Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Η λαϊκή αποταμίευση παραδίνεται στους ιδιώτες
  • Θα μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία και στη συνέχεια θα μετοχοποιηθεί, είπε ο υπουργός Μεταφορών στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
  • Αντ. Σκυλλάκος: Το κεφάλαιο ορέγεται τον  «κουμπαρά» των καταθετών

Το δρόμο της ιδιωτικοποίησης παίρνει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει να το μετατρέψει σε Ανώνυμη Εταιρία και στη συνέχεια να το εισάγει στο Χρηματιστήριο.

Την πορεία αυτή επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου.

Ο υπουργός είπε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για να αντιμετωπίσει τις «νέες καταστάσεις», θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο 2001 και σε δύο χρόνια θα γίνει προσπάθεια να μπει στο Χρηματιστήριο. Οσο για το προσωπικό, είπε ότι με σχετικό νόμο θα διασφαλιστεί η μονιμότητα της εργασίας του.

Στην τοποθέτησή του ο Χρ. Βερελής αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που παίζει σήμερα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο είναι, όπως είπε, το μεγαλύτερο ίδρυμα αποταμίευσης, αφού έχει το 12% των καταθέσεων σε 2,5 εκατομμύρια λογαριασμούς, ύψους 2,5 τρισ. δραχμών. Τόνισε ότι προστατεύει τους μικρούς αποταμιευτές. αφού δίνει γι' αυτούς τα υψηλότερα επιτόκια από όλες τις τράπεζες. Ομως για να δικαιολογήσει την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση είπε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν μπορεί σήμερα να ανταγωνιστεί τα άλλα ιδρύματα και να δώσει νέες υπηρεσίες και γι' αυτό πρέπει να «εκσυγχρονιστεί».

Το ορέγονται πολλοί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Αντ. Σκυλλάκος, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα προστατεύει τις πενιχρές οικονομίες των καταθετών, αφού δίνει επιτόκιο 1,5% πάνω από αυτό της Εθνικής και χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια σε χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους.

Στόχος όλων των ενεργειών της κυβέρνησης, είπε ο κομμουνιστής βουλευτής, είναι να περάσει στα χέρια των ιδιωτών και του τραπεζικού κεφαλαίου. Εάν όμως γίνει κάτι τέτοιο τότε το Ταμιευτήριο δε θα ασκεί το σημερινό κοινωνικό του ρόλο, όπως έγινε και με τις κρατικές τράπεζες που ιδιωτικοποιήθηκαν.

Οσο για το προσωπικό, διευκρίνισε ότι όταν το ίδρυμα μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία, τότε με έναν απλό νόμο θα μπορεί να αρθεί η μονιμότητα των υπαλλήλων, που σήμερα προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Εάν θέλει η κυβέρνηση, κατέληξε ο Αντ. Σκυλλάκος, να αναπτύξει το Ταμιευτήριο ως δημόσιο ίδρυμα, ας αξιοποιήσει τους υπάρχοντες νόμους και να μην παραχωρήσει τον «κουμπαρά των καταθετών» στους ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ