Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μνημειώδης δήλωση ΝΑΤΟφροσύνης

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η ελληνική παρουσία στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι αναγκαία. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και την προστασία της από νέες περιπέτειες στα Βαλκάνια». Θα μείνει αναμφίβολα στην ιστορία, για τη μνημειώδη υποτέλειά της, η χτεσινή δήλωση του Κ. Σημίτη, με την οποία αναγορεύει σε «εθνικό συμφέρον» την ωμή επέμβαση και τη στρατιωτική παρουσία σε γειτονικά κράτη. Ασφαλώς, θα εισπράξει, άλλη μια φορά, τα συγχαρητήρια της Μ. Ολμπράιτ και του Ου. Κλαρκ για τη νέα επίδειξη ΝΑΤΟφροσύνης. Ο τοποτηρητής της «νέας τάξης» στη χώρα μας αποδεικνύεται άλλη μια φορά άξιος, γιατί ταυτίζει το εθνικό συμφέρον με τα συμφέροντα της συμμαχίας των δολοφόνων. Ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής βαφτίζεται «παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης» και προστάτης της χώρας από «νέες περιπέτειες στα Βαλκάνια». Εννοείται ότι στις «περιπέτειες» δεν περιλαμβάνονται οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί και ο βρώμικος πόλεμος των ιμπεριαλιστών κατά των λαών της περιοχής. Είναι δυνατόν, μετά την παραπάνω δήλωση, να περιμένει και ο πλέον αφελής ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να «χυθεί άπλετο φως» για τις θανατηφόρες συνέπειες της χρήσης βομβών απεμπλουτισμένου ουράνιου; Αυτή η κυβέρνηση ένα πράγμα έχει μάθει καλά: Να λέει «γιες σερ» στα αφεντικά της «νέας τάξης» και, ταυτόχρονα, να λέει ψέματα με ουρά στον ελληνικό λαό.

Απροκάλυπτη ωμότητα

Δημοσιεύτηκε τις προάλλες στην «Ελευθεροτυπία», και δε διαψεύστηκε από πουθενά, ότι οι ΗΠΑ, αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν απαγορεύσει την οποιαδήποτε χρήση (π.χ. για λόγους εκπαιδευτικούς) των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στο έδαφος, στον αέρα και τα ύδατα της εθνικής κυριαρχίας τους. Και, μάλιστα, αυτό έχει γίνει από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το σημειώνουμε για τρεις, κυρίως, λόγους: Πρώτον, γιατί η απαγόρευση αυτή αποτελεί μια έμμεση, αλλά σαφέστατη ομολογία των σοβαρότατων κινδύνων, που συνεπάγεται η χρήση των όπλων αυτών για κάθε ζωντανό οργανισμό και το περιβάλλον. Δεύτερον, επειδή - απ' όσα ξέρουμε - η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει οποιαδήποτε ανάλογη απόφαση. Αντίθετα, το Πολεμικό Ναυτικό «φρόντισε» να σπείρει στο Αιγαίο και το Ιόνιο 40.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με τις επίσημες ομολογίες. Και, τρίτον, επειδή το γεγονός αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της απροκάλυπτης ωμότητας και απανθρωπιάς του ιμπεριαλισμού.

Ομολογίες εκ των υστέρων

Το γεγονός πως η βάρβαρη ΝΑΤΟική επιδρομή και οι φονικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, πριν από δύο περίπου χρόνια, δεν έγιναν για όσα οι ηγεσίες των ιμπεριαλιστικών χωρών ισχυρίζονταν, το έχουμε καταγγείλει με όση δύναμη διαθέτουμε από την πρώτη στιγμή. Αλλωστε, οι διαπραγματεύσεις στο Ραμπουγέ και η στάση που είχαν τηρήσει οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και των άλλων ΝΑΤΟικών χωρών ήταν αποκαλυπτικότατες. Από την άποψη αυτή, επομένως, οι προχτεσινές ομολογίες του Θ. Πάγκαλου δεν προσφέρουν τίποτε το ουσιαστικά καινούριο. Βάζουν, όμως, μια σειρά άλλα ζητήματα:

Προφανώς, ο υπουργός τότε των Εξωτερικών ενημέρωσε τον Κ. Σημίτη, για τη συνομιλία του με τη Μ. Ολμπράιτ. Είχε, επομένως, η κυβέρνηση συγκεκριμένες και χεροπιαστές αποδείξεις, για τους προετοιμαζόμενους τότε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως επίσης ότι καμία σχέση δεν είχαν αυτοί με οποιουσδήποτε ανθρωπιστικούς στόχους και επιδιώξεις. Γιατί, λοιπόν, όχι μόνο δεν κατάγγειλαν οι κυβερνώντες το γεγονός, αλλά και έβαλαν την υπογραφή τους σε όλες τις κατοπινές ΝΑΤΟικές αποφάσεις και πρόσφεραν ολόκληρη τη χώρα, ως ξέφραγο αμπέλι, στις ΝΑΤΟικές «διελεύσεις»; Κι αφού δεν το έκανε η κυβέρνηση, γιατί δεν προχώρησε στην καταγγελία αυτή ο πρώην υπουργός και μέλος του ΕΓ του κυβερνώντος κόμματος, Θ. Πάγκαλος, έστω και όταν αποπέμφθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών;

Αμνησία...

Κι ανάμεσα σε όλα τ' άλλα, είχαμε και τον «κύριο ΚΕΠΠΑ», τον υπεύθυνο, δηλαδή, της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος ζήτησε διαφάνεια, όσον αφορά το θέμα των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ισως, το γεγονός αυτό είναι και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα απύθμενης υποκρισίας και θράσους. Εκτός και ο κ. Σολάνα... πάσχει από αμνησία και ξέχασε όλα όσα έκανε ως γγ του ΝΑΤΟ, όταν το τελευταίο βομβάρδιζε και με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, τόσο τη Βοσνία όσο και τη Γιουγκοσλαβία...

Η... απόφαση

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ παρουσίασαν οι κυβερνώντες την απόφασή τους να παραμείνουν τα ελληνικά στρατεύματα στη Γιουγκοσλαβία, παρά τους εγνωσμένους κινδύνους από τις κεφαλές «Ντε Γιού», μοιάζει σαν να... συλλογίστηκαν επί του θέματος και να εξέτασαν και το αντίθετο ενδεχόμενο. Ε, λοιπόν, δεν πείθουν κανέναν γι' αυτό, όπως επίσης δεν πείθουν κανέναν ότι ήταν αυτοί που το αποφάσισαν.

Απλούστατα, οι άνθρωποι επισημοποίησαν ήδη ειλημμένη απόφαση του ΝΑΤΟ εδώ και παρά πολύ καιρό, για την οποία η... δημοκρατικής κατά τ' άλλα λειτουργίας συμμαχία δε σηκώνει κουβέντα.

Οσο για τις θεωρίες περί παραμονής των ελληνικών στρατευμάτων λόγω της παρουσίας τουρκικών δυνάμεων, ας ακούσουν και τι δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που υποστήριξε ότι οι Τούρκοι ασχολούνται με το θέμα λόγω της Ελλάδας.

Και μη μας πούνε βέβαια σε καμιά περίπτωση οι είμαστε εκεί για να υπερασπίσουμε τα... δικαιώματα των Σέρβων, ως εγγυήτρια δύναμη! Γιατί βέβαια η πολιτική που ασκείται εκεί από το ΝΑΤΟ είναι η περαιτέρω διάλυση της Γιουκοσλαβίας και τα ελληνικά στρατεύματα ως... ΝΑΤΟικά στρατεύματα, είναι φύσει και θέσει υπερασπιστές αυτής την πολιτικής.

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ κάτι παραπάνω από σαφές, ότι η δημόσια δράση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου έχει καταντήσει... ανέκδοτο! Τώρα θυμήθηκε ότι πρέπει και θέλει να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας για να μεταφέρει το λόγο της Εκκλησίας! Τόσο καιρό δηλαδή... δεν τον είχαν ανάγκη; Τώρα το θυμήθηκε;

Απ' ό,τι καταλαβαίνουμε τις πάλαι ποτέ... γραφές και θρησκευτικά κείμενα τις έχουν αντικαταστήσει για τα καλά... τα δελτία των 8.30 και καθορίζουν με απόλυτο τρόπο τις κινήσεις της ελληνικής Εκκλησίας. Μήπως θα ήταν καλό και οι ναοί να γίνουν... συνδρομητές του «Ρόιτερ» και να αφήσουν πια τις λειτουργίες;


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για την Ιερά Σύνοδο, αν όντως ψάχνει για κάποιους που έχουν φύγει μακριά από τα όρια της σεμνότητας, ας ελέγξει τον Αρχιεπίσκοπο και ας αφήσει ήσυχους του μοναχούς που έκαναν συγκρότημα ροκ. Στο κάτω κάτω, ό,τι κι αν κάνουν αυτοί, είναι λιγότερο ανώδυνο για τους θρησκευάμενους από τους πολιτικαντισμούς της εκκλησιαστικής ηγεσίας.

Εγκληματούσαν και το γνώριζαν!

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει εδώ και 4 χρόνια (!) καταδικάσει τη χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου. Οχι με μια, αλλά με δυο αποφάσεις, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ». Πρόκειται για μια αποκάλυψη, που δίνει το μέτρο της εγκληματικής ασυνειδησίας όλων αυτών που συνήργησαν στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οι κύριοι αυτοί ήξεραν. Ηξεραν τα πάντα. Γνώριζαν - και είναι καταγεγραμμένο με τον πλέον επίσημο τρόπο στις αποφάσεις 16/96 και 36/97 του ΟΗΕ - ότι τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο αποτελούν «όπλα μαζικής καταστροφής». Γνώριζαν ότι πρόκειται για όπλα, που προκαλούν «άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες πάνω στην ανθρώπινη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον». Ηξεραν ότι στοιχειώδης ανθρωπισμός επιβάλλει, όχι μόνο τη μη χρήση τέτοιων όπλων, αλλά την πλήρη «κατάργησή τους», όπως τονίζουν οι σχετικές αποφάσεις.

Τις αποφάσεις αυτές, τις έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια. Από τον Κλίντον και τους «κεντροαριστερούς» Ευρωπαίους μέχρι τον ίδιο τον Κ. Ανάν. Σήμερα, παριστάνουν τους ...ανίδεους. «Δεν ήξεραν» (!), λέει. «Δεν είχαν καταλάβει» (!), λέει. Αλλά, τώρα, θα ...ερευνήσουν το θέμα. Τώρα, λέει, θα πάρουν και ...μέτρα. Πάντως, ακόμα και τώρα, επιμένουν: Ουδέν πρόβλημα υπάρχει! Ετσι ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ. Το επανέλαβε (αφού το είπε το ΝΑΤΟ, τι θα έκανε;) και ο πρωθυπουργός χτες. Αυτοπροσώπως. Πιστός στη γνωστή τακτική του «ποιος θα θυμάται μετά από 5 - 10 χρόνια». Διότι ο κύριος όγκος των συμπτωμάτων από τη ραδιενεργό μόλυνση, που επέφερε το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, μετά από 5 με 10 χρόνια θα εκδηλωθεί. Αλλά ποιος θα θυμάται τότε τι είπε ο κ. Σημίτης χτες... Κάπως έτσι σκέφτεται ο πρωθυπουργός. Ποιος θα θυμάται;.. Αλλά είπε και κάτι ακόμα ο πρωθυπουργός: Ζήτησε, λέει, να διεξαχθεί έρευνα για το θέμα από την ΕΕ και, συγκεκριμένα, από τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ. Δηλαδή από τον Σολάνα!!!

Eμείς ξέρουμε πολλούς, που δε θα ξεχάσουν ποτέ. Είναι οι μάνες του Ιράκ, που βλέπουν τα παιδιά τους να ψυχορραγούν. Είναι οι μάνες της Γιουγκοσλαβίας, που δεν έκαναν έκτρωση, όπως τους έλεγαν τις μέρες των βομβαρδισμών, και τώρα, αυτές και τα παιδιά τους, αποτελούν τα νέα «πειραματόζωα» του ΝΑΤΟ. Είναι οι μανάδες των στρατιωτών, που τους έστειλαν να επιβάλουν την «ειρήνη» και τον «ανθρωπισμό» του ραδιενεργού ουρανίου.

Η στάση τους είναι εγκληματική. Kατά συρροήν. Πρόκειται για ασπάλακες - υπηρέτες των στυγνών δολοφόνων. Ποιον πείθουν, όταν λένε ότι δεν είχαν ακούσει(!) για τις αποφάσεις του ΟΗΕ; Oταν λένε ότι δεν είχαν μάθει για τις συνέπειες, που προκάλεσαν ανάλογοι βομβαρδισμοί στον Περσικό; Οι αποφάσεις του ΟΗΕ, δεν εκδόθηκαν στο «κενό». Εκδόθηκαν στη βάση των αποτελεσμάτων ενός απάνθρωπου «πειράματος», που είχε προηγηθεί στον Κόλπο. Αλήθεια, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έτυχε να δουν καμία φωτογραφία ενός έστω παιδιού από τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά του Ιράκ, που πέθαναν και πεθαίνουν με τα στίγματα της ραδιενέργειας να έχουν «σκάψει» τα κορμάκια τους;

Η χτεσινή αποκάλυψη του «Ρ», ότι τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου είχαν καταδικαστεί από τον ΟΗΕ, ήδη, από το 1996, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει τύψεις ούτε στους ηγέτες του ΝΑΤΟ, ούτε στους συνεργάτες τους. Αυτοί θα συνεχίσουν να λένε ότι «δεν ήξεραν». Ομως, ο λαός μας δεν έχει άλλα περιθώρια να ενεργεί ωσάν να μην ξέρει. Ο λαός μας ανήκει κι αυτός με τη σειρά του σ' αυτούς που γνωρίζουν τα πάντα για τον ιμπεριαλισμό και τους ιπποκόμους του. Και θα πράξει το χρέος του. Οπως το έπραξε τις μέρες του πολέμου.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Στάχτη στα μάτια

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν καταλαβαίνουμε κάτι και παρακαλούμε τους αρμόδιους, να μας το εξηγήσουν. Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί στις εφημερίδες, τις τελευταίες μέρες, οι εκπρόσωποι της Ιταλίας στην Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, αλλά και στο συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων, ζήτησαν να υπάρξει ένα προσωρινό μορατόριουμ στη χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, μέχρι να διεξαχθούν οι σχετικές έρευνες. Η πρόταση υποστηρίχτηκε από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, ενώ αντέδρασαν σ' αυτή οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Κατόπιν αυτών, η πρόταση δεν εγκρίθηκε - γράφουν τα σχετικά ρεπορτάζ - και το ΝΑΤΟ μπορεί να χρησιμοποιεί κανονικότατα τα όπλα του ραδιενεργού θανάτου.

Μπορούν, λοιπόν, οι αρμόδιοι, να μας εξηγήσουν πώς και γιατί υπήρξε η κατάληξη αυτή στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ; Παίρνονται ή όχι ομόφωνα οι αποφάσεις στη λυκοσυμμαχία; Κι αν ναι, γιατί ο εκπρόσωπος της Ελλάδας δε δήλωσε την κατηγορηματική και ριζική διαφωνία του, με τη συνέχιση της χρήσης, ώστε να επιτευχθεί η προσωρινή έστω απαγόρευσή της; Ρωτάμε, γιατί - εκτός των άλλων - οι προαναφερόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και των υπολοίπων, περισσότερο φαντάζουν ως στάχτη στα μάτια, παρά ως κινήσεις ουσιαστικής αντιμετώπισης του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Το μοναδικό τους πρόβλημα

Και τα γράφουμε όλ' αυτά, γιατί στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και η επιχειρηματολογία με την οποία οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Βρετανίας αντέκρουσαν την πρόταση του προσωρινού μορατόριουμ χρήσης. Δεδομένης της θέσης της Συμμαχίας, σημείωσαν ότι τα βλήματα αυτά είναι... αβλαβή, ένα μορατόριουμ δε θα είχε άλλο αποτέλεσμα από το να «επιτείνει τη σύγχυση και τον πανικό της κοινής γνώμης». Παραδέχονται, δηλαδή, ότι η βασική εκτίμηση της Συμμαχίας είναι πως τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι «αβλαβή». Ουσιαστικά, επομένως, παραδέχονται ότι η ιταλική πρόταση - όπως και η υποστήριξη των υπολοίπων χωρών - δε θέτει σε αμφισβήτηση την εκτίμηση αυτή και γίνεται, μόνο και μόνο, για λόγους λαϊκής κατανάλωσης.

Οπως καταλαβαίνετε, το όλο ζήτημα για το ΝΑΤΟ - μηδενός εξαιρουμένου απ' όσους συμμετέχουν στη λυκοσυμμαχία του θανάτου - είναι αποκλειστικά και μόνο πώς θα αντιμετωπιστεί και θα διασκεδαστεί η ανησυχία που έχει καταλάβει τους ευρωπαϊκούς λαούς. Και απ' ό,τι φαίνεται, πέρα από τη δραστηριοποίηση των γνωστών μηχανισμών χειραγώγησης των ΜΜΕ, των επιστημόνων, κλπ., κλπ., η... κύρια ΝΑΤΟική επιχειρηματολογία στηρίζεται στο εξής: «Ουδέποτε θα επέτρεπα τη χρήση βλαβερών πυρομαχικών» δήλωσε με ύφος δέκα καρδιναλίων ο γγ του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον...

Η «βλακεία» της ιδιοτέλειας

Πράγματι, υπάρχει και κυκλοφορεί αρκετή ασχετοσύνη, αφασία, βλακεία και υπεκφυγή. Θα συμφωνήσουμε σ' αυτό με τον κ. Ι. Κ. Πρετεντέρη του «Βήματος». Αλλωστε, μόλις προχτές, διαβάσαμε επιστημονικοφανές σημείωμα άλλου «αστέρα» του εκσυγχρονισμού, στην ίδια εφημερίδα, που υποστήριζε, ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν είναι ραδιενεργό... Θα συμπληρώναμε, όμως, ότι το ευρισκόμενο σε μεγάλη αφθονία γνώρισμα της εποχής είναι αυτό της πολιτικής «πονηριάς» και ιδιοτέλειας, του με κάθε τρόπο αποπροσανατολισμού και της χειραγώγησης των συνειδήσεων.

Με άλλα λόγια, ας μην προσπαθεί τόσο πολύ ο Ι. Κ. Π., να σπείρει αμφιβολίες για την επικινδυνότητα των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Στο κάτω κάτω της γραφής όπλα μαζικής και πολύμορφης καταστροφής ανθρώπινων ζωών και του περιβάλλοντος είναι. Ούτε, για το πόσα γνώριζαν οι Ελληνες κυβερνώντες. Δηλαδή, και τώρα που έμαθαν, τι κάνουν...

Οι απαντήσεις, πάντως, στα... ερωτήματά του υπάρχουν στην ίδια σελίδα του χτεσινού «Βήματος», μερικές στήλες παραπέρα, όπου σημειώνονται και τα εξής: «Εκείνο, όμως, που σίγουρα γνώριζαν είναι ότι οι Αμερικανοί βομβάρδισαν το Κοσσυφοπέδιο όπως και τη Σερβία, με βόμβες που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Το ΝΑΤΟ φρόντισε να τους αποστείλει τα σχετικά έγγραφα. Και λίγες μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε η αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην «KFOR», γνώριζαν, επίσης, εγγράφως και τις πρόσθετες προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ για τους κινδύνους που θα υπάρξουν στους Ελληνες στρατιώτες στις βομβαρδισμένες από ραδιενεργό υλικό περιοχές του Κοσσυφοπεδίου.»

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το κάλεσμα του ΚΚΕ

«O ελληνικός λαός μπορεί να εμπιστευτεί τις πολιτικές εκτιμήσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, γιατί μιλήσαμε έγκαιρα, γιατί αποτελέσαμε την κινητήρια δύναμη για να εκφραστούν τα γνήσια αντιπολεμικά αισθήματα, που υπάρχουν ζωντανά στον ελληνικό λαό, που έχει πολύτιμη πείρα για το τι σημαίνει ξενική στρατιωτική δολοφονική επέμβαση». Τα λόγια αυτά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τη συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τις συνέπειες του ΝΑΤΟικού πολέμου στα Βαλκάνια και για το θέμα της επικαιρότητας των ραδιενεργών όπλων, δεν είναι λόγια κομπορρημοσύνης και διεκδίκησης του αλάθητου, ούτε απονομής επαίνων. Αποτυπώνουν μια αλήθεια, που είναι αποδεκτή από όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους και από αυτούς που βγήκαν στους δρόμους την περίοδο του βρώμικου πολέμου και από αυτούς, που, κρυμμένοι πίσω από διάφορα άλλοθι, προτίμησαν τη ζεστασιά του καναπέ τους.

Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε με συνέπεια, χωρίς να μασάει τα λόγια του, όχι μόνο στην καταγγελία του πολέμου, αλλά και στην πολύμορφη οργάνωση της πάλης, στην πιο πλατιά συσπείρωση του λαού και της νεολαίας ενάντια στο έγκλημα, στους δολοφονικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και στην αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό. Οι κομμουνιστές έκαναν την επιλογή τους, στάθηκαν με το πλευρό ενός λαού, που διεκδικούσε την ανεξαρτησία του και, αποφασιστικά, με πράξεις και όχι με λόγια, μπήκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική μηχανή των δήθεν δημοκρατών ανθρωπιστών. Το ίδιο κάνει και σήμερα το ΚΚΕ και απευθύνει το κάλεσμά του σε κάθε άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του, που νοιάζεται για το μέλλον των παιδιών του, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί σε όλα με τις θέσεις του.

Το πλαίσιο που προβάλλει έχει ένα συγκεκριμένο αναγκαίο και ρεαλιστικό περιεχόμενο διεκδίκησης. Οι πέντε άξονες που μπορούν να αποτελέσουν σημείο συνάντησης ευρύτερων πολιτικοκοινωνικών δυνάμεων είναι:

ΠΡΩΤΟ: Να γυρίσουν εδώ και τώρα τα ελληνικά στρατιωτικά σώματα από τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, γιατί είναι εκτεθειμένα στους γνωστούς κινδύνους, όπως και οι κάτοικοι των εκεί περιοχών, αλλά και γιατί είναι δυνάμεις κατοχής και υπηρετούν τα συμφέροντα όλων εκείνων - και της ελληνικής πλουτοκρατίας - που θέλουν να προωθήσουν κεφάλαια, επενδύσεις, οικονομική ληστεία ενάντια στην περιοχή.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας σε νέους πολεμικούς γύρους στην περιοχή σε δυνάμεις ταχείας επέμβασης είτε είναι πολυεθνικές, ευρωπαϊκές ή ΝΑΤΟικές και παρουσιάζονται από τους πολεμοκάπηλους ως ειρηνευτικές ή ανθρωπιστικές. Ούτε ένας φαντάρος να μη δεχτεί να γίνει μισθοφόρος τέτοιων σωμάτων.

ΤΡΙΤΟ: Να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά όπλα που έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, να φύγουν οι ξένες βάσεις και το στρατιωτικό δόγμα της χώρας να είναι μόνο αμυντικό.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Να υπάρξει σύγχρονος πραγματικός ιατρικός έλεγχος όλων των Ελλήνων στρατιωτικών, πολιτών και φοιτητών, όχι μόνο σήμερα και εφ' άπαξ, αλλά και στη συνέχεια. Επιβάλλεται η επιστροφή των φοιτητών και η μεταγραφή στα ελληνικά πανεπιστήμια και, ταυτόχρονα, μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος από την ΕΕ, που συμμετείχε στους βομβαρδισμούς.

ΠΕΜΠΤΟ: Να δημιουργηθεί διακομματική επιτροπή στα πλαίσια του Κοινοβουλίου για την παραπέρα εξέταση των συνεπειών και την ανάδειξη των εγκληματικών πολιτικών.

Για όλους αυτούς τους στόχους, μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή συσπείρωση και το ΚΚΕ θα συμβάλει σ' αυτήν την κατεύθυνση. Το ζήτημα που πλέον σήμερα τίθεται είναι αγώνας πραγματικά για την ίδια τη ζωή. Και για να έχει κάποια αποτελέσματα, πρέπει έχει ξεκάθαρα αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα.

Εν ψυχρώ...

Είχανε γνώση,

ήξεραν

τι πρόκειται

να γίνει

και όμως

υπογράψανε

αδίστακτα

τα κτήνη,

είχανε γνώση,

ήξεραν

κι ας λένε,

τώρα, άλλα,

είναι σαφώς

συνένοχοι

κι άξιοι

για κρεμάλα!

* * *

Είχανε γνώση

όλοι τους

το ΝΑΤΟ

τι θα ρίψει

και υπογράψαν

όλοι τους,

ντροπή τους,

δίχως τύψη,

στον όλεθρο

συναίνεσαν,

στους φόνους

βάλαν πλάτες

και τα «σκατά» τους,

τώρα δες,

σκεπάζουν

σαν τις γάτες!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ