Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινείται σε ρυθμούς ... Πάγκαλου

«Τον έχει ξεγράψει, αλλά δε θα τον διαγράψει»... Με τον παραπάνω τρόπο, περιέγραφαν χτες στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού τη στάση που θα τηρήσει από δω και πέρα ο Κ. Σημίτης έναντι του Θ. Πάγκαλου. Αν και ποτέ δεν πρέπει να λες «αποκλείεται» στην πολιτική, όπως συμπλήρωναν, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, «διακινδύνευαν» το ότι ο Κ. Σημίτης δε θα προβεί σε «ποινικά μέτρα» κατά του πρώην υπουργού. Η αντίδραση του Μαξίμου θα είναι «ήρεμη και ψύχραιμη», όπως έλεγαν.

Στην εκτίμηση ότι ο Θ. Πάγκαλος θα συνεχίσει τις βολές εναντίον του Κ. Σημίτη (κάτι που άφησε και ο ίδιος να διαφανεί κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε σε κοινωνική εκδήλωση στον Κιθαιρώνα), ισχυρίζονταν ότι η αντίδραση της κυβέρνησης θα κινείται στα πλαίσια της χτεσινής απάντηση του Δ. Ρέππα: Σε κάθε αιχμή Πάγκαλου, σημείωναν, η κυβέρνηση και από τη δική της πλευρά θα απαντά με μια αιχμή παραπάνω, αλλά πάντα στο πλαίσιο μιας έντονα απαξιωτικής αντιμετώπισης του πρώην υπουργού.

«Ολισθηρός δρόμος»

Ανάλογο δείγμα έδωσε χτες ο Δ. Ρέππας. Σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος στο «Bημαgazino» (σ.σ.: μεταξύ άλλων, είπε ότι με την αποπομπή του ο πρωθυπουργός «έκοψε ένα από τα δάχτυλά του», έθεσε «θέμα για την ικανότητα ηγετικής ευθυκρισίας» του Κ. Σημίτη, τον κατηγόρησε ότι «δεν ξέρει να επιλέγει πρόσωπα», χαρακτήρισε «νευρική και αψυχολόγητη» την αντίδρασή του στην κίνηση Τσουκάτου, εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει στο επόμενο συνέδριο να αποφασίσει «τι είδους ηγέτη θέλει», ενώ τάχθηκε υπέρ της εκλογής γραμματέα από το συνέδριο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη θέση), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να ακολουθήσει ένα δρόμο ολισθηρό, σαν αυτόν που επέλεξε να ακολουθήσει ο κ. Πάγκαλος».

«Στην έκφραση των απόψεων δεν μπορεί να τεθεί οποιαδήποτε αστυνόμευση», είπε ο Δ. Ρέππας, για να συμπληρώσει ότι «υπάρχει, βεβαίως, πάντοτε το μέτρο ευθύνης, βάσει του οποίου κρινόμαστε όλοι για όσα λέμε και όσα κάνουμε». «Σε αυτή την πορεία - πρόσθεσε - ο κ. Πάγκαλος θα μείνει μόνος του, δε θα τον παρακολουθήσει η κυβέρνηση». Ας σημειωθεί ότι εξαιρετικά δηκτικός και ειρωνικός ήταν ο Δ. Ρέππας, όταν δήλωσε πως ο πρωθυπουργός ούτε ανησυχεί, αλλά και «ούτε ασχολείται τόσο έντονα» με το θέμα Πάγκαλου...

Εμμεση παρέμβαση Τσοχατζόπουλου

Η πραγματικότητα είναι βέβαια διαφορετική, αφού στο Μαξίμου, εκτός από οργή, υπάρχει και ανησυχία για τις κινήσεις Πάγκαλου. Ανησυχία, που εντείνεται μετά και τις διάφορες «συμμαχίες», που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτική είναι η χτεσινή δήλωση του Α. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος παραβρέθηκε μαζί με τον Θ. Πάγκαλο σε εκδήλωση της ΕΒΟ και ερωτώμενος για το θέμα που έχει ανακύψει, σχολίασε με νόημα: «Τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα απαιτούν λόγο και αντίλογο. Αν αυτό δεν μπορείς να το πραγματοποιήσεις, δε συμβάλλεις ώστε να υπάρξει η συνθετική τελικά λύση, όποια κι αν είναι αυτή»... Είναι προφανές πως ο υπουργός Αμυνας, πέραν της αναγνώρισης στον Θ. Πάγκαλο του δικαιώματος να εκφέρει τον «αντίλογό του», βάλλει εμμέσως κατά του πρωθυπουργού ότι δε συμβάλλει σε συνθετικές λύσεις και συλλογικές διαδικασίες...

Μια μέρα πριν, ο Ε. Βενιζέλος είχε φροντίσει να παρέμβει κι αυτός στο θέμα, προσπαθώντας, όμως, να υποβαθμίσει την υπόθεση και κυρίως (και για δικούς του λόγους) να θέσει σε δεύτερο πλάνο τη σημασία των κινήσεων του προκατόχου του στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ας σημειωθεί ότι χτες ανακοινώθηκε πως δε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του ΕΓ που προβλεπόταν για την Τετάρτη. Συνεδρίαση, στην οποία επρόκειτο να συναντηθούν οι Σημίτης - Πάγκαλος. Σήμερα, τέλος, ο πρώην υπουργός έχει προγραμματίσει μια ακόμα δημόσια εμφάνισή του, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκδοσης ενός νέου βιβλίου, που πιθανώς αποτελέσει βήμα για την εκ νέου εκδήλωση της στρατηγικής του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι (τώρα) ανασχηματισμός (2001-06-12 00:00:00.0)
Κλίμα ελεγχόμενης (προς το παρόν) έντασης (2001-03-14 00:00:00.0)
Διεργασίες και τόνωση του «προφίλ» (2001-01-23 00:00:00.0)
"Συμβιβασμός" Σημίτη - Τσοχατζόπουλου; (1996-05-23 00:00:00.0)
Στο συνέδριο ο δεύτερος γύρος... (1996-05-21 00:00:00.0)
Τριβές για τους χειρισμούς, ομοφωνία για την πολιτική (1996-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ