Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο όνομα των Ελλήνων εργαζομένων καταψηφίζουμε!

Δήλωση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για την ψήφο που έδωσαν αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ

Ελληνες εργαζόμενοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στις δεσμεύσεις που επιβάλει η ΟΝΕ
Ελληνες εργαζόμενοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στις δεσμεύσεις που επιβάλει η ΟΝΕ
Την αρνητική τους ψήφο στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, στο όνομα των Ελλήνων εργαζομένων που πλήρωσαν και θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά την ένταξη της δραχμής στη ζώνη του Ευρώ, έδωσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Επεξηγώντας την ψήφο αυτή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, υπογράμμισε τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται σήμερα να δώσει τη γνωμοδότησή του για την υιοθέτηση από την Ελλάδα του ενιαίου νομίσματος, μετά το πράσινο φως που έδωσε η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επισημαίνουμε κατ' αρχήν ότι για μας, το θέμα δεν είναι τεχνικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Ακριβώς, στηριζόμενοι στην ιδεολογική και πολιτική πλευρά της όλης διαδικασίας της ΟΝΕ και του ενιαίου νομίσματος, θα καταψηφίσουμε την ένταξη της δραχμής στη ζώνη του Ευρώ.

Από τεχνική άποψη, είναι αναμφισβήτητο ότι η Ελλάδα έφτασε να πληροί τα κριτήρια που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την είσοδο στην τρίτη φάση της ΟΝΕ. Το πρόβλημα, όμως, είναι πώς φτάσαμε εδώ και τι θα γίνει παραπέρα.

Η επίτευξη των ονομαστικών κριτηρίων σύγκλισης απαίτησε δυσβάσταχτες θυσίες από τον ελληνικό λαό, ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής σκληρής λιτότητας, που είχε και έχει σαν βασικά χαρακτηριστικά της, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, την άσκηση μιας ιδιαίτερα περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, την καθήλωση των μισθών, τον περιορισμό της προστασίας των εργαζομένων, την απελευθέρωση των αγορών και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Δυστυχώς, αυτή η πολιτική, που έχει φέρει σε απόγνωση τα ευρύτερα στρώματα του λαού μας, έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση της ανεργίας, σε επιτάχυνση του ξεκληρίσματος του αγροτικού πληθυσμού και της αποβιομηχάνισης της χώρας, όχι μόνο δε θα αντιστραφεί με την είσοδο στο ενιαίο νόμισμα, αλλά αντίθετα θα ενταθεί. Τόσο οι υποχρεώσεις που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας, όσο και οι αυστηρές συστάσεις που συνόδευσαν τις εκθέσεις της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το αποδεικνύουν. Και οι δύο ζήτησαν συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, επιτάχυνση της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, ταχεία προώθηση των μέτρων ανατροπής του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, συνέχιση και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την εν μέσω αποπροσανατολιστικών πανηγυρισμών ένταξη στο ενιαίο νόμισμα, αλλά αντίθετα έχουν πιο σίγουρη τη συνέχιση, με πιο αυστηρούς όρους και με αυξημένη «υψηλή εποπτεία» από την ΕΕ, της αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας που ασκείται τα τελευταία δέκα χρόνια. Αλλωστε, οι φωνές που ακούγονται για την ανάγκη εξασφάλισης της «διατηρησιμότητας» της τήρησης των κριτηρίων, αποσκοπούν ακριβώς στο να διευκολύνουν τη σκλήρυνση της ασκούμενης πολιτικής και να στηρίξουν τα ιδιαίτερα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται. Η πείρα και των άλλων λαών που βρίσκονται ήδη στη ζώνη του Ευρώ αποδεικνύει ότι το ένα μέτρο διαδέχεται το άλλο στην ανατροπή των κατακτήσεων των προηγούμενων δεκαετιών και άμεσα πια το «αμερικάνικο μοντέλο» αποτελεί υπόδειγμα για την προσαρμογή σ' αυτό που περίφημου ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, σταθεροί στις θέσεις που υποστηρίζαμε ήδη από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και την οποία, άλλωστε, μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε όταν ήρθε για επικύρωση στην ελληνική Βουλή, θα καταψηφίσουμε την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ, έχοντας ως γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας μας. Ταυτόχρονα, μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε αυτή την πολιτική, για την προώθηση μιας εναλλακτικής πρότασης ανάπτυξης που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και θα κινείται στον αντίποδα της αντιδραστικής πολιτικής της «δημοκρατίας των μονοπωλίων».»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ