, οι πλημμύρες στο Πακιστάν, την Ινδία, την Κίνα, την Κεντρική Ευρώπη, συνολικά τα έντονα φυσικά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη, που ορίζονται ως αποτέλεσμα της «κλιματικής αλλαγής», έχουν φουντώσει και πάλι τις συζητήσεις σε τεχνοκρατικούς κύκλους και ΜΜΕ που ανήκουν σε μεγαλοκαπιταλιστές για τα υποτιθέμενα μέτρα προστασίας του. Στις περισσότερες των συζητήσεων γίνεται λόγος για την «ανθρώπινη παρέμβαση που καταστρέφει τη φύση», αλλά κρύβεται η γενεσιουργός αιτία όλης αυτής της καταστροφικής εξέλιξης, δηλαδή η ανάπτυξη που αποσκοπεί στο καπιταλιστικό κέρδος, στην εμπορευματοποίηση της γης και όλων των φυσικών πόρων, όπως και το γιατί υπάρχει αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισής τους.

Οι υπαρκτοί και όλο αυξανόμενοι κίνδυνοι για το περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων (κυρίως των φτωχότερων) αναδεικνύουν περίτρανα τον ταξικό χαρακτήρα και το σάπισμα του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος. Επιπρόσθετα γίνεται πλέον φανερό ότι τα ίδια τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές, που ευθύνονται για την αφόρητη κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης, βρίσκουν τώρα ευκαιρία να την αξιοποιούν ως ένα νέο πεδίο υπερκερδοφορίας με τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». Αν «ξύσουμε» κάτω από τις υποκριτικές διακηρύξεις όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΟΗΕ - με δεδομένο τον σημερινό αρνητικό για τα λαϊκά συμφέροντα συσχετισμό - και σε κάθε χώρα των αστικών κυβερνήσεων, περί «σεβασμού στο περιβάλλον», περί «βιώσιμης οικονομίας και ανάπτυξης» δε βρίσκεται τίποτε άλλο παρά το κυνήγι του κέρδους στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Αυτός o σκληρός ανταγωνισμός των πιο ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ιαπωνίας, χωρών που αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα κλπ., έχει φανεί όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις διάφορες διασκέψεις - «συμφωνίες» στο όνομα των κλιματικών αλλαγών, από το Πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων το 1997, ως τις Διασκέψεις του Μπαλί το 2007, του Πόζναν το 2008, της Κοπεγχάγης το 2009 και αναμένεται και στην επικείμενη Διάσκεψη το Δεκέμβρη στο Κανκούν του Μεξικού. Συμβιβασμοί μπορούν κάποιοι να υπάρξουν, αλλά ουσιαστική λύση όσο υπάρχει ιμπεριαλισμός δεν πρόκειται να υπάρξει. Η καπιταλιστική ανάπτυξη και η πραγματική προστασία του περιβάλλοντος στον πλανήτη είναι πράγματα ασύμβατα.

Η αταξική θεώρηση ότι «όλοι ευθυνόμαστε», ότι «το πρόβλημα είναι οικουμενικό» και σε τελική ανάλυση η επίκληση της ταξικής συνεργασίας για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, πρέπει να βρουν τα αυτιά των λαϊκών στρωμάτων κλειστά. Και στη χώρα μας οι δήθεν ευαίσθητοι και υποτιθέμενοι οικολόγοι αφθονούν (από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., μέχρι τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τους «Πράσινους). Ολοι τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (φυσικά υπάρχουν διαφορετικές τακτικές) στοχεύουν να συγκαλύπτουν την καπιταλιστική κερδοφορία και εκμετάλλευση. Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο και αντιπαλεύει τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ, των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την κλιματική αλλαγή. Προτάσσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, σύμφωνα με τον πλούτο που παράγεται στη χώρα μας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας και στο σήμερα, χωρίς όμως αυταπάτες ότι και μπορεί αλλάξουν ριζικά τα πράγματα χωρίς ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Αποπροσανατολισμός και κοροϊδία...

ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ, η νέα «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης (που θα μας ανακοινωθεί και από τη ΔΕΘ) θα έχει «στοχευμένα, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια» και θα παράγει «ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα»...

Πώς μεταφράζεται αυτό; Τα κονδύλια παραμένουν τα ίδια (δηλαδή, ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες), πλην όμως τα ξαναμοιράζουμε. Τα ψίχουλα που δίναμε εκεί τα δίνουμε αλλού!

Ετσι εξυπηρετούνται ελαφρώς ορισμένες ΠΑΣΟΚικές σκοπιμότητες, και έχουν και κάτι να λένε. Αν μάλιστα καταφέρουν και η μία ομάδα να τσακώνεται και να αλληλοκατηγορείται με την άλλη, ακόμη καλύτερα.

Εν ολίγοις, κοροϊδία ολκής, που μόνο στόχο έχει να μπερδέψει τα πράγματα, μήπως και διασώσουν κάτι ενόψει τοπικών εκλογών.

Τις οποίες φυσικά προσπαθούν όσο περισσότερο μπορούν να αποσυνδέσουν από την πολιτική που ακολουθείται. Ελα όμως που δε γίνεται...

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ρυθμίσεων των χρεών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ «είναι πολύ ευνοϊκό προς τους οφειλέτες»! Τα λένε και μόνοι τους, λοιπόν, μια και η σχετική δήλωση ανήκει στον Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Εργασίας...

Φυσικά παρέλειψε να μας διευκρινίσει ότι όσο ...μεγαλύτερος είναι ο οφειλέτης τόσο πιο ευνοϊκό είναι το καθεστώς και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις είναι χαριστικό.

Μάλιστα, θα υπάρξουν, όπως πάντα, και ... ειδικές κατηγορίες (ίσως οι ΠΑΕ του ποδοσφαίρου;) που τα χρέη θα χαριστούν εντελώς!

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων παραμένουν στη διάθεση των τραπεζών, που τα αγοράζουν ως ομόλογα ή παράγωγα και στη συνέχεια τα διαθέτουν στις μεγάλες ΑΕ.

Δηλαδή, ακόμη και αυτά τα λίγα που θα δώσουν, θα συνεχίσουν να τα παίρνουν πίσω διπλά και τρίδιπλα. Βλέπετε, το μνημόνιο αυτές τις διαδικασίες δεν τις παρενοχλεί...


«Μαγειρεύουν» περικοπές στα ήδη πενιχρά επιδόματα

Τη μερική ή πλήρη περικοπή των επιδομάτων που δίδονται σε τρίτεκνες οικογένειες με υψηλά εισοδήματα επεξεργάζεται η κυβέρνηση όπως γράφτηκε στον χτεσινό Τύπο. Οσο κι αν χτες στελέχη της κυβέρνησης προσπάθησαν να διαψεύσουν τέτοιες προθέσεις, η ίδια η πολιτική που εφαρμόζει επιβεβαιώνει ότι η αντεργατική καταιγίδα και η σφοδρότητά της πουθενά δε σταματούν.

Δεν αρκεί στην κυβέρνηση που έχει κάνει Γολγοθά τη ζωή των λαϊκών οικογενειών με την πολιτική των περικοπών, της διόγκωσης της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, τις αντιασφαλιστικές ανατροπές και απαγορευτική την απόκτηση ακόμη και ενός παιδιού για τα νέα ζευγάρια, προωθεί συνεχώς μέτρα και θέτει στο τραπέζι ... σκέψεις που μόνο να βαθαίνουν τα λαϊκά αδιέξοδα κατορθώνουν.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, τα αστικά ΜΜΕ ήδη ξεκίνησαν να «μαγειρεύουν» την «ανάγκη» να πετσοκοπούν τα πενιχρά επιδόματα που κυμαίνονται περίπου σε 100 με 250 ευρώ. Το σκεπτικό είναι ότι τα ελλείμματα στα δημόσια ταμεία είναι τέτοια που δε σηκώνουν ... περιττές σπατάλες. Γι' αυτό και λένε ότι χρειάζονται εισοδηματικά κριτήρια για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Υπάρχουν - ισχυρίζονται - και πλούσιοι που παίρνουν τέτοια επιδόματα.

Αλήθεια αφού νοιάζονται για τη δικαιοσύνη και θέλουν να μη γίνονται τέτοιες αδικίες από τους ευκατάστατους σε βάρος του κράτους και των άλλων στρωμάτων, γιατί δεν αυξάνουν τη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων; Οι πολυμελείς οικογένειες βιώνουν με πιο οξυμένο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, που έχουν βάλει στο στόχαστρο το λαό και τα δικαιώματά του. Γι' αυτό και η λύση βρίσκεται στην πάλη των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας, της καθήλωσης των μισθών και των συντάξεων, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Παιδείας. Στη διεκδίκηση μέτρων για την οικονομική στήριξη των πολυμελών οικογενειών, για τη φροντίδα και τη μόρφωση των παιδιών τους, για δωρεάν στέγαση κ.ά.

Εκμεταλλεύονται τα τραγικά αδιέξοδα...

Στην εξαθλίωση όλο και περισσότερων εργαζομένων και πλατύτερων τμημάτων των λαϊκών στρωμάτων ποντάρουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και για να προωθήσουν τα αντεργατικά τους σχέδια και για να τύχουν αυτά της λαϊκής συναίνεσης και (γιατί όχι;) επιβράβευσης. Για παράδειγμα, προγράμματα επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, όπως αυτό που ανακοίνωσε προχτές ο ΟΑΕΔ για να χαρίσει 25 εκατ. ευρώ στους μεγαλοξενοδόχους, εμφανίζονται ως λύση για όσους εργαζόμενους συνεχίσουν να απασχολούνται σε τέτοιες επιχειρήσεις το μήνα Σεπτέμβρη.

Είναι αλήθεια πως, ειδικά όταν η ανεργία καλπάζει, κάποιος που αγωνιά για το πώς θα εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς του, στο άκουσμα τέτοιων μέτρων και επιδομάτων, ίσως αισθανθεί ανακούφιση. Ειδικά σε έναν κλάδο όπως ο Τουρισμός όπου η υποαπασχόληση κι η «εποχιακή» απασχόληση «τσακίζουν κόκαλα».

... για να καλύψουν τη διέξοδο

Ομως αυτά τα αδιέξοδα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου όχι μόνο δεν τα λύνουν, αλλά τα καπηλεύονται! Εκμεταλλεύονται την αγωνία και την απόγνωση χιλιάδων που στέκουν με το ένα πόδι στην ανεργία (γιατί αυτό συμβαίνει με όσους δουλεύουν στο πλαίσιο της «ευελφάλειας»), προσπαθώντας να κερδίσουν κοινό που θα επιδοκιμάζει τις μεθοδεύσεις με τις οποίες και επιβάλλουν και ενισχύουν τα τραγικά αδιέξοδα του κοσμάκη.

Γιατί η σταθερή εργασία, για παράδειγμα, στον Τουρισμό δε διασφαλίζεται ούτε με την επιδότηση των μεγαλοεργοδοτών ούτε με την επέκταση της ελαστικής απασχόλησης. Διασφαλίζεται με την ανάπτυξη του Τουρισμού, όχι με στόχο η αναψυχή και οι διακοπές να είναι εμπόρευμα, όπως γίνεται σήμερα, αλλά στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού που θα αναπτύσσει τουριστικές μονάδες και υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, με σεβασμό στο περιβάλλον, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας τις ομορφιές και τον πολιτισμό της πατρίδας μας. Οσο ο Τουρισμός μένει στα χέρια των tour-operators, των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών κλπ., τα δικαιώματα και οι συνθήκες απασχόλησης του εργαζόμενου θα θεωρούνται κόστος που θα πρέπει να μειώνεται. Το δικαίωμα του εργάτη σε αξιοπρεπή ζωή και εργασία δε θα πάψει ποτέ να είναι αντιστρόφως ανάλογο με τα κέρδη των μονοπωλίων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ βάζει τα λουκέτα

Η πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τα κλειστά καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους της Αθήνας αναζωπύρωσε την αντιδραστική προπαγάνδα, ότι για την πτώση του τζίρου και για τα λουκέτα ευθύνονται οι κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που δήθεν αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους - καταναλωτές να προσεγγίσουν για τα ψώνια τους το κέντρο. Εκπρόσωποι των μεγαλεμπόρων και στελέχη των αστικών κομμάτων, με προεξάρχοντα το δήμαρχο Αθήνας, βγήκαν στο μεϊντάνι για τη συκοφάντηση του κινήματος. Η πρόκλησή τους δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Αυτοί που με κάθε ευκαιρία κράζουν ενάντια στους εργατικούς αγώνες, είναι οι ίδιοι που με την πολιτική τους ευθύνονται για τη μείωση σε εξευτελιστικά επίπεδα των μισθών και των συντάξεων, τη διόγκωση της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης, σε σημείο που η εργατική - λαϊκή οικογένεια να μην μπορεί να ικανοποιήσει στοιχειώδεις ανάγκες της. Η πολιτική που υπηρετούν είναι αυτή που ενισχύει τη μονοπώληση της αγοράς από τις πολυεθνικές οι οποίες αφανίζουν τους μικρούς του εμπορίου και τους αυτοαπασχολούμενους. Μια βόλτα - για παράδειγμα - στη Σταδίου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας, αποδεικνύει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και στη θέση μικρότερων καταστημάτων, έχουν ανοίξει τουλάχιστον 6 μεγάλα καταστήματα πολυεθνικών εταιρειών ένδυσης - υπόδησης, τα οποία προστέθηκαν σε 3 πολυκαταστήματα.

Την ίδια ώρα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης μοιράζει δισ. ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενισχύοντας τη θέση τους στην αγορά και τη μονοπώληση του κλάδου του λιανεμπορίου. Η προπαγάνδα που επιχειρείται με αφορμή την έρευνα της ΕΣΕΕ φυλλορροεί και από τα ίδια τα συμπεράσματά της, καθώς επιβεβαιώνεται ότι με αναλογία αντίστοιχη του κέντρου της πόλης κλείνουν και τα μικροκαταστήματα σε περιοχές όπου δε διοργανώνονται κινητοποιήσεις με την ίδια συχνότητα, όπως το Μαρούσι, η Ν. Ιωνία, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι, ο Πειραιάς, κ.ά. Συνεπώς, αν κάτι επιβεβαιώνει η έρευνά τους, είναι το αυτονόητο: Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά. Επιβεβαιώνει ακόμα ότι η ολοένα και μεγαλύτερη μονοπώληση του λιανεμπορίου σε συνθήκες καπιταλισμού, την οποία ευνοεί η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, εξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους, όπως ομολόγησε προχτές και ο πρόεδρος των μεγαλεμπόρων.

Η πολιτική που το ΠΑΣΟΚ συνδιαμορφώνει με ΕΕ και ΔΝΤ, που με σθένος στηρίζουν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., είναι υπεύθυνη για τα λουκέτα. Γι' αυτό και τα συμφέροντα των μικρεμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων ταυτίζονται με αυτά των εμποροϋπαλλήλων, συνολικά των εργαζομένων. Είναι φύσει και θέσει σύμμαχοι γιατί έχουν κοινό αντίπαλο τα μονοπώλια. Η συσπείρωσή τους στην ΠΑΣΕΒΕ, η συμπόρευσή τους με το ΠΑΜΕ, η οργάνωση και η ανάπτυξη ενιαία της πάλης τους σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ