Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιχείρηση εκτόνωσης της έντασης

Ο νέος γύρος της εσωκομματικής αντιπαράθεσης μεταφέρεται στις συνεδριάσεις των οργάνων την ερχόμενη βδομάδα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση που έχει αναλάβει η ηγεσία της ΝΔ για να εκτονωθεί η ένταση και να πέσουν οι τόνοι, αλλά την ίδια στιγμή είναι ολοφάνερο ότι τα αδιέξοδα παραμένουν και η κρίση δεν μπορεί να κουκουλωθεί. Ο Κ. Καραμανλής έδωσε, μέσω του Β. Μεϊμαράκη, αυστηρές οδηγίες στους βουλευτές και τα στελέχη να ρίξουν τους τόνους και να σταματήσουν τις εμφανίσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Παράλληλα, την ερχόμενη βδομάδα θα συνεδριάσουν τα ανώτερα όργανα (ΕΕ, ΚΕ), στα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθούν και πάλι ζητήματα της εσωκομματικής κρίσης, αφού όλες οι πλευρές προετοιμάζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Ομως στις συνεδριάσεις αυτές δε θα συζητηθεί το κείμενο της σχετικής επιτροπής για την αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος, προφανώς για να μην ενισχυθεί η εσωστρέφεια, και το θέμα παραπέμπεται για το συνέδριο. Ενόψει του συνεδρίου, αυτό το Σαββατοκύριακο συνεδριάζουν οι νομαρχιακές συνελεύσεις σε 48 νομούς.

Στην αποφόρτιση της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας στη ΝΔ σοβαρό ρόλο έπαιξε η προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί μεν να κράτησε αποστάσεις από αποφάσεις και επιλογές της ηγεσίας, αλλά δε θέλησε να πυροδοτήσει ένταση. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ηγετικά στελέχη της ΝΔ πιέζουν έντονα, για να επιβάλουν από τη μια τη «δημοκρατική λειτουργία» του κόμματος, ώστε να ανοίξει το παιχνίδι και προς τις κατευθύνσεις που αυτά επιδιώκουν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι, μεταξύ τους και αρκετοί που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της ΝΔ, που περιμένουν την απόφαση του Κ. Καραμανλή για την τύχη του Αρ. Σπηλιωτόπουλου για να καθορίσουν τη στάση τους.

Ρόλο πυροσβέστη έχει αναλάβει ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος ξεκινά κύκλο επαφών με κορυφαία στελέχη του κόμματος. Ομως, οι όποιες πρωτοβουλίες εκτόνωσης δεν μπορούν να απαντήσουν στα βαθύτερα αίτια της κρίσης που ταλανίζει το κόμμα και έχει δημιουργήσει βαρύ κλίμα και έντονη απογοήτευση στους οπαδούς του κόμματος. Πολύ περισσότερο που η κατάσταση που υπάρχει στο φιλικό Τύπο ρίχνει βαριά τη σκιά της στα εσωκομματικά πράγματα και έχει εξελιχθεί σε παράγοντα αυτής της κρίσης. Από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφέρης συνεχίζει να «παρενοχλεί» τη Ρηγίλλης και χτες προχώρησε στη δημοσιοποίηση επιστολής, που είχε στείλει πριν από δύο μέρες στον Κ. Καραμανλή, επιδιώκοντας να παραμείνει «εντός παιχνιδιού».

  • Χτες το βράδυ, μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Κ. Καραμανλής επανήλθε στο ζήτημα των διαπλεκομένων. Αναφερόμενος στην υλοποίηση των μεγάλων έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είπε ότι «εμείς δε θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο χορό δισεκατομμυρίων με αδιαφανείς διαδικασίες»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ