Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε πολιορκία...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Φωλιές των γερακιών» του ΝΑΤΟ θεωρεί ο λαός μας τις εγκαταστάσεις της Συμμαχίας - στρατηγείο στη Λάρισα, βάσεις στον Αραξο, στο Ακτιο κ.ά. - στη χώρα μας, καθώς οι βάσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν για τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις στη Βοσνία και στο Κόσσοβο. Αλλά και «φωλιές των φιδιών», καθώς σε πολλές απ' αυτές τις εγκαταστάσεις είναι αποθηκευμένο και «πυρηνικό δηλητήριο», σαν αυτό με το οποίο τα μαχητικά του ΝΑΤΟ «ψέκαζαν» επί 78 μέρες τη Γιουγκοσλαβία, σκορπώντας το θάνατο και μολύνοντας για πάντα τη γη των Βαλκανίων.

Γι' αυτό και το ελληνικό φιλειρηνικό κίνημα πολιορκεί, ειδικά αυτές τις μέρες τις «φωλιές του ιμπεριαλισμού» στην Ελλάδα, απαιτώντας να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις και να ξεκουμπιστούν από τη χώρα μας τα «γεράκια» και τα «φίδια» του ΝΑΤΟ.

Οι Ελληνες αγωνιστές της ειρήνης γνωρίζουν ότι δε φτάνει μόνο η έκφραση της οργής και της αγανάκτησης για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Για να υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα πρέπει να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή μας, να πάρουν οι λαοί στα χέρια τους την τύχη των Βαλκανίων, αλλά και της Ευρώπης.

Κι όσο αν αυτό σήμερα φαίνεται πολύ δύσκολο ή και ανέφικτο, θα γίνει και «θα 'ναι ντάλα μεσημέρι»...

Πεδία... θανάτου

Με αίτημα ν' απομακρυνθεί το πεδίο βολής της Αεροπορίας από την Κρανιά Ελασσόνας αρχίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις οι κάτοικοι των κοντινών δήμων που υπάγονται στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Γρεβενών.

Και, βέβαια, μπορεί η αφορμή να βρίσκεται στο γεγονός πως στο συγκεκριμένο πεδίο βολής ρίχτηκαν - σε άσκηση επίδειξης που έγινε το 1984 - βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά το πρόβλημα είναι γενικότερο. Λόγω των ασκήσεων ελληνικών και ΝΑΤΟικών Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποιούνται πολύ συχνά στο χώρο αυτό, και το περιβάλλον πλήττεται αλλά και οι άνθρωποι υποφέρουν. Δεν είναι μόνον ο εκκωφαντικός θόρυβος των αεροπορικών πυροβόλων που τρυπάει τ' αυτιά και απειλεί με γκρέμισμα τα σπίτια. Είναι και τ' ατυχήματα που οφείλονται είτε σε λάθη στη στόχευση των πιλότων ή άλλα λάθη και αμέλειες, οι οποίες, μάλιστα, προκαλούν και «παράπλευρες απώλειες». Οπως, π.χ., οι δυο κτηνοτρόφοι από την Κρανιά που έχασαν τη ζωή τους, όταν, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, πάτησαν πάνω σε άσκαστες βόμβες που εξερράγησαν...

Τι εφησυχασμός να υπάρξει;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) συγκρότησε εξαμελή Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών Επιστημόνων για την εκτίμηση των ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας στη χώρα μας από τον πόλεμο στα Βαλκάνια και ειδικότερα από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Χτες ο ΙΣΑ δημοσιοποίησε τα ομόφωνα -όπως αναφέρει- συμπεράσματα της επιτροπής αυτής, που αρχίζουν με τη διαπίστωση ότι «το απεμπλουτισμένο ουράνιο ρυπαίνει το περιβάλλον με ραδιενέργεια» και καταλήγουν: «Συμπερασματικά φαίνεται ότι απ' τη συνεκτίμηση των μέχρι τώρα ραδιολογικών δεδομένων, τα οποία προκύπτουν από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας δε δικαιολογείται ούτε πανικός ούτε ασφαλώς εφησυχασμός».

Ενδιάμεσα σημειώνουν πως πρέπει να γίνει ο επιστημονικά ενδεικνυόμενος αριθμός δειγματολογικών μετρήσεων τόσο ολόσωμων, όσο και των ούρων των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρέτησαν ή υπηρετούν στη Βοσνία και στο Κόσσοβο, όσο και επιλεγμένων ομάδων όπως οι φοιτητές. Ακόμα σημειώνουν ότι παραβιάστηκε η «αρχή της αιτιολογήσεως, σύμφωνα με την οποία κάθε δόση της ακτινοβολίας πρέπει να αιτιολογείται».

Και δε λέμε, μια επιστημονική άποψη έχει τη βαρύτητά της. Αλλά για όνομα του Θεού! Στη Γιουγκοσλαβία δεν έγινε μια απλή ακτινογραφία. Πόλεμος έγινε, που είχε θύματα. Και υπάρχουν αθώοι που πληρώνουν σήμερα και εκείνοι που θα πληρώσουν αύριο.

Τι εφησυχασμός να υπάρξει, λοιπόν;

Ακόμη ... αναρωτιούνται

«Το ερώτημα, τελικά, είναι αν η στρατιωτική επέμβαση και ο πόλεμος άξιζαν τον κόπο»!

Πρόκειται για «ερώτημα», που έθεσε στη χτεσινή του συνέντευξη στα «ΝΕΑ» ο Α. Τσοχατζόπουλος, ώστε να δείξει την ...αθωότητα (!) της κυβέρνησης για το έγκλημα που διαπράχτηκε στη Γιουγκοσλαβία. Εμείς, πέραν της αστείρευτης υποκρισίας, ένα θέλουμε να σημειώσουμε: Πέρασαν 22 μήνες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, δολοφονήθηκαν τόσοι άμαχοι, κουρελιάστηκε το Διεθνές Δίκαιο, τα Βαλκάνια μετατράπηκαν σε «χαβούζα» ραδιενεργών και τοξικών ουσιών, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, αλλά ο κ. Τσοχατζόπουλος (και η κυβέρνηση) ακόμα ...αναρωτιούνται για το αν έπρεπε να γίνει ο πόλεμος, τον οποίο - βεβαίως - συνυπέγραψαν...

Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Τα ποδοσφαιρικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α, ΟΛΑ κι όλα, δεν είναι σωστά πράγματα αυτά, που κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μόλις έδωσε συνέντευξη ο Θ. Πάγκαλος και «ανέβηκε» λίγο το θερμόμετρο, ανέβαλε τις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου της Εκτελεστικής Γραμματείας και το Εκτελεστικό Γραφείο - όργανα στα οποία συμμετέχει και ο Πάγκαλος - για τις 23 και 24 Γενάρη.

Δηλαδή, πάνω που πηγαίνει λίγο να «χοντρύνει» το εσωκομματικό παιχνίδι, πάνε και το «ξεφουσκώνουν»! Μέχρι τις 23 Γενάρη όμως, μεσολαβούν τόσες μέρες, πώς θα ξέρουμε αν θα είναι ο Πάγκαλος σε φόρμα. Μπορεί να το μετανιώσει και να άρει τις αντιρρήσεις του. Τα συνηθίζει αυτός κάτι τέτοια.

Συνιστούμε να μην επαναληφθεί, διότι σε αυτές τις δουλιές στη βράση κολλάει το σίδερο. Και Πάγκαλος «εν βρασμώ ψυχής» είναι ό,τι καλύτερο. Στο κάτω - κάτω για το δικό τους καλό το λέμε. Δε βαρεθήκανε στις συνεδριάσεις τους να μιλάνε για τους οικονομικούς δείκτες και άλλα τέτοια βαρετά λογιστικά; Ας κάνουν κάτι πιο ενδιαφέρον.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ τελικά έχουν μαζευτεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Εισβάλλανε, λέει, μπράβοι χτες στα γραφεία της ΕΠΟ και απειλούσαν το γενικό γραμματέα και τον νομικό σύμβουλο! Καλά, ελληνικό πρωτάθλημα είναι αυτό ή ο «Νονός Νο 4»;

Τώρα, το τι γίνεται ακριβώς σε τέτοιες καταστάσεις ποτέ δεν το μαθαίνεις. Είναι όμως ενδεικτικό του ποιοι είναι στα «πράγματα» σήμερα στον ελληνικό «αθλητισμό» και φυσικά η ΕΠΟ έχει θέλοντας και μη «νταραβέρια» μαζί τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε με αλλαγές προσώπων στην ηγεσία της ΕΠΟ και άλλα τέτοια πράγματα θέλει να μας πείσει ο Γ. Φλωρίδης ότι θα καθαρίσει την «κόπρο του Αυγεία» από το ποδόσφαιρο; Μάλλον δύσκολο το βλέπουμε, διότι καμιά σχέση δεν έχει η τακτική του με την ουσία του προβλήματος.

Γιατί βέβαια τέτοιες «μαφιόζικες» συνήθειες επικρατούν, συνήθως, εκεί που υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα κι αυτά ακριβώς είναι που δε θίγονται.

Χιλιοειδωμένη παράσταση

Αλλη μια φορά Πάγκαλος; Και Τσουκάτος ξαφνικά; Λίγο πριν Αβραμόπουλος; Πού το πάει η Ντόρα; Τι σχεδιάζει ο Σκανδαλίδης; Επιβιώνει ο Ακης; Τούμπες δεξιά, τούμπες στο κέντρο, τούμπες ανάποδα στα αριστερά... Τραβάει ίσως για λίγο την προσοχή, αλλά μετά από λίγο αποδεικνύεται η ίδια κακής ποιότητας παράσταση που επαναλαμβάνεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που διάφορες «προσωπικότητες» θέλουν «να βαθμολογηθούν», για τον άλφα ή βήτα ρόλο της πολιτικής ζωής.

Τα κόλπα είναι χιλιοειδωμένα και διαφέρουν μόνο όσο διαφέρει ο ρόλος που είτε οι ίδιοι σκαρφίζονται πως τους ταιριάζει και τον διεκδικούν, είτε τους βάζει το κεφάλαιο για να τους δει και ανάλογα να κρίνει... Ετσι η παράσταση περιλαμβάνει από «τυχαίες» διαρροές μέχρι βαθυστόχαστες αποκλειστικές συνεντεύξεις που, κατά περίπτωση και κατά σκοπιμότητα, κάνουν δηλώσεις νομιμοφροσύνης, ή το αντίθετο, διαφοροποιούνται τάχα από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους. Ετσι προκύπτουν οι χτεσινοί «αντάρτες» να είναι σημερινοί νομιμόφρονες ή οι χτεσινοί χαμηλότονοι απότομα να ξεκουφαίνουν...

Κοινό σημείο όλων αυτών των χιλιοειδωμένων εμφανίσεων είναι οι εξεταστές. Είναι αυτοί για τους οποίους γίνονται οι «τούμπες». Εκεί είναι που αποκαλύπτεται η τόσο κουραστική επανάληψη. Ολα αυτά τα θεαματικά «ακροβατικά» γίνονται πάντα για να τραβήξουν την προσοχή του κεφαλαίου. Μοιάζουν κάθε τόσο να θέλουν να περάσουν εξετάσεις δεξιότητας χειρισμού των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού και του ντόπιου κεφαλαίου. Από μόνοι τους, ή γιατί τους βάζουν, δηλώνουν παρουσία, βάζουν τρικλοποδιά φανερή, ή στα παρασκήνια στον διπλανό τους, αδειάζουν χτεσινό συνεργάτη τους, κάνουν καινούριες συμμαχίες, κατεβάζουν «νέες» πολύ παλιές ιδέες... Ολα αυτά και τόσα άλλα στην «ποδιά» της εξουσίας, που θα διευκολύνει την προώθηση των συμφερόντων της όποιας μερίδας του κεφαλαίου τους βάζει από την αρχή, ή τους υιοθετεί μετά «τις εξετάσεις».

Οταν εκδηλώνεται η όποια «πρωτοβουλία» - τούμπα οι μερίδες του κεφαλαίου, ανάλογα με τις επιδιώξεις τους δίνουν μήνυμα στην κυβέρνηση από τον τρόπο που τη «διαβάζουν», ή της επιτρέπουν να εκδηλωθεί. Ετσι η ανοησία μπορεί να εμφανίζεται σοφία, ο κενός συμπυκνωμένος, ο παρορμητικός νηφάλιος και ήρεμος «παραγωγός πολιτικής». 'Η τα ίδια ακριβώς διαβασμένα ανάποδα... Ολα κρίνονται από τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και από το πόσο εύστοχα βγαίνει να τις εκφράσει σαν τάχα «επιδιώξεις του τόπου» ο ακροβάτης - πολιτικός...

Αρα έχει πραγματικές δυσκολίες για να επιβιώσει στην άσκηση της πολιτικής του. Πρέπει να εκφράζει όσο γίνεται περισσότερα τμήματα της αστικής τάξης, ειδικά τα πιο κυρίαρχα, να τους λέει με τον τρόπο του πώς θα τους εξυπηρετήσει καλύτερα για να τον εμπιστευτούν και την ίδια ώρα όλα αυτά να τα εμφανίζει σαν «λαϊκά συμφέροντα». Γι' αυτό και οι τούμπες τους ζαλίζουν όποιον τους παρακολουθεί...

Ο αστός πολιτικός μπορεί να έχει τον πόνο του και τα κόλπα της επιτυχίας ή της αποτυχίας του. Το ζήτημα είναι πως τίποτα απ' όλα αυτά δεν μπορεί να εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα την ώρα που απευθύνονται με λόγο και πράξη στους δεδομένους «εξεταστές» του κεφαλαίου.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

«Τεχνική λεπτομέρεια το ουράνιο»!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ελάχιστα ενδιαφέρει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα η φαγωμάρα για τη μοιρασιά της λείας της εξουσίας μεταξύ του Κ. Σημίτη και του Θ. Πάγκαλου και η εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς κριτική του τελευταίου, η οποία, όμως, καθόλου δεν ξεφεύγει από την ουσία του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού - τον οποίο υπηρέτησε και υπηρετεί με πάθος ο Θ. Πάγκαλος. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός πως όλοι τους είναι βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στην «εμπλουτισμένη» καταδυνάστευση αυτού του λαού. Αλήθεια, τι είπε στην πολυδιαφημισμένη συνέντευξή του ο Θ. Πάγκαλος, όταν ρωτήθηκε, αν, ως υπουργός Εξωτερικών, ήταν ενήμερος «για τα προβλήματα»(!) που θα μπορούσε να δημιουργήσει το ουράνιο; Ιδού: «Η ιστορία του ουρανίου είναι μια τεχνική λεπτομέρεια(!!!). Βεβαίως, κατά καιρούς, θυμάμαι ότι υπήρξαν ερωτηματικά, τι θα πει εξασθενημένο ουράνιο. Είχαν δοθεί διάφορες εξηγήσεις τότε, ότι αυξάνει την κρουστική δύναμη(!!!). Λυπάμαι, γιατί αυτή η ιστορία, ύστερα από μερικούς μήνες, θα έχει εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα. Το μεγάλο ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι ότι η Ευρώπη σύρθηκε πίσω από μία αμερικανική πολιτική και στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο»!

Το μόνο που άλλαξε

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει τον ηγέτη του, ο Κ. Σημίτης πάσχει από πρόβλημα ευθυκρισίας και άλλα τέτοια... κολακευτικά για τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, λέει τώρα ο κ. Πάγκαλος και συγκεκριμένα σε συνέντευξή του σε προχτεσινή εφημερίδα.

Προσέξτε, όμως τι έλεγε πριν λίγο καιρό ο Θ. Πάγκαλος, πάλι για τον Κ. Σημίτη και, μάλιστα, τι έλεγε στη συνέντευξη, η οποία στάθηκε και η αφορμή για την αποπομπή του από το υπουργείο Πολιτισμού: «Θέμα εκλογής προέδρου δεν υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ. Δε φαντάζομαι ότι θα υπάρξει κάποιος που θα θέσει θέμα εναντίον του Κ.Σημίτη. Θα είναι γραφική πολιτική πρωτοβουλία αυτή τουλάχιστον τη στιγμή»!

Αυτά έλεγε ο κ.Πάγκαλος για τον Κ.Σημίτη στις 19/11/2000, την ημέρα δηλαδή που αποπέμφθηκε. Εκτοτε η άποψη του πρώην υπουργού για τον πρωθυπουργό άλλαξε. Οχι, φυσικά, γιατί άλλαξε ο πρωθυπουργός. Ούτε, βέβαια, γιατί άλλαξε πολιτικές απόψεις ο κ. Πάγκαλος. Απ' όσα ξέρουμε και όσα υποστηρίζει, είναι φανερό πως συνεχίζει να έχει τις ίδιες και με πριν θέσεις και απόψεις. Το μόνο, που άλλαξε ήταν η... καρέκλα, στην οποία κάθεται...

Ονειρεύεται πολέμους και γενοκτονίες

Νάτος, ο καινούριος «πλανητάρχης». Ακόμα δεν ανέλαβε τα ηνία, άφησε να διαρρεύσει ότι «πρώτος στόχος» του είναι να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς κατά του Ιράκ! Φυσικά, δεν πρόκειται για «βεντέτα», όπως επιχειρείται πονηρά να παρουσιαστεί, που συνεχίζει από τον πατέρα του κατά του Σ. Χουσεΐν. Αυτοί που ήταν και το 1990 πίσω από τον πατέρα του, δηλαδή οι πολυεθνικές πετρελαίου, ήταν και πίσω από τον Μπ. Κλίντον που δε σταμάτησε επί μία δεκαετία τους βομβαρδισμούς, είναι και σήμερα πίσω από τον Τζ. Μπους. Αμετακίνητος στόχος παραμένει ο έλεγχος των πετρελαίων και η αμερικανική ηγεμονία βέβαια στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Καθόλου δε νοιάζονται βέβαια για τη γενοκτονία κατά του ιρακινού λαού, για τα πάνω από 500.000 θύματα, τα 5.000 που πεθαίνουν κάθε μήνα, κ.ο.κ. Αλλά, φυσικά, δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ. Αν ο Μπους αποφασίσει να ισοπεδώσει το Ιράκ, είναι σίγουρο ότι οι «Ευρωπαίοι σύμμαχοι» θα ακολουθήσουν και θα στηρίξουν. Ανάμεσά τους φυσικά και η κυβέρνηση Σημίτη.

«Εγγυημένη» αντιλαϊκή επίθεση

Ο «στρατηγός», κατά των λαϊκών αγώνων εννοείται, Θ. Τσουκάτος ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν πρωτοστατούσε στην κίνηση για τη θεσμοθέτηση της πρότασης για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» σε όσους η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει όχι απλώς στο περιθώριο, αλλά ένα βήμα από τον Αδη. Το λάθος του Τσουκάτου ήταν ότι βιάστηκε να πάρει μόνος του τη «δόξα»... Ομως, τώρα, την πρόταση του Θ. Τσουκάτου επαναφέρει και μάλιστα πανηγυρικά ο Γ. Παπαντωνίου! Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Η κυβέρνηση θα πλασάρει τα ψίχουλα του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» ως μεγαλόψυχη κοινωνική πολιτική, προκειμένου να αντισταθμίσει τις ολέθριες για τα λαϊκά στρώματα συνέπειες από την εφαρμογή του «δεύτερου κύματος του εκσυγχρονισμού». Δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επέλεξε να προβάλει την πρόταση αυτή ως προπαγανδιστικό αντίβαρο στην απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει μέσα στο 2001 τις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως το ασφαλιστικό, το οποίο, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, «αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής για το 2001». Ας οργανωθούμε και αντεπιτεθούμε όσο είναι καιρός.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προειδοποίηση

Τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια επιβεβαιώνουν όσους από πολύ νωρίς προειδοποιούσαν πως η ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία δεν είχε σε τίποτε να κάνει με τη δήθεν υπεράσπιση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αντίθετα, ήταν μια ακόμα εκδήλωση, με την ακραία μορφή του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της προσπάθειας επιβολής της «νέας τάξης πραγμάτων». Η επιδρομή στα Βαλκάνια δεν ήταν παρά μια ακόμα πράξη του δράματος, με πρωταγωνιστές τα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, και τη γενναιόδωρη «χορηγία» των ντόπιων τοποτηρητών τους. Τέτοιες «πράξεις» μένει να παιχτούν πολλές ακόμα, αφού οι αντιθέσεις στους κόλπους του ιμπεριαλισμού υπάρχουν και οξύνονται ως την αναπόφευκτη έκρηξή τους. Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, έλεγε ο Κλαούζεβιτς, της πολιτικής του ιμπεριαλισμού, συμπληρώνουμε εμείς.

Απ' αυτή τη νομοτέλεια ορμώμενο, το ΚΚΕ προειδοποιεί στο κείμενο των Θέσεων για το 16ο Συνέδριό του, που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη: «Εξαιρετικά επικίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη είναι το "νέο στρατηγικό δόγμα" των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η λεγόμενη "εθνική αντιπυραυλική ασπίδα". Η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτήσει νέα όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Θα οδηγήσει στην ακύρωση συμφωνιών για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, στη γιγάντωση στρατιωτικοβιομηχανικών συμπλεγμάτων, στην αύξηση των πυρηνικών όπλων και την ενίσχυση της διασποράς τους. Στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση και ΝΑΤΟποίηση των διεθνών σχέσεων».

Χτεσινά δημοσιεύματα για το τι σχεδιάζουν να πράξουν οι ΗΠΑ, ώστε να εξασφαλίσουν παγκόσμια στρατιωτική υπεροχή εκμεταλλευόμενες στο έπακρο και το Διάστημα, επιβεβαιώνουν περίτρανα τις παραπάνω εκτιμήσεις του ΚΚΕ και προϊδεάζουν για ένα μέλλον σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, επεξεργασμένο από νοσηρούς εγκεφάλους. Στα ντοκουμέντα του 16ου Συνεδρίου, το ΚΚΕ τονίζει ακόμη πως: «Διαμορφώνονται ισχυρά στρατιωτικοβιομηχανικά συμπλέγματα. Ηδη, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις που συγκροτούνται στην αμερικανική, ευρωπαϊκή και ασιατική ήπειρο προχωρούν στη στρατιωτικοποίηση». Σε ό,τι αφορά στην ΕΕ, υπογραμμίζει πως εξελίσσεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα και ανταγωνίζεται τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ, διαμορφώνοντας και τους κατάλληλους μηχανισμούς: Τον Ευρωστρατό, το κινητό αστυνομικό ευρωπαϊκό σώμα καταστολής, την Ευρωαστυνομία, τη Συνθήκη Σένγκεν κ.ά.

Οι αντιθέσεις, η κούρσα των ανταγωνισμών, η εύρεση και εκμετάλλευση νέων αγορών, το κυνήγι της πρωτοκαθεδρίας, στο οποίο επιδίδονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, συνιστούν σοβαρότατη απειλή για τους λαούς του κόσμου. Για τα πάσης φύσεως δικαιώματά τους, ακόμη και για το δικαίωμά τους στο να υπάρχουν, στην ίδια τη ζωή, όπως αποδεικνύεται και από τις τελευταίες αποκαλύψεις για το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράχτηκε στα Βαλκάνια. Ωστόσο, κι αν ακόμα οι σύγχρονες επιλογές της ιμπεριαλιστικής πολιτικής επιβλήθηκαν χωρίς τις αναμενόμενες λαϊκές αντιστάσεις, χωρίς τη διεθνοποίηση της ταξικής πάλης και της αλληλεγγύης, τραγικό παρεπόμενο της υποχώρησης του διεθνούς συσχετισμού σε βάρος των λαών και της διεθνούς κρίσης του εργατικού, κομμουνιστικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, όχι μόνο δεν είναι αργά, αλλά, αντίθετα, τώρα αναδεικνύεται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη της επαγρύπνησης των λαών. Γιατί τώρα προβάλλει πιο έντονος και ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης παγκόσμιας σημασίας, όπως σημειώνει το ΚΚΕ στις αποφάσεις του Συνεδρίου του.

Ο πόλεμος μπορεί να είναι στη φύση του ιμπεριαλισμού, όχι, όμως, και του ανθρώπου. Οι λαοί μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά, μπορούν να υπάρχουν, τελικά, μόνο στην ειρήνη και στο όνομά της έχουν χρέος να αντισταθούν και να εξοντώσουν τους φορείς του πολέμου και είναι σίγουρο πως θα πράξουν το χρέος τους στο ακέραιο.

Το στίγμα

Το έγκλημα

ανεξίτηλο

στη μνήμη μας

ας μείνει,

το έγκλημα

που έπραξαν

τ' ανθρώπινα

τα κτήνη

και τους αισχρούς

αιώνια

όλους

ας συνοδεύει

η καταισχύνη

των λαών,

τ' ανάθεμα

κι η χλεύη!

* * *

Το έγκλημα

ανεξίτηλο,

ας μείνει,

που 'χουν πράξει

κι ας σηκωθούμε

όλοι μας

μπροστά

στη «νέα τάξη»,

ας γίνουμε

τ' ανάχωμα

στο μαύρο

συνδικάτο,

στους δολοφόνους

της ΕΟΚ,

των ΗΠΑ

και του ΝΑΤΟ!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ