Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
«Ναι» στην ΟΝΕ , αλλά με «δεσμευτικές τροπολογίες»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (του απεσταλμένου μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

ΗΟλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο γνωμοδότησε χτες θετικά υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στο «τρίτο στάδιο» της ΟΝΕ του Μάαστριχτ, με ψήφους 376 υπέρ 42 κατά και 80 αποχές, αλλά ταυτόχρονα εκφράζει «ανησυχίες» για τον πληθωρισμό και καλεί σε περαιτέρω μείωση του ύψους του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους. Κατά της ένταξης ψήφισαν μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, οι Ευρω-ομάδα του ΔΗΚΚΙ ψήφισε αποχή, ενώ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ψήφισαν υπέρ. Οπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο «οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, σταθεροί στις θέσεις που υποστηρίζαμε ήδη από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και την οποία άλλωστε μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε, όταν ήρθε για επικύρωση στην ελληνική Βουλή, θα καταψηφίσουμε την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ, έχοντας ως γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας μας».

Εκτός από την έκθεση Ρ. Γκέμπελς για τη γνωμοδότηση περί της ελληνικής ένταξης, η οποία ψηφίστηκε «πολιτικά», ακριβώς ως γνωμοδότηση, οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες που υπερψήφισαν την προσχώρηση της Ελλάδας, επέβαλλαν μια σειρά «τροπολογίες», υπέρ της αυστηρής «διατηρησιμότητας» στα πλαίσια του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Ολομέλεια του ΕΚ ψήφισε υπέρ των εξής τροπολογιών:

1. «Τονίζει ότι τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως για όλες τις υποψήφιες χώρες, επιδοκιμάζει την επιτυχή συμμετοχή της Ελλάδος από τις 18 Μάη 1998 στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα».

2. «Εκφράζει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την ανησυχία του για το γεγονός ότι το κριτήριο του πληθωρισμού στην Ελλάδα επιτεύχθηκε για πρώτη φορά κατά τους τελευταίους μήνες και ζητεί μια διατηρήσιμη κατοχύρωση της σταθερότητας των τιμών, επιδοκιμάζει, ωστόσο, το γεγονός ότι η Ελλάς έχει μειώσει το ποσοστό πληθωρισμού από 18% σε 2% από το 1992 και μετά». Με ψήφους 249 υπέρ, 258 κατά και 2 αποχές απορρίφθηκε μια εμβόλιμη πρόταση που εκτιμούσε ότι ο πληθωρισμός επιτεύχθηκε για πρώτη φορά «και μάλιστα μόνο με μία μεταξύ άλλων μείωση των φόρων κατανάλωσης».

3. Το ΕΚ «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση του ύψους του χρέους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά από μυστική συμφωνία και απαίτηση της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας, πρώτα ψηφίστηκαν οι δεσμευτικές «τροπολογίες» για την ελληνική κυβέρνηση, και μετά εγκρίθηκε η θετική γνωμοδότηση υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Η ευρωομάδα της ΝΔ αιτιολογώντας τη θετική ψήφο στην έκθεση Γκέμπελς τονίζει ότι «αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να εφαρμοστούν όλες οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως προτείνονται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ΕΚ, ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει με άνεση τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να τηρήσει τις κοινές ευρωπαϊκές υποσχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ