Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει δυστυχία για τους λαούς της Μέσης Ανατολής

Δήλωση του στελέχους του ΚΚΕ στο «Ρ» αναφορικά με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ

Σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για την επίσκεψη του Κ. Στεφανόπουλου στο Ισραήλ, ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Τόσο η στιγμή όσο και τα όσα διαδραματίστηκαν και εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου στο Ισραήλ, επιβεβαίωσαν τις απαράδεκτες δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Μέση Ανατολή, στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η διεξαγωγή της επίσκεψης εν μέσω πολλών νεκρών από μεριάς του παλαιστινιακού λαού και των μαζικών αντιδράσεων που προκλήθηκαν από την άρνηση της ελληνικής αντιπροσωπείας να συναντηθεί με εκπροσώπους της παλαιστινιακής αρχής στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως και η τοποθέτηση της κ. Ε. Παπαζώη ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήμ, αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό, για τους μακρόχρονους αγωνιστικούς δεσμούς αλληλεγγύης που τον συνδέουν με τον παλαιστινιακό λαό, αλλά και τις προοδευτικές δυνάμεις του Ισραήλ και της περιοχής.

Η στάση αυτή σηματοδοτεί ακόμη ένα βήμα στην υπονόμευση της επίσημης μέχρι σήμερα θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, που δήθεν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, κάτι που αποτελεί τη βάση όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμφωνιών και είναι η μοναδική λύση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η νέα αυτή εξέλιξη, όπως και το γεγονός ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, ευθυγραμμισμένη πλήρως, όπως άλλωστε έσπευσε να δηλώσει η κ. Παπαζώη, με τις επιλογές των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενθαρρύνει τις αντιδραστικές δυνάμεις στην περιοχή για τη συνέχιση του μαρτυρίου των Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα, για τους χιλιάδες κρατούμενους αγωνιστές στις φυλακές του Ισραήλ, για τις δολοφονίες από τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής και τις επιδρομές τους στο Νότιο Λίβανο, για την παρατεταμένη κατοχή των Υψωμάτων του Γκολάν στη Συρία.

Μετά τον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία έρχεται και αυτό το βήμα να υπογραμμίσει πόση αξία δίνει η ελληνική κυβέρνηση στο "διεθνές δίκαιο". που τόσο συχνά επικαλείται!

Με την ευκαιρία και της επίσκεψης αυτής αναδείχτηκε ο ρόλος που έχει αναλάβει η Ελλάδα να παίξει στα πλαίσια της "νέας πολιτικής για τη Μ. Ανατολή". Ρόλος που στοχεύει στην ενίσχυση της ελληνικής και ισραηλινής οικονομικής ολιγαρχίας σε τομείς της πολεμικής βιομηχανίας, των ολυμπιακών έργων και της αντιμετώπισης των "θεμάτων ασφαλείας" της Ολυμπιάδας. Τα στοιχεία αυτά, όπως και η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ καμία σχέση δεν έχουν με την ανάγκη ανάπτυξης φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς της περιοχής και την αναγνώριση της θυσίας εκατομμυρίων Εβραίων στα κρεματόρια του ναζισμού.

Αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τα αισθήματα των λαών της περιοχής για να προωθήσει εργολαβικά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για άλλη μια φορά γίνεται φανερό ότι, κατά την κυβέρνηση, ισχυρή Ελλάδα σημαίνει δυστυχία και για τους λαούς της Μέσης Ανατολής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα συνεχίσουμε την αμέριστη συμπαράσταση στον Παλαιστινιακό λαό (2020-02-04 00:00:00.0)
Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού θα δικαιωθεί (2012-03-14 00:00:00.0)
Να σταματήσουμε το έγκλημα (2008-03-04 00:00:00.0)
Να τερματιστεί η κατοχή (2008-01-10 00:00:00.0)
Σήμερα η συνάντηση με τον Γ. Αραφάτ (2000-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ