Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανεξίτηλη η σφραγίδα της Εργατικής Τάξης τον αιώνα που πέρασε

Η ΚΕ του ΚΚΕ έκοψε, το περασμένο Σάββατο,   την πίτα της, ενόψει του νέου έτους 

Σε ζεστό, συντροφικό κλίμα έγινε η κοπή της πίτας της ΚΕ του ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο, στην έδρα της στον Περισσό, παρουσία των μελών της, αλλά και δεκάδων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που η ζωή τους ταυτίστηκε με το Κόμμα και τους αγώνες του. Η κοπή της πίτας έδωσε την ευκαιρία σε συντρόφους και συναγωνιστές να ξαναβρεθούν, να θυμηθούν τα παλιά, να συζητήσουν τα επίκαιρα και να ανταλλάξουν όλοι θερμές και ειλικρινείς ευχές για υγεία και δημιουργική δουλιά στο χρόνο που απλώνεται μπροστά μας.

Το πρώτο κομμάτι της πίτας ήταν για τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, που το παρέλαβε καταχειροκροτούμενος. Το δεύτερο για την ΚΕ, εκ μέρους της οποίας το παρέλαβε η ΓΓ της Αλέκα Παπαρήγα. Το τρίτο για την ΚΕΟΕ και ακολούθως για την ΚΝΕ, για το «Ριζοσπάστη», τον «902», τον «Οδηγητή», την ΚΟΜΕΠ και στη συνέχεια για το καθένα από τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής.

Εκ μέρους της ΚΕ, τους παρευρισκόμενους χαιρέτισε ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, ο οποίος τόνισε:

«Αγαπητοί συντρόφισσες και σύντροφοι, Αγαπητοί φίλοι,

Εκλεισε, πριν λίγες μέρες, ο τελευταίος χρόνος του 20ού αιώνα. Στον 20ό αιώνα η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι της χώρας μας, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, η παγκόσμια εργατική τάξη και το Διεθνές Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα, έβαλαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στους μεγάλους επαναστατικούς, κοινωνικο-οικονομικούς, εθνικο-απελευθερωτικούς και δημοκρατικούς αγώνες στη χώρα μας και σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου.


Εδωσαν αμέτρητους και σκληρούς αγώνες και μεγάλες θυσίες, με κοσμοϊστορικές νίκες, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Πάλεψαν για την ειρήνη, την ανεξαρτησία και την εθνική απελευθέρωση των λαών που στέναζαν αιώνες κάτω από την μπότα του ιμπεριαλισμού. Ανοιξαν το δρόμο στην απελευθέρωση εκατοντάδων εκατομμυρίων εργαζομένων ανθρώπων από την καπιταλιστική σκλαβιά και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Στην τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, το διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα και οι λαοί όλου του κόσμου, έχασαν τον πιο συνεπή και ανιδιοτελή σύμμαχο και συμπαραστάτη τους, μετά την προσωρινή νίκη της αντεπανάστασης, και τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών στην Κεντρική και Αν. Ευρώπη και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης».

Μπροστά στο νέο αιώνα

«Σήμερα μπαίνουμε στον 21ο αιώνα, στη νέα χιλιετηρίδα, αντιμετωπίζοντας τη γενική επίθεση του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου, που στόχο έχει τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων της χώρας μας (εργασιακές σχέσεις, κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, Υγεία, Παιδεία, περιβάλλον κλπ.).

Η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση, η αβεβαιότητα και ανασφάλεια των νέων για μια ανθρώπινη και ειρηνική ζωή, αποτελεί τη μοναδική «προσφορά» που επιφυλάσσει η ΑΤ και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι στη χώρα μας, στον "παράδεισο" της ΟΝΕ.


Ο λαός μας, οι λαοί των Βαλκανίων, της Ευρώπης, παρακολουθούν με οδύνη και με κομμένη την ανάσα, την κτηνωδία του ιμπεριαλισμού και των ΝΑΤΟικών κυβερνήσεων (μαζί και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ).

Αυτών που δε διστάζουν μπροστά στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα και τη γενοκτονία αθώων ανθρώπων. Αυτών που χρησιμοποιούν, συνειδητά, τα βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο και άλλες θανατηφόρες ουσίες στο Ιράκ, στη Βοσνία, στο Κόσσοβο, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο κ.ά.

Με αγανάκτηση παρακολουθεί ο λαός μας τον κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έχει συμφωνήσει και κατ' εξακολούθηση έχει πραγματοποιήσει, χερσαία και θαλάσσια, ΝΑΤΟικά γυμνάσια, σε στεριά και θάλασσα, με τα γνωστά όπλα του θανάτου.

Διατηρεί εκατοντάδες πυρηνικές βόμβες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, (Αραξο κ.ά.) βάζοντας σε ολοκληρωτικό και θανάσιμο κίνδυνο το λαό και τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, εξακολουθεί να περιφρονεί τη νοημοσύνη του λαού, προπαγανδίζοντας, πως η πολιτική της εκπορεύεται από "ηθικούς" και "ανθρωπιστικούς" σκοπούς, γιατί αποσκοπεί στη διαφύλαξη της ειρήνης και την προστασία των "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", για την πρόοδο και την ευημερία των γειτονικών λαών».

Ο γκεμπελισμός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει όρια

«Με την ψευτιά και την απάτη θέλουν να καλύψουν τα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, να καθησυχάσουν το λαό, να ματαιώσουν τη διάθεσή του για συσπείρωση και αγώνα.

Πάγιος στόχος τους η υποταγή του λαού στην πολιτική της ΕΕ και της ΝΤΠ. Καλλιεργούν με όλα τα μέσα, τη θεωρία της παντοδυναμίας του εγκληματικού ιμπεριαλιστικού τους συστήματος και πως αυτό είναι ανίκητο.

Κάνουν ό,τι μπορούν, με τη βοήθεια των ΜΜΕ και όλων των οπορτουνιστικών και ρεφορμιστικών δυνάμεων στη χώρα μας, για να καλύψουν τον ταξικό χαρακτήρα του συστήματός τους, ενός συστήματος που γερνάει, που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, σε σήψη και σε παρακμή.

Ματαιοπονούν αν πιστεύουν πως ο αρνητικός συσχετισμός των δυνάμεων που υπάρχει σήμερα στους λαούς θα παραμένει αναλλοίωτος.

Ούτε ο συσχετισμός των δυνάμεων θα μένει αμετάβλητος, ούτε το καπιταλιστικό τους σύστημα θα είναι αιώνιο και παντοδύναμο. Σωστά αναφέρει η Απόφαση του 16ου Συνεδρίου του Κόμματός μας, ότι «η καπιταλιστική βαρβαρότητα και επιθετικότητα δεν είναι μόνον απόδειξη δύναμης. Είναι και ένδειξη αδυναμίας να αντιμετωπίσει την απότομη όξυνση του συνόλου των αντιθέσεων και των αντιφάσεων που είναι σύμφυτες με την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού συστήματος».

Συνεπώς, το μήνυμα του Συνεδρίου είναι τετράγωνο και καταλυτικό γιατί δίνει τη μοναδική επιστημονικά επεξεργασμένη και ρεαλιστική απάντηση: ότι «δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου πως υπάρχει λύση. Είναι ο δρόμος του Μετώπου, της συγκέντρωσης δυνάμεων στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.

Κι αυτή η εκτίμηση στηρίζεται στην αύξηση και όξυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας, που επιδρά θετικά στην ευρύτερη συσπείρωση της ΕΤ, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Που βοηθάει την άμεση ανάγκη της αντεπίθεσης, για βαθύτερες αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Το ότι ωριμάζουν αλλαγές, ότι γίνονται διεργασίες, είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Φαίνεται, καθημερινά, από τις κινήσεις της ΑΤ για την αναδιάρθρωση του πολιτικού της σκηνικού.

Συστηματικά και προγραμματισμένα ενθαρρύνουν διάφορες Κινήσεις και Σχήματα, "δεξιά" κι "αριστερά", κάνοντας νέα αναχώματα στον πολιτικό χάρτη, στη χώρα μας».

Δείχνουν την ανησυχία τους

«Ολες αυτές οι διεργασίες δείχνουν την ανησυχία τους, όσο βλέπουν να δυναμώνει το Κίνημα, να γίνεται αποδεχτή η πρόταση του Κόμματός μας για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, σ/σες και σ/φοι, προβάλλει πιο δυναμικά η εκτίμηση του 15ου και οι Αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του Κόμματός μας, για τους δυο δρόμους οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής εξέλιξης στην ελληνική κοινωνία, για τη συγκρότηση του α.α.δ. μετώπου πάλης.

Σήμερα είναι απολύτως άμεσα αναγκαία η συγκρότηση αυτού του Μετώπου. Βέβαια, η συγκρότηση, η πορεία ανάπτυξης και εξέλιξης του Μετώπου εξαρτάται από πολλούς και συγκεκριμένους παράγοντες. Ο κυριότερος απ' αυτούς είναι η πολιτική επιρροή και η συνεχώς αυξανόμενη δύναμη του ίδιου του ΚΚΕ του κάθε ΚΜ χωριστά. Η ικανότητά του να ασχολείται στην καθημερινή του δράση, για την ανάπτυξη των αγώνων, για τη συσπείρωση των πρωτοπόρων δυνάμεων της εργατικής τάξης των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Ο εξοπλισμός των κομματικών μελών με τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος, αλλά και η καθημερινή και ακούραστη δράση όλων μας, στην εργατική τάξη στα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού και στη νεολαία».

Με το "Ρ" και τα ντοκουμέντα του Κόμματος στο χέρι

Εξασφαλίζουμε το κλειδί για τη σωστή και δημιουργική υλοποίηση των στόχων, για ένα πιο δυνατό και αποτελεσματικό, στη δράση του, ΚΚΕ για μια πιο γερή και μαζική ΚΝΕ προϋπόθεση για νέους αγώνες, εργαστήρι όπου θα δένεται και θα αναπτύσσεται το λαϊκό μέτωπο για μια λαϊκή εξουσία και μια άλλη από τη σημερινή, Λαϊκή Οικονομία. Τέλος, τις καλύτερες ευχές του Κόμματός μας για υγεία, ειρήνη και δημιουργική δουλιά σε όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ