Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τι εφησυχασμός να υπάρξει;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) συγκρότησε εξαμελή Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών Επιστημόνων για την εκτίμηση των ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας στη χώρα μας από τον πόλεμο στα Βαλκάνια και ειδικότερα από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Χτες ο ΙΣΑ δημοσιοποίησε τα ομόφωνα -όπως αναφέρει- συμπεράσματα της επιτροπής αυτής, που αρχίζουν με τη διαπίστωση ότι «το απεμπλουτισμένο ουράνιο ρυπαίνει το περιβάλλον με ραδιενέργεια» και καταλήγουν: «Συμπερασματικά φαίνεται ότι απ' τη συνεκτίμηση των μέχρι τώρα ραδιολογικών δεδομένων, τα οποία προκύπτουν από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας δε δικαιολογείται ούτε πανικός ούτε ασφαλώς εφησυχασμός».

Ενδιάμεσα σημειώνουν πως πρέπει να γίνει ο επιστημονικά ενδεικνυόμενος αριθμός δειγματολογικών μετρήσεων τόσο ολόσωμων, όσο και των ούρων των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρέτησαν ή υπηρετούν στη Βοσνία και στο Κόσσοβο, όσο και επιλεγμένων ομάδων όπως οι φοιτητές. Ακόμα σημειώνουν ότι παραβιάστηκε η «αρχή της αιτιολογήσεως, σύμφωνα με την οποία κάθε δόση της ακτινοβολίας πρέπει να αιτιολογείται».

Και δε λέμε, μια επιστημονική άποψη έχει τη βαρύτητά της. Αλλά για όνομα του Θεού! Στη Γιουγκοσλαβία δεν έγινε μια απλή ακτινογραφία. Πόλεμος έγινε, που είχε θύματα. Και υπάρχουν αθώοι που πληρώνουν σήμερα και εκείνοι που θα πληρώσουν αύριο.

Τι εφησυχασμός να υπάρξει, λοιπόν;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ