Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX»
Υπό κατοχή ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Καβάλα και Πιερία ήδη ΝΑΤΟκρατούνται

Στην κατοχή του ΝΑΤΟ τίθεται σταδιακά εδώ και μέρες σχεδόν ολόκληρη η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η Καβάλα, στο πλαίσιο της διεξαγωγής της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «DYNAMIC MIX 2000», που επίσημα ξεκινά το Σάββατο 20 Μάη και θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιούνη.

Σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Καβάλα και Πιερία έχει εγκατασταθεί ήδη ο κύριος όγκος των δυνάμεων που θα λάβει μέρος στις χερσαίες επιχειρήσεις. Συνολικά υπολογίζονται περίπου σε 6.500 στρατιώτες. Ακόμη και το λιμάνι της Καβάλας, που αρχικά ήταν εκτός σχεδιασμού, τελικά διατέθηκε προς χρήση και ήδη έχουν εγκατασταθεί ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Για το αεροπορικό σκέλος της άσκησης, εκτός από το πολιτικό και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στη διάθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων έχει τεθεί και το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης (Καβάλα).

Από την Τετάρτη 17 του μήνα άρχισαν να εγκαθίστανται στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας οι 200 Γερμανοί, που θα τοποθετήσουν μέρος από τις 4 συστοιχίες «Πάτριοτ» και 3 «Χοκ», που θα σπείρουν συνολικά στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Οι επιτελείς της γερμανικής δύναμης διαμένουν κυρίως σε ξενοδοχεία της Βέροιας και της Χαλκηδόνας, ενώ οι υπόλοιποι έχουν κατασκηνώσει στο χώρο του αεροδρομίου.

Συνολικά από την περασμένη βδομάδα, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχουν καταπλεύσει 3 γερμανικά και 1 αμερικανικό πλοίο που ξεφόρτωσαν πολεμικό οπλισμό. Από χτες το βράδυ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, θα ξεκινούσε η εκφόρτωση της Αμερικανικής Ναυτικής Μοίρας που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει αύριο Σάββατο 20 Μάη.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης καθημερινά πυκνώνει η κίνηση των μεταγωγικών και άλλων τύπων αεροσκαφών, που μεταφέρουν στρατιώτες και οπλισμό. Μέχρι χτες είχαν αφιχθεί συνολικά περισσότεροι από 3.000 Γερμανοί και Αμερικανοί, ενώ εδώ και μέρες έχουν έρθει οι 180 Ούγγροι που θα δράσουν στην περιοχή του Λαγκαδά.

Λόγω της αυξημένης κίνησης των πολεμικών αεροσκαφών που γίνεται αιτία καθυστερήσεων στο πρόγραμμα πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ζήτησε από τους επιτελείς του ΝΑΤΟ να περιορίσουν τη διάρκεια στάθμευσης των ΝΑΤΟικών μεταγωγικών.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Την αντίθεσή τους στην παράδοση του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας στους νέους Γερμανούς κατακτητές, θα διαδηλώσουν απόψε Παρασκευή και αύριο Σάββατο οι κομμουνιστές και ο αγωνιζόμενος λαός της Ημαθίας, μέσα από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται από τη ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ. Το αγωνιστικό ραντεβού για απόψε Παρασκευή ορίστηκε στις 7.30 το απόγευμα, έξω από τα γραφεία Βέροιας του ΚΚΕ. Αύριο Σάββατο στις 7μμ οι κομμουνιστές και κάτοικοι της Αλεξάνδρειας θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το χώρο του αεροδρομίου, προκειμένου να απαιτήσουν την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών φονιάδων από τη γη τους.

Ανακοίνωση της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής, τους μαζικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκφράσουν τη μαζική τους αντίδραση ενάντια στη ΝΑΤΟική αυτή πρόκληση, να αντισταθούν στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών και να απαιτήσουν να φύγουν οι ΝΑΤΟδολοφόνοι από το νομό και τη χώρα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η νέα άσκηση του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Μάη μέχρι τις 10 Ιούνη στη χώρα μας και την Ιταλία, δεν αποτελεί συνηθισμένη άσκηση. Πρόκειται για μια άσκηση όπου δοκιμάζεται στην πράξη η νέα δομή του ΝΑΤΟ, ενώ το "σενάριό" της που είναι η αντιμετώπιση από το ΝΑΤΟ "εκδήλωσης αστάθειας" στην ευρύτερη περιοχή, αποδεικνύει τον πολεμοκάπηλο χαρακτήρα της. Καταδεικνύει ότι η γενική αποσταθεροποίηση της περιοχής μετά τον πόλεμο των 78 ημερών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία συνεχίζεται, με την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Η χρησιμοποίηση του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας μετατρέπει και το νομό μας σε "πεδίο βολής", σε ορμητήριο μελλοντικών ιμπεριαλιστικών εξορμήσεων στα Βαλκάνια (όπως έγινε και με τη χρησιμοποίησή του για αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία παλιότερα). Δραστηριότητα επικίνδυνη και επιζήμια για τον τόπο, που δεν πρόκειται να ισοσταθμιστεί με όσα... μάρκα και αν προσφέρουν στην τοπική οικονομία οι Γερμανοί στρατιώτες που σταθμεύουν εδώ».

Στην Αγχίαλο

Καταφθάνουν σήμερα στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου Βόλου τα 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, τα οποία θα πάρουν μέρος στη ΝΑΤΟική άσκηση « DYNAMIC MIX 2000», που θα γίνει στην Ελλάδα το διάστημα 20 Μάη - 10 Ιούνη. Τα τουρκικά μαχητικά θα προσγειωθούν στις 3 το μεσημέρι στην 111 Πτέρυγα Μάχης, θα προηγηθεί στις 11 το πρωί η προσγείωση τουρκικών μεταγωγικών με το απαραίτητο προσωπικό και το υλικό υποστήριξης των 12 τουρκικών μαχητικών. Τα αεροσκάφη αυτά θα παραμείνουν στην Ελλάδα για περίπου δύο βδομάδες και θα συμμετάσχουν μαζί με ελληνικά και άλλα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη στα διάφορα επεισόδια της άσκησης. Τα συγκεκριμένα έχουν καταθέσει σχετικά αίτηση για προσγείωση και αναμένεται να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Ομως τα άλλα, που θα απογειώνονται από τουρκικά αεροδρόμια για να επιχειρούν στη διάρκεια της άσκησης σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας, δεν προβλέπεται να καταθέσουν σχέδια πτήσης, επιβεβαιώνοντας την τουρκική διεκδίκηση για ελεύθερες πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορμητήριο δυο πολέμων (2023-10-24 00:00:00.0)
Απέραντο πεδίο ασκήσεων όλη η χώρα (2023-05-18 00:00:00.0)
Κατασχέθηκε «Μπόινγκ» με μισθοφόρους και στρατιωτικό υλικό... (2004-03-09 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ τροχονόμος στο Αιγαίο (2000-10-18 00:00:00.0)
Προσφορά στο ΝΑΤΟ η εθνική κυριαρχία (2000-05-20 00:00:00.0)
Αεροπορική τραγωδία της «Cubana» (1999-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ