Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Να φύγει το φονικό πεδίο βολής
  • Δυναμική συγκέντρωση κατοίκων και φορέων στη Δεσκάτη Γρεβενών. Απαιτούν την απομάκρυνση του πεδίου βολής, που εδρεύει στην Κρανιά Ελασσόνας
  • Επίσκεψη του Ν. Γκατζή, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, στο Στεφανοβίκειο

 

Την απαίτησή τους να φύγει άμεσα το φονικό πεδίο βολής, που εδρεύει στην Κρανιά Ελασσόνας, διατρανώνουν οι κάτοικοι και οι φορείς των δήμων, που υφίστανται τις δραματικές συνέπειες από τη λειτουργία του.

Υστερα και από τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη ρίψη βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο κατά τη διάρκεια ασκήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ΝΑΤΟ στο Πεδίο Βολής, οι κάτοικοι, οι φορείς και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Δεσκάτης Γρεβενών, Αντιχασίων Λάρισας και Τυμφαίων Καλαμπάκας, την Κυριακή το πρωί, πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Δεσκάτης. Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής αγώνα, στην οποία θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι των τριών Δήμων και η πρώτη αγωνιστική απάντηση θα δοθεί με κατάληψη του πεδίου βολής το προσεχές διάστημα, με κύριο αίτημα την αναστολή των δραστηριοτήτων του πεδίου βολής και την οριστική απομάκρυνσή του.

Οι κάτοικοι της περιοχής, που έδωσαν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, καταγγέλλοντας την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να απομακρύνει το πεδίο βολής, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και το φυσικό περιβάλλον.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο δήμαρχος Δεσκάτης, Ευθύμιος Παπαντώνης, τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος στον εφιάλτη του πεδίου βολής και ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση των κατοίκων.

Στην παρέμβασή του ο νομάρχης Γρεβενών, Αντώνης Πέτσας, δήλωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και καταγγέλλοντας τις ελληνικές κυβερνήσεις, που επέτρεψαν τη λειτουργία τους και δεν έχουν κάνει καμία φορά επίσημη ενημέρωση για τις συνέπειες της λειτουργίας του πεδίου βολής, που υφίστανται κατά κύριο λόγο οι φτωχές τάξεις.

«Η λειτουργία του πεδίου βολής βλάπτει σοβαρά την υγεία των κατοίκων», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κρανιάς, Μάρκος Μπουγάτσας, τονίζοντας την αναγκαιότητα του καθημερινού και οργανωμένου αγώνα των κατοίκων για να φύγει το πεδίο βολής.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πατάκης, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα αγώνα, όχι μόνο για την απομάκρυνση του Πεδίου Βολής, αλλά για να φύγουν όλες οι βάσεις, όλα τα πυρηνικά και το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ από τη χώρα μας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις ρίψεις βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ και το φιλειρηνικό κίνημα, που έδωσαν δυναμικό «παρών» στο δρόμο του αγώνα, κατά τη διάρκεια του βρώμικου πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, που προειδοποιούσαν για τις τραγικές συνέπειες των βομβαρδισμών. Κατήγγειλε, δε, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που είναι συνένοχη σ' αυτό το έγκλημα.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής πρέπει να συνεχιστεί με επιμονή. «Πρέπει - τόνισε - να ξεσηκωθούμε όλοι μαζί και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας». Πρόσθεσε ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να στραφεί κατά της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων και των εγκληματικών πράξεών της κατά των λαών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της περιοχής, οι βουλευτές της ΝΔ Χρ. Ζώης και Γ. Γαρουφαλιάς κ.ά.

Ανησυχία και στο Στεφανοβίκειο

Το Στρατόπεδο Στεφανοβικείου Μαγνησίας, επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Ν. Γκατζή, ύστερα από τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν και αναφέρουν ότι υπάρχουν αποθηκευμένα βλήματα και ρουκέτες με απεμπλουτισμένο ουράνιο στις αποθήκες Αεροπορίας - Στρατού. Η απάντηση που έλαβαν τα μέλη της αντιπροσωπείας από τον διοικητή του Στρατοπέδου, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του, ήταν ότι τα κουτιά όπου βρίσκονται τα πυρομαχικά δε φέρουν ενδεικτικά στοιχεία που ν' αναφέρουν ότι μέσα υπάρχουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι αυτό δεν αρκεί και τόνισε την αναγκαιότητα διενέργειας όλων των σχετικών ελέγχων, που να δίνουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε και το Δήμο Κάρλας, όπου εδρεύει το Στεφανοβίκειο, συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Παπαδήμα και ενημερώθηκε για την έντονη ανησυχία και τους φόβους που κυριεύουν τους κατοίκους της περιοχής, καθώς δε δόθηκαν επίσημα απαντήσεις για το αν υπάρχουν αποθηκευμένα βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο στις αποθήκες Αεροπορίας - Στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ