Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Μετατίθεται για αργότερα η επίλυσή του

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εμμένει στις θέσεις του και στην απόφαση της Αρχής Δεδομένων, ενώ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου προσπάθησε να συμβάλει στην εκτόνωση της κατάστασης

Προσαρμοσμένος στο... νέο κλίμα χαμηλών τόνων για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης εμμένει μεν στις θέσεις του και στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υπόθεση των ταυτοτήτων, ωστόσο έδειξε διατεθειμένος να συμβάλει στην εκτόνωση της κατάστασης και τα κύρια ζητήματα να συζητηθούν αργότερα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους, λέγοντας ότι ο ίδιος έκανε «μια τοποθέτηση, απλή, ήρεμη, χωρίς οξύτητες, χωρίς εμπάθειες» και περίμενε πως η αντίδραση θα είναι ανάλογη και χωρίς φανατισμούς.

Σχετικά με την άποψη για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος, που εκφράζεται από εκκλησιαστικούς και πολιτικούς κύκλους, ο Μ. Σταθόπουλος είπε ότι είναι αντισυνταγματική, επικαλούμενος το άρθρο 13 του Συντάγματος. «Ο πολίτης έχει δικαίωμα να αποσιωπά τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο Μ. Σταθόπουλος επιδιώκοντας να συμβάλει στο ήρεμο κλίμα και στη μη όξυνση των σχέσεων με την Εκκλησία, δήλωσε ότι και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συμφωνεί μαζί του, διευκρινίζοντας ότι από τα τέσσερα θέματα που έβαλε η Αρχή Δεδομένων (αναγραφή θρησκεύματος, επαγγέλματος, όνομα συζύγου και δακτυλικά αποτυπώματα), διαφωνία υπάρχει μόνο στην αναγραφή του θρησκεύματος. «Ωστόσο και εκεί υπάρχει πρόοδος, είπε ο υπουργός, καθώς εκπρόσωποι της Εκκλησίας δέχονται την προαιρετική αναγραφή».

Σχετικά με το πότε θα ισχύσει η απόφαση της Αρχής Δεδομένων διευκρίνισε ότι δεν έχει αναδρομική ισχύ και επομένως δεν καταργεί τις παλαιές ταυτότητες. Αν κάποιος δεν αντικαταστήσει την παλαιά ταυτότητα, θα εξακολουθήσει να ισχύει. Επανέλαβε ότι η απόφαση της Αρχής μέχρι να εκτελεστεί χρειάζεται κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι.

Απαντώντας στις επικρίσεις για άκυρη και βιαστική παρέμβαση στο θέμα των ταυτοτήτων, είπε ότι αυτό θα το δείξει ο χρόνος και πως στο θέμα των ταυτοτήτων τα προβλήματα είναι γνωστά και παλαιά και πως κάποτε θα πρέπει να επιλυθούν.

Τέλος, σχολιάζοντας την άποψη του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναγραφή ή μη του θρησκεύματος στις ταυτότητες, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για πράγματα που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα, προσθέτοντας ότι τα ατομικά δικαιώματα δεν υπόκεινται στην αρχή της πλειοψηφίας.

Στο θέμα των ταυτοτήτων αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θ' αργήσει μέχρι να δοθεί λύση. Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφωv αν παγώνει η υπόθεση των ταυτοτήτων, είπε ότι «δεν παγώνει, αλλά δε λύνεται με άμεσο τρόπο». «Εχουμε ψηφίσει ένα συγκεκριμένο νόμο, συνέχισε ο υπουργός Τύπου, και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς παραμένει ως έχει. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των σχετικών εγκυκλίων ή οδηγιών για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ