Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Γιγαντώνεται η συμμετοχή στις φιλειρηνικές κινητοποιήσεις

Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές αντίστασης στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε μόνιμο ορμητήριο πολέμου εναντίον των βαλκανικών λαών. Ολοένα και περισσότεροι φορείς της Δυτικής και Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης δηλώνουν συμμετοχή στις πλούσιες αντιπολεμικές και φιλειρηνικές εκδηλώσεις, που έχει εξαγγείλει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, στα πλαίσια του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης και με στόχο την παρεμπόδιση της ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic MIX».

Σήμερα Παρασκευή στις 7 το απόγευμα, οι νυχτερινοί μαθητές θα στείλουν το δικό τους μήνυμα αντίστασης μέσα από τις εκδηλώσεις του 5ου Φεστιβάλ Νυχτερινών Σχολείων, που θα γίνει μπροστά στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και φέτος εντάχθηκε στο πλαίσιο των πολύμορφων αντιπολεμικών κινητοποιήσεων του λαού και της νεολαίας του νομού.

Στο μεταξύ, μαζικά οι πολίτες, δήμαρχοι, Αθλητικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι, μαζικοί φορείς, κυρίως της Ανατολικής Υπαίθρου, δηλώνουν τη συστράτευσή τους στο κίνημα αντίστασης και πάλης και απαιτούν Θεσσαλονίκη-πόλη φιλίας και συνεργασίας των λαών και όχι πολεμικό ορμητήριο των ΝΑΤΟικών.

Στις εκδηλώσεις υποδοχής που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε δήμους και κοινότητες της Ανατολικής Υπαίθρου, απ' όπου θα περάσει ο ειρηνοδρόμος Κώστας Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της διήμερης πεζοπορίας του (Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Μάη), θα χαιρετίσουν οι δήμαρχοι Μίκρας, Θερμαϊκού, Επανωμής και Μηχανιώνας, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα πλαισιώσει τις εκδηλώσεις οργανώνουν οι τοπικοί φορείς.

«Οι λαοί δεν έχουν τίποτε καλό να περιμένουν από τα γεράκια του πολέμου Κλίντον - Μπλερ - Σολάνα και από τους υποτακτικούς τους, όπως είναι ο κ. Σημίτης. Ο μόνος δρόμος είναι ο καθημερινός αγώνας ενάντια στον πόλεμο, ενάντια σ' αυτούς που σπέρνουν τη διχόνοια και την έχθρα ανάμεσα στους λαούς», αναφέρει σε δήλωσή του ο ειρηνοδρόμος Κ. Παπαδόπουλος και καλεί όλους τους πολίτες να παλέψουν για την ειρηνική συνύπαρξη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών: «Να ξεσηκωθούμε όλοι ενάντια στους εξοπλισμούς, ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην καταπάτηση της αξιοπρέπειάς μας, της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας».

Με εντατικούς, εξάλλου, ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνεται τη Δευτέρα 22 του Μάη στις 7 το απόγευμα μπροστά, στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του καθώς και οι ετοιμασίες για τη μεγάλη διήμερη κατασκήνωση που θα γίνει στις 27 και 28 του Μάη στην παραλία του Αγγελοχωρίου.

Στις άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 21 του Μάη σε Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά, Κιλκίς και Γιαννιτσά. Ενώ μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική συγκέντρωση αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις 9 του Ιούνη στην πόλη της Καβάλας οι Επιτροπές Ειρήνης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

- Στο Κιλκίς οι φιλειρηνιστές της περιοχής θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης και μετά τις ομιλίες θα μεταβούν με κομβόι στο στρατόπεδο «Χατζηιωάννου» της Ν. Σάντας.

- Στα Γιαννιτσά, στις 8 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στον πεζόδρομο και στη συνέχεια πορεία προς το στρατόπεδο 501 ΜΤΠ, απ' όπου αναχώρησε η ελληνική δύναμη που μετέχει στο στρατό κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο.

- Στη Φλώρινα οργανώνεται συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 11 το πρωί.

- Στην Κοζάνη οργανώνεται πορεία η οποία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Παναγία και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου θα γίνει μεγάλη συγκέντρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ