Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποτέλεσμα που χρεώνει με νέα καθήκοντα

Ειδική συζήτηση έγινε για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Α` και Β' εκλογική περιφέρεια. Καταγράφηκε μια άνοδος κατά 2.760 ψήφους με ορατή αύξηση και στο ποσοστό. Σε 14 δήμους της Β` Αθήνας σημειώθηκε αύξηση και σε ψήφους και σε ποσοστά. Σε 4 δήμους αύξηση ψήφων χωρίς αλλαγή στο ποσοστό. Σε 12 δήμους αύξηση ψήφων με μείωση ποσοστού. Σε 7 δήμους μείωση σε ψήφους και ποσοστά.

Για τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα οι συζητήσεις στις ΚΟΒ, οι συζητήσεις με φίλους και παράγοντες του μαζικού κινήματος και οι συνεδριάσεις των οργάνων επαλήθευσαν τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της ΚΕ. Από τη μια, θετική ανταπόκριση στην παρουσία του Κόμματος σαν αποτέλεσμα κυρίως της αγωνιστικής του στάσης και της διαφορετικότητας σε σχέση με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε έντονη ανησυχία για το μέλλον και τις προοπτικές μέσα στην ΟΝΕ. Η πολιτική και οι διακηρύξεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ δεν είχαν φανατικούς υποστηρικτές. Γενικά διαμορφωνόταν ένα θετικό κλίμα που δημιουργούσε βάσιμες προσδοκίες για ένα θετικό για το Κόμμα αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, όμως, από την άλλη, ξετυλιγόταν ένα τεράστιο δίκτυο κυρίως από τον κρατικό μηχανισμό (υπουργεία, ινστιτούτα, ΟΑΕΔ, Δήμους, ευρύτερο δημόσιο τομέα), αλλά και εργοδοτικούς μηχανισμούς, που ασκούσε μια ασφυκτική πίεση στο εκλογικό σώμα. Διαθέτοντας ένα πλήρες και λεπτομερές αρχείο, εκβίαζε, απειλούσε, υποσχόταν, διόριζε, τακτοποιούσε. «Υποτιμήσαμε την αποτελεσματικότητα αυτού του μηχανισμού και μικρά περιθώρια αντίδρασης είχαμε ιδίως τις τελευταίες μέρες που η πίεση κορυφώθηκε», εκτιμάται από την ΚΟΑ.

Για τη δουλιά της οργάνωσης στην πορεία προς τις εκλογές εκτιμάται ότι συνολικά η οργάνωση ανταποκρίθηκε στα γενικά καθήκοντά της. Αναντικατάστατη χαρακτηρίστηκε η βοήθεια της ΚΝΕ. Θετικότερη είναι η εικόνα για ορισμένες κλαδικές οργανώσεις, ενώ για τις συνοικιακές εκτιμάται ότι δεν μπόρεσαν να έχουν επαφή με το σύνολο του εκλογικού σώματος. Ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά εμφανίζονται βελτιωμένα σε σχέση με τη μάχη των ευρωεκλογών.

Καθυστερήσεις εντοπίστηκαν στη δουλιά της ΕΠ ως προς την έγκαιρη οργάνωση της δουλιάς και τον εξοπλισμό των οργανώσεων. Πρόβλημα εντοπίστηκε επίσης στο άπλωμα της δουλιάς μέσα από τις εκλογικές επιτροπές.

Δύο ζητήματα αναδείχτηκαν: Ενα, η περιχαράκωση ορισμένων οργανώσεων, κύρια συνοικιακών που δεν απευθύνθηκαν πλατιά σε ανθρώπους πέρα από ένα ήδη γνωστό περιβάλλον. Δεύτερο, μια λειψή αφομοίωση και συνειδητοποίηση επαρκώς της ουσίας του Μετώπου. Οτι, δηλαδή είναι υπόθεση του συνόλου του κομματικού δυναμικού και όλων των οργανώσεων και όχι απλά κάποιων κεντρικών πρωτοβουλιών. Οτι θα κτίζεται καθημερινά στο χώρο δουλιάς στον κλάδο, στη γειτονιά μέσα από επιμέρους συσπειρώσεις των πιο πρωτοπόρων στοιχείων και με την ανάδειξη της ουσίας των προβλημάτων. Επομένως, μια εκλογική επιτροπή έχει ευρύτερο περιεχόμενο και σε βάθος χρόνου και όχι στενά να βγάλει ορισμένα άμεσα και πρακτικά καθήκοντα.

Από την ανάλυση των εκτιμήσεων που κάνουν οι οργανώσεις συμπεραίνεται, επίσης, υστέρηση στη σχέση της οργάνωσης με πάρα πολλούς χώρους και ότι δεν έχουν αναπτυχθεί σε ευρεία κλίμακα εκείνες οι διαδικασίες, μέσα από τις οποίες μπορεί να διαμορφώνεται η πολιτική συνείδηση των εργαζομένων. Γεγονός που καθορίζει και τα καθήκοντα του επόμενου διαστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ