Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Συσπείρωση» με αντιπολιτευτικές κορόνες
  • Την εσωκομματική «εκεχειρία» αξιοποιεί ο Κ. Καραμανλής για ένα «ενωτικό» συνέδριο
  • Αγωνία για τις επόμενες δημοσκοπήσεις και το υπό κατασκευήν κόμμα Αβραμόπουλου

Με φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης και ανέβασμα των «αντιπολιτευτικών» τόνων επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ να οδηγήσει το κόμμα ενωμένο στο συνέδριο, εκμεταλλευόμενη την «εκεχειρία» μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων. Την ίδια στιγμή, όμως, εξακολουθεί να στηρίζει και να πιέζει την κυβέρνηση στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της, επιχειρώντας να «καταξιωθεί» ως φερέγγυα εναλλακτική λύση στα μάτια των διαπλεκομένων, που κατά τ' άλλα καταγγέλλει.

Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι μετά τις συνεδριάσεις της ΚΟ και της ΚΕ το εσωκομματικό πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί και οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο υπό κατασκευήν κόμμα Αβραμόπουλου. Πίσω από την επιδεικτική «ψυχραιμία» της ηγεσίας για την απήχηση του νέου κόμματος, κρύβονται ανησυχία και προβληματισμός, που εντείνονται με τη διοχέτευση στον Τύπο πληροφοριών για τα νέα γκάλοπ που δείχνουν το νέο κόμμα να συγκεντρώνει διψήφια ποσοστά και να «απειλεί» και τα δύο μεγάλα κόμματα. Στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην περίπτωση που επαληθευτούν αυτά τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, τόσο σε επίπεδο εσωκομματικού κλίματος όσο και στη δημιουργία «φυγόκεντρων τάσεων» από το κόμμα.

Ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΕ το Σάββατο έδειξε ότι θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα με ένταση των αντιπολιτευτικών κορονών, ενώ εμφανίστηκε να προεξοφλεί ότι το κόμμα θα οδηγηθεί σε «χαμηλούς τόνους» στο συνέδριο. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε ωστόσο να επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από τα πλαίσια της εποικοδομητικής και συναινετικής αντιπολίτευσης, με στόχο να πιέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στην εφαρμογή των - κοινών - νεοφιλελεύθερων επιλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στο «κυρίαρχο πολιτικό μήνυμα», που πρέπει να βγει από το συνέδριο, τόνισε ότι «εμείς πιστεύουμε στην ελεύθερη και ανοιχτή οικονομία, με διαρθρωτικές αλλαγές και κύριο πρωταγωνιστή την ιδιωτική πρωτοβουλία». Παράλληλα επικέντρωσε την κριτική του στο θέμα της πορείας του χρηματιστηρίου, λέγοντας ότι πρόκειται «για έγκλημα κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, έγκλημα προσχεδιασμένο με κυνισμό και αναλγησία». Και «εγκλήματα χωρίς εγκληματίες δεν υπάρχουν» πρόσθεσε, ζητώντας την «παραπομπή των υπαιτίων στη Δικαιοσύνη»! Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, χωρίς ωστόσο να αγγίξει την ουσία. Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι «μόνο αυτή πάσχισε στο δυτικό κόσμο να μη γίνουν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία», αναρωτήθηκε: «Τα ΑΒΑΚΣ ποιος τα διέθεσε; Τα συστήματα ραντάρ ποιος; Υπέγραψαν ή δεν υπέγραψαν τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ;». Από την άλλη φάνηκε να υιοθετεί τις δηλώσεις Πάγκαλου, ο οποίος συνέδεσε την απομάκρυνσή του από το ΥΠΕΞ με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, και τόνισε: «Τέτοια υποτέλεια; Τέτοια συμπαιγνία;». Αναφερόμενος γενικότερα στην εξωτερική πολιτική έκανε λόγο για αδιέξοδα «εξαιτίας μιας ασπόνδυλης πολιτικής, την οποία τα μέλη της κυβέρνησης θεωρούν έξωθεν υπαγορευόμενη».

Οσον αφορά την πορεία προς το συνέδριο, επανέλαβε την προσήλωσή του στην τήρηση του καταστατικού, ενώ απευθυνόμενος στους αμφισβητίες ζήτησε «να βάλουμε στην άκρη πικρίες, πείσματα, παρεξηγήσεις και προσωπικές επιδιώξεις», γιατί «εάν δεν το κάνουμε, είναι βέβαιο ότι θα γίνουμε αθέλητα νεροκουβαλητές στο μύλο της παρέας που κυβερνά και των διαπλεκομένων συμμάχων της».

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη συνέχισε την τακτική των «χαμηλών τόνων», χωρίς ωστόσο να παραιτηθεί από την υπεράσπιση των γνωστών θέσεών της (καθιέρωση θητείας για πρόεδρο, αιρετό Πολιτικό Συμβούλιο που θα είναι κυρίαρχο συλλογικό όργανο, εκλογή όλων των αιρετών οργάνων με αναλογικό σύστημα που να διασφαλίζει την παρουσία όλων των τάσεων, θέσπιση γραμματέα της ΚΕ, εκλογή των υποψηφίων βουλευτών από τη βάση του κόμματος, εκλογή της ΚΕ με ενιαία λίστα και αναλογικό σύστημα από το συνέδριο, κ.α.).

Στη δευτερολογία του ο Κ. Καραμανλής χωρίς να υιοθετήσει καμία πρόταση είπε «ναι στο διάλογο και στις προτάσεις, τη σύνθεση και τη ζύμωση», επαναλαμβάνοντας ότι «καμία πρόταση δεν είναι αρκετά τολμηρή». Παράλληλα, μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση γυναικών της ΝΔ, προσπάθησε να εμφανίσει το «κοινωνικό πρόσωπο» της πολιτικής του, περιγράφοντας με μελανά χρώματα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, φτώχεια, δημογραφικό), χωρίς ωστόσο να μπορεί να εμφανίσει κάποια «εναλλακτική λύση» στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και «πραγματιστικές προτάσεις» (2018-01-20 00:00:00.0)
Υψηλοί τόνοι αντίδοτο στην αμηχανία (2001-06-23 00:00:00.0)
Διεργασίες για πιο αποτελεσματικό ρόλο (2001-01-06 00:00:00.0)
Διαμορφώνονται τα εσωκομματικά μέτωπα (2000-05-25 00:00:00.0)
Επιχείρηση εκτόνωσης της έντασης (2000-05-19 00:00:00.0)
Αναζωπυρώνονται οι εσωκομματικές συγκρούσεις (1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ